Vain poliitikoilta: Helsingin kaupungin johtamattomuusjärjestelmä ja EU:n metsäkatolaki
Johdanto
Mä lehden luin. Nimittäin tämän aamun Hesarin. Tällä kertaa annan tunnustusta Hesarin toimittajille. Pystytte näköjään tekemään myös kriittisiä uutisia, joissa on sisältöä ilman oleellisia asiavirheitä. Kopioikaa tämä malli myös ilmasto- ja ympäristöuutisiinne. Koska juttuni sivuaa johtamista, niin Hesarin sisälläkin voitte soveltaa erästä johtamismallin kehittämistapaa, joka on nimeltään benchmarking eli parhaista käytännöistä oppiminen. Soveltakaa sitä aluksi talon sisällä.
Razmyarin kokemuksia Helsingin kaupungin johtamisesta
Kuten tunnettua, niin Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Nazima Razmyar jättää virkansa ja siirtyy SDP:n rivikansanedustajaksi. Jutun luettuani tuli tunne, että hänellä on ollut sekä imua että työntöä. Työnnön on aiheuttanut Helsingin kaupungin johtamisjärjestelmä ja ehkä imua on tullut siitä, että valovoimaisena (ja kauniina) hänellä voisi olla imua demareiden politiikassa kansallisella tasolla. Onhan siellä mm. SDP:n puheenjohtajan haku päällä, jossa paikka on ollut kauniin naisen hallussa, ja ehdokkaita ei ole tungokseksi asti.
Razmyar antaa suoraa palautetta Helsingin johtamisjärjestelmästä. Esimerkin hän ottaa toimialojen johtajista, jotka eivät tiedä, kuka on heidän pomonsa. Ongelmahan alkaa aivan ylätasolta, koska pormestarin ja kansliapäällikön tehtävien vastuunjako on epäselvä eli kyse kaksipäisestä johdosta. Siinähän käy niin, että vallanhaluisin ottaa vallan kuten Vapaavuori. Toinen ääripää on sitten Vartiainen, joka kuvaannollisesti (ja tietojen mukaan ihan oikeastikin) vetäytyy työhuoneeseensa päiväunille, eikä ota vastuuta asioista. Razmyar moittii Vartiaista, että tämä seurasi vain sivusta Helsingin kaupungin edelleen jatkuvaa palkkajärjestelmän sotkua.
Razmyar kokee turhautumista oman kasvatusalansa ongelmista: ”Meillä on mammuttiluokan ongelma, jolta on pitkän aikaa suljettu silmät”. Näillä ongelmilla hän tarkoittaa koululuokkien inkluusiota, varhaiskasvatuksen henkilöstöpulaa ja koululevottomuuksia. Annan tunnustusta, että Razmyar uskaltaa nimetä ongelmia. Nyt vain tarttis jonkun tehdä jotain, eikä odotusarvoni ole kummoiset. Kasvatuksen ja koulutuksen ongelmat ovat jo uineet parinkymmenen vuoden aikana yliopistotasolle saakka, jossa Suomen koulutustaso putoaa koko ajan vertailumaihin nähden. Oma mielipiteeni on, että uudistukset pitää aloittaa ihan esikoulutuksesta. Yksi iso ongelmaa on, että opetusministeri, joka on todellinen Suomen tulevaisuusministeri, on ollut palkkiovirka, ja osaaminen ei ole riittänyt tehtävän hoitoon.
EU-poliitikot ne vasta norsunluutornissa ovat
EU-parlamentti hyväksyi eilen ns. metsäkatolain äänin 552 puolesta, 44 vastaan, 43 tyhjää. Metsäkatolaki tarkoittaa, että EU:hun ei saa tuoda soijaa, palmuöljyä, kahvia, kaakaota, nautakarjaa, puuta ja kumia eikä niistä valmistettuja tuotteita, jos niiden tuotannon takia on hävitetty metsää tai muutettu metsämaata talouskäyttöön vuoden 2020 jälkeen. Mepit tekivät kaiken lisäksi ns. taannehtivan lain.
Metsäkatolaki koskee myös EU:n omaa tuotantoa. Tämän lain asetukseen tuli vielä viime vaiheessa myös naudanlihan tuotantoon liittyvät rakennukset. Niinpä maanviljelijä Suomessa, joka kaatoi muutaman puun tontiltaan navettarakennuksen vuoksi vuosina 2021 ja 2022 on voinut syyllistyä tämän lain rikkomukseen. Silloin hän ei voi myydä naudanlihaa teollisuudelle. Maa- ja metsätalousministeriö on antanut tiedotteen, jossa se kehotti tiloja viivästyttämään rakennushankkeitaan, kunnes asiat selviävät. Sillä lailla ne lait säädetään EU:ssa. Onhan sinne EU-parlamenttiin ilmeisesti kerätty ja äänestetty maanosamme parhaat osaajat.
Olen ollut EU:n vastustaja alusta saakka, koska historiasta tiedämme, että tällaiset koalitiot, joissa on niin valtavat kulttuurilliset, uskonnolliset ja kansalliset erot, ovat aina päättyneet huonosti. Britannia lähti jo ja Suomen kannattaa valmistella eroa. Ensin kuitenkin pitäisi ottaa oma valuutta käyttöön kuten muissakin pohjoismaissa, koska muuten Suomen talous ei nouse. Tuleva hallitus voi säästää ja säästää, mutta uutta luontaista kasvua ei tule. Jos uusi hallitus siirtyisi markkaan, niin neljän vuoden päästä Suomen talous näyttäisi komeita kasvulukuja. Vain yksi päätös, Petteri Orpo.
Loppukaneetti. Oma tuntemukseni nämä uutiset luettuani oli, että ”vain poliitikot”. Osaamattomuutta on toki muuallakin. Viimeinen työpaikkani oli Aalto yliopisto ja sitä ennen Teknillinen korkeakoulu. Viimeksi mainitussa organisaatiossa oli juuri ennen tuloani tehty ulkopuolisten konsulttien toimesta ns. organisaatiotutkimus. Siitä oli ilmennyt, että kaikki palkkalistoilla olevat eivät osanneet nimetä esimiestään. Ehkä tämän takia löytyi myös henkilöitä, joille oli maksettu vuosia palkkaa, vaikka heistä ei ollut havaintoa työpaikoilla. Ehkä se oli varhaista etätyöskentelymoodia.
Yleensä en kirjoittele pelkästään ongelmista, vaan pyrin aina esittämään myös ratkaisuehdotuksia. Poliittisen järjestelmän edessä kansalaisena tunnen niin suurta voimattomuutta, että en vaivaudu siihen. Toisaalta korjausliikkeet ovat ihan triviaaleja. Kyse on vain poliitikkojen osaamisesta eli tiedoista, kyvyistä ja toimeenpanohaluista.
Metsäkatolaki ei tietenkään koske EU:n alueella tuulimyllyjen alta raivattuja puita. Se on aivan eri asia, jonka ymmärtää vain poliitikko.
Ilmoita asiaton viesti
Eikä aurinkokennojen tieltä raivattuja puita.
Ilmoita asiaton viesti
Voisiko johtua siitä, että tuulivoima ei aiheuta metsäkatoa. Lihantuotanto aiheuttaa. Tuossa hyvä visualisointi mittasuhteista (vaikka Englanti ei enää ole EU:ssa, ongelma on sama):
https://www.carbonbrief.org/wp-content/uploads/2021/07/uk-land-area-divided-up-by-purpose.png
Ilmoita asiaton viesti
Jos joku rakentaa navetan ja kaataa sen tieltä puun -> metsäkato. Jos joku rakentaa tuulimyllyn ja kaataa sen tieltä muutaman hehtaarin metsää -> ei metsäkato.
Ei sitä nyt ittestään ihan pelleä tarttis tehdä.
Ilmoita asiaton viesti
Katso nyt vaan sitä kuvaa. Navetta ei aiheuta metsäkatoa, lehmät aiheuttavat.
Ilmoita asiaton viesti
Tuon voit ensi alkuun kertoa MMM:n virkamiehille, ja jatkossa Brysseliin, kun kaikille yllättäen se navetta aiheuttikin direktiivin tulkinnan mukaan metsäkatoa. Ei toki haittaa suurinta osaa Eurooppaa, kun siellä ei ole metsää mitä kaataa rakentamisen tieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Kovasti valaiseva kuva…
Error 1011 Ray ID: 7baf892c6f5e2d68 • 2023-04-20 18:43:57 UTC
Access denied
What happened?
The owner of this website (www.carbonbrief.org) does not allow hotlinking to that resource (/wp-content/uploads/2021/07/uk-land-area-divided-up-by-purpose.png).
Ilmoita asiaton viesti
Jahas. Kyseessä on kuva ”UK land area divided up by purpose” täältä
https://www.carbonbrief.org/qa-will-englands-national-food-strategy-help-tackle-climate-change/
Ilmoita asiaton viesti
Metsäkatolaki tarkoittaa, että EU:hun ei saa tuoda soijaa, palmuöljyä, kahvia, kaakaota, nautakarjaa, puuta ja kumia eikä niistä valmistettuja tuotteita, jos niiden tuotannon takia on hävitetty metsää tai muutettu metsämaata talouskäyttöön vuoden 2020 jälkeen.
Se tarkoittaa käytännössä myös sitä, että kyseisistä tuotteista tulee pulaa EU:ssa lähivuosina ja että Suomen metsäteollisuus on kusessa, koska puuta hankitaan avohakkuin, eli metsä ns. hävitetään. Muutama pystyyn jätetty ranka ei ole metsä.
Ilmoita asiaton viesti
Kosonen kirjottaa läpiä päähänsä…
Kun metsässä tehdään päätehakkuu eli aukko, siihen kasvaa Suomen olosuhteissa uusi puusto eli metsä, ellei sitä erityisesti estetä kasvamasta.
Ilmoita asiaton viesti
Tämän kirjoituksen sisältö jäi valitettavasti juorujen ja yleisten heittojen tasolle.
Ei kovin analyyttistä ja rakentavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Osittain tunnustan. Kirjoitukseni ei perustu juoruihin, vai voitko osoittaa sellaisen. Analyyttistä käsittelyä en harjoittanut, koska ongelmat ovat triviaaleja. Jos on kaksipäinen johto, niin poistetaan se. Jos inkluusio aiheuttaa mammuttiluokan ongelman, niin poistetaan se ja palataan vanhaan.
Mutta mikään ei estä kommentoijia analysoimasta syvällisemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Antero, näin teen ja teen sen v. 2011 – 2012 aikaisiin tradenomitutkintoni aikaisiin opinnäytetyöhöni liittyviin tutkimuksiini ja SPSS:llä tekemiini analyyseihin perustuen osin samassa asiassa, jossa kerrot, että ”Razmyar kokee turhautumista oman kasvatusalansa ongelmista: ”Meillä on mammuttiluokan ongelma, jolta on pitkän aikaa suljettu silmät”.
Oman em. opinnäytetyöni aikana selvitin, että esim. amk-sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajatutkinnoissa sovellettiin jo 2011 – 2012 silloisessa Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulussa (nyk. Centria ammattikorkeakoulu) ns. ilmiöoppimista, jota nuoret amk-terveyden- ja sairaanhoitajaopiskelijat suorastaan inhosivat ja vaativat poistettaviksi heidän tutkinto-opinnoistaan.
Ks. ”TULEVAISUUDEN AMMATTIKORKEAKOULUSSA ITE-JOHTAJUUS ROHKAISEE NOPEUTTAMAAN OPINTOJA : Ikäjohtajuus suurennuslasissa -kyselytutkimus 2011
Oksiala-Mäki-Petäjä, Kirsi (2012)”
https://www.theseus.fi/handle/10024/44358
Tutkimuksestani selvisi se, että ilmiöoppimisessa ei riittävällä tavalla ohjata ja määritellä sitä, mitä ko. ilmiöoppimisen jaksossa tulisi opiskelijan ko. opintojaksossa oppia.
Ja se aiheuttaa ylivoimaisen pahaa oloa em. amk-opiskelijoissa – suorastaan raivoa – kun ei tiedä, miten esim. opintojaksoa koskevaan kokeeseen pitäisi valmistautua tai mitkä taidot priorisoidaan ko. opintojaksosta myöhempään opiskeluun hallittavina taitoina ja tietoina.
Olen ehdottomasti sitä mieltä, että pakollinen ilmiöoppiminen välittömästi pois kouluista – kaikilta aseteilta (!)
Tänään aamu-uutisissa rummutettiin sitä, että opiskelijat eivät valmistu tutkinnoistaan riittävästi ja luulenpa vahvasti, että osasyynä voi olla tämä ilmiöppimisen (PBL) ”inhoaminen”. Tässä olisi jatkotutkimuksen paikka..
Ks. What is PBL? Project Based Learning (PBL) is a teaching method in which students learn by actively engaging in real-world and personally meaningful projects.
https://www.pblworks.org/what-is-pbl
Samalla aikaa kun lähdetään radikaalisti vähentämään koululaisten ja opiskelijoiden opintosuunnitelmista ilmiöoppimista, kännyköiden käyttö oppitunneilla kaikilla asteilla tulee säätää ihan minimiin.
Kyllä kännyköiden käyttöön oppitunneilla voidaan ilman erillistä lakiakin päästä opettajien ja perheiden pontevalla vaikuttamistyöllä ja vaikka alla olevan kansalaisaloitteen kautta ja sen yhtenä osana.
Ks. ”Lasten ja nuorten syrjäytymiseen johtaviin ongelmiin puuttuminen alakouluissa”
Pistetään toimeksi ja kääritään ne kuuluisat hihat! 😉
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3549
Ilmoita asiaton viesti
Olen esittämistäsi asioista samaa mieltä. Terve järki on koulumaailmassahukassa. A-studiossa asiantuntijat totesivat, että jos yksikin oppilas on sitä mieltä, että hän ei luovu kännykästä, niin muidenkaan ei tarvitse. Siis alaikäiset käyttävät diktatoorista valtaa.
Onko niin, että jos oppilas laittaa kannettavan PC:n pöydälle, niin ei opettajalla ole valtaa poistaa sitä? Asiantuntijat olivat sitä mieltä, että kännykkäkielto kouluissa vaatisi oman lain. Kyllä ne kännykät tulivat luokkiin ilman lakia ja ne voidaan poistaa ilman lakia, jos virkamiehet niin päättävät.
Ilmoita asiaton viesti
Antero, voisitko siirtää po. hyvän ja kantaa ottavan kommenttisi myös minun juuri avaamaani blogiin samaa aihetta koskien? 🙂
Ilmoita asiaton viesti
”Taannehtiva laki
Taannehtiva laki tai taannehtiva oikeus on länsimaisten oikeusperiaatteiden vastainen asiantila, jossa aikaisemmin tehty teko tuomitaan teon jälkeen asetetun normin mukaisesti. Tällöin voidaan jälkeenpäin nostaa syyte ja tuomita sellaisesta teosta, joka tekohetkellään ei ole ollut rikos. Vastaavasti henkilö voidaan myös tuomita erilaiseen rangaistukseen kuin hänet olisi tekohetkellä voimassa olleen lainsäädännön mukaan tullut tuomita.
Suuri osa nykyajan oikeusvaltioista kieltää taannehtivat lait, yleensä joko perustuslailla tai yleisen oikeuskäytännön perusteella. Poikkeuksena tähän ovat armahduslait, joilla saatetaan takautuvasti armahtaa henkilöitä tai lieventää näiden tuomioita. Joissain Euroopan valtioissa sovelletaan lievemmän lain periaatetta (lex mitior). Sen mukaan tilanteessa, jossa lakia on muutettu teon jälkeen, pätee se laki, joka on syytetyn kannalta edullisempi.[1] Taannehtivat lait on kielletty myös Euroopan ihmisoikeussopimuksen 7. artiklan, KP-sopimuksen 15. artiklan,[2] ja Amerikan valtioiden järjestön ihmisoikeussopimuksen 9. artiklan mukaan.[3]”
Suomen tunnetuin taannehtiva laki lienee laki sotasyyllisyydestä 1945.
Se oli Stalin haluama. Loogisesti ajatellen Brysselin vihervasemmisto on vain Stalinin piiiitkä käsi.
Ilmoita asiaton viesti
Miten ero EUsta olisi Suomen kohdalla mahdollista. Se olisi ehdottomasti järkevä toimenpide. Meille euro on myllynkivi kaulassa ja pienenä, suhteellisen vauraana maana olemme suurempien EU-maiden ainainen nylkemisen kohde.
Eihän muut jäsenmaat halua päästää meitä lähtemään, olisi yksi maksaja vähemmän. Lähdön estämiseen on monenlaisia peukaloruuveja. Toinen, vielä suurempi este on meidän puolueet. Perussuomalaisia lukuunottamatta kaikki vannovat jäsenyyden puolesta. Johtoportailla lienee kuvitelmia korkeista EU-viroista, jotka jäävät saamatta, jos emme ole mukana.
Mikä on se keino, jolla EUsta voisi irti päästä. Taloudellinen alamäki, jossa olemme, ei kiinnosta ketään. Luulisi sen synnyttävän ajatuksia, kun meillä ei ole ollut talouden kasvua viiteentoista vuoteen, mutta ei, ei tunnu haittaavan.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaako antaa tunnustusta sille, että Razmyar on havainnut ongelman, jonka korjaaminen on ollut hänen vastuullaan? Kun hän jättää ongelman seuraajalleen, hän vasta tunnustaa ongelman. Ehkä ei ansaitse kummempaa tunnustusta, mutta puoluetoverinsa varmaan sitä antavat.
Ilmoita asiaton viesti
Yleensä en kirjoittele pelkästään ongelmista, vaan pyrin aina esittämään myös ratkaisuehdotuksia.
Tuleva ja toimivan mahdollinen järjestely voi olla monella tapaa toteutettu, eikä tähän voi välttämättä ottaa kantaa, koska lopullisemmat päätymät jonkin ajan toimivuuteen yltäen, syntyvät parhaiten osana käytäntöjä.
Tarvitsee paljon tietoa kohdista, jotka koetaan ongalmaksi, ja jotka koetaan toimiviksi. Tällainen perusvaranto antaa aivan toisenlaiset puitteet ottaa huomioon se, että asiat hoituvat.
Siinä kun hyviä tavoitteita kannattaa kirjata, jotka joko oltava mahdollisia, tai suurella todennäköisyydellä järkevä saattaa mahdolliseksi, … samaan tapaan kannattaa pointata huonoja kohtia konteksteineen.
Kielteisissä seurauksissa on enemmän varmuutta ts objektiivisuutta, ja koskee myös sitä, kehen vaikutuksia on suorasti liittää, ilman erillisennusteellisuutta.
Voisi sanoa, että kun jotain epäselvää tuo esiin, toteutuu asioiden suhteen aidompaa vastuunvapautta, samoin on jatkot näissä oltava vapaampia.
Aloitteellisemmilla on hyvä olla enemän vapauksia, toisin kuin välinpitämättömillä. Tämän on voitava koskea myös alaissuhteita. Vertailun vuoksi tässä voi mainita esim Venäjän, kun kansalta odotetaan jotain muutakin kuin nykytoimia, ja sen tavan jatkamista.
Tällaiset koskee kaikkia, ja on yleiseen politiikkaan kuuluvaa.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös tuo eu bolitbyroo suunnittele energiankäytölle maksimikattoa. Sitten jos saavat ton läpi niin tottakait nykytavan mukaan tekevät siitäkin taannehtivan jotta voivat sakottaa surutta jos joku maa on ylittäny sen tulevan katon kun laki astuu voimaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jaaha. Vai on ilmiöoppiminen päätynyt maalitauluksi.
Hyvä niin arvoisat Antero Ollila sekä Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä.
Olin kasvatustieteen yliopistolaitoksilla erilaisissa posteissa reilut parikymmentä vuotta. Työskentelin toimieni ohella myös bisnesmaailmassa sekä koulutuspolitiikassa.
Suuri syy yliopistomaailman jättämiseen oli se, että näin yliopistovirkojen muuttuvan aivan muuksi kuin olin nuoruudesta alkaen unelmoinut.
– Hyvin palkatuksi myyntitykiksi professorin tointa kuvailisin. Kait se sitä on nykyäänkin.
*** ***
Edellä oleva johdattelu sen vuoksi, että luulen jotakin asiasta tietäväni. Koulutuspolitiikassa ja didaktiikassa on tutkimuksen muotiaaltoja. Kuten kaikissa muissakin tieteenaloissa.
Nykyisen koulutuspoliittisen / didaktisen käytäntöjen juuret yltävät 1980 -luvulle. Reaganin ja Thatcherin Suomeenkin välittämä anglosaksinen hallintokulttuuri avasi tien ”kilpailuttamisilla, välittömän hyödyn tavoittelulle”.
– ja yliopistoissa totuuden tavoittelun itseisarvoisuuden hylkäämiseen käytännössä. Tuo koskee vain ”pehmeitä tieteenaloja”. Ja on enemmäkseen tiedostamatonta. Kovimmat manipulaattorit kyllä tuovat sellaisen ”totuudellisuuden” yliopiston sädekehään taittumaan, joka sitten sopivasti fyrkaksi kääntyy.
*** ***
Suurelta osin näiden epätäsmällisesti kuvaamieni totuuden taivuttelun lopputuloksena ovat nyt nykyajan koulujen ja laajemmin kasvatusalan tapahtumat.
– tarkoitan ilmiöoppimista, itseohjautuvaa oppimista, avoimia oppimisympäristöjä ja muuta vastaavaa (psykohumppaa).
Kaikkea en enää muista enkä haluakaan muistaa. Oppilaitosten toimintatodellisuus muutettiin ohjausjärjestelmin. Vaatisi turhan suuren työn, jos kävisi aukikirjoittamaan sitä miten koulutuspolitiikkaa todella tehtiin.
– käytännössä se tehtiin, suunnittelijat seurasivat perässä. Ja virkamiehet yrittivät epätoivoisesti pysyä perässä. Yliopistoihmiset keksivät myyviä aiheita ja arvokiistoja.
Konsultit ja muu – anteeksi – isoäitiään myyvä porukka pystyi ja pystyy edelleen hyvin rahastamaan.
– Opettajat ovat ahtaalla. Opettajien perustehtävä on kadotettu. Ja työajasta yli puolet on oheistehtäviä. Konsultit iloitsee ja nauraa partaansa. Taas tulee uusi alue, josta repiä fyrkkaa…
Ilmoita asiaton viesti
En oikein saanut langanpäästä kiinni. Ymmärsin niin, että ne olivat konsultit, jotka toivat ilmiöoppimisen ja monet muut asiat opettamiseen. Niin tai näin, niin Opetushallitus toi tai vei ne koulumaailmaan. He eivät ymmärtäneet, että ne sopivat oikein sovellettuina vain ehkä aikuisille jatko-opiskelijoille, joilla on jo myös käytännön kokemusta varsin laajasti ja pystyvät arvioimaan erilaisia asioita kriittisesti. Ei peruskoulussa ja lukiossa ole tällaisia valmiuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitin siis huonosti kun te ette saaneet langanpäästä kiinni. Yritänpä ”paria lausetta” virhettäni korjaamaan.
(1) Ilmiöoppiminen ja Hesan johtamisjärjestelmä eivät kasva tyhjiössä.
(2) Me katsomme nyt asioita, jotka eivät ole niinkään syypäitä!
– vaan pikemmin tietyn aikakauden oireita tai syndroomia, markereita
ja seurauksia.
(3) Kuten radikaalit henkiset muutokset yleensä, niin itse näkyvä
muutosprosessi kerää pinnan alla vauhtia. Ja sitten sen ”kuoha”
näkyy vaikkapa ilmiöoppimisessa.
(4) Koulutuspoliittisesta perspektiivistä katsottuna pitäisi katsoa
hallintotieteen suuntaan ja airueisiin Reagan ja Thatcher (heidän
ajuriensa käsittely menee jo selvästi ohi aiheen).
Ilmoita asiaton viesti
Valitan, mutta ei vieläkään oikein auennut. Ymmärsin niin, että tahdoit sanoa, että ilmiöoppiminen ei ole sinällään huono idea, jos sitä käytetään oikeassa paikassa ja oikealla tavalla. Menikö oikein?
Kaksipäisestä johtamisesta olen kyllä edelleen sitä mieltä, että se on erittäin huono johtamistapa. Olen itse ollut suuressa organisaatiossa, jossa sovellettiin matriisisorganisaatiota. Se on läheistä sukua kaksipäiselle johtamiselle. Siinä tietyn tason johtajilla on kaksi esimiestä: esimerkiksi paikallisen tytäryrityksen toimitusjohtaja ja jossain kansainvälisen organisaation ylätasolla ns. linjajohtaja, joka vastaa tietystä tuotesegmentistä.
Joku kysyi, että mitä pitäisi tehdä, kun saa ristiriitaisia ohjeita? Viisas vastaus kuului, että tee niin, kuin se esimies sanoo, joka maksaa palkkasi. Matriisiorganisaatiot yritysmaailmassa tulivat ja menivät. Arvelen, että julkisella puolella ne vielä pyörivät monessa paikassa. Kas kun siellä aina apinoidaan yritysmaailman juttuja tarkemmin selvittämättä kokemuksia ja soveltamista.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki didaktiset/pedagogiset/ohjaukselliset metodit toimivat hyvin omilla alueillaan. Viisaten kiveä ei ole vielä keksitty.
– ei johtamisessakaan.
Ps. Epäonnistuin siis taas. Joko olen tunari tai sitten asia on kovin kompleksinen blogikeskusteluun. Ja aiheeseen. Vastaanottajasta se ei liene kiinni. 🙂 Tämä siis tästä tällä erää.
Ilmoita asiaton viesti
Kaupunkilaisia on liikaa.
Ilmoita asiaton viesti
—
Palaan vielä koululaisten ja opiskelijoiden kännykän käyttöön oppituntien aikana, ks. Opetushallitus:
”TIETOKONEEN, KÄNNYKÄN JA MUIDEN MOBIILILAITTEIDEN KÄYTTÖÖN LIITTYVISTÄ OIKEUKSISTA JA VELVOLLISUUKSISTA KOULUSSA”
Oppaat ja käsikirjat 2017:5a
https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/183993_tietokoneen_kannykan_ja_muiden_mobiililaitteiden_kayttoon_liittyvista_oikeuk.pdf
—
IL 20.4.2023 pääkirjoitus: ”Voiko se olla näin helppoa – Koulu keksi, miten oppilaiden kännykkäpelleily loppuu”
https://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/a/3ff1aa71-096e-4116-9c9a-617aa09db1cb
—
Ihmettelen, miksi Opetushallitus ei ole jo v. 2017 ”Oppaat ja käsikirjat 2017:5a” -selvitysten perusteella puuttunut tai ohjeistanut koulutuksenjärjestäjiä kännykän käytöstä oppitunneilla?
Ilmoita asiaton viesti
—
Jatko edelliseen:
Sen vuoksiko Opetushallitus ei ole asiaan aikaisemmin puuttunut, kun kännykät tarvitaan tunnilla nimenomaan juuri ilmiöoppimiseeen?
Poistetaan/vähennetään radikaalisti ilmiöoppimista, niin kännyköiden käyttöä voidaan tunneilla tuntuvasti rajoittaa. Tai siten, että vain nimetyillä ilmiöoppimisen tunneilla/koulutusjaksoilla kännykät saa olla ”vapaasti” käytössä.
Ilmoita asiaton viesti