Valtamedian mukaan ennätyshelteitä on Euroopassa ja USA:ssa – entäs ennätyslämpötilat?

Johdanto

Euroopassa on ollut tänä kesänä valtamedian mukaan ennätyshelteitä. Myös USA:n kuolemanlaaksossa on ennustettu ennätyskorkeita lämpötiloja. Kreikan pahimmat metsäpalot Rodoksella ovat luoneet tunnelman ilmastokriisistä. Yleisön osastolla vaaditaan jo toimia, miten Suomessa varaudutaan ennätyshelteisiin. Kuinka paljon mukana on valtamedian luomaa liioittelua eli kohkaamista eli hypetystä?

Lämpöennätyksiä

Lyhyt analyysi faktoista. Taannoin valtamedia uutisoi, että maailman lämpöennätys on menossa rikki maapallon kuumimmassa paikassa Nevadan Kuolemanlaaksossa. Ei mennyt vaan lämpöennätys 56,7 astetta vuodelta 1913 on edelleen voimassa. Sardiniassa nykyisen hellejakson aikana ennustettiin, että Euroopan ennätys menee rikki. Sisiliassa vuonna 2021 mitattu 48,9 astetta on edelleen virallinen ennätys. Edellinen ennätys 48,0 oli mitattu Ateenassa vuonna 1977. 1970-luvulla maapallon lämpötilassa oli minimikausi, joka näkyy kaikissa lämpötilasarjoissa.

Kuvassa näkyy Euroopan maiden lämpöennätyksiä. Euroopan alhaisimmat lämpöennätykset ovat Islannissa ja Irlannissa. Islannin ennätys 30,5 astetta on vuodelta 1939 ja Irlannin ennätys 33,3 astetta on peräti vuodelta 1887. Suomen lämpöennätys on 37,2 astetta mitattuna Liperin lentokentällä vuonna 2010. Suomen kuumin kesä oli vuonna 2021 ja edellinen kuumin kesä oli vuonna 1937.

Näistä luvuista voi tehdä sellaisen johtopäätöksen, että maapallon yleinen lämpeneminen ei tarkoita automaattisesti hellejaksoennätystä tai ennätyslämpötilaa. Nämä asiat ovat säähän liittyviä ilmiöitä ja silloin on mukana muitakin tekijöitä kuin yleinen ilmaston tilanne.

Toimittajien suusta kuitenkin tulee tämän tästä, että ”ovatko sään ääri-ilmiöt uusi normaali?” ja pyytävät ilmastontutkijoilta vahvistusta väitteelleen. Useimmiten ilmastontutkijat eivät tätä suoraan myönnä, mutta laittavat useimmiten peräkaneetin, että ilmastonmuutoksella on ollut osuutta uuden ennätyksen synnyssä.

Vaihtoehtoinen selitys ennätyksille

Lähitulevaisuus on otollinen lämpöön liittyvien ennätysten syntymiselle. El Nino on kehittymässä ja sen vaikutus rupeaa tuntumaan noin puolen vuoden päästä. Toinen tekijä, joka vaikuttaa taustalla on auringon säteilyn voimakas nousu viime kuukausina ja yhdessä pilvisyyden muutoksen kanssa niillä on kokemuksen mukaan merkittävin vaikutus.

Ilmastontutkijat vaikenevat tyystin tästä asiasta, koska IPCC:n tieteen mukaan auringolla ja luonnon omilla muuttujilla ei ole vaikutusta ilmaston lämpenemisessä. Tosiasiat kuitenkin osoittavat, että maapallon ilmastossa on havaittavissa mm. lustotutkimusten avulla jääkauden jälkeisen ajan syklijaksoja, joista merkittävimpiä ovat 60-vuotinen sykli, 88-vuotinen sykli ja noin 1000-vuotinen sykli. Lämmin 1930-luku johtui hyvin suurella todennäköisyydellä 60- ja 88- vuotisten syklien samanaikaisesta maksimista. Ei se ainakaan johtunut kasvihuonekaasuista, sillä nykyinen hiilidioksidin nousuvauhti n. 2,5 ppm vuodessa aiheuttaa lämpötilavaikutusta 0,015 astetta IPCC:n mukaan. Toisinajattelevien tutkijoiden tulokset ovat noin kolmasosa tästä lämpenemisvaikutuksesta.

Kasvihuoneilmiön kasvulla on mahdotonta selittää suuria vaihteluita lämpötiloissa, mutta virallisen ilmastotieteen mukaan se on merkittävin tekijä. Jokin tässä asiassa selvästi mättää, mutta valtamedian mukaan tässä ei ole mitään epäselvää. Toisinajattelijoiden tehtävä näyttää olevan tieteen yleisten periaatteiden ylläpito. Saas nähdä pysyykö tämä juttu kauankin näkyvissä. Kokemusta on, että niitä on vain kadonnut ilman syytä.

aveollila
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu