Valtion budjetti on 10 miljardia alijäämäinen, mutta hallitus keskittyy pelastamaan maailman ilmastonmuutokselta
Katselin pitkästä aikaa a-studion, jossa oli mukana Marin, Saarikko, Purra ja Essayah. Keskityn vain oleellisimpaan, jota olisin toivonut kaikilta a-studion osallistujilta.
Hallituksen edustajat olivat silminnähden tyytyväisiä, koska
- Budjetti vuodelle 2022 saatiin kasaan ollen ehkä lopulta alijäämäinen 7 miljardia, mutta alijäämä kasvaa tuosta summasta.
- Suomi estää globaalin ilmastonmuutoksen.
- Työllisyysaste nousee.
- Teollisuudella menee hyvin.
- Suomella menee hyvin.
Oppositio oli tietysti eri mieltä, mutta ei osannut tuoda esiin, että mikä on edessä muutaman vuoden päästä:
- Budjetit tulevat olemaan edelleen vuosittain luokkaa 10 miljardia alijäämäisiä, koska teollisuuden nousu tyssähti jo nyt työvoimapulaan.
- Suomen ilmastotoimilla suuntaan tai toiseen ei ole mitään mitattavaa vaikutusta globaaliin ilmastoon. Suomella on ollut aina väärä mielikuva omasta merkityksestään ja nyt hallituksen käsitys on jo tosi harhainen.
- Työllisyysaste on tullut maksimiinsa. Hallitus on täysin kykenemätön ja avuton esimerkiksi luomaan järjestelmän, jossa työn vastaanotto aina kannattaa. On maita, jossa tätä on tehty vuosia. Ei vaadi monimutkaisia järjestelyjä, mutta ei ole onnistunut eikä tule onnistumaan Suomessa.
- Teollisuudella on työvoimapula ja työperäinen maahanmuutto on mm. byrokratian vuoksi lähes olematonta. Mitäs jos toimittaisiin niin, että jos maahantulija esittää työantajan todistuksen, että hänellä on työpaikka, niin hän voi aloittaa vaikkapa huomenna. Muodollisuudet hoidetaan sitten myöhemmin.
- Suomella menee harvinaisen huonosti verrattuna muihin Pohjoismaihin. Mikä on oleellinen ero? Muilla Pohjoismailla on oma valuutta. Vuoden 2008 jälkeen Suomen valtion talous on mennyt alaspäin kuin lehmänhäntä: valtion velka vuonna 2008 n. 55 miljardia ja nyt 135 miljardia.
Johtopäätös
Hallituksemme lilluu omassa kehussaan, eikä näe todellisuutta ja sitä todellisuutta vain hieman sivuttiin a-studiossa. Hallitus ei todellakaan ymmärrä, että Suomella on monta ongelmaa, joista hallitus on pessyt kätensä. Toisaalta oppositiolta puuttuu rohkeus sanoa asiat niin kuin ne ovat:
- Suomen elinkeinoelämä ei nouse vaan kuihtuu, niin kauan kuin meillä on euro.
- Suomen pitää ottaa markka takaisin.
- Suomi ei voi vaikuttaa maailman ilmastoasioihin sitä eikä tätä sen koosta johtuen ja Suomi on jo tehnyt enemmän kuin oman osansa EU:ssa.
- Suomella ei ole mitään merkittävää erikoisosaamista vihreän teknologian vientiä ajatellen.
- Suomen tulevaisuuden kannalta on huolestuttavaa, että Suomi kouluttaa ammatti-ihmisistä korkeakoulutettuihin asti merkittävän määrän väkeä, joilla ei ole vaadittavaa osaamista työmarkkinoilla tai edes kysyntää.
Olisihan siinä paljonkin tekemistä, ja listalla on yksi hopealuoti: markka takaisin ja hommat hoituvat kuin itsestään. Näemmekö vielä joskus hallituksen, joka ajattelee, että Suomi ensin?
Kaikki hallituksen toimenpiteet näyttää todellakin tukeutuvan siihen, että Suomesta tulee vihreään teknologiaan perustuva vienti jätti. Eli turvaudutaan johonkin sellaiseen mitä ei ole olemassa. En ymmärrä mitä järkeä tässä on, mutta tulee mieleen Speden sketsit logiikasta.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä hallitus, huuhaa sellainen, täysin vastuutonta velanottoa, lastenlapsemme eivät tule kiittämään sukupolvemme typeryyttä, sitten vihreetä työllisyyttä on sellainen työllisyys, joka kuluttaa vähemmän ja tekee enemmän, muut ovat satuja aikuisilta aikuisille ja kertojat jopa uskovat niihin. Yhden asian tekisin toisin, jos vielä perustaisin yrityksiä, sijainnin harkitsisin ja tarkasti, kuten tämän streamimme kiinnostus, löytyy aasiasta.
https://www.youtube.com/watch?v=GCHzb2U5k2E&feature=youtu.be
Ilmoita asiaton viesti
Vihreän siirtymän tuomat työpaikat ovat utopiaa. Se on hallituksen Eldorado, jota ei koskaan löydy. Ihmeesti mantraa vaan toistetaan ja toistetaan. Ei ole mitään todellista syytä, miksi Suomi olisi etulyöntiasemassa kilpailijoihin nähden. Joku akkutehdas tänne ehkä perustetaan, mutta taloutta ja rakenteellisia ongelmia se ei riitä poistamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Naisen logiikasta siis, siitähän nytkin on kyse mitä suurimmassa määrin.
https://www.youtube.com/watch?v=1_OGeYubbEQ
Ilmoita asiaton viesti
Asiaton avaus
Ilmoita asiaton viesti
Blogistilta hieman ontuvaa logiikkaa. Ei hallitus ole pelastamassa maailmaa ilmastonmuutokselta. On myös harhakuvitelmaa, että mikään valtio kykenee pääsemään veloistaan muuttamalla valuuttaa. Me emme enää elä siinä vanhassa maailmassa, missä jokaiselle oli juuri sopivaa koulutusta vastaavaa työtä ja siitä saatu palkka tilipussissa. Ei menneeseen ole enää paluuta, sama koskee koulutusta ja kansainvälisiä työmarkkinoita. Joka suhteessa maailma on avoimempi kuin koskaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Ohisalolla on sellainen ajatus, että Suomi todella tekee merkittävän kontribuution maailman ilmastonmuutoksen torjumiseksi panostaessaan siihen riittävästi. Hän on maininnut, että ilmastonmuutoksen torjuminen on vihreille hallituksen TÄRKEIN tehtävä. (Luulisi kyllä, että köyhyystutkijalle tulisi mieleen jotain vielä tärkeämpää …)
Ilmoita asiaton viesti
”Hallitus on täysin kykenemätön ja avuton esimerkiksi luomaan järjestelmän, jossa työn vastaanotto aina kannattaa. On maita, jossa tätä on tehty vuosia. Ei vaadi monimutkaisia järjestelyjä”
Tästä lukisin mielelläni lisää. Mitä ovat nuo ei-monimutkaiset järjestelyt?
Ongelma siis johtuu kannustinloukuista, jotka ovat seurausta siitä, että meillä on monia rinnakkaisia tukia jolloin tukien ja ansiotulojen väliseen suhteeseen tulee epäjatkuvuuskohtia. Helppoa asian korjaaminen todellakaan ei ole. Perusteltua olisi purkaa koko tukiviidakko ja perustaa tilalle yksi, perustulo. Sitä taas äänekkäimmin ovat vastustaneet juuri ne puolueet, jotka nyt ovat oppositiossa.
Ilmoita asiaton viesti
Anteron kirjoituksessa on paljon hyvää, mutta mielestäni tilanne ei korjaudu Anteron ”hopealuodilla”.
Tarvitaan mm.:
1. Irtisanomissuojaa on heikennettävä oleellisesti – työnantajan pitää päästä huonosta työntekijästä eroon helposti, nopeasti ja halvalla – ilman pelkoa oikeudenkäynneistä.
2. Yleissitovuus pitää kieltää lailla.
3. Terveen työttömän kaikki eri luukuilta saatavat tukiaiset pitää laittaa yhteen pottiin ja sitä pottia pitää pienentää portaittain vaikkapa 5% kuukaudessa kunnes työ alkaa kiinnostamaan. Miltään luukulta ei saa tulla lisää rahaa.
4. Laittomista lakoista pitää säätää ja tuomita hyvin suuret sakot ja täysimittaiset vahingonkorvaukset. Laittomiksi pitää säätää mm. poliittiset lakot ja tukilakot.
Ilmoita asiaton viesti
Putkonen, meinaat siis että 1930-luvun opeilla pärjätään 2020-luvulla, olisiko aika herätä jo nykyaikaan siellä Kokoomuksessa.
Ilmoita asiaton viesti
En ole Putkonen.
2020-luvullakaan ei voi ottaa hirmuista määrää velkaa, ilman että siitä tulee kestämättömiä negatiivisia seurauksia.
Työttömyys maksaa veronmaksajille maltaita. Työkykyiset terveet työttömät pitää saada töihin ja yrityksille tarvitsemaansa työvoimaa.
Ilmoita asiaton viesti
”2020-luvullakaan ei voi ottaa hirmuista määrää velkaa, ilman että siitä tulee kestämättömiä negatiivisia seurauksia.”
Japani, USA? Velkapelkoisuus valtion osalta on naurettavaa Suomen luvuilla. Vielä naurettavampaa vedota lastenlapsiin, heidän pienimpiä huoliaan tulee olemaan valtion velka.
Ilmoita asiaton viesti
Jaaha, mitäs ne suuremmat huolet tulee olemaan?
Ilmoita asiaton viesti
Varmaan se, että ilmasto tippuu päähän.
Ilmoita asiaton viesti
Muunmuassa ilmastonmuutoksesta, geopolitiikasta ja todennäköisistä sodista-kriiseistä johtuvat ennennäkemättömät pakolaisvirrat.
Se on kumma että ne jotka puhuu ”ilmastohumpasta”, ovat yleensä maahanmuuttoa vastaan tiukasti. Syyriassa esim pitkä kuivuus ajoi maaseudulta väkeä kaupunkeihin ja alkoi ääriliikkeet saamaan valtaa. Toivottomuus ajaa toivottomiin tekoihin, te ilmeisesti ette näe tulevaisuutta kuin että nykyinen status quo jatkuisi, ei tule jatkumaan ja siitä on kaikki merkit jo nyt ilmassa. Enää oikeastaan epäselvää on, onko USA ja Kiina vakauttavia voimia, vai alkaako Etelä-Kiinan merellä WWIII.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi ei ole Japani, eikä USA. Velan vuosittaiset korot ja lyhennykset tulevat jatkossa laittamaan Suomen hyvin tiukille.
Velka voi olla joskus lyhytaikaisesti järkevää jos kyseinen velkaraha investoidaan tuottavasti – eli raha saadaan nopeasti takaisin ja siitä on hyötyä. Tämä vasemmistohallitus ei käytä velkarahaa hyödylliseen, vaan haitalliseen – puhumattakaan velanoton idioottimaisesta määrästä.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomi ei ole Japani, eikä USA. Velan vuosittaiset korot ja lyhennykset tulevat jatkossa laittamaan Suomen hyvin tiukille.”
Eikä tule, EKP tämän tehnyt hyvin selväksi.
Ilmoita asiaton viesti
EKP ei kykene määräämään markkinakorkojen tasoa pitkällä tähtäimellä.
Veljeskansamme Viro on menetellyt oikein kun ei ole ottanut mainita saakka velkaa. Viron velkataso on pienin EU-maista.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi ei kykenisi?
Sinne Viroonhan Suomen velanotosta ulisevat verohuijarit kuten Vallin muuttaa, muuta sinäkin jos se niin ihannevaltio on.
Ilmoita asiaton viesti
Tämän hallituksen budjetti oli aluksi aikana ennen koronaa -2 miljardia vuodelle 2020. Jos viime vuotta ei huomioida koronan takia ja kertaerät poistetaan on tämä budjetti yhä vähinään -4,5 miljardia pakkasella. Tämä hallitus onnistui siis kerrasta yli tuplaamaan alijäämän laskutavalla kuin laskutavalla.
On sisäinen ja ulkoinen devalvaatio. Kun esim. demarien äänestäjistä 95% on eläkeläisiä ja julkista sektoria sisäinen devalvaatio on mahdottomuus. Ulkoinen devalvaatio eli euro ero ei kiinnostaisi ainuttakaan demarien äänestäjää, mutta on puhtaasti ideologisista syistä mahdoton sekin.
Rakenneuudistukset ovat jo ay – liikkeen takia mahdottomia.
Joko Suomi jatkaa Kreikan tiellä taikka ihme pelastaa , ’vihreä teknologia’ , jollain niin kummalla twistillä ettei sitä kukaan vielä ymmärrä
Ilmoita asiaton viesti
”Olisihan siinä paljonkin tekemistä, ja listalla on yksi hopealuoti: markka takaisin ja hommat hoituvat kuin itsestään.”
Tämä ei oikein toimi loogisesti muun kirjoittamasi kanssa. Kirjoitat, miten surkeasti Suomen asioita hoidetaan. Silti odotat, että ottamalla järjettömiä riskejä asiat etenisivät paremmin.
Siirtyminen eurosta valuuttaan, jota ei ole olemassa olisi aivan järjetön riski. Jo vakavasti otettava keskustelu siitä saisi aikaan varojen pakenemisen Suomesta. Prosessi kestäisi demokraattisella päätöksenteolla (mikä tietysti jo sinällään estäisi prosessin alkuunlähdön) vähintään puoli vuotta.
Jos nyt kuitenkin oletetaan, että jollakin pakkokeinoilla markka otettaisiin täällä käyttöön, mikä takaisi että Suomi osaisi elää sen kanssa? Ruotsi on osannut elää kruunun kanssa, mutta Suomella on yli sadan vuoden näytöt kilpailijamaita korkeamman inflaation ylläpidosta.
Vaikka Ruotsi on pärjännyt kruununsa kanssa, ei ole mitään takeita että Suomi pärjäisi. Maailma on täynnä valtioita, joilla on oma valuutta, ja pärjäävät silti surkeasti. Toisaalta euroa käyttävissä maissa on useita, jotka kuuluvat maailman parhaisiin talouksiin. Esimerkiksi Luxemburg on maailman kakkonen ja Irlanti viitonen (ostovoimakorjattu bkt per capita)
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita
Ilmoita asiaton viesti
Tässä nyt on nähty ettei Suomi pärjää euron kanssa. Sitä ei tarvitse arvailla. Kilpailukyvystä ei kyetä huolehtimaan poliittisista syistä ilman ulkoista mekanismia. Suomessa tosi moni on rakastunut ajatukseen ”no tämä nyt on ihan paska mutta tilanne olisi vielä huonompi ilman , jos olisi joku muu malli”, euro on ihan paska, mutta on raha, markka olisi vielä paskempi , koska olemme niin huonoja, Ruotsikin parempi maa, emme osaisi kuitenkaan elää omassa rahassa, parempi olla Saksan / Ranskan tossun alla tai siis päättävissä pöydissä …
Ilmoita asiaton viesti
Suomen ostovoimakorjattu bkt/capita on tuolla wikipedian listalla sijalla 31, ei kovin montaa sijaan Ruotsin jäljessä (Ruotsi on sijalla 27). Eli huonomminkin olisi voinut mennä.
En silti väitä etteikö Suomella olisi voinut mennä paremmin markan kanssa. Sitä vaan ei voi tietää.
Sen sijaan sen voi sanoa varmasti, että oman valuutan käyttöönotto olisi järjettömän suuri riski ja lisäksi demokraattisin keinoin mahdoton toteuttaa. Se on mahdollista vain silloin jos euroon kohdistuu suuria paineita.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärtääkö Viinikka lainkaan, kuinka paljon vuotuinen krooninen n. 10 miljardin euron lisävelkahörppy nostaa tuota sijoitusta muihin velkaantumattomiin pohjoismaihin nähden ?
Ilmoita asiaton viesti
Eipä siitä ole kovin kauaa kuin kirjoitin tästä asiasta.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tommiviinikka/alijaamista-ja-valtioiden-veloista-suomi-pohjoismaita-heikompi-mutta-euromaiden-parhaimmistoa/
Ilmoita asiaton viesti
Et kirjoittanut. Kunnka paljon siis 10 miljardin hörppy nostaa vuosittain BKT: n numerointia ? Mikä olisi talouden tila ilman valtavaa julkista ja yksityistä velkaantumista ?
Itse väitän hörpyn korvaavan teennäisesti n. 10% kasvua vuosittain – nyt jo 13 vuoden ajan. Jos olet sattunut huomaamaan, Suomen BKT on tätä nykyä n. sama, mitä se oli v. 2008 . Mikään muu EU- maa ei ole suoriutunut taloudessaan Suomea huonommin.
Muiden pohjoismaiden velkaantuminen on ollut viime vuosia liki olematonta, mutta Suomen yli 100 miljardin verran siirrettyä veronkorotuksia tuleville.
Ilmoita asiaton viesti
Ok. Tuo on kuitenkin väitteen tasolla niin kauan kuin esität väitteelle luotettavat laskelmat tai lähteen.
Ilmoita asiaton viesti
Oletko sitä mieltä, että ihminen voi kuolla sukupuuttoon rahan puutteen vuoksi?
Ilmoita asiaton viesti
Vasemmistohallitus korotti budjettiriihessä julkisia menoja ja verotusta Keskustan katsellessa sirkusta sivulta pässinä narun jatkona.
Toivottavasti vihervasemmisto myös vastaa teoistaan ja yli 50 miljardin lisäveloista hallitustasolla v. 2023 2027.
Ilmoita asiaton viesti
Itseäni huvitti suuresti vvm Saarikon toteamus, että ilmastoon tehtävät päätökset ovat tulevien sukupolvien hyväksi tehtäviä. Jätti kuitenkin kertomatta sen miten paljon tulevat sukupolvet joutuvat maksamaan noista Marinin hallituksen tekemistä ilmastopäätöksistä. Se rahamäärä ei muuten ole pieni kunhan otetun velkamäärän korkoprosentti lähtee nousuun ja se sitä varmasti tekee. Sanotaan, että ”Velka veli nostettaessa, veljenpoika maksettaessa”. Tämä jää Marinin hallitukselta ja eilen myös rahaministeri Saarikolta täydellisesti pimentoon, joko ymmärtämättömyyttä tai tahallisesti poliitikon tavoin.
Ilmoita asiaton viesti
Muistutan Henrik Lindblomin blogikirjoituksesta 15.7.21, jossa hän toi esiin, että Suomen ekologinen jalanjälki on 113 % ylijäämäinen. Tieto löytyy täältä The Global Footprint Network-sivustolta: https://www.footprintnetwork.org/licenses/public-data-package-free/
Ilmoita asiaton viesti
Ei mikään ekologinen jalanjälki voi olla ylijäämäinen. Se on ihan puhtaasti matemaattinen harha, joka perustuu myös hyvin yksisilmäiselle ja vain taloudelliselle ajattelulle. Suomi ei elä pelkästään ekonomien laskelmilla ja poliittisilla suuntauksilla, eikä liioin valuutan vaihtamisina.
Ilmoita asiaton viesti
Miten sitten määrittelet ekologisen jalanjäljen? En kysy siksi, että olettaisin saavani vastauksen.
Ilmoita asiaton viesti
Hallituskin kyllä kuvittelee, että Suomi on vuoden 2035 jälkeen ei pelkästään hiilineutraali vaan hiilinegatiivinen.
Ilmoita asiaton viesti
Jos se olisi kuvitelmaa, tuskin mikään hallitus kirjaisi sellaista ohjelmaa missään muodossa. Kyllä siinä on selkeät tavoitteet. Jos niihin tavoitteisiin ei päästä, se on jossittelua.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä hallituksellamme on juurikin tuo tavoite.
Ilmoita asiaton viesti
Niin mikä tavoite, istutko hallituspöydissä?
Ilmoita asiaton viesti
Suomen hiilineutraalisuustavoite vuoteen -35 mennessä.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, yhdellä tavalla mittaamalla saa yhden tuloksen, mutta kokonaiskuvan muodostamiseen tarvitaan muitakin mittareita. Suomi on myös riippuvainen ulkoa tuodusta energiasta ja elintarvikkeista, ja CO2-nettopäästömme asukasta kohden ovat merkittävät.
Ilmoita asiaton viesti
Meillähän käytetään näihin mittauksiin pelkästään vihreitä mittareita.
Ilmoita asiaton viesti
Hallituksen ”ilmastotoimet” vaikuttaa glopaaliin lämpötilaan 0.0000°C .
Ilmoita asiaton viesti
Tuskin noinkaan paljoa.
Ilmoita asiaton viesti
On kyllä pikkasen merkillistä kun budjettiriihen aihe tulisi kaiketi olla budjetti ja eurot ja tuo miljardien eurojen velka. Sen sijaan puhutaan megatonneista. Eikä kyseessä ole tonnin seteleitä edes mega joka kuulostaisi sekin edes vähän talouspolitiikalta. Eikä edes tätä megaa koskaan aseteta mihinkään suhteeseen joka olisi globaalit päästöt eli 60 000 megaa. Tässä kontekstissa kun tuo 0,2 megaa kiusaamalla ihmisiä liikenneratkaisulla kun näyttäisi siltä mitä se on, kiusantekoa.
Ilmoita asiaton viesti
Hallituksessa istuu liuta puupäitä, jotka kuvittelee, että suomen pitää pelastaa koko maailma eu mallioppilaana.
Jos on jotain ilmaston muutosta, niin se on ihan luonnollista vaihtelua. Hallituksen puupäille tiedoksi, käykää katsomassa miten idän suurissa maissa hoidetaan asiat. Ei siellä vouhoteta ilmastohömpästä.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, rakentavat siellä hiilivoimaa kovalla kiireellä.
Ilmoita asiaton viesti
Kummaa että maailman suurimmalla päästelijällä ei ole mitään kiirettä eikä kukaan edes vaadi niitä päästövähennyksiä. Ei mitään pakotteita eikä mitään muutakaan ole kukaan varmaan edes ehdottanut ja tarkoitan tietenkin Kiinaa. Onkos niillä kuitenkin sellainen ilmasto siellä että co2 ei vaikuta siihen mitenkään.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinaa on kehuttu vuosikausia ilmastohommissaan vihreiden taholta. Miks emme ota siitä esimerkkiä?
Ilmoita asiaton viesti
Kuten Australia, siellä hiilidioksidi ei ole ongelma, saari kirkkaassa meri-ilmassa.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkäpä punaviherhallitus ostaakin sieltä ilmastohätätilan välttänyttä ilmaa velaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Hallituksen toimien ja osaamattomuuden seurauksena Suomea ajetaan taloudelliseen alamäkeen ja lujaa. Entäpä, jos jonain päivänä vahvistuu olettamus, että ihmisen vaikutus ilmuun on vain marginaalinen, pelkän tuhnun verran auringon toiminnan muutoksiin verrattuna.
Ottaako silloin nämä osaajat vastuun tekemisistään. Tuskin.
Ilmoita asiaton viesti
Ajoin juuri mp llä Puolan, Saksan ja Tsekin kautta Slovakiaan ja takaisin.
Hauska oli muuten katsella, kun jokaisessa maassa infraa kohennetaan nopeasti. Teollisuus toimii täysillä, pienilläkin paikoilla rakennetaan uusia taloja, vanhoja korjataan ja etenkin Puolassa tiestö on jo parempi k. esim. Suomessa. Samalla se kauhistuttava kivihiili haisee edelleen ilmassa.
Kukaan ei kuitenkaan paasannut ilmastomuutoksesta, kun paikallisten kanssa juttelin tuopin ääressä. Äänessä olevien mukaan ainoastaan selkeästi lisääntynyt työ on ” siunauksellista ” ja olennaista elämän jatkumisen kannalta.
Noin yksinkertaista se on, kun pysytään fokuksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, tuottavan työn tekeminen (yksityisellä sektorilla) on siunauksellista.
Ilmoita asiaton viesti
On se hallitus kamala kun se onnistui ihan kaikessa. Oppositiossa voi vain hammasta purra. Koronakin oli väärin sammutettu. Niinpä jäljelle ei jää muuta kuin valittaminen velanotosta, ja sehän uppoaa aina niihin, jotka kuvittelevat valtion talouden olevan samanlaista kuin oman talouden, jossa kaikki velat maksetaan joskus kokonaan pois ja sen jälkeen eletään onnellisina kokonaan maksetussa omakotitalossa. Kaikki valtiot ovat jatkuvasti velkaa, maksavat entistä pois ja ottavat uutta tilalle. Valtiot eivät koskaan tule valmiiksi ja velattomiksi samalla tavalla kuin kotitaloudet. Valtioilla kyse on velan suhteesta bruttokansantuotteeseen, eikä se ole Suomella yhtään sen huonompi kuin muillakaan EU-mailla.
Marinin hallitus on onnistunut niin hyvin, että ihan suututtaa. Ainakin politiikan erikoistoimittaja Timo Haapalaa, jonka ainoaksi lohduksi jää juoruaminen hallituksen riitelystä. Joku toinen voisi puhua eri näkökantojen sovittamisesta yhteen ja kompromissien hakemisesta, mutta eihän tämä hallitus sellaista voi tehdä, vaan se riitelee.
https://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2021/09/10/pahuksen-hallitus/?fbclid=IwAR3sAF7kQAkeNNLdtR9KkX-tBZQbeDAWUYYyO-J_qRUHkq9RWbu9sG6rx0w
Ilmoita asiaton viesti
Tämä punainen hallitus jää toivottavasti viimeiseksi punaiseksi hallitukseksi Suomen historiassa. Seuraavat hallitukset joutuvat korjaamaan tämän hallituksen virheitä ainakin 10 vuotta, eikä ne tule sittenkään korjatuksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä hallitus on selvinnyt globaalista pandemiastakin pienin naarmuin, kyllä varmasti Kokoomusta harmittaa kun ei päässeet covidin verukkeella käyttämään raippaa.
Ilmoita asiaton viesti