Vastine väitteisiin valheellisista ja perättömistä tiedoista ilmaston lämpenemisestä
Johdanto
Sain eilen US Ylläpidolta kirjoituskieltoa yhden päivän blogikirjoitukseni takia, jonka otsikko oli ”2000-luvun lämpötilan nousun syyt”. Kirjoituskiellon syy oli ”Valheellisen tai perättömän tiedon ja haitallisten huhujen levittäminen on kiellettyä”. Tämän tarkempaa tietoa minulla ei ole kiellon syystä. Kirjoitus ehti olla näkyvissä noin yhden vuorokauden.
Ehdin vastata eilen iltapäivällä yhteen Nikkilän kysymykseen, jossa käsittelin hänen esiin nostamaansa kahta asiaa, joissa Nikkilä väitti minun valehtelevan. Toinen vastaukseni koski Laakson esiin ottamaa asiaa auringonsäteilyn absorption luonteesta. Ehdin vastata tähän ja saman tien kirjoitukseni katosi ja kirjoitusoikeuteni poistettiin. En väitä, että näillä tapahtumilla on mitään yhteyttä kirjoitukseni poistoon, vaan ne olivat varmaan pelkkää ajallista yhteensattumaa.
Lähetin US Ylläpitoon viestin, jossa ihmettelin tätä asiaa ja pyysin tarkempaa tietoa, mikä nimenomainen asia kirjoituksessani oli valheellista tai perätöntä. Olinhan käyttänyt nimenomaan IPCC:n omia raportoituja tietoja. En ole saanut mitään vastausta, enkä odota saavankaan mitään tarkennusta. Näyttää siltä, että joku tai jotkut ovat kokeneet kirjoitukseni tästä aiheesta liian vaarallisena.
Käsittelen tässä kirjoituksessani noita kahta väitettä, jotka Nikkilä otti esiin. Valitettavasti en kopioinut hänen kommenttiaan, joten toimin tässä muistinvaraisesti. Jos jokin kohta ei mene hänen mielestään kohdalleen, niin hän varmaan ystävälliseen sävyynsä kommentoi asiaa. Jos Nikkilä onkin sitä mieltä, että ei hän ole koskaan tällaista väittänyt, niin pyydän etukäteen anteeksi, ja voimme todeta, että kyse oli pelkästä väärinkäsityksestä, ja olemme asiasta samaa mieltä.
Väite 1. IPCC ei raportoi ilmastonmuutoksen johtuvan vain ihmisestä
Nikkilä väitti, että en ole osoittanut, missä julkaisussa IPCC väittää ilmastonmuutoksen johtuvan vain antropogeenisista tekijöistä eli ihmisestä, koska IPCC ei ole sellaista tehnyt eli minä valehtelen. Kukaan vähänkään ilmastonmuutosasioita seurannut tietää, että IPCC on johdonmukaisesti raportoinut kaikissa kuudessa arviointiraportissaan ilmastonmuutoksen olevan ihmisestä johtuva joko 100-prosenttisesti tai melkein 100-prosenttisesti
Koko kirjoitukseni perusta oli käyttää IPCC:n omia raportteja ja lukuja. Minulla oli kuva (nyt kuva 1), jossa oli esitetty AR5:n ja AR6:n ilmastonmuutosajurit eli ilmastonmuutosta aiheuttavat tekijät.
Kuva 1. IPCC:n raprottien 5 ja 6 yhteenveto ilmastonmuutoksen syistä.
IPCC itse on ryhmitellyt tekijät antropogeenisiin ja luonnollisiin. Ainut luonnollinen ilmastonmuutosajuri kuvassa 1 (Fig. 7.7 / AR6) on ”solar” eli auringon aktiivisuudessa tapahtuva muutos ja sekin oli negatiivinen aikavälillä 1750-2019. Vaatii erikoista logiikkaa väittää, että IPCC ei esitä tällaista asiaa missään, kun IPCC tekee sen avoimesti ja yksiselitteisesti. Tietääkseni kaikki paitsi Nikkilä ymmärtävät tämän asian.
Väite 2. Kukaan tunnetuista ilmastontutkijoista ei ole eri mieltä mistään oleellisesta ilmastonmuutosta koskevasta asiasta eli konsensus on ja pysyy
Esitin neljä kohtaa, joista käy ilmi, että on ilmastontutkijoita ja jopa kaikkein tunnetuimpia nimiä, jotka ovat jossakin asiassa eri mieltä ilmastonmuutoksesta eli ns. konsensus rakoilee. Tämänkin tosiasian Nikkilä kielsi ja teki sen saman tyyliin kuin aikaisemmassa poistetussa kirjoituksessani. Esitän lyhyet lainaukset näiden mielenpiteiden takana olevista asioista, ja voitte itse päätellä, kumpi on oikeassa.
2a. Yhteensä 18 tutkijaa, joiden joukossa sellaisia tunnettuja nimiä kuin James Hansen, Norman Loeb, ja Andrew Lacis ovat sitä mieltä, että CO2-pitoisuuden kaksinkertaistuminen tulee aiheuttaman lämpötilan nousua n. 10 astetta, jota ihmiskunnan aerosolipäästöt pienentävät pari astetta.
Tämä artikkeli aiheutti sellaisen reaktion, että tunnettu ns. lätkämaila-Mann kirjoitti puolustuspuheenvuoron omassa blogissaan puolustaen IPCC:n tieteellistä näkemystä ilmastonmuutokseen suuruudesta. Ehkä Michel E. Mann tunsi jotain velvollisuutta tehdä niin, koska IPCC poimi hänen tutkimuksensa maapallon lämpötilahistoriasta sekä 3. että 6. arviointiraporttiin vastoin suuren tutkijaenemmistön näkemystä. Alla kopio hänen loppulauselmastaan hänen omasta viestistään. Tiedossa on, että AR6:n asiaa käsittelevästä kirjoitustyöryhmästä erosi tunnettuja paleoilmaston tutkijoita tämän tilanteen vuoksi. Konsensus rakoilee.
Comments on New Article by James Hansen by Michael E. Mann on Wednesday, November 1, 2023 – 12:10
Linkki alkuperäiseen juttuun: https://michaelmann.net/content/comments-new-article-james-hansen
Pitkän juttunsa lopuksi MicheL E. Mann summeeraa kantansa maapallon lämpenemisasiaan ja Hansen & kumppanien tieteelliseen artikkeliin:
”In conclusion, while I hold James Hansen to be one of the most (if not the most) important contributors to our modern scientific understanding of human-caused climate change, I feel that this latest contribution from Jim and his co-authors is at best unconvincing. I don’t think they have made the case for their main claims, i.e. that warming is accelerating, that the planetary heat imbalance is increasing, that aerosols are playing some outsized role, or that climate models are getting all of this wrong. And I certainly don’t think that they’ve made the case for engaging in potentially disastrous planetary-scale geoengineering projects. So let me close once again with the adage, first offered by the late, great Steve Schneider–another hero and role model of mine–that the truth (i.e. a steady warming of the planet and all of the impacts that come with it, which will continue until we bring carbon emissions to zero) is bad enough.”
Suomennokseni: ”Lopuksi, vaikka pidän James Hansenia yhtenä tärkeimmistä (ellei tärkeimmistä) tekijöistä nykyaikaisessa tieteellisessä ymmärryksessämme ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta, minusta tuntuu, että tämä Jimin ja hänen kirjoittajiensa viimeisin panos on parhaimmillaankin vakuuttamaton. En usko, että he ovat perustelleet pääväitteitään, eli että lämpeneminen kiihtyy, että planeetan lämmön epätasapaino kasvaa, että aerosoleilla on jokin ylimitoitettu rooli tai että ilmastomallit ymmärtävät kaiken tämän väärin. Enkä todellakaan usko, että he ovat perustelleet osallistumista mahdollisesti katastrofaalisiin planetaarisen mittakaavan geosuunnitteluprojekteihin. Joten lopetan vielä kerran sanontaan, jonka edesmennyt, suuri Steve Schneider – toinen sankarini ja roolimallini – ensin tarjosi, että totuus (eli planeetan tasainen lämpeneminen ja kaikki sen mukanaan tuomat vaikutukset, jotka jatkuvat, kunnes saamme hiilidioksidipäästöt nollaan) on tarpeeksi paha.”
Selkokielellä: Michel E. Mann puolusti IPCC:n raportoimaa lämpenemisen suuruuden arvoa ilmastoherkkyysparametrin muodossa, että ECS on 3,0 °C (=IPCC:n arvo) eikä Hansenin ja 18 muun kirjoittajan tulos n. 8 – 10 °C. Pitää omata erikoista logiikkaa väittää, että Hansen et kumppanit ovat samaa mieltä IPCC:n kanssa lämpenemisen suuruudesta.
2b. NASA:n Gavin Schmidtin kannanotto Nature-lehdessä 19.3. 2024
Laitan tähän vain otsikon ja johdannon hänen sanomastaan, koska se kertoo kaiken: Climate models can’t explain 2023’s huge heat anomaly — we could be in uncharted territory ; https://www.nature.com/articles/d41586-024-00816-z Taking into account all known factors, the planet warmed 0.2 °C more last year than climate scientists expected. More and better data are urgently needed.
Suomennokseni: Ilmastomallit eivät pysty selittämään vuoden 2023 valtavaa lämpöpoikkeamaa – saatamme olla kartoittamattomalla alueella. Kun otetaan huomioon kaikki tunnetut tekijät, planeetta lämpeni viime vuonna 0,2 °C enemmän kuin ilmastotutkijat odottivat. Tarvitaan kiireesti lisää ja parempia tietoja.
Muuten, tuo 0,2 asteen ”ylimääräinen” lämpeneminen vuonna 2023 on sama, jota käytin poistetussa kirjoituksessani, ja jota siis antropogeeniset tekijät eivät pysty selittämään. Schmidtin lainaukseni loppulauseen ymmärrän hänen NASA:n edustajan roolissa markkinointipuheena, että lisää rahaa NASA:lle mittauksia varten ja sillä ongelma hoituu. Tässä lauseessa on tietysti sellainen ristiriita, että aluksi Schmidt toteaa aivan oikein, että mallit eivät pystyneet laskemaan vuoden 2023 lämpötilamuutosta oikein, mutta sitten yht’äkkiä ongelma ei olekaan malleissa vaan mittausten määrässä ja laadussa.
2c. Suomalaiset tutkijat Rantanen ja Laaksonen ovat todenneet, että globaalia syyskuun 2023 lämpötilan nousu 0,5 astetta ei voi johtua ilmaston sisäisestä vaihtelusta
Linkki: https://www.nature.com/articles/s41612-024-00582-9
Heidän johtopäätöksensä on tieteellistä jargonia ja tarkoittaa, että antropogeeniset tekijät, joihin ilmastomallit perustuvat, eivät voi mitenkään selittää näin suurta muutosta näin lyhyessä ajassa.
2d. Norman Loeb ja muutama hänen tutkijatoverinsa ovat selittäneet auringonsäteilyn kasvun alapilvisyyden pienemisellä, joka ei kelvannut IPCC:n lämpenemislaskuille.
Linkki: https://doi.org/10.1029/2021GL093047
IPCC:n raportissa on noteerattu auringonsäteilyn absorption kasvu (ASR), koska se perustuu suoriin CERES-mittaustuloksiin. Norman Loeb on CERES-mittausohjelman johtaja NASA:ssa. IPCC ei käyttänyt tätä tulosta lämpenemislaskuissa.
ASR: säteilypakote vai takaisinkytkentä?
Tämä kohta liittyy Laakson esiin ottamaan seikkaan, että onko auringonsäteilyn absorption eli ASR:n nousussa kyse säteilypakotteesta vai takaisinkytkentäilmiöstä. Jotta asia hieman aukeaa maallikollekin, niin vertaan tätä veden takaisinkytkentään. Veden positiivinen takaisinkytkentä karkeasti kaksinkertaistaa minkä tahansa säteilypakotteen, kuten kasvihuonekaasujen vaikutuksen. Mekanismi toimii ilmastotutkijoiden mukaan niin, että säteilypakote nostaa maanpinnan ja ilmakehän lämpötilaa ja sen vuoksi ilmakehän vesimäärä nousee n. 7 % asteen lämpenemistä kohti. Koska vesihöyry on luokkaa 12 kertaa voimakkaampi kasvihuonekaasu kuin CO2, niin lopputulos onkin säteilypakotteen kaksinkertainen lämpötilavaikutus. Toisinajattelijat ovat asiasta eri mieltä, koska mittaustulokset eivät osoita mekanismin toimivan jatkuvasti pitemmän ajan kuluessa. Kun opponenttien tapana on haastaa melkein kaikki lauseeni, niin laitanpa tähän lämpötilan ja kosteuden mittaustuloksia, jotka osoittavat, että ei se veden positiivinen takaisinkytkentä toimi käytännössä teorian mukaan. Kuva 2 osoittaa, että vaikka lämpötila nousi vuosina 1979 – 2002, niin veden määrä ilmakehässä laski. Onko niin, että silmäni valehtelevat?
Kuva 2. Lämpötilan ja absoluuttisen kosteuden (TPW) trendit.
Ilmastotutkijoiden mallit eivät ole toistaiseksi pystyneet selittämään ASR:n kasvua takaisinkytkentäilmiönä. Tähän selitykseen on tietysti suuri hinku, koska silloin ASR:n kasvu voidaan selittää johtuvan antropogeenisista tekijöistä. Toisinajattelijat ajattelevat, että pilvisyyden väheneminen voi johtua myös luonnollisista tekijöistä. Miksi ASR alkoi kasvaa merkittävästi vasta 2014 jälkeen? Onko maapallo saavuttanut alarmistien mainostaman käännepisteen (tripping point) ja se on menoa nyt yhä korkeampia lämpötiloja kohti?
Minusta tässä vaiheessa oleellista kuitenkin on, että ASR:n kasvu on mitattu tosiasia ja se pitäisi ottaa huomioon säteilypakotteena. Kuten edellä kävi ilmi, niin veden takaisinkytkentä ei ole ollenkaan selvä mitattuna tosiasiana, mutta se on ilmastoeliitin kaikkien tietokonemallien pysyvä piirre. ASR:n aiheuttaman lämpötilanmuutoksen laskutapa antaa joka tapauksessa oikeat lämpenemisluvut samoin kuin auringon kokonaissäteilyssä tapahtuvien muutoksen laskutapa. Maapallo ei pysty erottamaan toisistaan auringon aktiivisuuden muutosta pilvisyyden muutoksen aiheuttamasta ASR:n muutoksesta.
Peräkaneetti
Vaikka tarkoitukseni oli käsitellä vain väitteitä minun valehtelustani, niin mukaan tuli myös tämä ASR-muutos. Ehkä on hyvä, että tähän tuli mukaan jotain oikeaa asiaakin. Tilanne on se, että valtamedia on melkein piilottanut tämän merkittävän lämpenemistä aiheuttavan tekijän. Yritän tällä kirjoituksellani paikantaa, että mihin kirjoituskieltoni lopulta perustui. Reagoiko sama taho jälleen, vai säilyykö kirjoitus. Muihin kohtiin, kuin näihin kahteen asiaan en saanut mitään asiallista kritiikkiä kirjoitukseni kommenteissa. Nea Uusitalon kritiikkiä en laske mukaan sen ala-arvoisuuden takia ja asiasisällön puuttumisen vuoksi. En siis meinaa luovuttaa. Voihan olla, että US Ylläpito antaa yhden päivän sijaan yhden vuoden tai pysyvän kirjoituskiellon, kun en älyä lopettaa.
Ainut poikkeus ASR-asiassa on YLE:n ohjelma 18.8.2024, jonka oli tehnyt toimittaja Miina Väisänen otsikolla ”Pohjoista pallonpuoliskoa vaivaa pilvikato – ja sillä on huolestuttavat seuraukset”: https://yle.fi/a/74-20104419. Olen kirjoittanut tästä blogin seuraavana päivänä: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aveollila/ipccn-mukaan-pilvet-ja-aerosolit-ovat-laskeneet-lampotilaa-mutta-yle-on-toista-mielta/
Lainaus: ”Näyttää siltä, että joku tai jotkut ovat kokeneet kirjoitukseni tästä aiheesta liian vaarallisena.”
Ei näissä blogistin kirjoituksissa mitään vaarallista ole, päinvastoin. Yleinen päätelmäni on, että ne ovat sekavia ja jatkuvaa kansainvälisen ilmastotieteen arvostelua. Välillä ei oikein tiedä, mihin blogisti lopultakin pyrkii, paitsi IPCC:n kaatamiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni Ollilan kirjoitukset ovat selkeitä ja lisäävät lukijan ymmärrystä. IPCC varmaan kestää asiallista jaosuvaa arvostelua. Sellainen on tapana tiedemaailmassa.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan ilmeisesti niissä on jotain.
En oikein osaa ajatella että ylläpito olisi paneutunut asiaan niin paljoa että löytäisi virheitä ja niiden perusteella poistaisi valheellisena.
Jonkun tahon on siis täytynyt ”auttaa” ylläpitoa.
Ollila tuskin pyrkii IPCC:n kaatamiseen. Hän pyrkii tuomaan esille mielestään oikeaa tietoa. Jos se ei ole yhteneväistä IPCC:n kanssa niin ei kai sitä sen vuoksi pitäisi sensuroida.
Keskustelin aamulla mielipiteen vapaudesta ja tulimme siihen tulokseen että mielipiteen vapaus edellyttää että on mahdollista ja saa esittää oman mielipiteensä julkisesti joutumatta sanktioiduksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ollilalla pitäisi olla mallinnus mikä ennustaa vaikka 60 vuotta tulevaisuuteen ja kykenee ennustamaan vaikka 60 vuotta menneisyydestä tähän päivään saakka ilmaston kehittymisen missä näkyy niin alailmakehän lämpeneminen, yläilmakehän viileneminen, vesihöyrypitoisuuden nousun ja todellisuudesta saatavien havaintojen pitäisi olla yhteensopivia mallin kanssa. Ja malli pitäisi olla julkistettuna että kuka tahansa voisi sitä ajella ja toistaa tuloksia.
Nyt on blogikirjoituksia joissa Ollila on itse jollain taulukkolaskimella tms. tehny käppyröitä mutta ei oikein ole tarttumapintaa siihen että miksi tämä olisi oikeata tietoa ja väittämä ilmastoherkkyysarvosta on 0,5…0,7 on ristiriidassa todellisuuden kanssa. Onko sitä Ollillan ”excel tiedostoa” edes missään? Miten tämä 0,5…0,7 astetta näkyy yläilmakehässä?
Meillä edelleen on pitkä track record miten ilmaston kehittyminen on mallinnettu: https://www.forbes.com/sites/startswithabang/2017/03/15/the-first-climate-model-turns-50-and-predicted-global-warming-almost-perfectly/
Ja tässä se herkkyys oli 2,3.
Eli, millä perusteella Ollilan tieto on oikeata? Tarttumapintaa tarvitsisi.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt oli kysymys, että pystyykö IPCC:n tiede ja mallit selittämään 2000-luvun lämpenemistä.
Ilmoita asiaton viesti
Syukuro Manaben malli on selittänyt lämpenemistä 60-luvulta töhön päivään saakka, tieto on nyt ilmeisesti tarkentunut siitä että ei olisikaan se 2,3 astetta CO2 pitoisuuden kaksinkertaistuessa vaan 2,5 astetta.
Ilmoita asiaton viesti
Älä välitä Nikkilän tyylistä kommentoida. hän on ammattinsa vanki ja tottunut opettamaan lapsia.
Ilmoita asiaton viesti
Olen kyllä oppinut sen, että ihmiset eivät yleensä vaihda tyyliään, vaan jatkavat samalla mallilla. Onpahan erikoista, jos hän opettaa lapsia tuolla tyylillä. Vai onko niin, että hän voi täällä päästellä estoitta luonteensa mukaisesti, kun on koko päivän pidätellyt….
Ilmoita asiaton viesti
Luultavasti hän hyökkää pääasiassa omia epäilyksiään vastaan. Kuten homo-vihamielisetkin pelkäävät omia homomaisuuksiaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Luultavasti hän hyökkää pääasiassa omia epäilyksiään vastaan. Kuten homo-vihamielisetkin pelkäävät omia homomaisuuksiaan.”
Seuraava luulevainen ilmoittautui. Toinen lause meni tuurilla oikein. Persuissa, kristityssä oikeistossa ja heihin kallellaan olevissa ”putinilaisissa” niitä homo-vihamielisiä on tunnetusti paljon.
Ilmoita asiaton viesti
Opetajissa on sekä ikäviä, että mukavia ihmisiä, niin kuin muissakin ammattiryhmissä.
Väinö Linna kuvaa noita ”kansankynttilöitä” romaanissaan ”Täällä Pohjantähden alla osuvasti.
Ilmoita asiaton viesti
”Olen kyllä oppinut sen, että ihmiset eivät yleensä vaihda tyyliään, vaan jatkavat samalla mallilla. Onpahan erikoista, jos hän opettaa lapsia tuolla tyylillä. Vai onko niin, että hän voi täällä päästellä estoitta luonteensa mukaisesti, kun on koko päivän pidätellyt….”
Noin. Ollila on uskon mies, joten kyllähän luulonvaraisten asioiden listaan voi helposti lisätä myös ilkeämielisen ja henkilöön käyvän luulon siitä, miten minä ammattiani hoidan.
Noin menetellen sinä tulit taas kerran alleviivanneeksi sitä tosiasiaa, että sinä, kuten eivät muutkaan luulevaiset, tarvitse mielipiteenne muodostamiseen lainkaan tietoa. Pelkkä luulo riittää.
Siksi sinua ei tarvitse kenenkään myöskään ottaa todesta. Minkään asian suhteen.
Ilmoita asiaton viesti
Saa nähdä kuinka nopeasti tämä kirjoitus poistuu nyt kun yli kello on yli 1500 ja koulut loppuneet tältä päivältä.
Ilmoita asiaton viesti
”Saa nähdä kuinka nopeasti tämä kirjoitus poistuu nyt kun yli kello on yli 1500 ja koulut loppuneet tältä päivältä.”
Ja lisää luuloja, joille ei ole mitään tietoa pohjaksi. Olette te luulevaiset kyllä hupaisaa sakkia.
Tässä sinulle paikkansapitävää tietoa luulemisen ja ilkeämielisen panettelun vastapainoksi: Olen kritisoinut Ollilan vääristeleviä höpinöitä, mutta en ole tehnyt ylläpidolle ilmoitusta perättömän tiedon levittämisestä. Sen on tehnyt joku muu. En edes huomannut Ollilan kirjoituksen poistuneen ennen kuin huomasin tämän vastineen.
Ilmoita asiaton viesti
”Kukaan vähänkään ilmastonmuutosasioita seurannut tietää, että IPCC on johdonmukaisesti raportoinut kaikissa kuudessa arviointiraportissaan ilmastonmuutoksen olevan ihmisestä johtuva joko 100-prosenttisesti tai melkein 100-prosenttisesti.”
No riippuu varmaan määritelmästä.
Jos nyt unohdat ne IPCC raportit vähäksi aikaa ja kysyt esimerkiksi tutkijoita selittämään asian sinulle.
Minä en ole ilmastotutkija mutta nähdäkseni auringon aktiivisuus jousi 1700-luvulta lähtien jonkin verran, että tässä on ollut aurinko mukana lämmittämässä, mutta se ei liity siihen että lämpeneminen jatkuu edelleen. Se on sitä ihmiskunnan aiheuttamaa ilmaston kuumenemista. Tässä siis tapahtui kahta asiaa samanaikaisesti joten määritelmästä riippuen vastaus voi olla kyllä tai ei.
”Esitin neljä kohtaa, joista käy ilmi, että on ilmastontutkijoita ja jopa kaikkein tunnetuimpia nimiä, jotka ovat jossakin asiassa eri mieltä ilmastonmuutoksesta eli ns. konsensus rakoilee.”
Ensiksikin, sillä ei ole mitään merkitystä jos on jossain detaljissa eri mieltä, se ei muuta kokonaiskuvaa.
Toisekseen, pitää muistaa tehdä aina taustatarkistus ja erityisesti jos kyse on yhdysvaltalaisista tutkijoista koska siellä on kreationisteja jotka yrittävät mm. todistaa vedenpaisumusta todeksi ja tämä on heidän motivaationsa häiriköidä.
Ilmoita asiaton viesti
”todistaa vedenpaisumusta todeksi”
Paikallisia ”vedenpaisumuksia” on kyllä ollut. Niistä lienevät myytit saaneet alkunsa.
Pilvisyyden määrällä on vaikutusta lämpötilaan ja se korreloi paremmin lämpötilan kanssa kuin CO2-pitoisuus.
Ilmoita asiaton viesti
Niin kyllä kaksoisvirranmaassa on joki tulvinut ja huuhtonut kylän mutta siitä on vähän eri asia kuin ne lasten sadut missä koko maailma olisi tulvinut. Yhdysvalloissa on huomattavan paljon satuihin uskovia ihmisiä ja jotkut ovat tutkijoina.
CO2 pitoisuus vaikuttaa vesihöyrypitoisuuteen ja vaikuttaa sitten myös pilvisyyteen.
Ilmoita asiaton viesti
Siis pilvisyyttä vähentävästi?
Ilmoita asiaton viesti
Niin miksi pilvisyys on sitten vähentynyt viime vuosina?
Ilmoita asiaton viesti
Karnaatulle. Siinähän tuli niin paljon väitteitä, että en ala edes vastaamaan niihin.
Minulle sopii erinomaisesti, jos IPCC olisi muuttanut linjaansa ja ruvennut tukemaan esimerkiksi auringon aiheuttama lämpenemistä. Valitettavasti tosiasiat eivät sitä osoita.
Kun ollaan erimieltä ilmastoherkkyyden arvosta, onko se 3,0 astetta vai 10 astetta, niin se ei todellakaan ole joku detalji. Tämän vuoksi tällaisiin kommentteihin ei kannata lähteä juuri vastaamaan, koska niiden laatu on tätä tasoa.
Minun on muutaman muun toisinajattelijan ilmastoherkkyysarvo on 0,5…0,7 astetta. Se eroaa IPCC:n arvosta n. 2,5 astetta, joka on paljon pienempi ero kuin 10.3 = 6 astetta. Hei hurraa, mehän olemme kaikki lähes samaa mieltä sellaisesta pienestä yksityiskohdasta. Mitäs pienestä…
Ilmoita asiaton viesti
”Minulle sopii erinomaisesti, jos IPCC olisi muuttanut linjaansa ja ruvennut tukemaan esimerkiksi auringon aiheuttama lämpenemistä. Valitettavasti tosiasiat eivät sitä osoita.”
Edelleekin kyse on määritelmästä. Kyllä aurinko on vaikuttanut kun auringon siirtynyt aktiivisempaan vaiheeseen ”pikkujääkauden” jälkeen mutta se ei ole sen poikkeavan ilmaston kuumenemisen syy.
”Minun on muutaman muun toisinajattelijan ilmastoherkkyysarvo on 0,5…0,7 astetta. Se eroaa IPCC:n arvosta n. 2,5 astetta,”
IPCC arvo vaikuttaa todenmukaiselta KOSKA ilmastoa on mallinnettu 60-luvulta lähtien ja on mallilla on pitkä track record kyvystä ennustaa ilmaston kehittymistä: https://www.forbes.com/sites/startswithabang/2017/03/15/the-first-climate-model-turns-50-and-predicted-global-warming-almost-perfectly/
Alkuperäisessä tutkimuksessa päädyttiin arvoon 2,3 asteen lämpenemiseen CO2 pitoisuuden kaksinkertaistumisessa. Tuo malli on toiminut näihin päiviin asti ja jos tarkkuutta on saatu vähän parannettua että onkin 2,5 niin se on uskottavaa.
Tuo sinun 0,5…0,7 astetta ei vastaa millään tavalla ilmaston kehittymistä 60-luvulta saakka, etkä ole kertonut miten mallisi on yhteensopiva havaintojen kanssa yläilmakehän viilentymisestä.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös viime Jääkauden jälkeen Suomen alueen päällä ollut jää sulanut ja muodosti ison sisämeren. Tuo meri sitten purkautui nykyisten Tanskansalmien lävitse ja synnytti Europan ja Aasian välisen salmen Mustalle merelle. Meren pinta nousi Välimerellä noin kuusi metriä. Kyllä tuo pientä ”Vedenpaisumista” vastaa.
Tietysti Vanhan Testamentin kirjoitukset ovat aina väritettyjä a liioiteltuja johtuen tarinoiden kertomustyylistä ja rakenteesta. Aina hyvässä tarinassa on oltava ”Oksankohta” joka helpottaa muistamista ja edelleen kertomista.
Ilmoita asiaton viesti
Tsunameita on ollut, Bosborin salmi on murtunut, Vuoksi on murtunut ja jne. että paikallisia tulvia on ollut.
Lähi-idässä on arkeologista näyttöä että Ur:n kylä olisi tullut huuhdotuksi joen tulviessa ja tulvasadut sieltä olisi tästä lähtöisin ja sieltä se satu on paljon myöhemmin pöllitty juutalaisten propagandateokseen.
Tulvivasta joesta on todella pitkä matka siihen satuun missä laiskiaspariskunta olisi kävellyt Etelä-Amerikasta Lähi-itään 500 vuotiaan ukon pelastuspaattiin.
Ilmoita asiaton viesti
Kaarnatun olisi syytä päivittää tietojaan auringon aktiivisuudesta puppugeneraattorinsa tuotoksien vähentämiseksi.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Auringon_aktiivisuuden_vaikutus_s%C3%A4%C3%A4h%C3%A4n_ja_ilmastoon
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/60/Solar_Activity_Proxies.png
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa ei ollut mitään uutta. Auringon aktiivisuus ei ole noussut tuon mukaan viime vuosikymmenien aikana.
Ilmoita asiaton viesti
On kuitenkin pysynyt merkittävästi korkeammalla tasolla kuin aikaisemmin. Pitaneekö tästä vetää johtopäätös, ettei Matti Kaarnattu ymmärrä näkemäänsä eikä lukemaansa…
Ilmoita asiaton viesti
”On kuitenkin pysynyt merkittävästi korkeammalla tasolla kuin aikaisemmin.”
On ja ehkä hieman laskenut huipuista.
Teet johtopäätöksen että 100 vuotta sitten auringon aktiivisuuden nousu vaikuttaisi nyt. Tuollaiset asiat tarvitsee mallintaa. Ja ei ole mitään syytä olettaa etteikö tätä olisi huomioitu mallinnuksissa.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on jälleen esimerkki, että pitäisi olla korjaamassa lähes jokaista Karnaatun kommenttia. Kun on kysymys ilmastonmuutoksesta, niin IPCC:n säteilypakotearvot raportoituna vuodelle 2019 on verrattu muutokseen vuodesta 1750. Ei siinä todellakaan viime vuosikymmenien muutokset ole oleellisia vaan muutos 1750 – 2019.
Ilmoita asiaton viesti
”Kun on kysymys ilmastonmuutoksesta, niin IPCC:n säteilypakotearvot raportoituna vuodelle 2019 on verrattu muutokseen vuodesta 1750.”
Ei minua oikein kiinnosta mikään IPCC.
Ilmoita asiaton viesti
Silloin neuvon jättämään kommentin varsin tähän kirjoitukseen nollille, koska juuri IPCC:n tieteestä tässä oli kysymys.
Ilmoita asiaton viesti
IPCC lähinnä kasaa niitä eri aineistoja että olisi helpompi keskustella jos poimisit sen mielestäsi virheellisen tutkimuksen ja keskittyisit siihen.
Aloitetaan vaikka siitä Syukuro Manaben paperista kun se selittää niin hyvin sen yläilmakehän viilenemisen mikä nyt havaitaan. Miten sinä selität yläilmakehän havaitun viilenemisen?
Ilmoita asiaton viesti
Auringon TSI on ollut historiallisen korkealla tasolla 2023 – 2024.
Ilmoita asiaton viesti
”Auringon TSI on ollut historiallisen korkealla tasolla 2023 – 2024.”
Yhdessä aktiivisuuspiikissä, Lasse. Miten on keskiarvon laita, ja selittääkö vuosien 2023-24 korkea aktiivisuus esim. vuosina 2000-2020 tapahtunutta lämpenemistä?
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka en olekaan Lasse niin kerron että nykyisen korkean aurinkoaktiivisuustason energia vaikuttaa melko vähän nykyiseen lämpötilaan.
Nykyisen korkean TSI:n energia päätyy ilmakehään pääosin 60-90, 140-170 ja 240-260 vuoden päästä.
Samoin nykyinen lämpötila on peräisin noiden ajanjaksojen takaisista aurinkoaktiivisuuden tasoista pääosin.
Ilmoita asiaton viesti
”Miten on keskiarvon laita, ja selittääkö vuosien 2023-24 korkea aktiivisuus esim. vuosina 2000-2020 tapahtunutta lämpenemistä?”
Kuka on väittänyt, että TSI (as a such)olisi lämmittänyt vuosina 2000 – 2020?
Kirjoittamasi perusteella tulee esiin se, että et ymmärrä kokonaisuuksia.
Eli selitetäänpä hieman:
– TSI kuvaa auringon lähettämää lyhytaaltoista säteilyenergiaa
– Bond albedo kuvaa heijastuneen säteilyn osuutta tästä TSI’stä
– loppu mikä jää, on sitä absorboitunutta lyhyt aaltoista säteilyä, joka lämmittää.
Pilvisyys on alentunut, albedo laskenut ja maapallo lämmennyt.
Kehotan tutustumaan Ollilan julkaisuihin ja lopeta Olkiukkojesi tekeminen.
Ilmoita asiaton viesti
”Kuka on väittänyt, että TSI (as a such)olisi lämmittänyt vuosina 2000 – 2020?”
Ollila: ”Minulle sopii erinomaisesti, jos IPCC olisi muuttanut linjaansa ja ruvennut tukemaan esimerkiksi auringon aiheuttamaa lämpenemistä.”
Ja aika moni muukin.
”Kirjoittamasi perusteella tulee esiin se, että et ymmärrä kokonaisuuksia.”
Jaahans, maalitolpat lähtivät liikkeelle. Palataanpa perusasioiden ääreen ennen kuin juttu lähtee rönsyilemään yhtään enempää sivupoluille.
Onko sillä TSI:n vaihtelulla merkitystä maapallon ilmastolle vai ei?
Selvästi voimakkaampi TSI = lämpimämpi ilmasto, ja selvästi heikompi TSI = kylmempi ilmasto.
Totta vai tarua?
Tainnut olla usemapikin kirjoittaja tällä forumilla, jotka ovat vakuutelleet sitä miten auringon aktiivisuus (jota myös TSI-nimellä voidaan kutsua) vaikuttaa ilmastoon paljon voimakkaammin kuin esim. kasvihuoneilmiö, ihmisen ilmastovaikutuksesta puhumattakaan.
Tunnistatko tätä kirjoittajaa:
”Pilkkujaksot 13, 14, 15, 16 ja 17 (1890 -1940) ovat hyvin synkroniassa pakotefunktion dL/dt kanssa. Eli dynamiikka on vahvistanut magnetismia.
Tänä aikana auringon aktiivisuus jopa kolminkertaistui ja aurinkokunnan magneettikentän voimakkuus tuplaantui. Ainutkertainen tapahtumasarja auringon lähihistoriassa.
1951 alkanut pilkkujakso 18 siirsi auringon sekavaan vaiheeseen. 1970-luvulle osuu pakotefunktion dL/dt useamman vuoden kestänyt heikompi jakso. Tällöin ”ekspertit” ennustivat jääkauden palaamisesta.”
Sama kirjoittaja jatkaa:
”Jose jakson syklin pituus on n. 179 vuotta. 1800- luvun ilmastollinen katastrofiaika (Suomessa) alkoi noin vuonna 1851.
Seuraavan, vastaavan Jose jakson (verrattuna 1859 ja eteenpäin) tapahtuma ajoittuu 1851 + 179 = 2030. Kuva_8 alla.
Tällöin on odotettavissa ensin rajuja auringon koronapurkauksia ja sen jälkeen pilvisiä kesiä ja jäätäviä talvia.”
Edelleen sama kirjoittaja päättää bloginsa näin:
”Vielä ehtii rakentaa ydinvoimaa Suomeen, ennen kuin alkaa luonnon oppitunti ihmisen vaikutuksesta ilmastoon.”
Tässä linkki edellisten lausuntojen lähteeseen:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/lasse-hernesniemi/auringon-syklit-ja-suomen-ilmasto/
Ps. Et ole Lasse jostain syystä edelleenkään vastannut minun esittämiin huomioihin blogiisi liittämistä kuvaajista. Kyselin että miksi maapallolla ei ole ollut kylmää, vaikka kuvaajan ”kuroutumakohtien” mukaan olisi pitänyt olla, ja vieläpä monta kertaa. Jäänee mysteeriksi, kuten todennäköisesti myös sinun povaaman katastrofaalisen kylmän jakson saapumattomuus.
Ilmoita asiaton viesti
Auringon lämmittävä vaikutus maapallolla on maapallolle absorboitunut auringon säteily.
Mikäli albedo pysyy samana, vaikuttaa auringon TSI muutos suoraviivaisesti maapallon lämpötilaan.
Viime vuosina (alkaen n. 2000) albedon lasku ollut paljon suurempi vaikutukseltaan verrattuna TSI muutoksiin. Eli on lämmennyt.
Tämähän on ollut se A. Ollilan sanoma!
——
1970-luvun ”ekspertit” jääkausiennusteineen vastaavat tämän päivän IPCC’tä kauhuskenaarioineen.
Aurinko tarjoaa vuodesta 2030 alkaen kylmää kyytiä.
Kuten 1970 luvullakin.
Mutta mennäänkö uuteen ”pieneen jääkauteen” jää nähtäväksi.
Mahdollisuudet tähän on olemassa, koska historia toistaa itseään.
Ilmoita asiaton viesti
Esiin sinulle Lasse mielestäni hyvin selkeän kysymyksen. Yrität kiertää siihen vastaamista jankuttamalla maapallon albedosta.
Tässä kysymys vielä uudemman kerran:
Onko sillä TSI:n vaihtelulla merkitystä maapallon ilmastolle vai ei?
Selvästi voimakkaampi TSI = lämpimämpi ilmasto, ja selvästi heikompi TSI = kylmempi ilmasto.
Totta vai tarua?
Ilmoita asiaton viesti
”Viime vuosina (alkaen n. 2000) albedon lasku ollut paljon suurempi vaikutukseltaan verrattuna TSI muutoksiin. Eli on lämmennyt.
Tämähän on ollut se A. Ollilan sanoma!”
Jos tuo on sinun ”vastauksesi” asiaan, voimme yhdessä todeta että esim. Mika Niemelän höpötykset TSI:n viimeaikaisen kasvun maapallon ilmastoa lämmittäneestä vaikutuksesta olevan täyttä puuta heinää.
On muuten mukavaa viihdettä saada teidät denialistit puhumaan toisenne pussiin.
😊
Ilmoita asiaton viesti
Nikkilälle faktat on viihdettä. CO2 vaikutus on 0,02°C vuodessa. Miksi keskilämpötila nousee moni kymmenkertaisesti? Luonnollisista syistä. Tiedekin on ihmeissään, kun se ei tottele Co2 teoriaa. Tästä on kyse, koita nyt se ymmärtää.
Ilmoita asiaton viesti
Nikkilän kirjoitukset tuovat mieleen erään vihreän Steiner-koulun opettajan, joka on jostain syystä kadonnut palstalta. Samanlaista henkilöön käyvää panettelua, vaikka itseltä ei löydy minkäänlaista tieteellistä osaamista. Sama pätee myös Nea Uusitaloon ja jossain määrin myös Sinivirtaan. Tämä Uuden Suomen keskustelupalsta on vain valitettavasti väärä foorumi tieteellisten artikkelien esittämiseen, koska täältä löytyy vain hyvin harvoja asiallisia kommentoijia itse asiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Täällä on näköjään nimeni mainittu ja väite osaamattomuudesta. Ja mitkähän ne perustelut mahtavat olla? Joka nyt ei tämän puheenvuoron teemaan liity, itse olet torppaamassa Einsteinin kaksosparoksia, joka on jo monin tavoin todistettu oikeaksi. Mitä osaamista se on? Käyppä tuolta lukemassa faktatietoa (viimeinen kommentti):
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannusinivirta/vain-yksi-yhtalo-kertoo-enemman-kuin-tuhat-sanaa-ilmaston-lampenemisesta/
Ilmoita asiaton viesti
Aika kovat perustelut pitää olla Einsteinin teorioiden kumoamiseksi kun ilman niitä ei esimerkiksi GPS toimi.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan. Täällä menee välillä niin iloisesti vellit ja puurot sekaisin. Yksi esittää jatkuvasti kritiikkiä IPCC:n tuhansista yhteenvedoista, missä nähdään jatkuvasti vain virheitä, kun se kritiikki tulisi esittää niille tutkijoille, ja kun IPCC ei tee edelleenkään varsinaista tutkimusta. Ja toinen on kaatamassa Einsteinin kaksosparadoksia. Välillä tulee ihmetelleeksi, että missä maailmassa nämä ihmiset oikeastaan elävät?
Ilmoita asiaton viesti
Havaintojeni mukaan Sinivirran yleisin kommentti US blogeissa on ”Höpöjä”
Ilmoita asiaton viesti
Tiedän tämän tieteellisen haasteen. Siksi olen tietoisesti pyrkinyt mahdollisimman kansantajuiseen esittämiseen. Olen saanut siitä kyllä positiivista palautusta.
Tietysti joku voi ajatella, että miksi vaivautua. Onhan ilmastonmuutos joiden maailman ykkösjohtajienkin mielestä tämän hetken vakavin ongelma. Sitä kutsutaan jopa kriisiksi. Vilahtelee myös maamme päättäjien puheissa. He ovat kirjansa lukeneet niin kuin kotiseudullani tavattiin sanoa. Sitä sanaa ei voi jättää pois edes Suomessa ikään kuin tässä Suomikin olisi kärventymässä.
Ilmoita asiaton viesti
”Nikkilän kirjoitukset tuovat mieleen erään vihreän Steiner-koulun opettajan, joka on jostain syystä kadonnut palstalta. Samanlaista henkilöön käyvää panettelua, vaikka itseltä ei löydy minkäänlaista tieteellistä osaamista.”
Väite esitetty. Mitä sellaista tieteellistä osaamista minulta puuttuu, joka estäisi minua osallistumasta keskusteluun esim. ilmaston lämpenemisestä, lajikadosta tai muusta ihmisen aiheuttamasta, pääosin negatiivisesta ympäristönmuutoksesta?
Toinen kysymys: Koskeeko tuo sama ”tieteellisen osaamisen ja ymmärryksen standardi” myös denialisteja kuten Hytölää, Kekkiä, Putkista, Lehtistä ynnä muita kirjoittajia? Ja jos ei koske, niin miksi et ole huolestunut heidän tieteellisestä kyvykkyydestään? Ja jos taas olet, milloin olet ilmaissut huolesi heille?
Ilmoita asiaton viesti
”Parhaan tutkimusnäytön mukaan ilmastokriisi tulee tappamaan miljardeja ihmisiä jo tämän vuosisadan sisällä. Se, että nämä pylväät ovat tällä hetkellä poliittisesti vaikuttavampia kuin hallituksen kansanedustajat…”
Näin siis ympäristöjärjestön tiedottaja mediassa. Lienee turha toivoa että faktantarkistajat tämmöisiin puuttuvat. Hälyyttävää on että ihan korkeasti koulutetutkin ihmiset ovat tuossa uskossa esim Kerttu Kotakorpi joka ei halua lapsia koska ilmastonmuutos.
Ilmoita asiaton viesti
” Kun opponenttien tapana on haastaa melkein kaikki lauseeni, niin laitanpa tähän lämpötilan ja kosteuden mittaustuloksia, jotka osoittavat, että ei se veden positiivinen takaisinkytkentä toimi käytännössä teorian mukaan.”
Kommentoin nyt vain tätä, koska asiaa on aikaisemminkin käsitelty. Ja todella, olet sitkeästi väittänyt että veden positiivista takaisinkytkentää ei olisi. Todisteeksi esität tämän saman kuvan aina uudestaan ja uudestaan. Kovasti tämä kuulostaa siltä, että olet löytänyt yhden aikasarjan joka tukee omia ennakkoasenteitasi ja sen jälkeen ummistat silmäsi kaikilta muilta todisteilta.
Tässä nyt jälleen yksi kilpaileva analyysi siitä, onko sitä positiivista takaisinkytkentää vai ei:
https://hess.copernicus.org/articles/28/2123/2024/
Ilmoita asiaton viesti
Kuvasta 1 löytyy kyllä samaa graafinen tieto kuin minunkin kuvasta, mutta erittäin huonolla resoluutiolla, joten asia ei tule kunnolla esiin. Kun vuosia sitten esitin graafeja, jotka perustuivat säähavaintopallojen mittauksiin alkaen vuodesta 1948, ja ne esittivät asian ihan samalla tavalla, niin vasta-argumentti oli, että mittaustekniikka oli liian epätarkkaa.
Sen jälkeen olen esittänyt graafeja vain noin vuodesta 1980 eteenpäin, jolloin Vaisalan uusi kosteusteknologiainnovaatio oli käytännön standardi näissä mittauksissa.
Sama kuva ja sama informaatio kuin minun kuvassani löytyy myös IPCC:n arviointiraportista 5 tai 6 ja resoluutio on olematon. Kuinka ollakaan. Ja silti IPCC:n raportin kirjoittajien johtopäätös on, että mittaukset tukevat veden positiivista takaisinkytkentää.
Ilmoita asiaton viesti
Niinhän ne havainnot tekevät.
Havaintojen mukaan CO2 pitoisuus on noussut, lämpötila on noussut ja vesihöyrypitoisuus on noussut.
Niin mikä näistä nyt sitten on väärin?
Ilmoita asiaton viesti
Onko pilvisyys lisääntynyt vaiko vähentynyt?
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä, parempi kysyä asiantuntijoilta.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitin näin tekstissä: ”Kuva 2 osoittaa, että vaikka lämpötila nousi vuosina 1979 – 2002, niin veden määrä ilmakehässä laski. Onko niin, että silmäni valehtelevat?”. Ymmärrätkö, mitä tämä tarkoittaa? Vaikuttaa siltä, että et ymmärrä.
Ilmoita asiaton viesti
”Onko niin, että silmäni valehtelevat?”.
Miksi tarkerrut vuosiin 1979-2002?
Miksi vuosien 1994-2020 välillä on kasvanut?
Ilmoita asiaton viesti
Säähavaintopalloja käytetään mantereilla kun taas kosteus on noussut eniten merien yllä. Mutta mitä mieltä olet linkkaamastani paperista ja sen johtopäätöksistä, saako se sinut korjaamaan näkemyksiäsi?
Ilmoita asiaton viesti
Täältä löytyy aika kattava selvitys veden positiivisen takaisinkytkennän mekanismista + satelliitihavainnot:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannusinivirta/veden-positiivisen-takaisinkytkennan-mekanismi/
Ilmoita asiaton viesti
On täysin väärin, että Uuden Suomen ylläpito poistaa Antero Ollilan erittäin hyviä, kansantajuisia artikkeleita.
Ilmoita asiaton viesti
Olen itse sitä mieltä, ettei kirjoituksia ole syytä poistaa, elleivät ne sisällä asiattomuuksia tai henkilöön kohdistuvia valheellisia väittämiä.
Yksi esimerkki, jossa kuitenkin annat virheellistä ja väärää tietoa, on usein esittämäsi käyrä siitä, mikä väitteesi mukaan on IPCC:n määrittämä lämpötilan kehitys viimeisinä vuosikymmeninä. Todellisuudessa se perustuu omiin laskuihisi, jotka olet tehnyt omien väärien käsitysten pohjalta. Jos haluaisit esittää IPCC:n raporttien kanssa yhdenmukaisia lämpötilakäyriä, olisi siihen saatavilla ilmastomallidataa, joita et kuitenkaan käytä.
Ilmoita asiaton viesti
Olen erityisen varovainen kommenttiesi kanssa, koska ne ovat joskus tulkinnanvaraisia. Tällä kertaa epäselvää on sanontasi ””…mikä väitteesi mukaan on IPCC:n määrittämä lämpötilan kehitys viimeisinä vuosikymmeninä”.
Tulkitsen tämän kohdan tarkoittavan sitä lämpötilaa, jonka olen laskenut käyttäen IPCC:n yksinkertaista ilmastomallia eli dT = λ * RF, jossa olen käyttänyt IPCC:nviimeistä λ-arvoa 0,47 ja IPCC:n RF-arvoa CO2:lle ja samaa ENSO-lämpötilavaikutusta kuin omassa mallissani. Olen kyllä tuonut tämän asian selvästi esiin, miten olen tämän lämpötilan laskenut, Samalla kaavalla olen laskenut historialliset lämpenemisarvot IPCC:n raporteissaan ilmoittamille kokonaissäteilypakotteille.
Onko minulla mitään todistetta, että kaavani toimii oikein. Vuodelle 2019 kaava antaa täsmälleen saman arvon 1,27 astetta kuin AR6:ssa. Suuri erohan tulee vuodelle 2019, jos ASR-muutos otetaan mukaan, jolloin lämpötilan nousu olisikin n. 2,0 astetta.
Tullaan siis kysymykseen, missä minä valehtelen tai huijaan, kun koko ajan olen kertonut asiat sillä tarkkuudella, että ne voi jokainen laskea uudestaan, jos haluaa.
Kyllä asia palautuu siihen, että sinun tulisi kertoa, miksi ASR-muutosta ei tarvitsisi ottaa huomioon laskettaessa historiallisia tai tämän päivän lämpenemisarvoja. En ole vielä mielestäni saanut selvää vastausta.
Saas nähdä, että tuleeko vastaus nyt, vai poistuuko kirjoitukseni.
Ilmoita asiaton viesti
”Kyllä asia palautuu siihen, että sinun tulisi kertoa, miksi ASR-muutosta ei tarvitsisi ottaa huomioon laskettaessa historiallisia tai tämän päivän lämpenemisarvoja. ”
En tarkoita, että sitä ei tarvitse ottaa huomioon. Mutta ASR riippuu myös takaisinkytkennöistä ja siten se vaikuttaa merkittävästi siihen, miten suuri λ on. Se on siis osittain jo kyseisen lukuarvon sisällä. Kun käytät ASR:n muutosta kokonaisuudessa RF:n arvona tulee osa siitä huomioitua tuplasti, joka näkyy suurena responssina.
Jos poimit jotain ilmastomallien tuottamaa, sinun kuuluu käyttää lukuja niiden asetettujen lainalaisuuksien rajoissa. Nyt et ihan ymmärrä mitä teet ja tuotat jotain jonka teoreettiset lähtökohdat ovat väärin. Yritän joskus ehtiä kirjoittamaan tästä lyhyen blogin jossa ilmastomallidatatalla pystyn ehkä selkeämmin osoittamaan miten vääriin tuloksiin nuo laskusi johtavat.
Ilmoita asiaton viesti
Näin olet kirjoittanut aikaisemminkin, että kyse myös ASR:n kohdalla olisi takaisinkytkennöistä ja siksi sitä ei voitaisi käyttää samalla tavalla kuin auringon tehokkuuden muutosta ilmakehän ylärajalla. Myönnän kernaasti, että en pysty ymmärtämään, miten se perusteellaan. Veden takaisinkytkennän periaatteen pystyy ymmärtämään kansakoulupohjalta. Senpä vuoksi se lisäselvitys tarvittaisiin.
Pilvisyyden muutoksiin on yritetty soveltaa takaisinkytkentää, mutta tietääkseni huonolla menestyksellä. Jos se toimisi, niin sitten sitä olisi voitu soveltaa myös tapauksessa ASR. ASR:n muutos on mitattu tosiasia.
Jos veden takaisinkytkentä toimisi oikeasti, niin sitäkin voitaisiin soveltaa ihan mittaamalla vesihöyryn pitoisuutta ilmakehässä ja laskemalla sen lämpötilavaikutus, koska se tunnetaan samalla tavalla kuin CO2:n vaikutus. Silloin ei olisi mitään merkitystä laskettaessa historiallisia arvoja, että mikä on se mekanismi, miten ilmakehän vesihöyrypitoisuus muuttuu.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä nyt ei ole ihan paras kuva tähän, mutta ehkä tästä voip vähän päästä kiinni:
https://esd.copernicus.org/articles/11/415/2020/esd-11-415-2020-f02-high-res.png
Ylempänä olevat kuvat ovat lyhytaaltoisen säteilyn muutoksia pilvettömässä ilmakehässä. Punaiset ja oranssit pisteet ovat skenaariosta, jossa olen muuttanut pelkkää hiilidioksiidipitoisuutta (2x tai 4x). Yksittäinen piste kuvaa yhden vuoden keskiarvoa.
Ainoa asia joka kyseisissä oranssissa ja punaisessa simulaatiossa muuttuu, on hiilidioksiidipitoisuus, jota on muutettu kerran aivan simulaation aluksi. Sen myötä ilmasto alkaa lämmentä. Ja kuten näet, mitä lämpimämpää, sitä suurempi on maapallolle jäävä auringonsäteilyenergia.
Toinen asia mitä tuosta näet, ja mitä olen sanonut useasti, niin ilmastolla kestää useita vuosia tai vuosikymmeniä asettua uuteen tasapainotilaan. Tuossa on nyt kolme identtistä simulaatiota päällekäin joten jokaiselle vuodelle on 3 pistettä. Mutta silti tuosta näkee että lämpötila nousee vielä usean vuoden simulaation jälkeenkin eikä lämpötilanmuutos tapahdu kokonaisuudessa välittömästi (kuten tavallaan oletat jos käytät dT = λ * RF yhtälöä yksittäisille vuosille).
Ilmoita asiaton viesti
Laakso ei nähtävästi näe metsää puilta… Mikä on tyypillistä vihreän aatteen edustajille.
Ilmoita asiaton viesti
Ota vaan ihan rohkeasti kantaa jos sinulla on tähän asiaan joku näkemys.
Ilmoita asiaton viesti
Väittämäsi on puhdasta huuhaata. Ollila on puhunut aidasta, niin Laakso vastaa aidanseipäillä, jos edes niilläkään.
Ilmoita asiaton viesti
Myönnän, että en päässyt kiinni tuohon laskentaan. Minusta vaikuttaa vahvasti, että siinä on todella kysymys pitkän aikavälin muutoksista laskentaperiaatteen mukaisesti, joilla lasketaan ECS-arvoja. Nythän on ollut kysymys 2000-luvulla tapahtuneesta lämpenemisestä. Muistutan IPCC:n raportoimista arvoista:
”Havaittu lämpötila nousi arvosta 0,89 astetta arvoon 1,27 astetta eli nousua 0,38 °C vuodesta 2011 vuoteen 2019, ja samaan aikaan ERF nousi 2,34 W/m2:sta arvoon 2,70 W/m2 eli kasvua 0,36 W/m2. Tämä ERF-muutos aiheuttaa lämpötilan muutoksen dT = 0,47 K/(W/m2) * 0,36 W/m2 = 0,17 °C eli 45 % lämpötilan muutoksesta. Koska havaittu lämpötilamuutos tänä aikana oli 0,38 °C, niin luonnolliset ilmastotekijät ovat aiheuttaneet loput eli 0,21 °C:n muutoksesta eli 55 %.”
Jos ajatellaan, että antropogeeniset tekijät ovat nostaneet 0,17 astetta ja siinä on mukana veden positiivinen takaisinkytkentä, niin pilvien takaisinkytkennän, pitäisi nostaa vielä 0,21 astetta, jotta mitattu muutos toteutuisi.
Ensimmäinen kysymys on mielestäni, että miksi vasta 2000-luvulla tämä pilvien takaisinkytkentä tulisi kuvioon mukaan, koska ilman sitäkin IPCC:n tietokonemallit ovat käyneet liian kuumina. Houkuttelevaa on tietysti ajatella, että jollain ihmemekanismilla lähinnä kasvihuonekaasut olisivat hälventäneet pilviä niin, että ASR olisi lisääntynyt 0,45 W/m2, joka aiheuttaisi lämpenemistä yhdessä veden takaisinkytkennän kanssa vaadittavan 0,21 astetta.
Sitä mekanismia ei tutkijat ole vielä pystyneet löytämään. Toistaiseksi mennään vain empiirisellä tiedolla.
Ilmoita asiaton viesti
Pari pientä huomiota tähän. Ensinnäkin väite, että mallit olisivat käyneet liian kuumina, ei pidä paikkaansa. Katso vaikka itse antamasi lähteen (https://michaelmann.net/content/comments-new-article-james-hansen) kohtaa 4.
Toinen on sitten tämä signaalin ja kohinan suhde. Narratiivisi vaikuttaa menevän seuraavasti: koska tulkintasi mukaan lämpötila ei jollain lyhellä aikavälillä ole muuttunut niin paljon tai on muuttunut enemmän kuin sen tulkintasi mukaan olisi pitänyt muuttua, niin ilmastotiede on pitkälläkin aikavälillä pielessä. Kun taas kaikki muut hyväksyvät sen, että lämpötilassa voi olla luontaista vaihtelua (kohinaa) ja samalla iso kuva, ihmistoiminnan vaikutus ilmastoon teollisella ajalla, on vettä pitävä (signaali).
Ilmoita asiaton viesti
Ei se nyt ole kovin lyhyt aikaväli, jos kyse on yli 20 vuodesta. Näyttää olevan vakio selitys, että se on luonnollista vaihtelua. Niinpä tosiaan onkin ja 2000-luvulla se selittävä tekijä on auringonsäteilyn absorption lisääntyminen ja/tai muutokset. No varmasti varsinkin Hansenin ennustukset ovat olleet erikoisen kuumia.
Ilmoita asiaton viesti
Kun kohinaisesta signaalista valitsee alku- ja loppupisteet sopivasti, saa kovin erilaisia kulmakertoimia. Tässä oma analyysisi vain kolmen vuoden takaa: ”hiilidioksidipitoisuus nousee tasaisesti, mutta lämpötila kulkee aivan omia polkujaan ja nyt voimakkaasti alaspäin.”. Joten älä ihmettele, jos lukijoillasi on vaikeuksia pysyä perässä – poislukien he, jotka sivuuttavat perustelut ja lukevat pelkästään johtopäätökset.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aveollila/maapallon-lampotila-on-pudonnut-2000-luvun-lampotilapaussin-tasolle-eli-paussi-jatkuu/
Ilmoita asiaton viesti
En pidä maapallon lämpötilamittauksen ongelmana kohinaa. Kohina mittaussignaalin yhteydessä tarkoittaa, että signaalissa on merkittävä määrä informaatiota, jolla ei ole merkitystä eli puhekielellä se ei kuvaa mittauskohdetta oikein, vaan satunnaisesti siinä virhettä suuntaan tai toiseen. Vaikka maapallon perinteisissä mittauksissa (GISS, HadCRUT jne.) on paljon suurempi virhemarginaali kuin yleensä annetaan ymmärtää, niin ilman ihmisen manipulaatiota ne ovat luotettavia. Esimerkiksi jutussani ollut vuoden 2021 yhden kuukauden lämpötilan arvo oli samalla tasolla kuin 2000-luvun lämpötilat ja se oli minusta luotettava. Mielestäni se ei ollut kohinaa ja en olisi pystynyt silloin enkä nytkään ennustamaan, mikä on lämpötila vaikkapa puolen vuoden päästä
Olen edelleen lainaamasi lauseen takana, jonka pointti oli, että CO2-pitoisuus nousee tasaisesti ja lämpötila ei seuraa tätä muutosta. Tilanne on edelleen aivan sama, että nyt korkeat lämpötilat 2023-34 eivät seuraa eikä niitä pysty selittämään CO2-pitoisuuden kasvulla.
Tämä on se oleellinen väite tuossa lainauksessa. Ja se on oleellista, että poliittiset johtajat on saatu uskomaan, että kyllä ihminen saa CO2-päästöjä pienentämällä maapallon lämpötilat kuriin.
Myönnän kyllä, että en pysty ennustamaan tulevaisuuden lämpötiloja, koska en pysty mallintamaan luotettavasti auringon käyttäymistä. Sen verran historian lämpötilojen analysointi osoittaa, että 60- ja 88- vuotiset syklit ovat osa pysyvää maapallon lämpötilakäyttäytymistä ja syytkin tiedetään. Noiden syklien yhteinen maksimi osui 30-luvun loppuun ja nyt elämme noiden syklien tasaisempaa kahta yhteenliityvää maksimia 2000 – 2028.
Sen sijaan kukaan ei pysty ennustamaan, milloin ja kuinka suurena toteutuu noin 1000-vuotinen sykli: Rooman lämmin kausi ja keskiajan lämmin kausi. Sen lisäksi aurinko on järjestänyt yllätyksiä suuntaan ja toiseen, joita kukaan ei pysty selittämään saatikka ennustamaan. Otanpa sattuneesta syystä esimerkin 2000-luvun voimakkaasti lisääntyneestä auringonsäteilyn absorption kasvusta erittäin todennäköisesti pilvisyyden vähenemisestä johtuen. Kuka olisi pystynyt ennustamaan sen vuonna 1999?
Kyllä ongelma on etupäässä siinä ilmastotutkijoiden joukossa, jotka ovat laittaneet päänsä syvälle kanin koloon ja eivät tunnusta auringonsäteilyn absorption lisääntymistä tai sen vaikutusta. Mutta rivit rakoilevat siinä joukossa, vaikka jotkut näyttävät edelleen olevan sitä mieltä, että ”ei täällä ole mitään nähtävää, hajaantukaa…”
Olen ottanut kantaa auringonsäteilyn olemassaolosta ja sen vaikutuksesta. Mikä on muuten oma käsityksesi asiasta? Jos kritisoit esittämiäni tuloksia, niin kaiketi sinulla on joku erilainen käsitys.
Ilmoita asiaton viesti
Kohinalla en tarkoittanut mittarin kohinaa vaan signaalissa tapahtuvaa pienen amplitudin heilahtelua. Tämä heilahtelu toki on luonnollista, kuten Enso tai TSI:n vaihtelu.
Edelleen johtopäätöksesi ovat hämmentäviä. Sanot, että ihmistoiminnan ilmastovaikutus olisi vain 25% havaitusta. Jos keskityt pelkästään yksittäiseen poikkeamaan signaalissa, näin saattaa ollakin, mutta pitemmällä aikavälillä mikään auringon syklisyys tai luontainen tekijä eivät selitä tehtyjä havaintoja.
Viittaamasi lämpökaudet olivat lokaaleja, eivät globaaleja ilmiöitä ja auringon aktivisuusmuutosten suora ja epäsuora ilmastovaikutus on vähäinen. Näin saamme tutkijoilta lukea eikä minulla ole perusteita sitä kiistää.
En tiedä kuka olisi voinut ennustaa v. 1999, mutta tämä on v. 2014: ”Increased concentrations of greenhouse gases, such as CO2, reduce the amount of outgoing longwave radiation (OLR) to space; thus, energy accumulates in the climate system, and the planet warms. However, climate models forced with CO2 reveal that global energy accumulation is, instead, primarily caused by an increase in absorbed solar radiation (ASR). ”
https://www.pnas.org/doi/full/10.1073/pnas.1412190111
Ilmoita asiaton viesti
Alat päästä siihen samaan mitä Laakso väittää, että ASR lisääntyminen on antropogeenista. Selitys vain puuttuu.
Ilmoita asiaton viesti
Jos ihminen on aiheuttanut sen mitä väitetään niin yksi ainoa paperi jossa konkreettiset todisteet riittäisi. Kun tätä paperia ei ole niin tarvitaan keksitty keinotekoinen konsensus jonka auktoriteetillä vastustajat poistetaan linjoilta. Usarin ylläpito poistaa kirjoituksia jotka ei ole poliittisen konsensuksen mukaisia vaikka mainostaa olevansa riippumaton media.
Ilmoita asiaton viesti
Sieltä löytyy linkin takaa: https://www.forbes.com/sites/startswithabang/2017/03/15/the-first-climate-model-turns-50-and-predicted-global-warming-almost-perfectly/
Ilmoita asiaton viesti
”Jos ihminen on aiheuttanut sen mitä väitetään niin yksi ainoa paperi jossa konkreettiset todisteet riittäisi.”
Kreationistille mikään tietomäärä ei riitä todistamaan evoluutiota todeksi. Sama ilmastodenialistilla: mikään tieto ei riitä.
Meille muille riittää.
”Yli 99,9 prosenttia vertaisarvioiduista tutkimuksista yhtä mieltä: ilmastonmuutos johtuu pääosin ihmisen vaikutuksesta”
https://tekniikanmaailma.fi/yli-999-prosenttia-vertaisarvioiduista-tutkimuksista-yhta-mielta-ilmastonmuutos-johtuu-paaosin-ihmisen-vaikutuksesta/
Ilmoita asiaton viesti
Tässä Nikkilän kommentti kokonaisuudessaan.
Jarkko Nikkilä #4221865 23.9.2024 22:13
Vastaus kommenttiin: #4221748
”Ja se oleellinen oli IPCC:n oma tiede, joka todistaa heitä itseään vastaan, että antropogeeniset tekijät ovat aiheuttaneet kaikki lämpenemismuutokset.”
Mikä IPCC:n julkaisemista tieteellisistä tutkimuksista väittää, että ”antropogeeniset tekijät ovat aiheuttaneet kaikki lämpenemismuutokset” maapallolla?
”Et pysty osoittamaan, missä muka olisin käyttänyt väärin IPCC:n omia raportoituja tietoja. Kyllä se harhaanjohtaja kirjoitukseni perusteella on neljän kirjaimen takana: IPCC.”
Näyttää tuo IPCC olevan ilmastodenialisteille sama kuin Darwin evoluution vastustajille. Tuota ”pääpirua” vastaan hyökätään ajatuksella että kun se saadaan kaadettua niin kaatuu koko tiede asian ympäriltä.
Eihän se noin mene.
Kaikista vähiten tieteellinen tieto kaatuu postailemalla nettipalstoille kieli poskessa tehtyjä (vääriä) tulkintoja ja väittämiä. Kuten sinun oma, päin prinkkalaa oleva tulkintasi siitä että ”Ilmastotutkijoiden rivit rakoilevat”. Jos tässä joku rakoilee, niin sinun otteesi todellisuuteen, Ollila.
Miksi toistelet valheellista väittämää siitä että Hansen et al olisivat muka mielipiteissään IPCC:tä vastaan? Tai ylipäätään eri mieltä IPCC:n kanssa nykyisen lämpenemisen aiheuttavasta syystä?
Sinua on huomautettu asiasta, ja silti jatkat valehtelemista. Eikö sinun uskovana ihmisenä pitäisi ymmärtää että väärän todistuksen antaminen lähimmäisestä on synti?
Siinä myöskin yksi syy sille, miksi kirjoituksiasi poistetaan: Ne sisältävät paikkansapitämätöntä potaskaa.
Taitaa olla paikallaan tehdä niin kuin toisenkin Uudessa Suomessa esiintyneen ilmastodenialistin räikeän valehtelemisen kanssa, että täytyy ottaa suoraan yhteyttä niihin tieteilijöihin, joiden nimissä te täällä Uudessa Suomessa valehtelette. Kun ei oikein näytä muu auttaa tuon jatkuvan paikkansapitämättömän ja vääristelevän disinformaation levittelyn lopettamiseksi.
Pahoin vain pelkään että taitaa olla James Hansenilla ja kumppaneilla vähän parempaakin tekemistä kuin oikoa jonkun täysin merkityksettömän, uskottavuudeltaan Juhan af Grannin tasolla operoivan nettipeelon vääriä tulkintoja suomalaisella nettipalstalla.
Ilmoita asiaton viesti
Ja tässä Nikkilän toinen kommentti
Jarkko Nikkilä #4221875 23.9.2024 22:36
Ilmoita asiaton viesti
Millä tavalla on tämä Hansenin ja kumppaneiden tutkimuksen abstraktista lainattu ote (suoraan sinun linkkaamastasi tutkimuksesta) on IPCC:n sanoman vastainen?
”Equilibrium warming is not ‘committed’ warming; rapid phaseout of GHG emissions would prevent most equilibrium warming from occurring. However, decline of aerosol emissions since 2010 should increase the 1970–2010 global warming rate of 0.18°C per decade to a post-2010 rate of at least 0.27°C per decade. Thus, under the present geopolitical approach to GHG emissions, global warming will exceed 1.5°C in the 2020s and 2°C before 2050. Impacts on people and nature will accelerate as global warming increases hydrologic (weather) extremes. The enormity of consequences demands a return to Holocene-level global temperature. Required actions include: (1) a global increasing price on GHG emissions accompanied by development of abundant, affordable, dispatchable clean energy, (2) East-West cooperation in a way that accommodates developing world needs, and (3) intervention with Earth’s radiation imbalance to phase down today’s massive human-made ‘geo-transformation’ of Earth’s climate. Current political crises present an opportunity for reset, especially if young people can grasp their situation.”
https://academic.oup.com/oocc/article/3/1/kgad008/7335889
Ja sama suomeksi, jos sattuu olemaan niin ettei tuo Iso-Britannia oikein taivu:
”Kasvihuonekaasupäästöjen nopea asteittainen vähentäminen estäisi suurimman osan tasapainolämpenemisestä. Aerosolipäästöjen vähenemisen vuodesta 2010 lähtien pitäisi kuitenkin nostaa vuosien 1970-2010 lämpenemisnopeus, joka oli 0,18 °C vuosikymmenessä, vähintään 0,27 °C vuosikymmenessä vuoden 2010 jälkeen. Näin ollen kasvihuonekaasupäästöjä koskevalla nykyisellä geopoliittisella lähestymistavalla ilmaston lämpeneminen ylittää 1,5 °C 2020-luvulla ja 2 °C ennen vuotta 2050. Ihmisiin ja luontoon kohdistuvat vaikutukset kiihtyvät, kun ilmaston lämpeneminen lisää hydrologisia (sää)ääri-ilmiöitä. Seurausten valtavuus edellyttää paluuta holoseenin tasolle. Tarvittavia toimia ovat muun muassa (1) kasvihuonekaasupäästöjen maailmanlaajuinen hinnan nostaminen ja siihen liittyvä runsaan, kohtuuhintaisen ja helposti käytettävissä olevan puhtaan energian kehittäminen, (2) itä-länsi-yhteistyö tavalla, joka ottaa huomioon kehitysmaiden tarpeet, ja (3) maapallon säteilyepätasapainoon puuttuminen, jotta maapallon ilmaston massiivinen ihmisen aiheuttama ”geomuutos” saadaan vähitellen loppumaan. Nykyiset poliittiset kriisit tarjoavat tilaisuuden uudelleenkäynnistykseen, erityisesti jos nuoret ihmiset pystyvät ymmärtämään tilanteensa.”
+1
reply icon Vastaa
Ilmoita asiaton viesti
”Current political crises present an opportunity for reset, especially if young people can grasp their situation.”!!!
Tarkoittavatko resetillä rahan ja vallan uusjakoa kuten WEF?
Ilmoita asiaton viesti
Kaus pilvet karkaavat tutkimuksissa. Osalla suomalaista on elämä näinä vuosina ollut pelkkää ”Kevyttä yläpilveä”. Kyseessä on maapallon lämpötilan suhteesta ihmisten elintasoon. Paljonko tellus kestää kulutusta?
Ilmoita asiaton viesti