Vihreä ilmastorahasto 2015, ilmastorahasto 2022, seuraavaksi rahaa, rahaa, enemmän rahaa?

Maailman johtajat ovat kokoontuneet Egyptin Sharm al Sheikissä YK:n järjestämässä ilmastokokouksessa nimeltä COP27, joka tulee sanoista 27th Conference of the Parties. Kokouksen piti päättyä 18.11.2022, mutta ilmeisesti päätöslauselmaa ei ole saatu tehtyä vieläkään. Näiden samannimisten kokousten yleisin lopputulos on ollut, ett päätöslauselmia ei meinata saada kasaan.

Onhan toki päätöksiä saatu aikaan. Kuuluisin ja merkittävin oli Pariisissa pidetty konferenssi numero COP21 eli Pariisin sopimus. Sen lopputulos markkinoitiin suurieleisesti, että nyt ilmaston lämpeneminen saadaan pysäytettyä 2 asteen rajaan. Perustettiin Vihreä ilmastorahasto (Green Climate Fund = GCF). Tähän rahastoon piti saada 100 miljardia dollaria vuosittain, joiden avulla suoritetaan kehittyvissä maissa ilmastoprojekteja, joilla ilmaston muutos saadaan pidettyä aisoissa. Aluksi saatiin noin 10 miljardia ja tänä päivänä rahastossa on 11,4 miljardia. Siis noin 11 prosenttia yhden vuoden tarpeesta. Vihreä ilmastorahasto ja sen myötä COP21 koki kehtokuoleman.

Nähtävästi GCF:n olemassaolo halutaan unohtaa ja ottaa uusi startti kehittyvien maiden toimesta. He ovat tulleet suurin joukoin Sharm al Sheikkiin vaatimaan lisää rahaa länsimailta. Jostain syystä tätä rahaa ei tunnu irtoavan. Jos tätä touhua katsoo ulkopuolelta, niin sehän on suurta näyttelemistä, etten sanoisi pelleilyä. Maailman johtajat tulevat paikalle, antavat korkealentoisia lausuntoja ja sitten koko homma lässähtää kasaan. Eikä vain tämän kerran, vaan se on sääntö. Pariisi näytti erilaiselta, leivonnainen nousi komeasti, mutta uunista tuli ulos täydellinen pannukakku.

Näiltä COP-kokoontumisilta on mennyt uskottavuus jo vuosia sitten, mutta ”show must go on”. Vaikka YK ja IPCC lyövät löylyä lisää, että kohta maapallo kärähtää, niin siltäkin on mennyt täysin uskottavuus. Kehittyvät maat ovat vain hakemassa ilmaista rahaa. Oma lukunsa on Kiina, joka suostui tähän näytelmään siksi, että sen ei tarvitse vähentää päästöjään ennen vuotta 2030. Kiina vain katsoo päältä, kun länsimaat ajavat itsensä kilpailukyvyttömiksi energia-asioissa. Kiina ei sitä tee, se tekee lisää hiilivoimaloita.

aveollila
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu