Viilennystä lämpötilaennätysten keskelle: maapallon kesäkuun lämpötila laski lämpötilapaussin 1998-2014 keskiarvoon

Monet varmaan odottivat (ja niin tein minäkin), että maapallon lämpötilassa varmasti tapahtui kesäkuussa piikki ylöspäin. Alabamassa olevan Huntsvillen yliopiston ylläpitämä satelliittilämpötilasarja UAH sai päivityksen ja sen tulokset näkyvät alla olevassa kuvassa 1.

Kuva 1. Kolmen lämpötilasarjan ja hiilidioksidipitoisuuden trendit viimeisten mittaustulosten mukaisesti.

UAH-mittaussarjan arvo kesäkuulle laski toukokuun arvosta +0,08 °C arvoon -0,01 °C. Se on käytännössä sama kuin saman sarjan keskiarvo joko ajalle 1998-2014 tai ajalle 2002-2014, joka tunnetaan yleisesti niemellä lämpötilapaussi tai paussi. Tämä on ollut niin kiusallinen tosiasia, että siitä on julkaistu yli 200 tieteellistä artikkelia, joissa on päädytty kaikenlaisiin keskenään ristiriitaisiin ja vastakkaisiin tuloksiin. Yleisin tulos on ollut, että on ilmastoeliitin tutkijat ovat yrittäneet keinolla jos toisella selittää tämän asian olemattomaksi. Vertailun vuoksi todettakoon, että hiilidioksidin säteilypakotteesta ja sen osuudesta kasvihuoneilmiössä on julkaistu n. 20 artikkelia. Siis noin 20 vuotta ja maapallon keskilämpötila ei suostu nousemaan.

Kiusalliseksi asian tekee kuvassa 1 näkyvä vihreä hiilidioksidin (CO2) pitoisuuskäyrä, joka nousee tasaiseen tahtiin. IPCC:n ja ilmastoeliitin mukaan ns. ilmastonmuutos johtuu vain ja ainoastaan ihmisestä eli kasvihuonekaasujen pitoisuuksien noususta, joista ylivoimaisesti suurin pahis on CO2. Onhan maailman maiden johtohenkilötkin sitoutuneet Pariisin ilmastosopimuksessa supistaman rajusti ja nopeasti CO2-päästöjä.

Maallikot saattavat ihmetellä eri lämpötilasarjojen tasoeroa. Pääsyy on, että vaikka kutsun käyriä lämpötiloiksi, niin ne ovat itse asiassa lämpötilaeroja eli anomalioita verrattuna jonkin tietyn ajan keskiarvoon ja eri sarjoilla nuo ajanjaksot ovat erilaisia. UAH lämpötilat valmistuvat nopeasti melkein reaaliajassa, mutta muissa sarjoissa on kuukausien viiveitä kuten kuvasta näkyy.

Kuva 2. IPCC:n ja Ollila ilmastomallien trendit ja mitatut lämpötilat sekä lyhytaaltoisen säteilyn trendi.

Kuvasta 2 löytyy selitys, miksi globaali lämpötila nousi rajusti vuosina 2015-2020. Vuosina 2015-16 oli historian tunnetuista El Nino – ilmiöistä toiseksi rajuin (1998-99 oli hitusen suurempi). Sen jälkeen lämpötila ei laskenut, koska esiin tuli uusi ilmastoon voimakkaasti vaikuttanut poikkeama eli lyhytaaltoien säteilyn kasvanut määrä: n. 1,7 W/m2 eli saman verran kuin hiilidioksidin säteilypakote IPCC:n mukaan vuosina 1750-2011 (keltainen käyrä).

Ilmastoeliitti mukaan lukien media vaikenee tästä asiasta kahdesta syystä: 1) Ilmastoon vaikuttaa voimakkaasti ja lyhyelläkin ajanjaksolla myös ihmisestä johtumattomat luonnolliset syyt, joita IPCC:n mukaan ei ole. 2) Ilmastoeliitin ja IPCC:n ilmastomalleissa esiintyy veden takaisinkytkentä, joka kaksinkertaistaa kaikkien muiden säteilypakotteiden vaikutuksen. Kun lyhytaaltoisen säteilyn vaikutus lasketaan tällä tavalla, lämpötilavirhe tulee sietämättömän suureksi (musta katkoviivakäyrä per IPCC kuvassa 2 – musta  yhtäläinen viiva per Ollila ). Miten asia hoidetaan: vaietaan kuoliaaksi.

Lisäys 3.7.21 klo 21:35

Kuva 3. UAH- ja Gistemp lämpötilat.

 

+20
aveollila
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu