Voi taikkeri, olen samaa mieltä kuin Heidi Hautala poliittisista päättäjistämme
Olen poliittisesti riippumaton, mutta lukijat ovat ehkä huomanneet, että olen ollut hyvin kriittinen vihreiden ilmasto- ja energiapolitiikasta. Olen edelleen, mutta sunnuntain Hesaria lukiessani huomasin olevani samaa mieltä kuin europarlamentaarikko Heidi Hautala polttavasta poliittisesta kysymyksestämme eli suhteestamme Venäjään.
Hesari oli tehnyt kolmen sivun jutun otsikolla ”Mitäs minä sanoin”, jossa käsiteltiin Venäjän harjoittamaa ulkopolitiikkaa ja meidän kärkipoliitikkojen suhtautumista siihen. Pääroolin oli nostettu Heidin Hautalan näkemykset Venäjän ulkopolitiikan todellisesta luonteesta, josta HS totesi, että Hautala on ollut 20 vuotta oikeassa. Venäjän ulkopolitiikan todellisuutta Hautalan mukaan on, että se käyttää sotatoimia ulkopolitiikan välineenä, jos Venäjän edut sitä vaativat.
Tämän Venäjän ulkopolitiikan luonne on tullut esiin Georgian sotien aikana 2008, jossa Venäjä asettui tukemaan kahta Georgian kapinallisaluetta Abhasiaa ja Etelä-Ossetiaa. EU:n tilaamaan selvityksen mukaan Georgia aloitti nämä sodat, kun Venäjä oli ensin taitavasti provosoinut Georgiaa. Samanlainen tilanne syntyi Ukrainassa, jossa Venäjä tuki Ukrainasta eroon pyrkiviä kapinallisalueita. Nyt Venäjä on syyllistynyt sodan aloittamiseen Ukrainaa vastaan.
Tässä haastattelussa Euroopan parlamentin varapuheenjohtaja Heidi Hautala totesi: ”Mutta että hyvin informoidut poliittiset päättäjät voisivat sanoa, että nyt me vasta näemme, mikä Venäjä on, se on minusta asioiden kaunistelua”.
Hautala varmaankin viittasi esimerkiksi näihin kahteen poliittiseen kärkinimeen:
Presidentti Sauli Niinistö 24.2.2022: ”Nyt naamiot on riisuttu, vain sodan kylmät kasvot näkyvät”.
Pääministeri Sanna Marin 2.4.2022: ”Venäjä ei ole se naapuri, mitä ajattelimme sen olevan. Suomen ja Venäjän suhde on muuttunut peruuttamattomalla tavalla Ukrainan sodan myötä”.
Olen tässä asiassa samaa mieltä Hautalan kanssa, mutta en käyttäisi termiä ”asioiden kaunistelu”. Kysymys on ihan aidosti siitä, että huippupoliitikkomme ovat olleet todella sinisilmäisiä ja ymmärtämättömiä Venäjän harjoittaman ulkopolitiikan perusteista, tavoitteista ja keinoista, jos nämä sanomiset ottaa täydestä todesta. Miksi emme ottaisi?
Venäjän turvallisuuspolitiikka
Venäläisen turvallisuuspolitiikan perusta tulee historiasta ja näistä asioista on käyty laajaa keskustelua sekä mediassa että sen ulkopuolella erilaisissa seminaareissa ja tilaisuuksissa. Tässä on lyhyt näkemykseni näistä keskusteluista.
Venäläisten tavasta hahmottaa Venäjän turvallisuuspolitiikka perustuu Venäjän kokemaan tilanteeseen aina sen syntyhetkistä vuoden 1000 paikkeilta asti. Venäläisille historia ja sen tuntemus on tärkeää. Virallinen ja laajasti hyväksytty käsitys on, että Venäjää on aina uhattu jostain suunnasta ja hyökätty pyrkien valloittamaan milloin idästä (mongolit), milloin etelästä (turkkilaiset) ja milloin lännestä (Napoleon, Hitler).
Nyt venäläiset kokevat, että Nato tunkeutuu sen rajoille, vaikka Neuvostoliiton hajotessa lännen johtajat lupailivat, että Nato ei tule tekemään niin. Me voimme pitää Natoa puolustusliittona, mutta venäläiset eivät näe asiaa samalla tavalla. Venäjä on selvästi ilmoittanut, että se ei tule sallimaan Ukrainan liittymistä Natoon. Ei sillä tietenkään ole mitään oikeudellista perustetta vaatia sellaista, mutta se on tosiasia. Ranska ja Saksa eivät hyväksyneet Georgian hakemusta Naton jäseneksi 2008; sekin on tosiasia.
Venäjän ja Suomen ulkopoliittinen suhde
Venäjä ei ole esittänyt mitään esteitä Suomen liittymiselle Natoon. Tässä suhteessa tilanteemme on erilainen Ukrainaan verrattuna. Toisaalta Venäjä on selkeästi ilmoittanut, että Nato-Suomi olisi Venäjän vihollinen, kun Venäjä on pitänyt meitä tähän saakka ystävällismielisenä maana.
Kysymys tietenkin kuuluu, että mikä on muuttunut Venäjän ja Suomen suhteissa. Kahdenvälisissä suhteissa Venäjä ei ole esittänyt mitään muutoksia eikä vaatimuksia. Sen sijaan Suomi on tehnyt jo täyskäännöksen. Perustelu on Ukrainan sodassa.
Hautalan mielestä muuttunut asenne on kaunistelua, mutta minusta se on huono ilmaisu. Kyse on aivan jostain muusta. Kyse on siitä, että Suomen kärkipoliitikot eivät enää luota Venäjän poliittiseen johtoon ja sen harjoittamaan ulkopolitiikkaan Suomea kohtaan. He ovat vaihtaneet luottamuksen ”hullun miehen strategiaan” eli siihen, että Suomella ei ole enää perusteita jatkaa suhteitamme Venäjään kuten tähän saakka. Kuitenkin luotimme Staliniin, vaikka hän harjoitti kaikilla mittareilla paljon raaempaa sisä- ja ulkopolitiikka kuin Putin.
Loppukaneetti
Olen samaa mieltä Hautalan kanssa, että Suomen ulkopolitiikan johto ei ole voinut olla Ukrainan sotaan saakka siinä käsityksessä, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan olisi perustavaa laatua oleva muutos Venäjän tavassa hoitaa rajanaapureitaan. Sekä lähihistoria (Georgia ja Ukrainan kapinnallisalueet) osoittivat, että Venäjä turvautuu sotatoimiin tarvittaessa. Jos ulkopolitiikkamme johto on ollut tällaisessa käsityksessä, niin se ei ole ottanut huomioon tosiasioita ja osoittaa huonoa arviointikykyä.
Lopuksi olen sitä mieltä edelleen, että Venäjä ei ole osoittanut eikä vaatinut mitään muutoksia Suomen ja Venäjän välisiin suhteisiin. Suomen toimenpiteet ovat jo aiheuttaneet käytännössä kulttuuri- ja taloussuhteidemme katkeamisen. Jos Suomi liittyy Natoon, niin sen jälkeen olemme vihollismaa Venäjälle ja mahdollisessa skenaariossa sota Venäjä vastaan Nato olemme suurvaltojen välisenä taistelukenttänä. Suomenkin tulisi muistaa historiastaan, mitä se merkitsee pienelle maalle. Tosiasia on, että jos liitymme Natoon, meistä tulee uhka Venäjälle. Nykytilanne on jatkunut noin 77 vuotta ja se on ollut Suomelle hyvää aikaa. Ei ole viisasta lähteä muuttamaan sitä, joka on toiminut hyvin.
Venäjän eristäminen
Länsi on valinnut strategiakseen Venäjän eristämisen. Historiasta kannattaa muista, että Saksan eristäminen ja kovat rauhanehdot 1. maailmansodan jälkeen johti 2. maailmansotaan. Poliittiset mannerlaatat liikkuvat, mutta lopputulos voikin olla lännen kannalta vielä huonompi kuin nykytilanne: Venäjä hakeutuu yhteistyöhön Kiinan kanssa.
> Venäjä ei ole esittänyt mitään esteitä Suomen liittymiselle Natoon.
Minun käsittääkseni on olemassa uhkauksia sotilaallisista toimenpiteistä, jos NATO-jäsenyyttä haetaan. Myös lähes kaikki asiantuntijat Suomessa ja ulkomailla haikailevat ”turvatakuita” tällaisen riskin varalle, johon siis uskotaan realistisena skenaariona, kun kerran niitä turvatakuitakin pidetään niin välttämättöminä.
Ilmoita asiaton viesti
En ole nähnyt Venäjän esittämiä sotilaallisia uhkauksia Suomen Nato-hakemukseen liittyen, vaan päinvastoin Lavrov on sanonut, että Suomi voi näin tehdä, mutta sitten Suomi on vihollismaa. Jos joku voi esittää autenttisen lausunnon tästä asiasta, niin muutan mielipiteeni.
Ilmoita asiaton viesti
Pari kuukautta sitten nähtiin aika pitkä episodi, jossa Venäjä vakuutteli että ei aio hyökätä Ukrainaan. Sitten se hyökkäsi. Lausunnot eivät ole tässä nyt kovin olennaisia, turvatakuut ovat agendan kuumin peruna tällä hetkellä melkein kaikkien mielestä, koska Venäjän intresseihin oletetaan kuuluvan pyrkimys estää hakemuksen eteneminen. Kuten kävi Georgialle ja Ukrainalle. Historian oletetaan toistavan itseään.
Ilmoita asiaton viesti
Nato laajeneminen Ukrainaan on Venäjälle tuhat kertaa suurempi asia kuin Naton rauhankumppanuuden muuttuminen jäsenyydeksi Suomessa. Tämän pitäisi huomata jo ”sokean Reetankin”. Suomen Venäjä on jo menettänyt, eikä se enää voi saada Suomesta ”etupiiriään” vaikka kuinka uhkailee. Päinvastoin uhkailu vaan lisää haluamme liittoutua läntiseen puolustusliittoon. Sitäpaitsi jos oikein tarkkaan tutkitaan, olemme jo Lissabonin 42.7 artiklan mukaisessa puolustusliitossa. EUkin piirittää ja uhkaa hyökätä venäjälle, ei pelkästään Nato.
Huonosti käy Venäjän vaikka sinne ei kukaan hyökkäisikään ja annettaisiin Venäjän olla eristyksissä täysin ”omassa rauhassaan”. Sekään venäläisille ei näytä käyvän ja kovin siellä uhkaillaan, ellemme myy heille tuotteitamme tai osta heidän kaasua ja öljyä.
PS: Viaton kysymys. Onko siihen venäläiseen kaasuun mahdollista sekoittaa hermomyrkkyä?
Ilmoita asiaton viesti
Kuuluisa Lavrovin lausunto Suomen Natojäsenyydestä oli: ”Kun nyt katsotaan rajan taakse, näemme ystäviä mutta kun Suomi liittyy Natoon, näemme vihollisia.”
Lavrov on muuttanut käsitystään. Rajan takana on jo EU-vihollisia, vaikka emme ole edes Natossa.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä ei ole esittänyt Suomelle suoria uhkauksia, mutta on ilmoittanut ettei se hyväksy Naton laajenemista omille rajoilleen. Siksi Natosta tulisi järjestää kansanäänestys.
Ilmoita asiaton viesti
”Siksi Natosta tulisi järjestää kansanäänestys.”
Venäjällä vai Suomessa?
Ilmoita asiaton viesti
Keskustelu maamme Nato jäsenyydestä on vajonnut siis jo tälle tasolla demokratian vastaisten voimien toimista.
Ilmoita asiaton viesti
Miten voit tulkita kommenttini demokratian vastaiseksi?
Ilmoita asiaton viesti
Kysyit järjestetäänkö Suomen Nato jäsenyydestä kansanäänestys Venäjällä ja jos se järjestettäisiin siellä, eikö se olisi demokratian vastaista, koska joku muu päättäisi meidän puolestamme?
Ei tämä niin vaikeaa ole, se vaatii vain vähän älliä. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä, sitähän se suomettuminen on ollut ja siksi kysyinkin vieläkö sitä kannatat. Ennen matinpäivää suuri joukko suomalaisia oli sitä mieltä, että Suomen liittoutumattomuus on Suomen edun mukaista ja olisi hulluttaa kiistää sitä. Hupsista, sitten Suomen etu muuttui yhdessä yössä. Mitä tapahtui?
Uussuomettumiskaudella Suomessa on kyllä harrastettu demokraattista päätöksentekoa, tarkemmin sanottuna pseudodemokratiaa. Suomen edun mukaiset päätökset eivät koskaan ole olleet Venäjän edun vastaisia. Siitä olemme ihan itse saaneet päättää.
Ilmoita asiaton viesti
Minä kun kuvittelin, että sinä halusit äänestyksen meidän Natoon menemisestä Venäjällä. Miksi muuten olisit asiaa edes kysynyt?
Itse olen jo pitkään puhunut kansanäänestyksestä Suomessa ja myös suorasta demokratiasta, joka tarkoittaa ihmisten saada kansanäänestyksillä päättää omista ja valtionsa asioista.
Ilmoita asiaton viesti
Kansalla, minä mukaanluettuna, ei ole riitävää tietoa eikä edes kykyä päättää tällaisista asioista. Sitä varten meillä on valitut edustajat jotka selvittävät / selvityttävät kaiken tarpeellisen ja päättävät sen mukaan.
Meillä taviksilla voi olla ja onkin, mielipiteitä asiasta, itse kullakin oman tietonsa ja tunteensa mukaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Itse olen toista mieltä, kansalaiset ovat ainoita oikeasti päteviä päättämään heitä koskevista asioista. Myös Nato edellyttää, että jäsenyydellä tulee olla kansalaisten tuki takana ja se tuki tulee mitata kansanäänestyksellä, eikä millään netti- tai puhelinkyselyllä, joita on tehty reilun tuhannen ihmisen valikoiduille ryhmille.
Ilmoita asiaton viesti
Vaatiiko Nato kansanäänestystä ehdokasmaalta?
Missä Natoon liittyneessä maassa on järjestetty sellainen?
Ilmoita asiaton viesti
Unkarissa, Sloveniassa ja Espanjassa on järjestetty kansanäänestys Natosta. Toki olisit löytänyt tiedot itsekin hyvin helposti google haulla.
Nato ei vaadi kansanäänestystä, mutta vaatii, että jäsenyydellä on kansalaisten tuki takana. Meillä on Naton kansanäänestyksestä tehty kansalaisaloite, joka on kerännyt vaadittavan kannatuksen ennätysajassa, joten kansanäänestyksellä on meillä kansalaisten tuki takana.
Vaikka täällä vahvat demokratian vastaiset voimat sen yrittävätkin estää.
Ilmoita asiaton viesti
”Myös Nato edellyttää, että jäsenyydellä tulee olla kansalaisten tuki takana ja ”se tuki tulee mitata kansanäänestyksellä,””
Siis tuo kaksissa sitaateissa oleva on oma tulkintasi asiasta?
Itselläni ei sinänsä ole mitään kansanäänestystä vastaan. Ongelma on nuo mainitsemani asiat: Kansalla ei ole tietoa eikä kykyä (eikä haluakaan) analysoida tällaista kokonaisuutta.
Kansanäänestys tarkoittaisi tunteella äänestämistä eikä se ole oikea peruste.
Ymmärrän että vaatimuksen takana on lopultakin se että jos jatkossa joskus käy huonosti niin voidaan mennä kansanäänestyksen taakse piiloon ja todeta että kansa halusi näin, (ei me, siis hallistuvalta).
Nääinhän on tehty ja tehdään edelleen EU:n liittymisen kanssakin: ”Kansa on puhunut ja pulinat pois.”
Ilmoita asiaton viesti
Nato on puolustusliitto, sen jäseneksi menemisessä ei tarvita mitään muuta tietoa kuin, että haluaako liittyä siihen vai ei. Naton toiminnasta löytyy ihan riittävästi tietoa netistä, kuten Naton artiklat ja valtiot jotka siihen kuuluvat. Samoin Venäjän toimista löytyy ihan riittävästi tietoa netin kautta.
Mikä on se tieto jota kaipaat Natosta jos siitä järjestetään kansanäänestys?
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin.
Liitytään johonkin, oli mitä oli. Ei ole tarvetta tietää sen enempää. Kansa päättäköön, ja mieluiten torilla huutoäänestyksellä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos sinä et ymmärrä Naton artikloja ja sitä mihin ne velvoittavat, etkä osaa lukea mitä valtioita Natoon kuuluu, niin ei kannata kuvitella kaikkien kansalaisten olevan yhtä ymmärtämättömiä ja avuttomia.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri julkaistu MTV:n kyselyn mukaan Natoa kannattaa 68%, 20% EOS ja vastustaa 12%. Kannatus on niin selvä etteivät nuo luvut muuttuisi kovinkaan paljoa vaikka koko kansa saisi äänestää, nyt kysely tehtiin 1 863 henkilölle.
Ilmoita asiaton viesti
Noita kyselyjä voidaan manipuloida miten tahansa, siksi kansanäänestys on ainoa oikea tie Natoon.
Ilmoita asiaton viesti
Kun Suomessa Natokannatuksen kyselyitä on tehnyt useampi tulkimuslaitos, ja kaikki ovat saaneet saman suuntaisen tuloksen, on erittäin epätodennäköistä, että tulokset olisivat väärennettyjä, niin kuin epäilit. Sitäpaitsi onhan äänestyksenkin tuloksia väärennetty.
Ilmoita asiaton viesti
Lue tuolta alempaa kommenttini johon laitoin linkin Iltalehden uutiseen Venäläisten kiinteistökaupoista tänä vuonna. Valtiovalta myy maata ja kiinteistöjä jatkuvasti niille joita pitää vihollisinaan ja tällaiselle porukalle valtaosa täälläkin kirjoittavista on valmis antamaan valtuudet päättää Nato hakemuksen lähettämisestä.
Hoitoon kuuluisivat.
Ilmoita asiaton viesti
Kannatatko itse Naton jäsenyyttä?
Ilmoita asiaton viesti
Minä kannatan kansanäänestyksen järjestämistä ja hyväksyn täysin kansanäänestyksen tuloksen. Nato kanta on vaalisalaisuuden piirissä, joten sen uteleminen ei ole asianmukaista.
Ilmoita asiaton viesti
”Minä kannatan kansanäänestyksen järjestämistä…”
No tämä tuli kyllä ihan puun takaa.
Ilmoita asiaton viesti
😀 Niin tämäkin minulle.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/332db964-c6aa-4fc1-8e83-b3148a401bb0
Outoa porukkaa tuo meidän valtionjohto, haikailevat Natoon, mutta toimivat ihan päinvastoin. Ja eikö tämä ole tällä hetkellä turvallisuusuhka ja miten poliittinen johtomme voi vaatia kansalaisia puolustamaan maata, jota myydään pala palalta niille keiltä sitä pitäisi puolustaa?
Ilmoita asiaton viesti
Hyväksytkö sen, jos valtiojohto, sen jälkeen kun turvallisuuspoliittinen selonteko on käsitelty Eduskunnassa, päättä hakea Naton jäsenyyttä? Tai mitäs minä sitäkään kyselen, sehän on sinun asiasi vaikka et hyväksyisikään.
Tuo menettelytapa on täysin lain mukainen niin, ettei sitä voi kammeta kiivaimmatkaan ”perustuslakitalebanit”.
Ilmoita asiaton viesti
En hyväksy, en antaisi valtionjohdon päättää kuin sitovien kansanäänestysten tulosten toteuttamisesta.
Mieti nyt vähän, valtiovalta myy maata ja kiinteistöjä niille joita pitää vihollisinaan ja joita vastaan edellyttävät kansalaisten alkavan sotia. Eihän valtiojohto ja ne ketkä antavat tuollaiselle porukalle mitään asioita päätettäväksi, voi olla täysissä järjissään.
Minulla ei ole mitään Natoa tai Venäläisiä vastaan ja tuomitsen ankarasti Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Elämme 2020-lukua ja toivoisi, että sodat olisivat jo loppuneet maailmasta, kun tiedetään minkälaista tuhoa ja kärsimystä ne aiheuttavat.
Ilmoita asiaton viesti
Jos ”tuollaisella porukalla” tarkoitat valtioneuvoston jäseniä, niin siitä olen samaa mieltä. Mutta onneksi järkeä on löytynyt matinpäivän jälkeen, jopa vasemmistoliittokin ilmoitti, ettei natokakemus ole heille kynnyskysymys.
Ilmoita asiaton viesti
Puolueettomuuspolitiikka on ”menneen talven lumia” rajanaapurin kanssa, joka ei kunnioita kansainvälisiä lakeja ja sopimuksia. Meillä on siitä myös konkreettisia kokemuksia oman historiamme ajalta.
Historiallista faktaa: Presidentti Risto Ryti kirjoittaa sotasyyllisyysoikeudenkäynnin puolustuspuheessaan seuraavaa:
”Suhteemme Venäjään olivat rakentuneet seuraavalle pohjalle: Venäjä oli tunnustanut Suomen itsenäisyyden tammikuun 4 p:nä 1918, Tarton rauha oli solmittu lokakuun 14 p:nä 1920, 1922 oli tehty sopimus rajarauhan turvaamisesta rajalla Laatokalta Jäämereen, 1928 päätettiin sopimus paikallisten rajavälikohtausten selvittämisestä Karjalan kannaksella, 1932 oli maiden välillä tehty hyökkäämättömyyssopimus, johon liittyi myös määräykset riitojen rauhanomaisesta ratkaisemisesta sekä sopimus sovittelukomission asettamisesta. Hyökkäämättömyyssopimus oli v. 1934 uudistettu olemaan voimassa v:n 1945 loppuun” (sivu 12).
Kaikesta tästä huolimatta invaasio idästä alkoi aamulla 30.11.1939, kun Talvisota syttyi. Isäni ja kaksi setääni olivat sitä myös vastassa palvellessaan 3. Rajakomppaniassa.
On tärkeää huomata, että ulkopoliittisella johdolla on varmasti sellaista tietoa, mitä ”tavallisella tallaajalla” ei ole Venäjän suhteen. On hienoa, että päättäjämme omaavat itsesuojeluvaiston lisäksi myös itsenäisyydensuojeluvaistoa. Suomi on EU-jäsenmaa ja sen luonnollinen jatkumo on liittyminen puolustusliitto Natoon.
Putin ilmoitti moneen kertaan, että ei hyökkää Ukrainaan, mutta hyökkäsi kuitenkin. Turha sinisilmäisyys Venäjän suhteen ei edusta mitään.
Ilmoita asiaton viesti
”Hesari oli tehnyt kolmen sivun jutun otsikolla ”Mitäs minä sanoin”, jossa käsiteltiin Venäjän harjoittamaa ulkopolitiikkaa ja meidän kärkipoliitikkojen suhtautumista siihen. Pääroolin oli nostettu Heidin Hautalan näkemykset Venäjän ulkopolitiikan todellisesta luonteesta, josta HS totesi, että Hautala on ollut 20 vuotta oikeassa. Venäjän ulkopolitiikan todellisuutta Hautalan mukaan on, että se käyttää sotatoimia ulkopolitiikan välineenä, jos Venäjän edut sitä vaativat”
No miksi ei sanonut puoluekaverille Satu Hassille mitään, joka on Venäläisten maakauppojen äiti. Siis maakaupat Suomesta
Ilmoita asiaton viesti
Tulee mieleen presidenttipeli.
Hautala valkopestään mahdollista ehdokkuutta varten.
Ilmoita asiaton viesti
Hautalaa ei tarvitse valkopestä. Jos on päässyt Kremlin mustalle listalle, on valkoisempi kuin viti. Vuonna 2015 Fennovoiman hanke alkoi Hautalan mielestä saavuttaa jo farssimaisia piirteitä. Ensin omistajaksi tuotiin ilmiselvä kroatialainen bulvaani Migrit Solarna. Sen jälkeen Suomen valtiojohto vaikutti taivuttaneen valtion puolittain omistaman pörssiyhtiö Fortumin mukaan hankkeeseen.
Fortumin ilmoitusta edelsi elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk) matka Moskovaan. Vielä vuotta aiemmin europarlamentaarikko Rehn oli Suomenmaan mukaan todennut, että Rosatom on tiukasti Venäjän johdon ohjauksessa, investointi on ”poliittisesti rujo” eikä Suomen pitäisi käynnistää tällaisia hankkeita niin kauan kuin Venäjä miehittää Ukrainaa.
Hautala kertoo tavanneensa Fortumin edustajia ennen Rehnin Moskovan-matkaa, ja ”he tekivät täysin selväksi, että heillä ei ole mitään intressiä siihen hankkeeseen”.
”Olen aina ajatellut, että Rehn voisi kertoa tarkemmin matkastaan Moskovaan. Ja kyllä Sauli Niinistölläkin on ollut rooli siinä, miten tämä pedattiin.”
https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000008719970.html?share=dbf64106fc47d43a3a197882cf3ce0ad&fbclid=IwAR0pXTrgrPGWrwXyoDS5kKyyzIqQAaxjcF5IGNKTeJTlZdviRj7yLbbNmCU
Ilmoita asiaton viesti
”Heinäluoman ilmoitusta siitä, että hän heitti Putinilta saadun Ystävyyden kunniamerkin roskikseen, Hautala kutsuu ”halvaksi vedoksi”.”
Tuo oli takinkääntöäkin nopeampi temppu. Tässä tapauksessa ”ystävyyden kunniasta” meinasi tulla kyseenalainen kunnia. Mutta kyllä kansa sen kunnian muistaa vaikka mitalli meni roskikseen (tuskin edes meni).
Ilmoita asiaton viesti
Lainaus: ”Putin ilmoitti moneen kertaan, että ei hyökkää Ukrainaan, mutta hyökkäsi kuitenkin. Turha sinisilmäisyys Venäjän suhteen ei edusta mitään.”
Putin on ilmoittanut myös jo 2008, että korkeintaan vain osa Ukrainasta tulee liittymään Natoon. Näitä lausuntoja pitää katsoa rinnakkain.
Suomen kohdalla mielestäni eniten merkitsee en arviointi, mitä Venäjä voittaisi hyökkäämällä Suomeen. Varsinkin tässä tilanteessa se hyökkäys ei ole sotilaallisesti todennäköistä ja valloittamalla Suomen Venäjä luopuisi rahanrajasta Suomi-Venäjä. Siinä ei olisi järkeä.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan se rautaesirippu eräänlainen rauhan raja, ihan ”raudanluja”.
Ilmoita asiaton viesti
Olen tuonut esille Duginin oppia useissa kommenteissani jo vuodesta 2016 lähtien. Pidän sitä erittäin vaarallisena Suomelle.
Professori Aleksandr Dugin (isä kenraalieversti Gelij Dugin) kirjoitti jo vuonna 1997 kirjan ”The Foundations of Geopolitics: The Geopolitical Future of Russia”. Kirjan kirjoituksessa ovat olleet mukana kenraalit Nikolai Klokotov ja Leonid Ivashov.
Kirjaa käytetään oppikirjana mm. Venäjän armeijassa. Viime aikojen tapahtumien perusteella Kreml noudattaa ilmiselvästi näitä kirjan oppeja.
Suomen suhteen suunnitelmia kuvataan näin:
”Finland should be absorbed into Russia. Southern Finland will be combined with the Republic of Karelia northern Finland will be ”donated to Murmansk Oblast”.” Kirjan mukaan siis Suomi pitäisi liittää Venäjään siten, että Etelä-Suomi kuuluisi Karjalan tasavaltaan ja Pohjois-Suomi lahjoitettaisiin Murmanskin oblastiin.
Wikipedia: ”The Foundations of Geopolitics: The Geopolitical Future of Russia is a geopolitical book by Alexander Dugin. The book has had a large influence within the Russian military, police, and foreign policy elites and was allegedly used as a textbook in the General Staff Academy of Russian military.”
Ilmoita asiaton viesti
Lainaus: ”On tärkeää huomata, että ulkopoliittisella johdolla on varmasti sellaista tietoa, mitä ”tavallisella tallaajalla” ei ole Venäjän suhteen”.
Mitähän sellainen tieto voisi olla? Sellainen tieto voisi olla esimerkiksi vakoilemalla saatu tieto, miten Venäjä valloittaa lännessä olevat rajamaat yksi kerrallaan aloittaen Ukrainasta ja Suomikin on tuolla listalla. Ukrainan sodan fiaskohan osoittaa, että Venäjän tällainen mahdollinen suunnitelma ei ole uskottava.
Kaiken lisäksi Ukrainan sota on ajanut Venäjän niin ahtaaseen taloudelliseen tilanteeseen, että sillä ei ole varaa. Lisäksi Putinin asema on tukala myös Venäjällä, kun Ukrainan sodan todelliset kasvot vähitellen paljastuvat venäläisille.
Johtopäätös: Onko Venäjän intervention uhka Suomen suunnalla kasvanut vai pienentynyt? Oman analyysini perusteella pienentynyt. Tilanne tietenkin muuttuu, jos Suomi muuttaa nykytilannetta. Silloin on kuitenkin väärä johtopäätös, että se johtui Venäjästä.
Ilmoita asiaton viesti
Yksi asia tässä on oleellista.
Ja se on mielestäni se että valtionjohto ei saa koskaan luottaa siihen mitä muut sanovat. Valtionjohdon täytyy aina suhtautua epäillen, (paranoidista, ei suinkaan) ja pyrkiä selvittämään mistä on kyse, miksi jne.
Meillä ollaan sinisilmäisiä ja se johtuu osittain omasta perusrehellisyydestämme.
Koska olemme rehellisiä, ainakin omasta mielestämme, niin lähtökohtaisesti oletamme että muutkin ovat. Tämä siksi että jokainen toimii ja ajattelee oman viitekehyksensä mukaan.
Mitä Venäjään tulee niin heidän sanaansa ei ehdottomasti olisi saanut luottaa vähimmässäkään määrin.
Siitä meillä on kokemusta jo 1800-luvulta.
Mutta emme näköjään opi koskaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Meillä ollaan sinisilmäisiä ja se johtuu osittain omasta perusrehellisyydestämme.” Miten tämä sinisilmäisyys näkyy puolustusvoimiemme toiminnassa (vrt esim.Ruotsi, Baltian maat)?
Ilmoita asiaton viesti
Armeija on onneksi pidetty hyvässä kunnossa.
Ilmoita asiaton viesti
Ilman ase- varaosa- ohjus- tutka- ja ampumatarviketäydennysapua Suomen armeija pystyy taistelemaan vain lyhyen ajan. Avun pitää alkaa tulla päivien sisällä taisteluiden alkamisesta. Tätä materiaalia saa vain Nato-maiden varastoista.
Suomen puolustusvalmiutta ja -kykyä on ryhdytty kiireellä parantamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se että joku muu tekee jotain poista meidän sinisilmäisyyttämme. Eihän noilla asioilla ole mitään tekemistä keskenään?
Baltian maat satsaavat kovastikin puolustukseensa, Ruotsi taas teki typerästi kun luopui asevelvollisuusarmeijastaan. Myöntävät sen jo itsekin. Se oli sitä vasemmistohömppää, oikeastaan punasilmäisyyttä.
Ilmoita asiaton viesti
”Baltian maat satsaavat kovastikin puolustukseensa.” Kuinka kovasti? Onko alla oleva tieto vanhentunut?
Nykyinen Nato ei pysty puolustamaan Baltiaa
Amerikkalaisraportin mukaan puutteellinen puolustus altistaa Venäjän aggressiolle.
– Kuten useat arvovaltaiset tutkimukset ovat todenneet, ei tämän päivän Nato pysty puolustamaan Baltian maita. Seuraukset ovat selvät. Kyvyttömyys puolustaa paikalla ensimmäiset 30 päivää merkitsee nopeaa romahdusta ennen kuin Nato pystyy realistisesti puuttumaan asiaan, Baltian maiden miehitystä ja puolustusliiton mahdollista sirpaloitumista.
Näin arvioi sotatieteilijä professori Richard D. Hooker Jr. amerikkalaisen Jamestown Foundationin raportissa How to Defend the Baltics? (Kuinka puolustaa Baltiaa?).
Raportin mukaan Naton itäisen sivustan ja etenkin Baltian maiden puolustus on riittämätön, eikä tehokasta pelotetta voi olla ilman tehokasta puolustusta. Richard D. Hooker Jr. luonnehtii Baltian maiden olevan ”etulinjaa”, mutta käytännössä vailla puolustusta.Verkkouutiset 30.10.2019
Ilmoita asiaton viesti
Vaihteeksi ihan Yleltä.
https://yle.fi/uutiset/3-9246210
Kuinka 1,3 – miljoonainen, pieni maa pystyisi pysäyttämään Venäjän?
Tai 1,9 tai 2,7-miljoonainen?
Ne ovat kaikki reilusti ylittäneet Naton vaatimuksen 2% puolustumenoista.
Virolla ei ole lentokoneita, ei ehkä ole varaa niihin, vielä.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt jo joitakin viikkoja koko Euroopan unioni on koostunut Venäjän kannalta ”epäystävällisistä maista”.
Ukraina ja Valko-Venäjähän eivät venäläisille ole itsenäisiä maita ollenkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Hautalan Venäjä-vastaisuus johtuu pitkälti siitä, että hänellä on tsetseeniystäviä, hän on osallistunut tsetseenien salakuljettamiseen Suomeen ja tsetseeniterroristien nettisivuston ylläpitoon.
Ilmoita asiaton viesti
Punaisia täpliä on tasaisesti Suomen karttaan merkittynä, osoituksena Venäläisten maakaupoista. Satu Hassi on tämän mahdollistanut
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/332db964-c6aa-4fc1-8e83-b3148a401bb0
Ilmoita asiaton viesti
Joo, ihan yksin varmaan. No ei, asiasta vallitsi vuonna 1999 harvinainen sinisilmäinen yksimielisyys. Hassi kannatti lain muuttamista vuonna 2016:
https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/2016110322560929
Ilmoita asiaton viesti
Tarkasti sanottuna näin…
”Silloinen ympäristöministeri Satu Hassi (vihr) esitteli lain kiinteistökauppojen avaamisesta, jonka presidentti Ahtisaari allekirjoitti”
Ei ole siis liioiteltua sanoa että Venäläisten maakauppojen äiti on Satu Hassi
Ilmoita asiaton viesti
No ainakaan hän ei kunnioittanut venäläisyyttä isolla kirjaimella. Lakihan koski myös esimerkiksi amerikkalaisia ja siihen aikaan virolaisiakin.
Ilmoita asiaton viesti
No pitikö Hassin yleensäkään esitellä näin typerää lakia presidentille. Ei nähnyt nokkaansa pidemmälle..
Ilmoita asiaton viesti
Ystäväni ja kollegani Mari Saario kirjoitti Facebookissa hyvin:
”Nähtäväksi jää, mitä irtautuminen Venäjän fossiileista tekee pidemmällä ajalla sähkön hintaan. Mutta on täysin mahdollista, että tulevaisuudessakaan ei yksityisellä rahalla saa pystyyn kannattavaa jättihankeydinvoimaa. Se jää nähtäväksi, aikovatko valtiot ilmastotoimena tehdä ei-kannattavaa ydinvoimaa. Ja mikä hyöty olisi, jos vastaava raha käytettäisiin energiatehokkuuteen (Negawatit).
En ole kaikista politiikan nyansseista samaa mieltä Heidi Hautalan kanssa. Mutta ihmisoikeuden ja Venäjän kehityksen asiantuntijuuden edessä hattu lähtee päästä. Kun aloittelin vihreänä, olivat Heidi Hautala ja Satu Hassi niitä keulakuvia naispoliitikkoina.
Hassikin oli nimittäin oikeassa. Rikkidirektiivi ei tuhonnut Suomen teollisuutta. Sen sijaan maailmalle viedään puhtaampia moottoreita, vähäpäästöisempiä laivoja ja rikkipesureita. Hassi näki vihreän siirtymän pakon jo silloin – ja edut siitä, että sen tekee hyvin ja myy ratkaisuja muillekin. Suomi elää viennistä, joten meidän pitää tehdä sellaista, jolle on maailmalla kysyntää.
Vihreä siirtymä tulee ja nyt siitä puhuvat kaikki – se saa rahaa ja se työllistää. Merkillisesti keskeiseksi vivuksi nousi fasistinen totalitarismi Venäjällä.
Siksi meidän pitää olla niitä kehittäjiä, ei seurailijoita.”
Ilmoita asiaton viesti
Hitlerin päämaali oli Venäjä, ja mahdollisesti valta, joka esti Saksan muuttumista suurvallaksi.
Venäjä suurvaltana, on aina sidottu uhkaan, omalla tasollaan, ts suurvaltojen varauduttava, vertaisiaan vastaan.
Suomen on tätä tilannetta vaikea kuvitella, pienenä maana. Tarpeemme onkin enemmän olla turvassa, johonkin suurvaltaan liittymällä, tai jotenkin itsenäisenä.
Kun Suomi on selkeästi ilmaissut olevansa osa länttä, Venäjää poissulkevassa mielessä, uhkana on päätyminen kytkentään, suurvalta-asetelmassa, mikä on Venäjälle realiteetti.
Ei tätä niin vaikea ole ymmärtää.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomenkin tulisi muistaa historiastaan, mitä se merkitsee pienelle maalle.”
Kyllä, kuten talvisodassa, jolloin mikään maa ei tullut avuksi, koska ei ollut sopimuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Lukaisin artikkelin
”Andrey Kortunov: Ukraine conflict is the last act in a long Soviet collapse”
By Andrey Kortunov, Ph.D. in History, Director General of the Russian International Affairs Council, RIAC member
https://www.rt.com/russia/553663-moscow-post-soviet-space/
Viimeisessä asiaosoissa ” The last act?” Kortukov kirjoittaa muunmuuassa :
” Any rational cost-benefit analysis would suggest that Moscow has a lot to lose, but not much to gain by trying to reconstruct Ukraine by military means. It is premature to analyze the outcome of the Kremlin’s move in Ukraine, but one can speculate that this will be remembered as the last act of the 30-years-long drama of Russia struggling with its imperial legacy.”
Ja vielä tulevaisuuden näkymistä:
” Moreover, the Russian globalism of recent years can be considered a kind of political compensation for Moscow’s many failures in its attempts to build constructive and stable relations with many of its closest neighbors. Nevertheless, the task of building such relations should sooner or later return to the top of Moscow’s main foreign policy priorities. It will be much more difficult now than it was back in 1991.”
… rakennetaan vakaat suhteet lähimpiin naapureihin.
Kuinkahan mahtaa onnistua Suomen nuorten nykypolitiikkojen kanssa varsinkin kun mediatalot harjoittavat omaa aktiivista Venäjä agintointia, heh.
Ilmoita asiaton viesti