Voi taikkeri –  vain julkisella sektorilla – eduskunta ei tiedä, kuka voi sanoa Yli-Viikarin irti

Kaikille suomalaisille ei ehkä ole selvää, että mitä tuo taikkeri tarkoittaa. Googlen mukaan se on nivalalainen ihmettelysana ja tarkoittaa suurin piirtein, että ”voi sentään”. Sana on kyllä tunnettu laajemmaltikin Pohojanmaalla.

Uutisten mukaan Suomen kansan parhailla miehillä ja naisilla on nyt sormi suussa eduskunnassa, kun kukaan ei tiedä, miten Valtion tarkastusviraston (VTV) ylijohtaja Tytti Yli-Viikarin irtisanomismenettely voidaan tarvittaessa suorittaa. Olen työskennellyt sekä yksityisellä että julkisella sektorilla ja on selvää, että tällainen ongelma voi syntyä vain julkisella sektorilla.

Tulee mieleen juttuja Teknillisen korkeakoulun loppuajoilta, kun sitä ruvettiin ehostamaan ennen Aalto-yliopiston syntyä. Jutut kertoivat, että aika moni työntekijä ei osannut sanoa, kuka on hänen esimiehensä. Kuulin myös tapauksesta, että palkkaa oli maksettu vuosia, mutta työntekijää ei kukaan ollut kaivannut työpaikalle. Vain julkisella sektorilla. No joo. Kevennetään vähän. Kuulin myös jutun, että eräällä suomalaisella telakalla eräs sähköasentaja kulki pari vuotta kaapelivyyhti olkapäällään kaiket päivät hyvin kiireisen näköisenä, kunnes kyllästyi asiaan. Voi olla taruakin.

Sanotaan, että herra se on herrallakin (saati sitten rouvalla), mutta se ei pidäkään paikkaansa julkishallinnossa. Tulee mieleen sellainen neuvo, että mitäs jos kysyisitte Yli-Viikarilta, että kuka on hänen esimiehensä. Tässä maailmassa, kun on sellainen järjestys, että palkkaamisesta päättää yleensä esimies ja yleensä esimiehelle kuuluu myös irtisanominen. Jos Yli-Viikari ei osaa nimetä esimiestään, niin se oikeastaan kertoo koko syyn tähän tilanteeseen.

Nyt kun on puolustusvoimien lippupäivä, niin jos yksityisen sektorin systeemit ei kelpaa eduskunnalle, niin ainahan sitä voi kysyä neuvoa puolustusvoimilta, että miten siellä tämä esimiesjuttu on hoidettu. Tietääkseni siellä rivit ovat edelleen harvinaisen suorat näissä asioissa.

+19
aveollila
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu