Yle: ei mitään hätää, poronliha pelastaa meidät kriisiaikana

Yle: ei mitään hätää, poronliha pelastaa meidät kriisiaikana

Yle kertoi pitkin päivää uutista poronlihan merkityksestä kriisiajan lihantuotannossa. Se pääsi myös Ylen tv-uutisiin. Uutisessahan ei ole mitään tolkkua. Jo ensimmäinen googlaus tuottaa tuloksen, että poronlihan tuotantomäärä on 2 miljoonaa kiloa vuosittain, jonka osuus kokonaislihantuotannosta on 0,7 %. Siis käytännössä lähes nolla.

Jokainen suomalainen tietää, että poronliha on lähinnä gourmet-ruokaa, joka on niin kallista, että sitä ei tavallinen suomalainen osta kuin pari kertaa vuodessa, jos silloinkaan. Kriisiaikana sitä ehkä riittäisi armeijan erikoisjoukkojen muonitukseen, sillä onhan se lihatuotteista ehkä parasta laatua.

Ensimmäinen tuntemukseni oli myötähäpeä suomalaisen journalismin tasosta. Sitten tuli toinen ajatus, joka on ehkä kaukaa haettu. Halusiko eduskunta / hallitus rauhoittaa kansaa, että meillä ei ole mitään hätää kriisiajan liharuosta, kun teurastamme ne 200 000 poroa. Sitten tunsin vielä suurempaa myötähäpeää.

Sitten tuli vielä kolmas ajatus, kun katselin poronhoidon nykykalustoa. Poromiehet liikkuvat peltipailakoilla ja mönkijöillä. Kriisiaikana voi bensat jäädä ostamatta, jos sähköt ovat poikki. Porotalouskaan ei ole enää luontaistaloutta, vaan se on tiukasti kiinni nykyajan infrastruktuurissa.

Kuinka yleistä poronhoidossa on tehdasvalmisteisen rehun käyttö? Ilmeisesti tänä päivänä jo jonkinlaisessa roolissa muidenkin kuin pihaporojen ruokinnassa.

aveollila
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu