“Yllätys”: FFP2 estää koronatartunnat terveydenhuollossa – miksi ei suositusta kaikille ja rokotusta hoitohenkilöstölle?

Lääkärilehti (viite 1) on julkaissut 12.4.21 artikkelin väitöstutkija Lotta Oksasen tieteellisestä tutkimuksesta (viite 2), joka on tehty kyselytutkimuksena keväällä 2020 HUSn alueella. Kyselyyn vastasi 866 terveydenhuollon työntekijää, joista oli 588 sairaanhoitajaa, 170 lääkäriä, ja 108 laboratorio- tai röntgenhoitajaa. Vastaajista 41:llä oli todettu koronavirustartunta ja heistä 22 oli saanut sen työpaikaltaan. Näistä 22 tartunnan saaneista 14 oli käyttänyt kirurgista maskia ja 8 ei ollut käyttänyt minkäänlaista suojavälinettä.

Yhtään työperäistä koronatartuntaa ei tullut niille henkilöille, jotka käyttivät FFP2- tai FFP3- hengityssuojaimia ja noudattivat aerosolien suhteen varotoimia.

Oliko tässä tutkimustuloksessa jotain yllättävää?

Tässä tuloksessa ei ollut mitään yllättävää, vaan se on täysin sen mukaista, mitä tiedetään kangasmaskien, kirurgisten maskien ja standardoitujen hengityssuojainten suorituskyvystä. Tätä tilannetta THL ja hallitus ovat vartioineet kuin valtiosalaisuutta, että FFP2- ja FFP3-hengityssuojaimet suojaavat käyttäjäänsä. Erikoisen vahingollisena pidän sitä käsitystä, joka vallitsee kansan syvissä piireissä, että kun käytän kirurgista maskia, niin se suojaa minua koronaa vastaan. Nyt sen pitäisi olla selvää kaikille, ja väännän sen rautalangasta:

Kirurginen maski ei suojaa käyttäjäänsä koronavirukselta.

Ihmettelen tutkija ja lääkäri Lotta Oksasen johtopäätöstä FFP2- tai FFP3-suojaimien yleisemmästä suosituksesta: ne voivat sopia myös tavallisille kansalaisille. Kysyn vaan, että miten niin voivat sopia? Kyllä tavallisten kansalaisten naamavärkit ovat suurin piirtein samanlaisia kuin hoitohenkilökunnallakin. Eikö Oksanen uskalla selvästi asettua THL:n kantaa vastaan? Minusta tämä on jälleen yksi esimerkki siitä, että ”tähän maahan mahtuu vain yksi totuus kerrallaan”.

HUSin alueella useat yksiköt murtumispisteessä

Yht’äkkiä uutiset kertovat, että HUSin alueella on mm. teho-osastot murtumispisteessä. Osastoja suljetaan ja potilaita siirretään osastolta toiselle. Tehyn porvoolainen puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kirjoitti kolumnissa paikallisessa Uusimaa-lehdessä eilen, että eräässä yliopistollisessa sairaalassa (HUS?) oli ollut kaoottinen viikonloppu. Kolme kätilöä altistui koronalle ja yksi oli jo sairaslomalla koronan vuoksi. Kahdesta synnyttävien osastosta toinen jouduttiin sulkemaan. Tilanteeseen on kaksi syytä:

  • Sairaaloilla ei ole oikeita suojavarusteita sairaanhoitohenkilökunnalle
  • Hoitohenkilökuntaa ei ole rokotettu.

Tuossa aikaisemmin tuli jo todistettua tieteellisesti, että tarvitaan FFP2- tai FFP3-tason hengityssuojaimet koronaa vastaan. Suomen sairaalat eivät ole niitä hankkineet. Muilla toimialoilla työntekijät olisivat jo aikaa sitten kauniisti sanottuna laittaneet ”pyllyä penkkiin”, mutta sairaanhoitajaporukka on niin lannistettua joukkoa, että näin ei käy. Matti Vanhasen hallitus teki melkein yhdessä yössä lain, jolla kiellettiin sairaanhoitajien lakot ja mahdollistettiin pakkotyö työelämästäkin poistuneiden sairaanhoitajien osalta.

THL ja hallitus eivät ole nähneet tarpeelliseksi rokottaa sairaanhoitohenkilökuntaa, vaikka kaiken terveen järjen mukaan heidät pitäisi rokottaa ensiksi. Jos auttajat ovat sairaina, niin kuka meitä auttaa? Lentokoneessakin ohje kuuluu, että laita happinaamari ensi itselle ja auta sitten lasta. En löydä tähän muuta syytä kuin koipussista kaivettu vasemmistolainen ideologia, että kaikki ovat samalla viivalla ja kukaan ei ”etuile”. Tämä tulee vielä maksamaan hallituspuolueille ja pääministerille. Entäs THL? Sen uskottavuus on mennyt jo muutaman kertaan.

P.S. Kirjoitin tasan viikko sitten, että brasilialainen koronamuunnos on päässyt irti Brasiliasta ja sitä on jo tavattu Kanadasta. Vedin johtopäätöksen, että se tulee maahamme, jos rajoja ei saada kiinni. Päivi Sillanaukee THL:stä kertoi eilen illalla, että brasilialainen koronavirus tuli jo maahamme. Onneksi olkoon THL ja hallitus; sitä saitte mitä tilasitte.

Viitteet:

Lääkärilehti: https://www.laakarilehti.fi/tieteessa/uutiset/tuore-suomalaistutkimus-ffp-maski-suojaa-koronalta-terveydenhuollossa/?public=1caddc5a00d9df8176df646517b3b546

Tieteellinen artikkeli: http://ijomeh.eu/Sources-of-healthcare-workers-COVID-19-infections-and-related-safety-guidelines,132898,0,2.html

+10
aveollila
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu