Asiantuntijoiden ennusteet koronapandemian etenemisestä vaihtelevat rajusti

Kaikille lienee käynyt selväksi, että asiantuntijoiden ennusteet koronapandemian etenemisestä vaihtelevat rajusti. Epidemiologian apulaisprofessori Justin Lessler on tehnyt skenaarion, jossa päädytään 200 000 kuolleeseen USA:ssa ennen kesäkuuta (8.5.20 kuolleita 78 069). Skenaario päätyi median tietoon ja siinä on USA:n kansanterveysviraston CDC:n leima.

Kotimaassa merkittävä määrä sairaaloissa työskenteleviä johtavassa asemassa olevia lääkäreitä arvostelee hallituksen ja THL:n strategiaa ja sen taustalla olevien tietojen pimittämistä. Kirsi Varhila yritti aluksi selittää, että niitä ei voida antaa julki, ennen kuin hallitus on tehnyt päätöksiä, mutta hänen perustelunsa eivät olleet julkisuuslakien mukaisia.

Hallituksen ja STM:n virkamiesten lausunnotkaan eivät ole yhteneväisiä. Hallituksen virallinen strategia on ”testaa, jäljitä, eristä ja hoida” viruksen leviämisen estämiseksi. Tälle strategialle ei ole asetettu numeerisia tavoitearvoja tartuntamäärien, kuolleiden määrien ja päivämäärien suhteen. Kun toimittaja Sannikka tivasi tätä asiaa STM:n kansliapäällikö Kirsi Varhilalta eilen ohjelmassaan, niin lopulta vain yksi luku löytyi: tehohoidon paikkamäärä ei saa ylittyä. Tämän vuoksi on perusteltua kysyä, että haluaako hallitus todella tukahduttaa koronan vai kontrolloida taudin etenemistä, jotta lopulta kuitenkin saataisiin ns. laumaimmuniteetti. Tälle epäilylle antaa pontta STM:n Mika Salmisen julkiset pohdinnat, että tautihuippu on vasta syksyllä ja toinen aalto tulee.

STM:n koronatoimista vastaava johtaja Pasi Pohjola antoi Hesarille haastattelun, jonka johtopäätöksiä pääministeri Marin oikoi julkisuudessa, että ne eivät vastaa hallituksen linjaa. Pohjola antoikin myöhemmin lausunnon, että Hesari tulkitsi väärin hänen sanomaansa. Virkamiesten pitää olla tulevaisuudessa varpaillaan, mitä he sanovat, että eivät vaan vahingossa sano, mitä he ajattelevat ja mitä virallinen strategia tarkoittaa käytännössä.

Kuva 1. Päivittäiset kuolemat ja ennusteet länsimaiden parhaimmistolle ja huonoimmistolle.

Kuvan 1 mukaiset päivittäiset kuolleisuusmäärät osoittavat, että pandemian huippu on ohitettu länsimaissa. Näissä maissa on varsin suuri hajonta kuolleiden lukumäärässä, mutta karkeasti voidaan erottaa parhaimmisto, johon Suomikin kuuluu ja huonnoimmisto (ilmeisesti keksin uuden sanan, koska Word ei hyväksy sitä). Käyttämäni lähdeaineisto worldometers on kuluneen viikon aikana lisännyt trendikäyrän kuolleisuuspylväsesityksiinsä. Aluksi he käyttivät 3 päivän suodatusta, mutta nyt se on 7 päivän liukuva keskiarvo, johon olin itsekin päätynyt viikko sitten.

Kuten näkyy, niin olen tehnyt kaksi ennustekäyrää näille kahdelle ryhmälle. Ennusteet eivät perustu mihinkään teoreettiseen malliin, mutta toisaalta ne eivät ole myöskään valistuneita arvauksia. Perustelu on pitemmälle ehtineiden maiden tilanne, joista näkyy, että hiipumisvauhti on noin 4 kertaa hitaampaa kuin taudin laajenemisvauhti. Rajoituksia poistaneissa Tanskassa ja Saksassa päivittäisten koronakuolemien lasku on pysähtynyt toistaiseksi, joten kyllä tästäkin näkyy rajoitusten vaikutus. Norja sen sijaan lähestyy koronan kukistamista parhaiten.

Taulukko 1. Ennuste Suomen koronatilanteesta
Ennuste pvm. Huippu Pandemia ohi Kuolleita
4.4.2020 25.4 – 6.5.2020 1.8.2020 1800
11.4.2020 25.4 – 6.5.2020 1.8.2020 550
18.4.2020 25.4 – 6.5.2020 1.8.2020 550
25.4.2020 25.4 – 6.5.2020 1.8.2020 550
2.5.2020 24.4.2020 (Tot.) 1.8.2020 550
9.5.2020   1.8.2020 550

 

Taulukossa 1 on ennusteeni Suomen osalta. En ole muuttanut ennusteina sitten 11.4.20.

Kuva 2. Kumulatiiviset kuolemantapaukset vertailumaittain.

Kuvan 2 mukaiset kumulatiiviset koronakuolemat ovat edenneet ilman yllätyksiä. Iltasanomat uutisoivat viikolla, että Ruotsin koronakuolemat ovat selvässä nousussa ja seuraamme tilannetta. Tällainen uutinen on selvä vääristely, koska Ruotsin koronakuolemat eivät ole lähteneet nousuun, mutta päivittäiset kuolemantapaukset ovat lievässä laskussa, mutta ovat edelleen päivittäin korkeita.

Kuva 3. Maailman koronatartunnat ja kuolemantapaukset päivittäin.

Myös maailman koronatilanne osoittaa, että pandemia on maksimissaan, mutta taittumista ei ole vielä tapahtunut.

aveollila1

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto). Uskon demokratiaan ja markkinatalouteen (en kapitalismiin) ja kansallisvaltioon. Olen tutkinut yhdeksän vuotta ilmastonmuutosta, josta julkaisuja on kertynyt 19. Tutkimukseni keskittyvät ilmastonmuutoksen ytimeen eli kasvihuoneilmiöön, hiilidioksidin osuuteen ilmastonmuutoksessa ja hiilen kiertoon. Tulokseni osoittavat oleellisia virheitä IPCC:n tieteessä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu