Etelämanner sulaa ennätysvauhtia ja ennätyslämpötiloja mitataan (MTV3) – kyseessä hysteriauutiset
Olen ottanut tähän alkuun kaksi MTV3:n uutista. Koska ne olivat ehkä eniten ilmastohysterian puolelle menneitä. Varmaan uutisia on ollut muissakin medioissa, mutta MTV3 on ainakin ”kunnostautunut” uutisaiheiden liioittelussa ja suoranaisessa harhaanjohtamisessa erittäin hyvin.
MTV3, uutisotsikko 14.2.20: Etelämantereen +20,75 asteen ennätyslämpö saa meteorologin mietteliääksi: ”Herättää ihmetystä”. Etelämantereella mitattiin tällä viikolla historian ensimmäistä kertaa yli 20 asteen lämpötila. Antarktiksen niemimaan edustalla sijaitsevalla Seymourin saarella yllettiin 20,75 asteeseen. MTV3 oli jo aikaisemmin uutisoinut 7.2.20, että Etelämantereella oli mitattu Esperanzassa 18,3 astetta. Kuvasta 1 yksi selviää mittauspaikkojen sijainti.
Kuva 1. Lämpötilamittausten sijainti Etelämantereen niemellä.
Kartasta näkyy, että Esperanza sijaitsee Etelämantereen niemen (Antartic peninsula) jatkeena olevan Trinity-niemen pohjoiskärjessä ja Seymour on pieni saari kyseisen niemen itäpuolella. Nämä paikat ovat suurin piirtein eteläisellä leveyspiirillä 63,5 – 64,5 eli Suomeen verrattuna noin Vaasa-Kokkola korkeudella. Esimerkiksi Esperanzan kesälämpötila on keskimäärin 3.7 -4.3 °C ja talvilämpötila noin 6 °C. Kyseessä ei ole mittauspaikat, jotka edes karkeasti mittaisivat Etelämantereen keskimääräistä lämpötilaa. Se olisi sama asia, jos Reykjavikin lämpötilojen väitettäisiin edustavan Arktisen alueen lämpötilaa. Kyseinen ajankohta on eteläisen pallonpuoliskon kesäaika. On todettu, että asiaan vaikutti myös Föhn-tuuli-ilmiö.
Jotta asiasta syntyisi oikeampi kuva, niin kuvassa 2 on esitetty Etelämantereen niemen mittauspaikkojen lämpötilatrendejä vuodesta 1979 alkaen. Kaikissa paikoissa on ollut laskevat lämpötilat.
Kuva 2. Etelämantereen niemen mittauspaikkojen lämpötilatrendejä.
Sitten toinen tuoreempi MTV3:n uutinen 22.2.2020: MTV3: Etelämantereen jää sulaa ennennäkemätöntä vauhtia. Uutisessa käytettiin kuvaa 3.
Kuva 3. MTV3:n kuva sulavasta Etelämantereesta – kyse on kuitenkin pienestä Eagle Island saaresta.
Kuva käytetään sillä tavalla ikään kuin se olisi koko Etelämantereen kuva, mutta kyse on pienestä 8 x 8 kilometrin kokoisesta Eagle Island saaresta Etelämantereen niemen itäpuolella.
Kuten tavallista, niin media hankkii jonkin asiantuntijan lausunnon tukemaan, että jotain poikkeuksellista ja pelottavaa on menossa. Uutisessa lainataan jäätiköiden tutkijaa Mauri Peltoa Massachusettsin yliopistosta Nasan lehdistötilaisuudessa: ”En ole koskaan nähnyt tällaisten sulamisesta johtuvien lammikoiden kehittyvän näin nopeasti Etelämantereella.” Sitten MTV3 väittää, että Etelämanner on yksi nopeimmin lämpenevistä maapallon osista: mantereen keskimääräinen lämpötila on noussut lähes kolmella asteella.
MTV3 lainaa myös tutkimusprofessori Jari Haapalaa Ilmatieteen laitokselta, jolle uutinen ei tule yllätyksenä: ”Huolestuttavaa se on silti. Nyt aletaan mennä siihen tilanteeseen, että varsinkin Suomenlahdella valtamerien pinnannousu on suurempaa kuin maan kohoaminen. Sekä Grönlanti että Antarktis ovat suurten muutosten kourissa. Nyt on kuitenkin ihan selvää, että vaikka kasvihuonekaasut laitettaisiin kuriin tänään, jäätiköt sulavat joka tapauksessa seuraavat 200-500 vuotta ja merenpinta tulee nousemaan. Valtamerien pinnannousua ei enää voida estää, se on ihan selvää.”
Otetaan tähän väliin kylmää faktaa Etelämantereen lämpötilakehityksestä, kuva 4.
Kuva 4. Etelämantereen (60-85 S) keskimääräinen lämpötilakehitys vuosina 1979-2019.
Ensimmäinen selvä johtopäätös on, että Etelämantereen lämpötila ei ole noussut kolmella asteella, vaan on ollut harvinaisen tasainen ilman lämpenemistä tai kylmenemistä. MTV3:n uutisen sisältö on siis väärä ja harhaanjohtavaa. Koska lämpötila ei ole noussut, niin myös Haapalan huolelle Etelämantereen jäätiköiden sulamisesta ei löydy mitään perusteita.
Huolestuttavaa on, että nämä ammattilaiset eivät kiinnitä mitään huomiota siihen, että lämpötilamittaukset ja sulamiskuvat eivät edusta millään uskottavalla tavalla Etelämantereen kokonaistilannetta. He lähtevät median suostutteluun, että vahvista nyt tämä huolestuttava uutinen ja sen he tekevät täysin rinnoin.
Haapalan viesti, että valtamerten pinnannousua ei voida estää, on tietyssä mielessä totta. Valtameret ovat nousseet tasaiseen tahtiin jo ainakin pari sataa vuotta n. 2-3 mm/vuosi, mutta kiihtymistä ei ole ollut havaittavissa. Maannousu Suomenlahdella pienenee koko ajan, mutta milloin päädytään tilanteeseen, että se loppuu tai merennousu ylittää sen arvon, on vielä näkemättä.
Lopputulos on, että jälleen kerran on tehty uutisia, jotka ovat niin vahvasti viety ohi todenmukaisuuden, että niitä voisi nimittää myös valeuutisiksi. Mutta tämähän ei ole uutta ilmastonmuutosuutisissa.
Julistuksen josta osa on tuossa kopsattuna allekirjoitti myös MTV .
”Me hyvää journalistista tapaa noudattavat päätoimittajat emme aio olla valemedian hiljaisia tukijoita ja myötäjuoksijoita. Sitoudumme oikeisiin tietoihin perustuvaan ja merkitykselliseen journalismiin. Kun tietoja pyritään tahallisesti hämärtämään tai vääristelemään, puutumme siihen omissa medioissamme. ”
Saas nähdä puuttuvatko omiin tahallisesti vääristeltyihin uutisiinsa, ei kannata henkeä pidätellä sitä odotellessa 😆 .
Ilmoita asiaton viesti
Jospa on olemassa salainen lisäpöytäkirja ilmastonmuutokseen liittyen tyyliin:
”Me hyvää propagandista tapaa noudattavat päätoimittajat emme aio olla valtamedian hiljaisia tukijoita ja myötäjuoksijoita. Sitoudumme sen vääristelyihin….”
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on MTV uutisesta kopsattu.
”– Meteorologissa herättää ihmetystä, että jatkuvasti tehdään lämpöennätyksiä eikä kylmyysennätyksiä, Rintaniemi pohtii.”
Just Grönlannissa mitattiin kaikkien aikojen kylmyyennätys ja pohjois-amerikassa myös monessa paikassa parin viime vuoden aikana. Onkos toi laitettu johonkin komeroon piiloon antamaan näitä lausuntoja?
Ilmoita asiaton viesti
Nature Climate Changen julkaistussa tutkimuksessa on satelliittikuvien avulla seurattu maa- ja vesialueiden muutoksia. Havaittujen muutosten nettovaikutus on ollut pinta-alaa lisäävä. 30 viime vuoden aikana maapallon maapinta-ala on kasvanut yli viiden Uudenmaan läänin verran, 58 000 km2 (173 000 km2 – 115 000 km2) tai noin tuhat Manhattania.
https://www.nature.com/articles/nclimate3111
Ilmoita asiaton viesti
Valikointiahan uutisointi on aina. Sitten se voi olla myös tarkoitushakuista valikointia. Kun Grönlannissa jäätä suli kesällä, se oli uutisissa, mutta kun siellä nyt jäätä syntyy lisää, se ei ole uutisissa.
Olettaisin, että tuolla Etelämantereella on tänä kesänä (sillä pallonpuoliskolla) ollut lämpimämpää kuin pariin sataan vuoteen. Mittauksiahan ei sieltä ole paljon pitempään olemassakaan. Eli ei täysin aiheeton uutinen, vaan saattaapi tuossa olla sensaationhakuakin mukana.
Tutkimusrahoituskin jäänee vähäisemmäksi, jos kerrotaan, ettei tässä mitään uhkia ole näkyvissä, antaisitteko rahoitusta…
Ilmoita asiaton viesti
Jokainen voi Google Earthin avulla katsoa tuon Eagle Islandin tilan.
Tuo ko. saari on noissa kuvissa osittain, rannoilta, lumeton. Pienet lähisaaret ovat lumettomia.
Ko. kuva on ilmeisesti 11. helmikuuta 2011.
Ilmoita asiaton viesti
Googlen kuva on ajoitukseltaan hiukka epätarkka, tältä vuodelta kuitenkin vähän korkeammalta. Sitten kun lähentää, niin hyppää eri aikaan otettuun(?) (lumisempaan) kuvaan. Mutta se laajempi kuva näyttää myös lumettoman lähisaaren, kuten Nasankin kuvissa.
Ilmoita asiaton viesti
YLE puolestaan uutisoi tänään että ”Helsinki varautuu merenpinnan nousuun” antaen ymmärtää Helsingin olevan vaikeuksissa merenpinnan nousun vuoksi 80 vuoden päästä. Totuuden jälkeinen aika on todellakin täällä. Taas. JSN? Vitsi.
Ilmoita asiaton viesti
Helsingissä on ollut viikon sisällä ongelmia veden nousun takia. Enempää ei tarvittaisi.
Jos ja kun valtameret lämpenevät, vesi laajenee ja se vaikuttaa pinnan korkeuteen.
Mihin tässä JSN:ää tarvitaan?
Ilmoita asiaton viesti
No kun tosimaailmassa Helsinki kohoaa vuosittain ylemmäksi merenpinnasta. Muistaakseni 8 mm/vuosi. Näin on jatkunut jo aika pitkään ja tasaisesti eikä ole mitään merkkiä että kehitys siitä muuttuisi.
Itseasiassa ilmiö on melko yleinen koko planeetankin mittakaavassa. Tämä mereen hukkuva maapallo nimittäin kasvattaa vuosittain maapinta-alaansa päin vastoin kuin meille annetaan ymmärtää. Vain pienen osan tästä selittää ilmastoturistien Malediiveille jättämä muoviroska.
Ilmoita asiaton viesti
Paikalliseen merenpintaan nähden se kohoaa runsaat 2 mm/y ja merenpinta kohoaa Itämeren eteläreunalla n. 1,5 mm/y eikä minkäänlaista kiihtymistä ole tapahtunut.
Kun mittausasema perustettiin Helsinkiin, merenpinta oli n. 300 mm nykyistä korkeammalla eikä kukaan valittanut korkeasta merenpinnasta.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikkein kuvaavin kuva on TM jutussa ollut terminen kuva jutun lopussa.
https://tekniikanmaailma.fi/nasa-julkisti-pysayttavia-satelliittikuvia-nain-ennatyslampo-sulatti-kerralla-20-prosenttia-lumipeitteesta-etelamantereella-sijaitsevasta-saaresta/
Melkoisen lämpösiä ”hot spotteja” näkyy kuvassa.
Selvästi ympäristöään lämpösempiä, syystä tai toisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Jotenkin noita lämpöennätyksiä tuppaa syntymään aivan upouusilla sääasemilla ja niistähän jaksetaan uutisoida.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisesti tämä kyseinen mittauasema on hieman kyseenalainen ja läheisellä toisella mittausasemalla päivän korkein mitattu lämpötila oli ollut samana päivänä vain vähän päälle 15 astetta. Eli voip hyvinni olla, että nuo lukemat on hieman liioiteltuja.
Ilmoita asiaton viesti
Se liioittelu on vielä hurjempaa, kun puhutaan Etelämantereen sulamisesta tämän saaren hetkellisen lämpötilan perusteella.
FMI kouluttaa toimittajia. Tässäkö tulos?
Ilmoita asiaton viesti
Ei vaan enemminkin esimerkki siitä, miksi sitä koulutusta tarjotaan.
Ilmoita asiaton viesti
😆 Meinaatko että ilman sitä koulutusta tähänkin uutiseen olisi laitettu vahingossa paniikkilisä kun nyt se tehtiin tahallisesti niinkuin on opetettu 😆 .
Ilmoita asiaton viesti
”Oletko nähnyt lumen varastohuoneet, jotka olen säästänyt tuhon ja hävityksen päiväksi?” kysyi Kaikkivaltias Jobin kirjassa 77 retorisen kysymyksensä lomassa. Varasto tullaan tyhjentämään ladattavaksi kuin liikkuvat RK62n taakse. Ilmestyskirja puhuu leiviskän painoisista rakeista. Epävakaaksi ilmasto on menossa. Dinoglyphs.fi
Ilmoita asiaton viesti
Viimeaikojen merijäätilanne antarktisella alueella näyttää olevan samaa luokkaa, mitä se keskimäärin on ollut esim. vuosina 1981-2010; ks. viite https://hifast.wordpress.com/2020/02/24/sea-ice-extent-global-antarctic-and-arctic-day-54-2020/ .
Ilmoita asiaton viesti
Jos vain muutaman blogistin ja kommentoijan mielestä valtamedia tekee valeuutisia ja virheitä, niin sehän on vain muutama permille-arvo koko väestöstä. Eli, ei ole syytä huoleen..😉
Prof. Jari Haapala esitelmöi 23.3 Maailman ilmatieteen päivillä, mikä on todellinen jäätilanne Grönlannissa ja Antarktiksella (kansainvälinen MOSAIC-hanke).
Ilmoita asiaton viesti
Tässä blogikirjoituksessa ei ole kyse mielipiteestä, vaan faktojen esille tuomisesta.
Faktoihin kuuluu mm., että jäät sulavat kesällä ja lisääntyvät talvella arktisilla alueilla. Myös Suomessa.
Muistan erään TV-dokumentin Kanadan arktisista pohjoisosista, jossa kuvattiin helikopterista vesiputouksia ja jäiden lohkeamista samalla taivastellen lämpenemisen aiheuttamia muutoksia todeten, että tässä ei ole kysymys arvioista, vaan jokainen katselija näkee tämän omin silmin. No niin, jokainen näki omin silmin mitä siellä tapahtui heinä-elokuun vaihteessa, kun dokumentti oli filmattu.
Ilmoita asiaton viesti
Luottaisinko joihinkin epämääräisiin näköhavaintoihin vs. kansainvälinen tutkimushanke MOSAIC. Jälkimainittuun ehdottomasti kyllä.
Ilmoita asiaton viesti
Kävit varmaan kuuntelemassa, joten kirjoittanet kohta jäävän blogin jääpulasta.
Ilmoita asiaton viesti
Sorry, se onkin vasta maaliskuussa tarkemmin luettuna. Missä mahtaa tapahtua?
Ilmoita asiaton viesti
Haapala varmaan kertoo, miten tuo jäävuori on sulanut kuten ennusti.
https://yle.fi/uutiset/3-9720072
Ilmoita asiaton viesti
Järjestikö Haapala sinne montakin turistimatkaa? Missä lienee nyt ajelehtia, kun en muista mitään tästä jäävuoresta lukeneeni?
Onko Sinivirta ollut matkoilla oppaana?
Ilmoita asiaton viesti
Ei mennyt toikaan ennuste ihan tuubiin 😀 .
https://www.bbc.com/news/science-environment-48920168
Ilmoita asiaton viesti
Mitä ”permille” tarkoittaa? Onko se sama kuin promille?
Ilmoita asiaton viesti
Noin 6v sitten kun eteläinen merijää oli laajin ever ei paljon uutisia sieltä saatu. Nyt kun siellä on kesä ja pohjoisessa jäätä ”liikaa” niin katastrofiuutisia etelästä tulee joka tuutista.
Ilmoita asiaton viesti
Homman ympärillä pyörii bisnes. Ei tässä muuta.
Ilmoita asiaton viesti
Onneksi on corona-virus, joka on tällä hetkellä median aallonharjalla. Harmiton sekin loppupeleissä.
Ilmoita asiaton viesti