Etelämanner sulaa ennätysvauhtia ja ennätyslämpötiloja mitataan (MTV3) – kyseessä hysteriauutiset

Olen ottanut tähän alkuun kaksi MTV3:n uutista. Koska ne olivat ehkä eniten ilmastohysterian puolelle menneitä. Varmaan uutisia on ollut muissakin medioissa, mutta MTV3 on ainakin ”kunnostautunut” uutisaiheiden liioittelussa ja suoranaisessa harhaanjohtamisessa erittäin hyvin.

MTV3, uutisotsikko 14.2.20: Etelämantereen +20,75 asteen ennätyslämpö saa meteorologin mietteliääksi: ”Herättää ihmetystä”. Etelämantereella mitattiin tällä viikolla historian ensimmäistä kertaa yli 20 asteen lämpötila. Antarktiksen niemimaan edustalla sijaitsevalla Seymourin saarella yllettiin 20,75 asteeseen. MTV3 oli jo aikaisemmin uutisoinut 7.2.20, että Etelämantereella oli mitattu Esperanzassa 18,3 astetta. Kuvasta 1 yksi selviää mittauspaikkojen sijainti.


Kuva 1. Lämpötilamittausten sijainti Etelämantereen niemellä.

Kartasta näkyy, että Esperanza sijaitsee Etelämantereen niemen (Antartic peninsula) jatkeena olevan Trinity-niemen pohjoiskärjessä ja Seymour on pieni saari kyseisen niemen itäpuolella. Nämä paikat ovat suurin piirtein eteläisellä leveyspiirillä 63,5 – 64,5 eli Suomeen verrattuna noin Vaasa-Kokkola korkeudella. Esimerkiksi Esperanzan kesälämpötila on keskimäärin 3.7 -4.3 °C ja talvilämpötila noin 6 °C. Kyseessä ei ole mittauspaikat, jotka edes karkeasti mittaisivat Etelämantereen keskimääräistä lämpötilaa.   Se olisi sama asia, jos Reykjavikin lämpötilojen väitettäisiin edustavan Arktisen alueen lämpötilaa. Kyseinen ajankohta on eteläisen pallonpuoliskon kesäaika. On todettu, että asiaan vaikutti myös Föhn-tuuli-ilmiö.

Jotta asiasta syntyisi oikeampi kuva, niin kuvassa 2 on esitetty Etelämantereen niemen mittauspaikkojen lämpötilatrendejä vuodesta 1979 alkaen. Kaikissa paikoissa on ollut laskevat lämpötilat.

Kuva 2. Etelämantereen niemen mittauspaikkojen lämpötilatrendejä.

Sitten toinen tuoreempi MTV3:n uutinen 22.2.2020: MTV3: Etelämantereen jää sulaa ennennäkemätöntä vauhtia. Uutisessa käytettiin kuvaa 3.

Kuva 3. MTV3:n kuva sulavasta Etelämantereesta – kyse on kuitenkin pienestä Eagle Island saaresta.

Kuva käytetään sillä tavalla ikään kuin se olisi koko Etelämantereen kuva, mutta kyse on pienestä 8 x 8 kilometrin kokoisesta Eagle Island saaresta Etelämantereen niemen itäpuolella.

Kuten tavallista, niin media hankkii jonkin asiantuntijan lausunnon tukemaan, että jotain poikkeuksellista ja pelottavaa on menossa. Uutisessa lainataan jäätiköiden tutkijaa Mauri Peltoa Massachusettsin yliopistosta Nasan lehdistötilaisuudessa: ”En ole koskaan nähnyt tällaisten sulamisesta johtuvien lammikoiden kehittyvän näin nopeasti Etelämantereella.” Sitten MTV3 väittää, että Etelämanner on yksi nopeimmin lämpenevistä maapallon osista: mantereen keskimääräinen lämpötila on noussut lähes kolmella asteella.

MTV3 lainaa myös tutkimusprofessori Jari Haapalaa Ilmatieteen laitokselta, jolle uutinen ei tule yllätyksenä: ”Huolestuttavaa se on silti.  Nyt aletaan mennä siihen tilanteeseen, että varsinkin Suomenlahdella valtamerien pinnannousu on suurempaa kuin maan kohoaminen.  Sekä Grönlanti että Antarktis ovat suurten muutosten kourissa. Nyt on kuitenkin ihan selvää, että vaikka kasvihuonekaasut laitettaisiin kuriin tänään, jäätiköt sulavat joka tapauksessa seuraavat 200-500 vuotta ja merenpinta tulee nousemaan.  Valtamerien pinnannousua ei enää voida estää, se on ihan selvää.”

Otetaan tähän väliin kylmää faktaa Etelämantereen lämpötilakehityksestä, kuva 4.

Kuva 4. Etelämantereen (60-85 S) keskimääräinen lämpötilakehitys vuosina 1979-2019.

Ensimmäinen selvä johtopäätös on, että Etelämantereen lämpötila ei ole noussut kolmella asteella, vaan on ollut harvinaisen tasainen ilman lämpenemistä tai kylmenemistä. MTV3:n uutisen sisältö on siis väärä ja harhaanjohtavaa. Koska lämpötila ei ole noussut, niin myös Haapalan huolelle Etelämantereen jäätiköiden sulamisesta ei löydy mitään perusteita.

Huolestuttavaa on, että nämä ammattilaiset eivät kiinnitä mitään huomiota siihen, että lämpötilamittaukset ja sulamiskuvat eivät edusta millään uskottavalla tavalla Etelämantereen kokonaistilannetta. He lähtevät median suostutteluun, että vahvista nyt tämä huolestuttava uutinen ja sen he tekevät täysin rinnoin.

Haapalan viesti, että valtamerten pinnannousua ei voida estää, on tietyssä mielessä totta. Valtameret ovat nousseet tasaiseen tahtiin jo ainakin pari sataa vuotta n. 2-3 mm/vuosi, mutta kiihtymistä ei ole ollut havaittavissa. Maannousu Suomenlahdella pienenee koko ajan, mutta milloin päädytään tilanteeseen, että se loppuu tai merennousu ylittää sen arvon,  on vielä näkemättä.

Lopputulos on, että jälleen kerran on tehty uutisia, jotka ovat niin vahvasti viety ohi todenmukaisuuden, että niitä voisi nimittää myös valeuutisiksi. Mutta tämähän ei ole uutta ilmastonmuutosuutisissa.

aveollila1
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto). Uskon demokratiaan ja markkinatalouteen (en kapitalismiin) ja kansallisvaltioon. Olen tutkinut 12 vuotta ilmastonmuutosta, josta julkaisuja on kertynyt 23. Tutkimukseni keskittyvät ilmastonmuutoksen ytimeen eli kasvihuoneilmiöön, hiilidioksidin osuuteen ilmastonmuutoksessa ja hiilen kiertoon. Tulokseni osoittavat oleellisia virheitä IPCC:n tieteessä. Olen kutsuttu norjalaisen järjestön Klimarealistine (Climate realister) tieteelliseen neuvostoon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu