Euroopan sähköverkko kävi lähellä romahdusta 8.1.2021

OIen saanut monta virikettä ilmastonmuutosaiheisiin kirjoituksiini täällä US:ssa Hesarin, Ylen ja MTV3:n ilmastonmuutosaiheisista jutuista, joissa jokin asia on ollut silmiinpistävästi ns. pielessä. Tälläkin kertaa kyseiset mediatalot ovat välillisesti myös tämän kirjoitukseni taustalla. Syynä on, että nyt nämä tahot ovat hyväksi nähneet jättää kansalaiset uutispimentoon, koska tämä otsikon uutinen ei palvele heidän ajamaansa agendaa ihmisen aiheuttamasta katastrofaalisesta ilmastonmuutoksesta ja siitä johtuvasta tarpeesta investoida tuuli- ja aurinkosähkön tuottamiseen. Juttuni perustuu tänään ilmestyneessä Tekniikka & Talous – lehden nettijulkaisussa olleeseen uutiseen:

https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/tt/9f81a101-222a-42f4-812f-0b26215f8fc7?ref=newsletter:31a0&utm_source=Teta_Uutiskirje&utm_medium=email&utm_campaign=Teta_Uutiskirje

Sähköverkon häiriö oli täpärin tilanne 14 vuoteen. Suoraa tekstiä T&T:n sivulta: ”Etelä-Euroopasta Pohjanmerelle yltävä sähköverkko käväisi lähellä romahdusta iltapäivällä tammikuun 8. päivänä. Blackout vältettiin kuitenkin täpärästi. Keski-Euroopassa verkkotaajuus romahti äkkiä 47,74 Hz:iin ja sittemmin tasaantui 49,84 Hz:iin. Taajuuden pitää olla 50 Hz. Saksalaisen Ingeniuer-lehden mukaan Eurooppa uhkasi pimentyä klo 14.05 aikaan”.

Häiriö alkoi Romaniasta, jonka vuoksi kaakkoinen Eurooppa kytkettiin pois Euroopan verkosta. Myös Italiassa ja Ranskassa sähkön suurkuluttajia tiputettiin verkosta 1,7 gigawatin verran.

T&T kirjoittaa, että ”Wien Energie -yhtiön mukaan Euroopan sähköverkossa hätätilanteiden määrä on kasvanut noin 15:sta 240:een tapahtumaan vuosittain 15 viime vuoden aikana. Sen mukaan syynä on se, että vaihtelevan tuuli- ja aurinkosähkön tuotanto on kasvanut rajusti.”

Suomen sähköverkkoa operoiva Fingrid on kertonut, että tapahtumat eivät vaikuttaneet pohjoismaiseen sähköjärjestelmään paitsi, että jonkin verran sähkötehoa siirrettiin Keski-Euroopan järjestelmään.

Oma mielipiteeni on, että Suomi on käenpoika, jonka sähköverkon toiminta on ulkopuolisten tekijöiden varassa. Merkittävä osa taannoisen pakkasjakson aikana sähköenergiastamme tuli rajojen ulkopuolelta. Se on suurin turvallisuusriski suomalaisten elämässä.

Kirjoitusvirhe korjattu klo 21.06

aveollila1
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto). Uskon demokratiaan ja markkinatalouteen (en kapitalismiin) ja kansallisvaltioon. Olen tutkinut 12 vuotta ilmastonmuutosta, josta julkaisuja on kertynyt 23. Tutkimukseni keskittyvät ilmastonmuutoksen ytimeen eli kasvihuoneilmiöön, hiilidioksidin osuuteen ilmastonmuutoksessa ja hiilen kiertoon. Tulokseni osoittavat oleellisia virheitä IPCC:n tieteessä. Olen kutsuttu norjalaisen järjestön Klimarealistine (Climate realister) tieteelliseen neuvostoon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu