Hesari lämmittelee legendaa räjähtelevistä lepakoista – outoa tieteenvastaista journalismia

Tämän päivän Hesari on tehnyt Tänään-palstallaan haastattelun Jussi Niinistöstä, toimittajana Timo Aalto. Niinistö on ollut Kannuksen kaupunginjohtaja lokakuun alusta lähtien. Pääasiaksi jutussa nousee Kannuksessa olevat 14 tuulimyllyä, jotka tuovat tänä vuonna kaupungille ensimmäisen kerran verotuloja ja peräti 480 000 euroa. Niinistö lupaa, että voimaloita on tulossa lisää kymmeniä. Nähtäväksi jää, minkälainen vaikutus sillä on väestömäärään: sisään vai ulos.

Hesari ei voinut vastustaa kiusausta, vaan muistutti, että Niinistön aikaisemmassa puolueessa eli Perussuomalaisissa oltiin tuulivoimavastaisia. Hesari väitti, että puolueen viestintävastaava eli ”työmies” Matti Putkonen, oli saanut tiedon tuulivoimaloiden lähettyvillä räjähtelevistä lepakoista Nakkilan torilla elokuussa 2016 ja siitä seurasi outoa keskustelua julkisuudessa. Outoahan se oli ja vielä oudompaa, että Hesari palaa uudestaan asiaan.

Putkosen tietolähteistä minulla ei ole tarkempaa tietoa, mutta lepakot tulivat kerralla julkisuuteen A-studion keskustelussa 12.10.2016. Matti Putkonen toi asian esiin tällä tavalla: ”Tuulivoimalan pyörivien lapojen lähellä on niin korkeat infraääniaaltojen painevaihtelut, että ne tuhoavat lepakon keuhkojen verisuonet ja aiheuttavat lepakkojen kuoleman. Kuultava melusaaste ei siis tapa, ei häädä lepakkoja, vaan infraäänen voimakas paineaalto räjäyttää niiden sisuskalut.

Moinen väite herätti laaja vastustusta ja erikoisesti Yle kunnostautui koko jutun tekemisessä vitsiksi ja naurunalaiseksi, joka on junttipersujen keksintöä eikä perustu mihinkään tieteelliseen faktaan.

Ensiksi pari lainausta varsin luotettavina pidetyistä lähteistä:

  1. BBC:n uutinen 26.8.2008: ”Ilmanpaine pyörivän lavan ympärillä on alempi kuin ympäröivässä ilmassa. Lepakko, joka lentää tähän alhaisen ilmanpaineen alueeseen, huomaa keuhkojensa laajenevan äkillisesti, keuhkokudoksen kapillaarit räjähtävät (burst), jotka sitten täyttyvät verellä.”
  2. New Scientist (uusimpia tieteellisiä tutkimustuloksia kansantajuisesti käsittelevä julkaisu) 25.8.2008: ”Tuuliturbiinit saavat lepakkojen keuhkot räjähtämään (explode). Tutkimuksissa on löydetty, että 90 % kuolleista lepakoista oli sisäistä verenvuotoa, mutta vain 50 %:lla merkkejä fyysisestä kontaktista.”

Asiasta on julkaistu kymmeniä tieteellisiä julkaisuja, joista saa aika hyvän kuvan, jos tutkii jutun lopussa olevien tieteellisten julkaisujen viiteluetteloita. Julkaisuissa esiintyy sana barotrauma, joka on ihmisellekin käytössä oleva diagnoosin nimi. Se tarkoittaa kudokselle syntyviä vaurioita ihmisen tai eläimen sisäelimen ja ulkoisen ilmanpaineen erosta johtuen. Lepakot saavat kuulovaurioita tuulivoimaloiden takia ja tämä barotrauma aiheuttaa myös lepakkokuolemia.

Tässä on kysymys muustakin kuin pelkästä akateemisesta mielenkiinnosta selvittää lepakkokuolemien syy. Arviot lepakkojen kuolleisuudesta vaihtelevat, mutta otan tähän yhden arvion. Wildlife Society Bulletissa julkaistun tutkimuksen mukaan tuulivoimalat tappoivat vuonna 2012 vajaa 900 000 lepakkoa pelkästään Yhdysvalloissa. Maailmanlaajuisesti puhutaan siis miljoonista. Mitä väliä sillä on, jos muutama miljoona nahkasiipeä kuolee vuosittain ennen aikaisesti? Onpa hyvinkin, sillä lepakot pitävät luonnon tasapainoa yllä saalistamalla mm. vahingollisia hyönteisiä.

Työmies Putkonen kuvasi ytimekkäästi koko jutun tieteellisellä tarkkuudella ja oikeilla termeillä. A-studion Susanne Päivärinta yritti vielä nolata Putkosen tiedon tason väittämällä, että ilmanpaineen vaihtelulla ei ole mitään tekemistä äänen kanssa. Työmies Putkosella oli nämäkin asiat paremmin tiedossa, sillä ääni syntyy ilmanpaineen vaihtelusta, oli se sitten ihmiskorvin kuultavaa ääntä tai kuuloaistimusta tuottamatonta matalataajuista infraääntä.

Putkosen räjähtelevistä lepakoista syntyi oikein vitsailujen sarja. Ilmoittelemassa olivat ainakin Ruben Stiller tyyliin ”Putkosen mukaan tuulivoiman tuottama infraääni räjäyttää lepakon keuhkot. Tästä ei tietenkään ole tieteellistä todistetta ja näyttöä. Mutta mitä sillä tieteellä tekee, kun meillä on hyvä tarina”. Pressiklubiin kutsuttu HS:n uutispäällikkö käytti sanamuotoja ”täyttä soopaa” ja ”törkee valheiden kertominen.” Ilon irti ovat ottaneet ainakin Uutisvuoto, Docventures, Noin viikon uutiset, Kioski, jne.

Myös poliitikot riensivät tyrmäämään jutun kuten Merja Kyllönen, joka varoitti persuja lentelemästä tuulivoimaloiden lähellä, ja Jyrki Kasvi, joka kirjoitti: 1) Lepakot eivät räjähdä, 2) Tuulivoimaloiden lepakoiden aiheuttamat kuolemat eivät johdu infraäänestä. Vihreät ovat jälleen kerran ajaneet täysillä itse rakentamaan ansaan. Petteri Taalaskin on puhunut räjähtelevistä kanojen silmistä, joka on taas esimerkki siitä, kuinka juttu muuttuu vallan toiseksi suusta toiseen kulkeutuessaan.

Vihreän ideologian ja ”ilmastonmuutoksen torjunnan” todellinen luonne taitaa tulla tässä hyvin esille; kummallakaan ei käytännön tasolla ole mitään tekemistä luonnonsuojelun kanssa. Innokkaimmat pilkkalaulajat esiintyvät molempien kannattajina, mutta yhtäkkiä miljoonien, osin uhanalaisten eläinten kituminen ja kuolema on heille hillittömän hupaisa asia, josta jaksetaan keksiä nokkeluuksia viikkotolkulla”.

Entäs sitten Tuulivoimayhdistys? He kirjoittivat Facebookissa seuraavasti: ”Case Putkonen ja lepakot osoitti oivallisesti, kuinka joskus faktat unohtavat tyystin ja sanotaan mitä halutaan – vaikka sitten koko globaalin tiedeyhteisön yhtenäinen näkemys ohittaen. Kaikenlaista tietoa internetistä kyllä löytyy, ja jotkut mutut jäävät elämään hämmästyttävän sitkeästi. Lepakot eivät siis automaattisesti räjähdä tuulivoimaloiden lähellä.”

Tarkkaan oli mietitty, miten asia ilmaistaan, koska Tuulivoimayhdistys tietää, että lepakkokuolemien syy on fakta: …”lepakot eivät siis automaattisesti räjähdä tuulivoimaloiden lähellä”. Ei kukaan sellaista ole väittänytkään, että automaattisesti. Lisäämällä yhden sanan he vääristivät asian ja sillä sanalla yritettiin saada juttu näyttämään ihan toiselta kuin alkuperäinen väite. Kyse on paljon puhutusta argumentointivirheestä eli olkiukosta: vääristetään toisen sanominen ja sitten todistetaan se vääräksi.

Yle ei ole koskaan oikaissut virheellisiä väittämiään eikä myöskään Hesari. Nytkään Hesarin toimittaja Timo Aalto ei voinut välttää kiusausta nokitella perussuomalaisia asiasta, jossa heillä on tiede puolellaan. Ilmastonmuutosasiassa ykkösmedia luokittelee herkästi ihmiset ilmastonkieltäjiksi, jos heillä on eri käsitys ilmastonmuutoksen syistä kuin ilmastoeliitillä ja todistetaan, kuinka ilmastonkieltäjät eivät usko tiedettä. Tässä on jälleen kerran esimerkki propagandan voimasta. Kun valhe sanotaan tarpeeksi usein, tarpeeksi kovaa ja tarpeeksi korkealta, niin suurin osa ihmisiä uskoo siihen. Eivät kuitenkaan kaikki eli ne, jotka osaavat hankkia omaa tietoa ja harrastaa lähdekritiikkiä. Ylen toimittajat ja varsinkin tiedetoimittajat ovat tietenkin tuulivoiman puolella, koska he ovat lähes järkiään punavihreitä ajatusmaailmaltaan.

Räjähtävät lepakot jäänevät elämään suomalaisten mielissä persujen keksimänä urbaanina tarinana. Taustalla on kuitenki erittäin vahva tieteellinen tosiasia. Tiedelehdillä on arvostuskriteereitä, joista yleisin on SJR-rankeerausindeksi. Esimerkiksi viitteen 4 julkaisulla Current Biology SJR-indeksi on 3,97. Vertailun vuoksi voisi ottaa julkaisu Geophysical Research Letters, jossa Myhre et al. vuonna 1998 julkaisi hiilidioksidin säteilypakotteen arvon laskevan yhtälön ja joka on kaikkien ilmastoeliitin ilmastomallien perusta ja IPCC:n käyttämä yhtälö kolmessa viimeisessä raportissaan TAR, AR4 ja AR5 (2013). Tämän lehden SJR-indekisi on n. 2,5 eli selvästi alempi.

Viitteitä

BBC: http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/7581990.stm

New Scientist: https://www.newscientist.com/article/dn14593-wind-turbines-make-bat-lungs-explode/

Tieteellisiä artikkelit, jotka sisältävät yhteensä n. 100 muuta tieteellistä viittausta, joista osa on samoja.

1.    Wildlife Social Bulletin, March 2013. Comparing bird and bat fatality-rate 
estimates among North American wind-energy projects.
  1. Journal of Mammology. Vol 92: 917-925, 2011. Investigating the causes of death for wind turbine-associated bat fatalities.https://acaoup.com/jmammal/article/92/5/917/887513/Investigating-the-causes-of-death-for-wind-turbine
  2. Journal of The Pennsylvania Academy of Science, Dec 2011. Additional Evidence for Barotrauma as a Cause of Bat Mortality at Wind Farms. http://pennscorg/wp-content/uploads/2015/02/JPAS-85-4.pdf#page=29
4.    Current Biology, Vol. 18, 2008. Barotrauma is a significant cause of bat 
fatalities at wind turbines. 
  1. Frontiers in Ecology and the Environment, Vol. 5, 20 Ecological impacts of 
    wind energy development on bats: questions, research needs, and hypotheses. 
+22
aveollila1
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto). Uskon demokratiaan ja markkinatalouteen (en kapitalismiin) ja kansallisvaltioon. Olen tutkinut 10 vuotta ilmastonmuutosta, josta julkaisuja on kertynyt 19. Tutkimukseni keskittyvät ilmastonmuutoksen ytimeen eli kasvihuoneilmiöön, hiilidioksidin osuuteen ilmastonmuutoksessa ja hiilen kiertoon. Tulokseni osoittavat oleellisia virheitä IPCC:n tieteessä. Olen kutsuttu norjalaisen järjestön Klimarealistine (Climate realister) tieteelliseen neuvostoon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu