Hesari tukee EU:n liittovaltiokehitystä kaksinaamaisilla jutuillaan
Julkisuudessa kannetaan usein huolta, että kansalaiset eivät omaa riittäviä medialukutaitoja. Yleensä sillä tarkoitetaan liian kritiikitöntä suhtautumista median uutisiin eli ihmiset ostavat median tietoja ja väittämiä miettimättä tarpeeksi niiden todenperäisyyttä ja tarkoituksia. Sen voi ilmaista myös niin, että ihmiset hyväksyvät propagandaa aivan liian helposti, vaikka tiedot olisivat tosiasioiden vastaisia.
Ihmisten suhtautumista hämärtää se seikka, että ihmiset luulevat, että puolueeton media olisi todella puolueeton uutisten välittäjä. Helsingin Sanomat ei ole puolueeton uutisten välittäjä eikä Yle ole puolueeton, vaan suosii vallassa olevan hallituksen linjaa, koska se on eduskunnan valvonnassa ja koska Suomessa hallituspuolueiden puheenjohtajat kontrolloivat omia eduskuntaryhmiään.
Monen EU:n liittovaltiokannattajan harmiksi presidentti Niinistö on viikonlopun aikana selväsanaisesti asettunut EU:n yhteisvastuullista velkaa vastaan. Lisäksi hän kannattaa palaamista euroalueen alkuperäiseen sopimukseen, että kukin maa vastaa omista talousasioistaan eli apua ei tule EU:lta jonkin vaikeuksiin joutuneen maan talousvaikeuksien auttamiseen (= no bailout).
Tämän aamun Hesarissa on kaksi juttua, jotka tuovat esiin varsin selvästi millaisella taktiikalla Hesari ajaa EU:n liittovaltiokehitystä. Tulkitsen Hesarin juttujen luokittelun niin, että tänä aamuna lehdessä oli kolme eri aihetta pääkirjoituksena, joista yksi oli otsikoitu ”EU:n kehitystä punnitessa pitää katsoa käytäntöä”. Kirjoituksen lähtökohtana on juuri tuo Niinistön kannanotto ja Hesari asettuu sitä vastaan tässä pääkirjoituksessaan seuraavasti:
- Niinistön kaipaamaa no bailout – unionia ei taida enää olla eikä tulla.
- EU on edennyt jäsenmaiden keskinäisten sitoumusten rakentelussa niin pitkälle, että sieltä ei ole paluuta.
Toisessa artikkelissa Liisa Kauppinen on haastatellut kolmea elinkeinoelämän johtohenkilöä heidän suhtautumisestaan EU:n yhteisvastuuseen. Artikkelin lopputulema on, että se jakaa mielipiteitä. Kauppinen kirjoittaa, että yhteisvastuullinen velka ja EU:n budjettivallan kasvattaminen edes väliaikaisesti herättää tunteita, koska jotkut katsovat niiden vievän EU:ta kohti liittovaltioita.
Lyhyesti yhteenvetona tästä Hesarin EU-liittovaltiokehityksestä voin todeta, että EU on jo rikkonut Maastrichtin perussopimusta. Hesari ei näe tässä mitään ongelmaa, koska käytäntö ratkaisee ja perussopimuksella ei ole enää merkitystä. Kun Kauppinen ei löytänyt elinkeinoelämän edustajilta yksimieleistä kannatusta yhteisvastuullisille lainoille tai avustuksille, niin hän vähättelee sitä ilmaisulla tunnereaktio eli näin ajattelevat henkilöt eivät osaa ajatella faktapohjaisesti.
Todellisuudessa Hesari on hyväksynyt EU:n liittovaltiokehityksen, eikä näe siinä mitään ongelmaa sopimusmielessä tai periaatteessa. Tämän tavoitteen vastustajia leimataan epärealistisiksi tunneihmisiksi, jotka eivät ymmärrä todellisuutta.
Jostain kumman syystä mieleeni tuli Helsingin Sanomien edeltäjän Päivälehden politiikka ja kohtalo. Wikipedia kirjoittaa lehdestä näin: ” Päivälehti oli vuosina 1889–1904 Helsingissä ilmestynyt sanomalehti. Lehti oli Nuorsuomalaisen puolueen äänenkannattaja ja sen ohjelma oli voimakkaan liberaali ja suomalaisuusmielinen. Päivälehden jouduttua sensuurin lakkauttamaksi 1904 sen toimituskunta perusti Helsingin Sanomat.” Miltä kuulostaisi, jos Päivälehti olisi kirjoittanut 1900-luvun alussa, että
- Itsenäistä Suomea ei ole eikä taida tulla.
- Bobrikovin venäläistämispyrkimykset ovat edenneet niin pitkälle, että sieltä ei ole enää paluuta Venäjän tsaarin takaamalle Suomen autonomiselle asemalle.
- Ne, jotka haikailevat entistä Suomen autonomista asemaa tai itsenäistä Suomea, ajattelevat tunnepitoisesti.
Tähän voi todeta lopuksi hyvin kuluneella sanonnalla, että ainakin HS:n perustaja Eero Erkko pyörähtelee haudassaan lukiessaan perustamansa lehden kannanottoja.
Tosi tylsää kun EU:n ja liittovaltio-kehityksen kannattajat ajattelevat niin tunnepitoisesti, eivätkä hyväksy sitä faktaa että voisimme erota EU:sta.
Ilmoita asiaton viesti
Voisimme aluksi erota eurosta, koska EU-erolle ei ole vielä riittävästi kannatusta. Jotkut sanovat, että emme voi erota, koska säännöissä ei ole sellaista kohtaa. Jos ei ole sellaista kohtaa, niin sitten asia on harvinaisen helppoa.
Vai luuleeko joku, että EU pakottaa Suomen pysymään eurossa. Ehkä joku luulee, että EU kostaa. Miten te nyt sellaista. Eikö EU ole kohdellut Brittaniaa harvinaisen reilusti sopimusneuvotteluissa? Eikö ole? EU on siis paljastunut todellisen luonteensa. Käytäntö ratkaisee, kuten HS kirjoittaa.
Sopimusteknisesti asia on niin, että jos jokin asia puuttuu sopimuksesta, niin se puuttuu. Esimerkiksi jos sopimuksessa ei ole mainintaa sopimuksen purussa mahdollisesti noudatettavasta irtisanomisajasta, niin silloin sellaista ei ole. Sopimuksen irtisanomiseen riittää toisen osapuolen ilmoitus.
Ilmoita asiaton viesti
Toiset taas väittävät, että sellainen kohta löytyy Lissabonin Sopimuksesta. En ala juristiksi, joten jokainen voi etsiä tietoa linkistä:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/PDF/?uri=CELEX:12007L/TXT&from=FI
En silti usko, että mikään asia maailmassa olisi sellainen, että peruutusvaihdetta ei olisi.
Ilmoita asiaton viesti
Eurosta olisi hyvä päästä eroon, mutta miten?
Brexit ei ole ollut mukavaa katseltavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Lopetin Hesarin tilaamisen kun kyllästyin sen selkeään mielipidevaikuttamiseen jo 20 vuotta sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Ryhdikästä toimintaa. Minä olen perustellut tilaustani, että pitää olla perillä, mitä vastustajat ajattelevat.
Ilmoita asiaton viesti
Sama täällä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei aivan perusteeton huomio.
Itse olen vähän jäävi, koska oma kantani EU:sta perustuu seuraaviin premisseihin ja johtopäätökseen:
1. EU:n perustamisessa on valuvika, ja/tai kehitys aina hiili- ja teräsunionista Maastrichtin ja Lissabonin sopimuksiin (ja ennen kaikkea huono hallinto) on vienyt EU:ta ei-toivottuun suuntaan.
2. Nykytila on eräänlainen välitila, jossa suuri määrä hallintoa tuottaa suhteellisen vähän lisäarvoa.
Välitilasta on päästävä ulos mahdollisimman pian.
3. Välitilasta ulos on kaksi päävaihtoehtoa: a.eurosta luopuminen ja paluu suhteelliseen löyhään vapaakauppa-alue –
yhteistyöhön
b. Euroopan liittovaltio
Itse olen tuon vaihtoehto b:n kannalla.
Anteron kanssa monesta asiasta samaa mieltä, mutta tässä ilmeisesti näkemyksemme poikkeavat.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikesta ei ole pakko olla samaa mieltä. Jokaiseen aisaan pitää suhtautua erillisinä asioina.
Ilmoita asiaton viesti
Näin on – ja oma näkemykseni voi muuttua jos kehityksessä ei näy mitään myönteisiä signaaleja, ja exit-strategia on ainoa järkevässä aikataulussa.
Ilmoita asiaton viesti
Minun näkemykseni on, että HeSa oli Sipilän hallituskaudella opposition eikä hallituksen myötäilijä.
Ilmoita asiaton viesti
Löytyipä asia, josta Harri Erämetsä, Elina Lepomäki, Mikko Nummelin ja minä olemme samaa mieltä. Eikä ihan pieni asia.
Ilmoita asiaton viesti
Itsenäisyys on oleellinen seikka EU:ssa ja eurossa. Jos ei olisi ollut itsenäisyystavoitteita 1900-luvun alussa, tuskin Suomi olisi pystynyt tarttumaan hetkeen ja itsenäistymään Nyt EU lisää lämpöä sammakon keitinveteen, ja katsoo, älyääkö joku hypätä pois, ennenkuin joku EU-instanssi julistaa EU:n liittovaltioksi.
Ilmoita asiaton viesti
(Toimivaa) liittovaltiota on vaikea (mahdoton) rakentaa nykyisille EU:n perustuksille sellaisenaan, saati julistuksella.
Vaatii täysin uudelleen neuvotellun perustamisasiakirjan ja kansanäänestykset kaikissa jäsenvaltioissa.
Mitä Suomen itsenäistymispäivää tarkoitat?
Itse näen itsenäistymisen enemmänkin prosessina, tärkeitä päiviä on useita, mm.
-Suomen itsenäisyysjulistuksen hyväksyminen eduskunnassa 6.12.1917
-Mutta tämä muodollisuus ei tehnyt Suomesta vielä de facto itsenäistä. Leninille tuo myönnytys oli vain taktiikkaa.
(Suomi ja Neuvosto-Venäjä olivat teknisesti katsoen sodassa tammikuusta 1918 alkaen vuoteen 1920.)
– Tarton rauhansopimus
14. lokakuuta 1920 oli tärkeä ”itsenäisyyspäivä”.
-Sodista selviytyminen 1939-44 oli tärkeä osa Suomen todellista itsenäistymistä, tahtoa koeteltiin.
-Joku voi pitää myös vuotta 1995 tärkeänä Suomen itsenäistymisen osoituksena, vuosikymmenten suomettumisen jälkeen.
Avainkysymys: miten ”itsenäisyys” määritellään nykyisessä maailmassa. Onko menestyvän kansakunnan pakko kuulua johonkin allianssiin? Onko itsenäisyyttä se, että voi vain itse päättää mihin joukkoon kuuluu?
Ilmoita asiaton viesti
EU:n kannattajille itsenäisyys on ollut ja on edelleen arka paikka, joka yritetään selittää parhain päin jos millä tavalla. Kun Suomea aivopestiin EU-liittymisen puolesta, niin eräs professori väitti silmä kirkkaana, että Suomen itsenäisyys vain kasvaa liittymisen johdosta.
Itsenäisellä valtiolla on perinteisesti katsottu olevan kolme ominaisuutta: oma lainsäädäntövalta, oma raha ja oma armeija. Lainsäädännöstä tule n. 80 % EU:sta, oma raha meni jo, mutta armeija on oma. Itsenäisyysasteemme on n. 60 %. Autonomian aikana tilanne oli päinvastoin ja silloin itsenäisyysasteemme oli n 75 %. Se ei kuitenkaan tyydyttänyt itsenäisyyttä ajavia.
EU:n liittovaltiostrategia on tullut siihen kriittisesti tai kieltesesti suhtautuville selväksi: hivut tautumalla askel kerraallaan niin, että mistään liittovaltiosta ei edes puhuta.
Nyt ollaan sen askeleen äärellä, että EU:lla on yhteistä lainaa ja EU vastaa jäsenvaltion talouden pidosta. Seuraava askel on jo nurkan takana eli EU:n valta budjetoida. Sitä tullaan perustelemaan sillä, että jotkut maat eivät vain osaa hoitaa talouttaan ja siksi meidän on pitänyt taata niiden lainoja ja avustaa. Eikö olekin hyvä asia, että nyt sille pannaan stoppi.
Ilmoita asiaton viesti
”oma raha meni jo”
Nämä asiat ovat poliittisia valintoja, kuten rahan menettäminen. Nythän eurovaltioilla ei kenelläkään ole omaa rahaa, vaan yhteinen raha. Lisäksi on päätetty, että valtioiden tulee hakea ”rahaa/velkaa” liikepankkien kautta. Tämäkin on poliittinen valinta. Ilmeisesti ei uskota oman keskuspankin kautta tapahtuvaa rahoitusta tasapuoliseksi, mikäli keskuspankeilla olisi oikeus rahoittaa suoraan valtioita. Tästä seuraa se, että on alettava yhdeksi liittovaltioksi ja tulonsiirrot on mahdollistettava, jos tuota tasapuolisuutta haetaan kaikille. Nythän on itse aiheutettu tilanne, jossa osa valtioista voi ajautua todellisiin maksuvaikeuksiin, kuten kyllä on tapahtunutkin.
Tilanne on siis itse aiheutettu poliittisilla päätöksillä, joiden tarkoitus on liittovaltio. Tulee mieleen erään maan vahvan markan politiikka, jolla oli myös poliittisia tarkoitusperiä. Nyt kissa pitää nostaa pöydälle ja keskustella avoimesti liittovaltiosta ja sen tuomista hyödyistä ja haitoista, eikä jatkaa tätä leikkiä. Itsenäisyys on jo mennyt, joten miksi ei puhuta asioista rehellisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Jos yritit sanoa jotain sanomatta mitään, niin onnistuit hyvin. Oletko poliitikko?
Ilmoita asiaton viesti
Olin sitäkin muutaman vuoden. Minusta sanoin asiat selkeästi, mutta ehkä en sittenkään 😉
Sanoin, että itsenäisyys on mennyt, joten miksi pitää yllä illuusiota. Sitten sanoin, että euro on rakennettu tyhmästi ja huonosti. Kerroin, että valtioiden ahdinko rahan kautta on tietoinen valinta, josta voimme syyttää poliitikkoja. Lisäksi kerroin, että toisen maan ylijäämä on toisen maan alijäämä. Lopuksi kerroin, että olen pitkälle samaa mieltä kanssasi. Niin ja kerroinhan myös sen, että 1990-luvun tarkoituksellisesta kriisistä ei ole ketään asetettu poliittiseen vastuuseen vaikka olisi kyllä pitänyt.
Ilmoita asiaton viesti
Ei itsenäisyys ole vielä kokonaan mennyt, mutta nyt ollaan siirtymässä sellaisen rajaviivan yli, että paluu ei onnistu ilman kapinaa.
Euron valinneet ja sitä kannattavat uskoivat ja uskovat edelleen euron positiiviseen vaikutukseen: vahva euro on tuonut hyvinvointia ja vakautta Suomeen. Valuutta saa olla vahva, jos maan talous on vahva, mutta se yhtälö menee niin päin, että valuttan vahvuuden pitää riippua talouden vahvuudesta. Nyt noin puolet kansalaisista ei ymmärrä tätä lainalaisuutta. Sen vuoksi he ostavat tällaisia poliitikkojen hokemia.
Poliittinen vastuu on sitä, että voi pudota eduskunnasta, mutta yleensä puolue sitten järjestää jonkin palkkioviran.
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisi ensin määritellä sana itsenäinen. Minun oman tulkintani mukaan emme ole enää itsenäisiä. Olemme luovuttaneet liikaa valtaa pois hallitaksemme maatamme suvereenisti.
Ilmoita asiaton viesti
On outoa, että hankkeen kannattajat sanovat, että asialle ei enää voisi mitään, kun tämä uusikin hanke on torpattavissa niin yksinkertaisesti, että ei hyväksytä ehdotettuja uusia tapoja ottaa yhteisvastuita Suomen piikkiin ja siirtää päätösvalta noista rahoista Brysseliin.
Ilmoita asiaton viesti
Tästä unohtui sellainen historian oikku, että Suomen itsenäistymistä edelsi ensimmäinen maailmansota ja kuukautta ennen varsinaista itsenäistymistä lokakuun vallankumous Venäjällä. Suomi ei eronnut mistään vakaasta liittovaltiosta vaan itsenäistyi pirstaleiksi hajonneesta monarkiasta Viron, Latvian, Liettuan ja Puolan ohella. Alle kaksi kuukautta itsenäistymisen jälkeen Suomessa syttyi verinen sisällissota.
Ilmoita asiaton viesti
Itsekin ihmettelin tuota itsenäistymisen keinotekoista lisäämistä alustuksen vertaukseen. Vuoden 1863 autonomiaako Päivälehden olisi pitänyt tavoitella? Kuten alustajan (ja Niinistön) mielestä HS:n vuoden 1995 unionia?
Ilmoita asiaton viesti
Niin kauan kun Venäjä on tuossa vieressä, pidän sekä EU:ssa pysymistä että hävittäjähankintoja fiksuna.
Ilmoita asiaton viesti
Voisiko ajatella niin, että ilman ehdotetun rahaston kaltaisia EU:n sisällä voimakkaasti mielipiteitä jakavia hankkeita, EU säilyisi yhtenäisempänä, ja siten myös vahvempana, ”solidaarisena” yhteisönä.
Ilmoita asiaton viesti
Viimein Mikalta järkevä kannanotto.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisesti Matti ei ole lukenut blogiani. Venäläinen runoilija ja filologi Olga Sedakova sanoo kirjassaan Veštšestvo tšelovetšnosti (Ihmisyyden aine, 2019), että Krimin kaappaaminen vei häneltä viimeisetkin illuusiot. Vielä viime vuosikymmenellä saattoi ajatella, että Venäjän kansa ja valta ovat vastakkaisia. Nyt vallitsee täysi pimeys: on paljastunut, että valta ja kansa ovat militaristisessa hysteriassa yhtä. Stalinia ihailee 80 prosenttia venäläisistä. Miettikääpä miltä kuulostaisi jos 80 % saksalaisista olisi sitä mieltä että pohjimmiltaan Hitler oli hyvä jätkä.
Saksassa ulospääsyä natsismin shokista etsittiin oman syyllisyyden tunteesta. Venäjällä taas ei ole syntynyt oman syyllisyyden teemaa lähimenneisyyden käsittelyssä. Neuvostoliiton romahduksen syitä ei koskaan kerrottu kansalle, mikä jätti tilaa tulehtuneelle populismille. Jos aikoinaan olisi hyväksytty valtiollinen päätös ja arvio maan menneisyydestä, kollektiivinen tajunta olisi ehkä kirkastunut.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mikalamminp/illuusioiden-loppu/
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä joka sanasta, mitä kirjoitit.
”Stalinia ihailee 80 prosenttia venäläisistä” ja Venäjä kulkee pohjamudissa, mitä tulee sen taloudelliseen- ym kehitykseen.
Oliskohan näillä jokin yhteys?
Ilmoita asiaton viesti
Päivälehti oli kai nuorsuomalainen, eli kai kannatti itsenäisyyttä vanhasuomalaisen myöntyväisyyden sijaan. Nuorsuomalaiset olivat myös perustuslaiilisia, eli vetosivat laillisuuteen, ja vastustivat laittomiksi katsomiaan uudistuksia. Viitatessaan EU:n ”no bailout” -periaatteeseen (joka on edelleen voimassa vuonna 2020, erinäisistä murtoyrityksistä huolimatta), presidentti Niinistö oli kai samaan tapaan laillisuuden ja perustuslaillisuuden kannalla.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä ja kun Sanoma osti vielä kilpaija Alma Median, on yksipuolinen tiedonvälitys todellinen riski. Miten esim. kohta erottaa Iltalehden Iltasanomista jne.
Ilmoita asiaton viesti
Väärin – ei Alma Mediaa myyty Sanomille. Alma myi sitävastoin alueellisen media- ja painoliiketoiminnan, ml. Aamulehden Sanomille.
Alma on edelleen merkittävä toimija mediamarkkinoilla julkaisten mm. Kauppakehteä, Iltalehteä – ja tätä Uutta Suomea.
Ilmoita asiaton viesti