Hesarin vieraskynäkirjoituksessa faktat hukassa Pariisin ilmastosopimuksen tiimoilta
Hesari tarjoaa ilmastomuutoksen äänenkannattajana ehtymättömän aihesammion ilmastonmuutosta koskien. Tänään 12.12.20 vieraskynäpalstalla oli kirjoittajina Elinkeinoelämän johtava asiantuntija Matti Kahra ja Sitran vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen. Otsikko oli nimeltään ”Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet käden ulottuvilla”. Sopimuksen päätavoitehan on saada ilmaston lämpeneminen pysymään alle kahdessa asteessa tai jopa puolessatoissa asteessa vuodesta 1750 laskettuna. Tämä onkin ainut kohta kirjoituksessa, joka todennäköisesti tulee toteutumaan, mutta Pariisin ilmastosopimuksella sen kanssa on hyvin vähän tekemistä, vaan todennäköisesti auringon aktiivisuus lähtee hiljalleen laskuun. Otan lähempään tarkasteluun kirjoituksessa esitetyt asiat toisinajattelijan näkökulmasta tuoden faktat esiin. Faktoja eli asioiden todellista tilaa kirjoittajat eivät tuo esiin juuri lainkaan eli kirjoitus on lähes puhdasta propagandaa.
Pariisin ilmastosopimus ei toimi – Vihreä ilmastorahasto koki kehtokuoleman
Kirjoittajat ylistävät Pariisin ilmastosopimuksen merkitystä. Sopimuksen ytimessä on n. Vihreä ilmastorahasto, johon piti saada 100 miljardia dollaria vuosittain kehitysmaiden energiatuotannon muuttamiseksi fossiilivapaaksi. Eihän kehitysmailla ole varaa tehdä itse näitä muutoksia.
Heti sopimuksen jälkeen rahoitussopimusten yhteismäärä oli 10,3 miljardia dollaria. Tuo määrä tipahti käytännössä 2 miljardia sen jälkeen, kun Trump ilmoitti, että USA lopettaa maksut, joita Obaman hallitus ehti tehdä 1 miljardin edestä.
Mikä on tilanne tänä päivänä? Vihreä rahasto on onnistunut saamaan jonkin verran lisää rahaa ja tämän päivän luku on julkiselta puolelta 9,9 miljardia. Kirjoitin jo aikaisemmin, että Pariisin ilmastosopimus koki kehtokuoleman. Tämä on syy, että käytännössä kuolleesta sopimuksesta ei uutisoida. Suurella kohulla aikaan saatu sopimus floppasi niin pahasti, että nyt on parempi olla hiljaa. Myös kirjoittajat vaikenevat. Mistä ei voi puhua, siitä täytyy vaieta. Mutta kuten suuressa Neuvostoliitossa kaikki asiat olivat paperilla paremmin kuin missään muussa maassa.
Fossiilisten polttoaineiden osuus on yli 80 % – uusiutuvien osuus 5.1 %
Kirjoittajat kirjoittavat kevyesti aurinkoenergiasta, lämpöpumpuista, sähköautoista, ja vetyteknologiasta. Tänä päivänä maailman energiatuotanto tapahtuu n. 80-prosenttisesti fossiilisilla polttoaineilla. Uusiutuvien osuus on 5,1 % ja aurinko- plus tuulienergioiden osuusluokkaa 2 %. Kirjoittajat eivät vaivaudu sanallakaan analysoimaan, miten muutos lopulta toteutetaan ja mitä se tarkoittaisi. Mistä ei voi puhua, siitä täytyy vaieta.
Trump:n USA onnistui ilmastopolitiikassa paremmin kuin Merkelin Saksa
Ei ollut mikään yllätys, että kirjoittajat eivät malttaneet olla ottamatta esiin koko maailman pahista eli presidentti Trumpia, kuinka hän irrotti USA:n Pariisin ilmastosopimuksesta. Totuus kuitenkin on, että USA on onnistunut paremmin kuin Merkelin Saksa pudottamaan hiilidioksidipäästöjään lisäämällä kaasuntuotantoa, joka korvaa öljyä. Onhan Saksa kuitenkin ”onnistunut” saamaan aikaan Euroopan kalleimman sähkönhinnan. Mistä ei voi puhua, siitä täytyy vaieta.
Maastopalojen määrässä oli piikki ylöspäin vain Australiassa
Ilmastoalarmistien yksi suosikkiaiheista on metsäpalot. Epätieteellisesti piikki metsäpaloissa missä tahansa maapallon kolkalla väitetään johtuvan kohonneesta lämpötilasta kuten viime talven aikana tapahtui Australiassa. Kuivuus lisää metsäpalojen laajuutta ja vakavuutta, mutta kuivuus ei sytytä metsäpaloa. Maapallon metsäpalojen määrät ja tuhot ovat olleet trendinomaisesti laskussa. Mistä ei voi puhua, siitä täytyy vaieta.
Maapallo vihertyy eikä autioidu
Kirjoittajat ottavat esiin Brasilian metsien raivaamisen viljelysalueiksi hyvin huolestuttavan ilmiönä. Eivätpä ota esiin maapallon vihertymistä ja aavikoitumisen pienenemistä, joka on merkittävä kehityssuunta. Media puhuu tosiasioiden vastaisesti, että maapallo edelleen aavikoituu. Mistä ei voi puhua, siitä täytyy vaieta.
IPCC:n ilmastomallien toteutuma on pahasti liian kuuma
IPCC jätti viimeisessä ilmastoraportissaan AR5 vertaamatta valitsemiensa ilmastomallin, jota voidaan kutsua IPCC:n ilmastomalliksi, toteutumaa vuonna 2011 mitattuun arvoon. Eipä asiaa esitä kirjottajatkaan. No, minäpä kerron. IPCC:n mukaan maapallon lämpötila oli noussut 0,85 astetta vuoteen 2011 mennessä ja IPCC:n ilmastomallin (TCS=1,8 astetta) toteutuma oli 1,17 astetta; virhettä 43 %. Mistä ei voi puhua, siitä täytyy vaieta.
Maapallo 2 astetta lämpimämpänä on parempi kuin nykyinen ilmasto
Ilmastoeliitti, IPCC ja vieraskynän kirjoittajat ovat ottaneet lähtökohdaksi, että maapallo on kutakuinkin mahdoton paikka ihmiselle ja luonnolle, jos lämpötila nousee enemmän kuin 2 astetta vuodesta 1750. Nyt lämpötila on noussut n. 1 astetta (viimeisen 3 vuoden aikana poikkeukselliset 0,3 astetta, mutta ei ihmisestä johtuen). Maapallon on muuttunut vain paremmaksi paikaksi: satomäärät kasvavat, hirmumyrskyjen lukumäärät ja tuhot hieman laskussa, maapallo vihertyy. Olemme lähestymässä ilmasto-optimin olosuhteita, kuten viikinkiaikana ja Rooman lämpökautena, jolloin kasvaneet metsät paljastuvat nyt sulavien jäätiköiden alta. Jos lämpötila nousisi vielä asteen tai pari, niin olisimme lähellä atlanttista lämpökautta, jolloin Etelä-Suomessa kasvoi tammimetsää ja järeää mäntymetsää oli Jäämeren rannoille saakka. Mistä ei voi puhua, siitä täytyy vaieta.
Kuoliaaksivaikeneminen on edelleen tehokkain aivopesumenetelmä.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt jopa pelätään että tunturit ”katoavat” kun metsäraja kasvaa takaisin sinne missä se on ollut aiemminkin. Ja se on tietenkin ihmisten syytä.
Ilmoita asiaton viesti
Sehän olisikin paha juttu, jos metsänraja nousisi tuntureilla.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan erinomainen kirjoitus jälleen Anterolta – SUURI KIITOS!
Kiitos myös Uudelle Suomelle, ettei Anteron asiakirjoitusta ole sensuroitu.
Ilmoita asiaton viesti
Satuinpa muistamaan että neljä vuotta sitten kirjoitit näin: ”Olen aikaisemminkin sanonut, että vuosi 2020 on käännekohta. Kun La Nina on ohi, niin tullaan näkemään, mihin suuntaan maapallon lämpötila lähtee kulkemaan. Jos se nousee, niin IPCC-tukijoineen oli oikeassa.”
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aveollila1-2/227554-maapallon-lampotilaskenaario-2017-2020/#comment-1222231
No nyt on 2020 ja tiedämme, että kuluvasta vuodesta on todennäköisesti tulossa mittaushistorian lämpimin.
Kommenttisi tähän?
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa La Nina olla vasta lähtökuopissaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ja mikähän on se trendi näiden syklisten ilmiöiden takana? Ilmastonmuutos etenee jokseenkin kuten IPCC on jo pitkään osannut ennakoida. Hassua että näin päivänselvästä asiasta pitää edes keskustella. Pieleen sensijaan ovat menneet skeptikkojen ennusteet, Ollila mukaanlukien.
Olisin silti kiinnostunut kuulemaan, vieläkö Ollila seisoo tuon neljä vuotta sitten kirjoittamansa takana. Mutta toivo vaikuttaa turhalta. Mistä ei voi puhua, siitä täytyy vaieta.
Ilmoita asiaton viesti
Pieleen meni, myönnän. Tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa. Mukaan tuli aivan uusi ilmiö eli lyhyaaltoisen säteilyn kasvu, joka on aiheuttanut 20 vuodessa yhtä paljon ilmastopakotetta kuin CO2 270 vuodessa. En osannut ennakoida sitä. En tiedä, osasiko kukaan mukaan. Tuskinpa. Jos tätä ilmiötä ei olisi tapathnut, niin lämpötila olisi voinut olla laskussa.
Mutta vastaanpalloon vastasyöttö. Onko ilmastoeliitti myöntänyt tähän päivään mennessä, että tällainen uusi tekijä on tullut esiin, ja jolla on merkittävä vaikuitus ja joka ei johdu ihmisestä. Ainut maininta minun lisäksi on havaintojeni mukaan yksi Loeb et al.:n tutkimus, jossa säteilyn muutos on myönnetty, mutta ei sen lämpötilavaikutusta. Muuten on ollut täysi radiohiljaisuus.
Ilmoita asiaton viesti
Myönnät siis olleesi väärässä, mutta et kuitenkaan pysty myöntämään että IPCC olisi olliut oikeassa vaan keksit uuden teorian. No, ehkä se on inhimillistä.
Mutta kyllä sinulla tässä sarkaa on. Onko tämä uusi ilmiö todellinen, jos on niin mikä sen aiheutti, meneekö syy-seuraus niinpäin että ilmiö aiheutti lämpemistä vaiko niin että lämpeneminen aiheutti ilmiön, aiheutuuko siitä todella niin voimakas lämpeneminen kuin väität, ja jos aiheutuu niin mitä tapahtui voimistuneelle kasvihuoneilmiölle.
En voi väittää olevani mitenkään syvällisesti pilvisyyteen perehtynyt mutta muistan lukeneeni tuoreesta tutkimuksesta, jossa todettiin tietyn tyyppisten pilvien ohenevan ilmaston lämmetessä, mistä seuraisi lyhytaaltoisen kasvu. Kyseessä siis on lämpenemistä voimistava takaisinkytkentä.
Ilmoita asiaton viesti
Lainaus: ”tutkimuksesta, jossa todettiin tietyn tyyppisten pilvien ohenevan ilmaston lämmetessä, mistä seuraisi lyhytaaltoisen kasvu. Kyseessä siis on lämpenemistä voimistava takaisinkytkentä.”
Tämä pitää paikkansa..!
Ilmoita asiaton viesti
Luulen että pilvisyyden vaikutuksen etumerkistä ei ole minkäänlaista ”konsensusta”.
Ja jos pilvet ohenee talvella niin taitaa käydä niin että sillä onkin kylmenemistä lisäävä takaisinkytkentä.
Ilmoita asiaton viesti
Epätietoisuuden ja luulottelun lisääminen ei ole faktaperusteista.
Ilmoita asiaton viesti
Sen takia kirjoitin luulen että vaikka sinä kerrot että tiedossa on. No onko sulla tieto kumpi etumerkki pilvien vaikutuksella glopaalisti on? Pistän toisen luulon, et sinäkään tiedä.
Fakta taas on se että pilvien ohentuminen lisää kylmyyttä talvella.
Ilmoita asiaton viesti
Sanotaanko näin, ettei ole viisasta syöttää omia epäluulojaan muiden epäluuloiksi, se on alkeellista argumentointia. Toisaalta globaaliin pilvisyyteen vaikuttaa dynaamiset muuttujat ja oleellista niissä muuttujissa ovat lämpötila-gradientit so. auringon aktiivisuuden ja kasvihuonekaasupitoisuuksien trendi-muutokset.
Ilmoita asiaton viesti
Toi sun vastaus on kuin poliitikon suusta ja tarkoittaa että et tiedä.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan kuinka vain Lehtinen haluaa asian ymmärtää. Mutta kuten moneen kertaan olen todennut, en ole poliittisesti sitoutunut, eli kyllä edelleenkin olen tutkimusorientoitunut.
Ilmoita asiaton viesti
IPCC:n lähtökohdat ovat ihmis- ja haittakeskeiset. Ilmastonmuutoksen hyödyt kuitataan milteipä toteamuksella, että ne jäävät haittoja pienemmiksi. Tämä siis suuntaa kansainvälisen ilmastopoliittisen kunnianhimokkuuden tietylle suunnalle. Tässä sitten tasapuolisuus jää varjoon, koska ilmastonmuutoksen haitat eivät jakaudu tasaisesti, eivätkä ne hyödytkään osu joka sorkalle samanlaisina.
Kiina on ollut muuten suuri voittaja ilmastopoliittisessa pelissä. Sehän sijaitsee ”vapaan saastutuksen vyöhykkeellä”, mutta sitä ei paljoakaan arvostella mediassa. Mainio esimerkkitapaus on Menghuan rautatie, joka sittemmin vaihtoi nimensä Haojin rautatieksi. Siitä ei moni ole kuullutkaan, mutta sen rakennettiin kaksiraiteisena valmiiksi viime vuonna ja miltei ainoa tarkoitus sillä on kuljettaa kivihiiltä Sisä-Mongoliasta Kiinan teollistuneimmille alueille. Olisiko Kiina satsannut parisen kymmentä miljardia euroa ihan lyhytaikaiseen tarpeeseen?
https://en.wikipedia.org/wiki/Haoji_Railway
Turhan kunnianhimoiset ilmastopolitiikat Euroopassa (ja Bidenin USA:ssa) saattavat vain vahvistaa KIina asemaa. Asukasta kohti lasketut päästöthän ovat jo Kiinassa EU-aluetta suuremmat. Vaikka EU:n päästöt nollattaisiin, Kiina ja muu vapaan saastutuksen vyöyke pystyisi korvaamaan CO2-vähennyksen ilmakehästä.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä yhteenveto. Kiitos blogistille.
Pitäisi vielä enemmän julkisesti keskustella, keitä tämä ilmastomuutospaniikki ja sen jatkuva lietsominen oikeasti hyödyttää ?
Ilmoita asiaton viesti
Lähetäpäs tämä kirjoituksesi suurinpien sanomalehtien yleisönosastolle julkaistavaksi. Näkee sitten miten se sananvapaus toimii tässä asiassa.
Ilmoita asiaton viesti
Olen joskus saanut erilaisia mielipidekirjoituksia läpi Hesarissa hyvällä prosentilla. Nyt ei mene mikään läpi, olipa aihe mikä tahansa. Syyn arvelen tietäväni, ja sen vuoksi en enää lähetä mielipidekirjoituksia siihen lehteen.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni Helsingin Sanomien tilaaminen on Rahan ja Ajan hukkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri tänään oli Hesarissa Annamari Sipilän kolumni koskien lehdistönvapautta, ilmaisunvapautta ja sananvapautta. Sitä lukiessa itsellenin tuli mieleen käynnissä oleva ilmastonmuutosta koskeva kirjoittelu ja kommentointi.
Antero Ollila toteaa: ”Mistä ei voi puhua, siitä täytyy vaieta.” Siitä hyvänä esimerkkinä tulee mieleen se syvä hiljaisuus, joka vallitsee siitä miten Helenin yhteisteholtaan maksimissaan 4 300 MW nyt fossiilisilla ( kivihiili, maakaasu, öljy ) tuotettava lämpö- ja sähkötuotanto teho korvataan päästöttömillä vaihtoehdoilla tulevan viidentoista vuoden kuluessa vuoteen 2035 mennessä. Tuo 4 300 MW teho vastaa kahden Olkiluoto 3:n ja yhden Fennovoiman Hanhikiven voimalaitoksen yhteistehoa ( 2 x 1 600 MW + 1 x 1 200 MW ).
Pelkillä ilmastohätätilajulistuksilla fossiilista lämmön- ja sähkön tuotantoa ei saada muutettua viidessätoista vuodessa päästöttömäksi.
Ilmoita asiaton viesti
Blogistilla menee nyt analyysit pahasti pieleen, sillä Me emme ole lähestymässä ilmasto-optimin olosuhteita. Sellaista kun ei ole koskaan ollut olemassakaan. Ehkä se optimi on ennemminkin syntyjään vain subjektiivista.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo termi ei ole minun keksimä, vaan sitä ovat käyttäneet ilmastotutkijat ennen tämän ilmastonmuutoshysterian syntymistä:
https://en.wikipedia.org/wiki/Holocene_climatic_optimum
Ilmoita asiaton viesti
”Holocene climatic optimum” on holoseenista käytetty optimi, joka minun ymmärtääkseni kuvaa lähinnä ilmaston luonnollista stabiloitumista, johon juuri nyt vaikuttaa antroposeeninen epästabilius.
Ilmoita asiaton viesti
Roskaa.
Ilmoita asiaton viesti
Millaista epästabiiliutta mahdat tarkoittaa?
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on niin totta. ”sillä Me emme ole lähestymässä ilmasto-optimin olosuhteita.”
Emme todellakaan koska lämpötilan pitäisi nousta yli 2°C jotta glopaali lämpötila nousisi optimiin asti. Merten lämpökapasiteetti ei riitä moiseen lämpötilan nousuun.
Ilmoita asiaton viesti
Lehtisen lämpötila-optimi on yhtälailla hakusessa.
Ilmoita asiaton viesti
Yep yep.
”broxy data constraining land and ocean surface paleo-temperatures indicate that the Middle Miocene ClimateOptimum (MMCO), a global warming event at15 Ma, hada global annual mean surface temperature of 18.4°C, about3°C higher than present and equivalent to the warmingpredicted for the next century.”
https://deepblue.lib.umich.edu/bitstream/handle/2027.42/94825/grl25514.pdf%3Bjsessionid%3D41DB0420C8D4739786B0E5656B1598F5?sequence%3D1
Ilmoita asiaton viesti
Ihmisille pitäisi riittää tuo kuvasi ihmiskunnan apuenergiankäytöstä näinä hiilidioksidikohkauksen päivinä. Merkittävä muutos alaspäin esim. öljyn saannissa tietää nälkää ja muuta ei niin mukavaa. Perehtykää kuvaan ja pohtikaa miksi hiilidioksidista kohkataan.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi edes Suomen lämpötila ei ole noussut vieläkään korkeammaksi mitä lämmöt oli -30 luvulla? Kaikki varmaan muistaa Taalaksen hokeman, pohjoinen lämpenee nopeiten ja eniten. Itkosen keräämä data kertoo että ei lämpene.
https://jitkonen.fi/?p=727
Ilmoita asiaton viesti
Tässä asiassa on ainakin pari seikkaa mukana. Ensiksikin globaalissa lämpötilassa on selvä manipulointi, jossa 30-luvun lämpötilat on vedetty alas, vaikka ne ovat olleet samalla tasolla tai hieman yli sen, mitä nyt. Hyviä esimerkkejä ovat USA ja Suomi ja joista löytyy manipuloimaton data. USA:ssa tosin virallinen data on manipuloitu, mutta alkuperäinen on tallella.
Kyllä lämpötilat ovat mielestäni nousseet enemmän, mitä kauemmas mennään päiväntasaajasta. Se on aika luonnollista, olipa lämpenemisen syy mikä tahansa.
Ilmoita asiaton viesti
Kysymys 30-luvun globaalista ”lämpötila-manipulaatiosta”, eli miten tämänkin terminologian itse kukin ymmärtää, minä ymmärrän sen normaalina regressio-korjauksena.
Toisaalta, hieman lyhyemmällä aika-perspektiivillä, eli vuodesta 1961 alkaen, Suomessa on tehty lämpötila-mittauksia, jotka perustuvat ns. hila-aineistoon, missä lukemat voivat hieman poiketa yksittäisten havaintoasemien arvoista.
Hila-aineistossa säähavainnot interpoloidaan 10 x 10 kilometrin ruudukkoon. Tämän myötä voidaan luoda pitkältä ajalta arvioita sää-suureiden alueellisesta jakaumasta myös sieltä, mistä varsinaisia säähavaintoja ei ole saatavissa.
https://www.ilmatieteenlaitos.fi/karttoja-vuodesta-1961
Näistä suorista kevään keskimääräisistä lämpötila-havainnoista (pohjoinen, etelä, itä ja länsi) tein jo ~2 vuotta sitten regressio-analyysin, joka selkeästi osoitti, että Suomessa lämpötilat ovat nousseet ~2.5°C. Ja kun kuluvasta vuodesta 2020 on tulossa mittaus-historian lämpimin, trendi näyttää olevan hyvin selvä.
Ilmoita asiaton viesti