Ihmiset kieltävät tosiasioita ilmastonmuutoksen yhteydessä. Voiko sosiaalinen psykologia selittää?
Olen joutunut ihmettelemään aikaisempien ilmastonmuutosta käsittelevien kirjoitusteni yhteydessä, kuinka jotkut henkilöt kieltävät jonkin selvän faktan, jonka olemassaolon voi helposti tarkistaa. Kyse on yksiselitteisesti jonkin tosiasian kieltämisestä, ja käydystä keskustelusta tässä yhteydessä käy ilmi, että tämän henkilön kantaa eivät mitkään tosiasiat hetkauta.
Kokemus näistä tilanteista on, että keskustelu asiasta on pelkkää jankuttamista. Päättelin, että ns. insinöörijärjellä asiaa ei voi selittää, vaan kyse on jostain muusta. Sitten törmäsin sattumalta erääseen Myytinkertojien videoon, jossa asialle saattoi löytyä uskottava selitys. En muuten suosittele Myytinkertojien Youtube-videoiden katsomista niille, joilla on epäilyksiä sen suhteen, että ihminen on aiheuttanut ilmastonmuutoksen, koska 97 % tiedemiehistä on sitä mieltä….
Katsomallani videolla on esitetty Solomon Aschin klassinen sosiaalisen psykologian koe, jossa testataan sosiaalista yhdenmukaisuutta, jota nimitetään myös termeillä konformismisuus tai ryhmäpaine. Asiaa oli tutkittu aikaisemminkin, mutta koetilanteessa oli käytetty käsitteitä tai asioita, joille ei ollut selkeää oikeaa vastausta.
Aschin kokeessa koetilanne oli sellainen, että oikea vastaus oli ilmiselvä. Asch käytti Swarthmore Collegen 50 miespuolista opiskelijaa ”katsomiskokeessa” vuonna 1951. Kokeessa oli kuvan mukaisesti seitsemän yhteistyöhenkilöä, joiden kanssa oli sovittu etukäteen, että minkä väärän vastauksen he antavat arviossaan. Huoneeseen tuotiin kahdeksas koehenkilö, joka ei tiennyt etukäteen sovituista vastauksista mitään, vaan luuli olevansa samassa asemassa kuin muutkin kokeessa esiintyvät henkilöt.
Kuva 1. Solomon Aschin psykologinen koe vudelta 1951.
Kokeessa kuvan mukaisesti oli viivat A, B, ja C sekä kohdeviiva X. Kokeen jokaiselta henkilöltä kysyttiin vuoron perään, mikä viivoista A, B tai C on pituudeltaan lähimpänä viivaa X. Kokeen yhteistyöhenkilöt vastasivat vuorollaan esimerkiksi, että se on viiva B. Viimeisenä kysyttiin koehenkilöltä sama kysymys. Koe toistettiin 18 kertaa ja viivojen järjestystäkin vaihdettiin.
Tulokset olivat aika hämmästyttäviä. Koehenkilöistä 32 % eli kolmannes antoi väärän vastauksen ja 75 % vastaajista meni ainakin kerran enemmistön mukana antaen väärän vastauksen ja 25 % vastaajista ei mennyt koskaan enemmistön mukana antamalla väärän vastauksen. Siis kolmannes meni enemmistön mukana vastoin parempaa tietoaan ja neljännes pystyy täysin itsenäiseen ajatteluun.
Koehenkilöiden haastatteluissa tuli ilmi, että vääriin vastauksiin oli kaksi perussyytä. Ensimmäinen syy oli se, että he eivät halunneet poiketa enemmistöstä, vaikka tiesivät antavansa väärän vastauksen eli sosiaalinen paine ajoi heidät tähän tilanteeseen. Toinen syy oli se, että he epäilivät muiden osanottajien olevan paremmin informoituja koetilanteesta kuin he itse.
Totta kai tätä koetta on kritisoitu ja ehkä osittain aiheesta. Erikoisin epäily on, että tämä tehtiin 1950-luvun Amerikassa, jossa oli elettävä yhtenäiskulttuurin paineessa, kun mm. McCarthy jahtasi kommunisteja ja ihmisten piti todistaa, että he eivät ole kommunisteja. Tuleepa väistämättä mieleen nykyaika, jossa on ilmiselviä paineita kuulua sosiaaliseen enemmistöön, joka uskoo ihmisestä aiheutuvaan ilmastonmuutokseen ja jossa tulee sääliä niitä, jotka ovat ilmastonkieltäjiä ja jotka eivät usko tieteeseen.
Yhteiskunnassa ei ole mielestäni tilannetta, jossa ei esiintyisi sosiaalista painetta toimia enemmistön mukana. Erikoisen kova paine kohdistuu niihin henkilöihin, jotka työskentelevät tutkimuslaitoksissa ilmastonmuutoksen parissa. He tietävät, että ei edes kannata ”ääneen ajatella” rahoitushakemusta tai tutkimushanketta esimiehelle, jos se ei ole ihmisestä johtuvan ilmastonmuutoksen linjoilla. Asiasta tuskin uskaltaa puhua työkavereiden kesken lounaspöydässä, koska leimakirves heilahtaa välittömästi. Ehkä luotetussa seurassa saunan lauteilla parin kaljan jälkeen voi esittää jonkun varovaisen epäilyksen valtavirrasta poiketen, että ”se Ollila on kyllä kyseenalaistanut IPCC:n tiedettä vakuuttavasti, enkä ole löytänyt virheitä…” (pohojalaista sarkasmia).
Vanha kansa on todennut tämänkin asian jo ennen Aschia kahden sanonnan muodossa. Ensinnäkin on havaittu, että ”joukossa tyhmyys tiivistyy”, ja toinen havainto on ollut, että ”voittajan rattaille on tungosta”. Molemmat sanonnat istuvat mielestäni oikein hyvin tähän nykyiseen tilanteeseen ilmastonmuutosta koskien.
Olisipa mielenkiintoista tehdä tämän kokeen toisinto kolmessa eri ympäristössä. Mitkähän olisivat tulokset, jos koe tehtäisiin Kiinassa tai Pohjois-Koreassa verrattuna vaikkapa Britanniassa tehtyyn kokeeseen (britit näyttävät uskaltavan poiketa valtavirrasta)? Löytyisikö eroa, jos koe tehtäisiin ympäristöoppia pääaineenaan lukevien ns. ”kettutyttöjen” joukossa ja kovia insinööritieteitä lukevien miesteekkarien joukossa? Kaikissa kokeissa voisi olla luokittelutietona, että uskooko vai eikö usko ihmisestä johtuvaan ilmastonmuutokseen. Arvelen, että eroja löytyisi ja aivan tiettyyn suuntaan. Kun nykyään saa tutkimusrahaa aivan hulluihinkin tutkimusaiheisiin, niin voisihan joku anoa tähänkin rahaa. Rahaa on yleensä tullut, jos aiheessa on sana ”ilmastonmuutos”, ja hakemus on sopivasti muotoiltu. Siitä vaan yrittämään opiskelijat. Tiede on vapaa ja idea on ilmainen.
Asch jatkoi tämän asian selvittelyä myöhemmin ja totesi, että noin 3-5 henkilön enemmistön jälkeen enemmistön koolla ei ollut enää paljon merkitystä. Samaan tulokseen ovat tulleet muutkin tutkijat, että 3-5 henkilön ryhmässä sosiaalisen yhdenmukaisuuden paine saavuttaa jo maksiminsa.
Yhdessä Aschin kokeessa sentään saatiin rohkaisevia tuloksia. Jos etukäteen sovituissa vastauksissa yksi vastaus oli oikea, niin ryhmän mukana väärän vastauksen antajien lukumäärä putosi 5 prosenttiin vastaajista. Johtopäätökseni on, että toisinajattelijoiden kannattaa rohkeasti kertoa oma oikeaksi kokemansa asia tai johtopäätös. Sillä on vaikutusta niihin henkilöihin, jotka ovat erikoisen alttiita sosiaaliselle yhdenmukaisuuden paineelle.
Referenssi: McLeod, S. A. (2018, Dec 28). Solomon Asch – Conformity Experiment. Retrieved Retrieved from https://www.simplypsychology.org/asch-conformity.html
Ryhmäpaine on varmasti merkittävää, Siihen voisi lisätä, että ilmastonmuutoksesta saa suoraan elantonsa monet. Ilmu-tarinan saadessa jalansijaa ilmastontutkijoiden määrä kymmenkertaistui lyhyessä ajassa. Jos ei olisi tarinaa, ei olisi virkaakaan eikä tutkimusrahoitusta.
On makuasia nimitetäänkö näitä vihittyjä bramiineiksi, shamaaneiksi vai pitkäkorviksi (Keijo Parkkusen mukaan).
Yksinomaan Tukholman Frescatissa on 300 tutkijaa, jotka tutkivat ilmaston eri aspekteja, vaikutusta talouteen yms.
Merkittävää on ilmu-tarinankertojain vihdoinkin saavuttama tiedotushegemonia (Antonio Gramscin oppi, jota sovelsivat natsit ja bolshevikit yhtä lailla). Enää ilmua ei voi epäillä kuin tällaisilla pienillä areenoilla. Kun takana on riittävästi arvovaltaa ilmua käsitellään totena kaikilla isoilla areenoilla.
Tiedotushegemoniaan sisältyy tavoite säätää tarinaa aina sen mukaan miten se tuntuu uppoavan. Eli myös palaute on otettava huomioon ja säädettävä tarinaa jatkuvasti. Siten kasvihuoneilmiö on korvattu ihanan epämääräisellä termillä ilmastonmuutos.
Hyvä esimerkki on hallitusten toiminta ja vaikkapa wikipedian toiminta. Jos wikipediaa olisi ollut 1930-luvulla, se olisi esittänyt kaikki rotuopin hienoudet tieteen loistavimpina saavutuksina.
Lopulta tiede korjaa itsensä, mutta se voi kestää kymmeniä vuosia. Oppi voi tuottaa valtavaa vahinkoa, ennenkuin se hylätään.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkemmin sanottuna, että tieteellä oli nämä teoriat, joita haluttiin tutkia ennen kuin ne hylätään huuhaana. Mutta tieteestä riippumatta jotkut päättäjät ottivat varaslähdön ja julistivat ne teoriat muka oikeiksi ja ne vahingot korjattiin vasta, kun tiede todisti ne teoriat pötyiksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Ihmiset kieltävät tosiasioita ilmastonmuutoksen yhteydessä. Voiko sosiaalinen psykologia selittää”? Eivät kiellä ja ei voi!
Otetaan toinen esimerkki sosiaalisesta kanssakäymisestä ja kuinka hyvin erilaisia asioita voidaan arvioida, käyttämällä puhtaasti ihmisten päättelykykyä. Ei ihmiset ole tyhmiä, se riippuu haasteista ja vapaudesta tehdä itsenäisiä päätöksiä.
Läpinäkyvässä astiassa on 12000 pientä kuulaa, jotka ovat vähän eri värisiä. Otetaan 10 ihmistä jotka eivät tiedä, kuinka monta kuulaa astiassa on. Heidän tulee näkemänsä perusteella arvioida, kuinka monta kuulaa astiassa on. No, 10 ihmistä antavat erilaisia arvioita.
Summataan arviot ja jaetaan se arvioitsioiden lukumäärällä. Tulos on lähellä, mutta ei vielä riittävän lähellä. Lisätään arvioijia 100:n ja tehdään sama yksinkertainen koe ja laskelma. Tulos on hämmästyttävän lähellä 12000:tta.
Kannattaa joskus kokeilla ns. kollektiivista arviota vai pitäisikö sanoa tutkimuksesta saatua konsensusta.
Tätä voisi sanoa vaikkapa lyhyeksi oppimääräksi IPCC:n toiminnasta.
Ilmoita asiaton viesti
IPCC:n toiminta näyttää tosiaan olevan pelkkää keskiarvoistamista.
Entä tuo kuulaesimerkki? Kerrottiinko siinä aina seuraavalle arvaajalle, miten edelliset olivat arvanneet? Jos ei, niin se ei liity blogin aiheeseen, mutta IPCC:n kusetukseen kylläkin.
Ilmoita asiaton viesti
Tyypillistä kirsikan poimintaa ja vähättelyä. Esimerkki oli lainaus; matemaatikko Markus Du Sautoy. Joten Lahnakoski voisi vinoilun sijaan pysyä asiassa. Kuten sanoin, se oli lyhyt oppitunti. Tällä esimerkillä on nimenomaan vaikutusta sosiaalipsykologiassa, kysymys on aina koejärjestelystä. Ei kukaan täysjärkinen ihminen tee rationaalisia päätöksiä pakotettuna.
Ilmoita asiaton viesti
Teoriat ovat tietenkin mielenkiintoisia, on sitten kyse ihmisten käyttäytymisestä tai ilmaston lämpenemisestä.
30 vuotta on kulunut IPCC:n perustamisesta ja vieläkään hypoteesia ihmisperäisestä lämpenemisestä ei ole voitu näyttää toteen.
Joten luodaan sosiaalista painetta ja vastakkainasettelua siihen suuntaan, että kyllä hypoteesi AGW:stä täytyy olla totta ja vedotaan 97 % konsensukseen. 😉
Ilmoita asiaton viesti
”30 vuotta on kulunut IPCC:n perustamisesta ja vieläkään hypoteesia ihmisperäisestä lämpenemisestä ei ole voitu näyttää toteen.”
1. Auringon aktivisuus laskee, joten se viilentää.
2. Planetaaristen syklien mukaan mennään kohti jääkautta, eli viilentää
3. Lämpötilat parhaimmillaankin pysyy samoina, tai nousevat
4. Jäätiköistä nähdään jatkuvasti vetäytymistä, isommiksi eivät kasva.
Meillä on olemassa havaintoja miten ihminen muuttaa planeetan albedoa ja kaasukehän emissiota lämmittävästi.
Ja mistään muusta lämmittävästä vaikutuksesta ei ole havaintoja. Kukaan ei ole edes näihin blogeihin tuonut mitään vaihtoehtoista selitystä mikä lämmittää vaan pelkkää jankkausta.
Joten: https://fi.wikipedia.org/wiki/Occamin_partaveitsi
Ilmoita asiaton viesti
”Article
Open Access
Published: 22 January 2020
Analyzing changes in the complexity of climate in the last four decades using MERRA-2 radiation data
Alfonso Delgado-Bonal, Alexander Marshak, Yuekui Yang & Daniel Holdaway
Scientific Reports volume 10, Article number: 922 (2020) Cite this article
714 Accesses
90 Altmetric
Metricsdetails
Abstract
The energy balance of the Earth is controlled by the shortwave and longwave radiation emitted to space. Changes in the thermodynamic state of the system over time affect climate and are noticeable when viewing the system as a whole. In this paper, we study the changes in the complexity of climate in the last four decades using data from the Modern-Era Retrospective analysis for Research and Applications, Version 2 (MERRA-2). First, we study the complexity of the shortwave and longwave radiation fields independently using Approximate Entropy and Sample Entropy, observing that the rate of complexity change is faster for shortwave radiation. Then, we study the causality of those changes using Transfer Entropy to capture the non-linear dynamics of climate, showing that the changes are mainly driven by the variations in shortwave radiation. The observed behavior of climatic complexity could be explained by the changes in cloud amount, and we research that possibility by investigating its evolution from a complexity perspective using data from the International Satellite Cloud Climatology Project (ISCCP).
Download PDF
Introduction
Climate is a complex system1 composed of many different processes operating at all spatiotemporal scales, showing non-linear relations between its variables in long time spans2 or its acceleration in the last four decades3. Understanding the changes in these non-linear relations is of the utmost importance for understanding current climate change and its implications for the future4,5. Great efforts have been made in the last years to characterize those variations due to its importance for future abrupt changes in the structure of climate, being it potentially harmful to biodiversity and society6,7.
The atmosphere of the Earth can be considered as a closed non-linear thermodynamic system which basically only exchanges radiation with its environment8. The solar radiation flux maintains the atmosphere in a non-equilibrium thermodynamics situation, generating a climate dynamics which has an influence on the temperature of the planet. The energy balance is modulated by the incoming solar radiation and the outgoing shortwave and longwave Earth’s radiation. Changes in the energy balance of the atmosphere are the drivers of climate change.
Nowadays, it is believed that the Earth absorbs more energy from the Sun than it is emitted to the space, creating a situation of energy imbalance9,10. Although those differences can be monitored from the ground, the use of satellite sensors to provide measures of the fluxes of energy to and from Earth offers a more precise view of the system11. The evolution of the energy imbalance has been investigated using satellite data and models, and it seems to be increasing in the last decades12,13. While those changes have been argued to be due to human activities14, the questions of which of the parameters are changing faster and if that is affecting the dynamics of the system are still open.”
https://www.nature.com/articles/s41598-020-57917-8
Ilmoita asiaton viesti
Aurinko on viimeisten sadan vuoden aikana ollut keskimäärin aktiivsimmillaan niin pitkältä ajalta kuin pilkkuja on seurattu. Energiaa on siis varastoitunut meriin.
Merien oskillaatiot ovat vaikuttaneet ennenkin lämpötiloihin ja vaikuttavat edelleenkin. Jopa pleistoseenin synnylle on jonkinlaisen konsensuksen mukaan ollut syynä merivirtojen muutokset.
Holoseenin aikanakin lämpötila on pomppinut melkoisesti ennenkin ylös ja alas. Sinä itse jaksat jankuttaa, että pelkkää alamäkeä pitäisi mennä ilman perusteluita.
Ilmoita asiaton viesti
”Aurinko on viimeisten sadan vuoden aikana ollut keskimäärin aktiivsimmillaan niin pitkältä ajalta kuin pilkkuja on seurattu. Energiaa on siis varastoitunut meriin.”
Meret tosiaankin varastoivat lämpöä, hyvin paljon itseasiassa ja voivat helposti tasata muutoksia. Mutta auringon aktiivisuus ollut pitkään matala, ja lämpötila silti nousee. Näin ei tietenkään voi olla.
Meret voi kyllä varastoida lämpöä niin, että lämpötila pysyy samana vaikka muuten pitäisikin viiletä mutta se on järjetöntä että lämpötila jatkaisi nousuaan. Lämpötila menee kuumemmasta viileämpään, ei päinvastoin.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä ja koska meret ovat myös CO2:n liukoisuuden netto-nielu (n. 234mg/1000L), se tarkoittaa sitä, että ilmakehässä olevan hiilidioksidin osa-paine dominoi valtamerten pitkäaikaisen keskimääräisen pinta-lämpötila-anomalian vaikutusta, vaikka se nousisi 1.5°C.
Ilmoita asiaton viesti
Käytännössä se on jo nähty, kun tätä luonnollista kasvia kannabista vastaan alettiin demonisoida vuosikymmeniä sitten. Tieteen tutkijat halusivat selvittää sitä kasvia mutta siinä oli demonisointi niin suuri, että kukaan ei halunnut riskeerata omaa uraansa.
Jos halusi tutkia sitä kannabista, niin apurahat varmasti menetti ja myös jatkossa muissa töissä. Sama tässä näyttää menevän, että demonisoidaan eri mieltä olevat.
Ilmoita asiaton viesti
Kehitystä ei olisi jos ei olisi (meitä) vastavirtaan kulkijoita, jotka kyseenalaistavat vallitsevat käytännöt (parhaina).
Ilmoita asiaton viesti
Siinäpä se. Meillä olisi energiaratkaisuja olemassa, mutta ne eivät ole vielä kaupallistettuja vaikka ne pitäisi olla.
Meillä Suomessa on ongelmana vanhentunut ydinenergian lainsäädännöt, jotka aloitettiin 2019 lopulla tutkia ja niiden uudistumisen arvioidaan menevän 4-5 vuotta.
Kuka tahansa voisi nyt perustaa modulaarisia ydinreaktoreita tms. mutta lainsäädäntö ei tällä hetkellä mahdollista sitä.
Sama asia on esim. lähes päihteettömästä kasvista kannabiksesta, jota häiritsee säännellyt lait ja sen takia rakennustekniikassa puuttuu tuo mainio rakennusmateriaali, jota voisi hyödyntää vientituotteina, koska meillä on korkea rakennusosaaminen. Meillä on tuo kasvi jo tuttua pitkän ajan historiaa sekä Kalevalan kirjassakin voisi mainita, mutta ne on sieltä poistettu aikoja sitten.
Tanskaan on jo rantautunut kanadainen pörssiyritys, joka haluaa vallata sen maan lääkekannabismarkkinat. He siellä ovat kertoneet, että seuraavana tähtäimenä on Suomen markkinoiden valtaaminen.
Olisi syytä aloittaa tämä kannabikseen tulevat uudet alat ja työpaikat sekä rahat, jotta ulkomaalaiset pörssiyhtiöt eivät veisi bisnestä pois tästä maasta.
Ilman näitä älyttömiä säädöksiä, olisi meillä todella paljon kehittyneitä tuotteita.
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisikö lapsille todellisuuden tajua opettaa jo yhdessä puhetaidon kanssa? Kysyn tätä, koska lapsuuteni ajalta muistan, miten kavereitteni kanssa syntyneet erimieliset käsitykset asioista näyttivät – ainakin osin – syntyneen heidän omassa kodissaan vallitsevien käsitysten mukaisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Vielä 20-30 vuotta sitten keskiajan lämmin jakso on kaikille selviö ja fakta, myös IPCC:lle. Sitten tuli Mann made jääkiekkomaila joka on sittemmin kyseenalaistettu moneen kertaa. Jostain syystä lätkämaila kuitenkin korvasi aiemmat satojen vuosien tutkimukseen pohjautuneet lämpötilatrendit, se kun sopi oaremmin agendaan. Nykyisin valtaosa kansasta pitää sinua vähintäänkin foliohattuna jos vain erehdyt mainitsemaan että keskiajalla oli nykyistä lämpimämpää. Historia on otettu haltuun.
Ilmoita asiaton viesti
Olen huomannut, että kyllä monet valistuneemmat ihmiset ovat tietoisia viikinkiajan lämpimästä kaudesta, kun viikinkit menivät kotieläinten kanssa Grönlantiin. Myös pikkujääkausi on hyvin tiedossa. Ihmiset eivät vaan osaa vetää riittäviä johtopäätöksiä, että meillä on taustalla jotkin muut tekijät kuin hiilidioksidi, jotka dominoivat pitkän ajan ilmastonmuutoksia sanotaan tuhannen vuoden jaksoissa.
Ilmoita asiaton viesti
Ehei.
Kyse on ennemminkin siitä, että noin 100000v välein kun on noin 10000v kestävä interglasiaali, melko varhain interglasiaalien alussa suurimmat lämpötilat ja menee siitä sitten kohti viileämpää, huojuen.
Viikinkiaikana oli jokseenkin yhtä lämmintä kuin nyt, totta.
Mutta siinä varsinaisessa viilenevässä trendissä, rooman rauhan aikaan oli lämpimämpää! Kokoajan trendi menee huojuen kohti jääkautta ja huojumista on muutaman sadan vuoden syklillä. Se ”pikkujääkausi” ei siis ollut mikään kummallinen tilastopoikkeama vaan aivan normaalia jääkauteen siirtymistä, kun onhan tätä interglasiaalia kestänyt.
Havainnot auringosta ja auringon syklisyys selittää sen huojunnan.
Mutta, se varsinainen juttu on se, että auringon aktiivisuus on laskenut, edelleenkin mennään kohti jääkautta planetaaristen syklien mukaan niin lämpötilojen ei missään vaiheessa olisi pitänyt mennä yhtä lämpimäksi kuin keskiajalla ja pitäisi huojua kohti viileämpää, pikkujääkautta kylmemmäksi ja aina sinne että jäätiköt vyöryvät yli suomen.
1. Auringon aktiivisuus laskenut > viilentää
2. Planetaariset syklit vievät kohti jääkautta -> viilentää
3. Lämpötilat joko nousevat tai pysyvät samoina
4. Jäätiköt vetäytyvät
Johtopäätös: Planeettaa lämmittää jokin ja selvästikin eri tavalla kuin aiempina interglasiaaleilla tai aiemmin holoseenissä.
Meillä on kuitenkin havaintoja vain siitä, että ihminen muuttaa albedoa tai kaasukehän emissiivisyyttä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Occamin_partaveitsi
Tämä on täysin perusteltua päättelyä, ja sen kumoaminen edellyttää:
1. Teoria jollekin muulle mikä lämmittää
2. Havainnot tukemaan sitä teoriaa
3. Tämän teorian mukainen käsitys siitä missä se jääkausi viipyy vai onko se peruttu kuten nykyisessä käsityksessä, että ihminen lämmittää
Ilmoita asiaton viesti
Karnaattu on oppinut hyvin läksynsä ja on aivan oikeilla jäljillä. Muutosvauhti on sitä luokkaa, ettei sitä voi selittää planetaarisella muutosvauhdilla. Nyt joku voisi tokaista, että kyllähän niitä planetaarisia nopeita piikkejä on ollut ennenkin, mutta sellaisia planetaarisia piikkejä ei ole olemassakaan, missä nyt mennään.
Ilmoita asiaton viesti
Herra Newtonin mukaan mennään muutenkin aika pitkälti noissa, että ihan mitä tahansa muljahduksia ei tapahdu.. Mekaniikan ensimmäinen peruslaki.
Sitä tietysti tapahtuu, että jostain singahtaa tänne päin kivinen ja jäinen möhkäle mikä tärähtää tai kun se maa on semmoinen nestemäinen pallo mikä hytkyy siellä tyhjiössä, että jos vähän tirskahtaa enemmän jostain magmaa sen ”munankuoren” pinnalle. Tuollaiset vaikuttavat toki.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä näin on. Fysiikka on periaatteessa yksinkertaista, kun sen vain oikein oivaltaa😉. Muutosvauhdilla voi periaatteessa päätellä kaikki maapallolla tapahtuvat ilmiöt, kun on kysymys planetaarisista vs. ihmisen aiheuttamista ilmiöistä.
Ilmoita asiaton viesti
Edelleenkään ei tiedetä varmuudella, että ovatko muutokset pilvisyydessä aiheuttaneet lämpenemistä. Muutokset johtuvat auringon lyhytaaltoisen säteilyn muutoksista.
[The Decadal Survey for Earth Science and Applications from Space (2018) lists as one of the key science questions “how changing cloud cover and precipitation will affect climate, weather and Earth’s energy balance in the future”. We investigated the hypothesis that changes in clouds are responsible for the changes in SW radiation by calculating the evolution of complexity of cloud amount using ISCCP data, showing an increase in predictability and lower ApEn values, similarly to SW radiation.]
https://www.nature.com/articles/s41598-020-57917-8
Ilmoita asiaton viesti
Oikein hyvä esimerkki tosiasioiden kieltämisestä on se, että vedotaan vain johonkin CO2:n ja lätkämailakaavioihin, että olisi mukamas syy polttaa fossiilisia jatkuvasti kasvavalla vauhdilla. Se on kestämätön ratkaisu ja johtaa tuhoon.
Siitä on hyvä lähteä, että fossiilisisten polttoaineiden käyttö pitää pudottaa sadasosaan nykyisestä riippumatta ilmastosta. Jos ilmasto on vielä ongelma niin se on sitten oma projektinsa sen lisäksi. Lisäksi tuolla rajulla vähentämisellä alkaa olla kiire kun on niin pitkään vetkuteltu.
Ilmoita asiaton viesti
Et vain ymmärrä sitä ongelmaa, että vaikka koko Suomi lanattaisiin asuttomaksi paikaksi, sillä ei ole merkitystä koko hiton ilmastonmuutoksen teemaan. Meillä on ongelma ne toiset maat, mitkä tupruttavat paljon meitä enemmän vuodessa saasteita.
Ongelmat pitää ratkoa siellä eikä täällä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei missään ole ollut puhe suomesta vaan ihmiskunnasta.
Tämän mukaan ollaan TOP 38 maissa: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_carbon_dioxide_emissions_per_capita
Sen lisäksi silläkään ei ole mitään merkitystä mitä muissa maissa tehdään, sillä halvan öljyn varat hupenee niin nopeasti että vaikka koko muu ihmiskunta päättää tuhota maailman, meidän tarvitsee silti puolittaa öljyn käyttö seuraavan 10v aikana sieltä mistä se helposti onnistuu, riippumatta miten valmiita ollaan. Kyse ei ole siitä, että ”ei voida kun ei olla valmiita” vaan pitää tehdä siksi ”koska pitää vähentää riippuvuutta”.
Hallituksen toimet nostaa polttoaineverotusta ja lisätä muun energian tuotantoa on tuon kanssa linjassa.
Ilmoita asiaton viesti
Edelleenkin ei ole merkitystä, että miten meillä säädetään, kun koko maailma ei tunne piskuista maata.
Oikeat toimenpiteet ovat siellä, ei meillä.
Ilmoita asiaton viesti
”Edelleenkin ei ole merkitystä, että miten meillä säädetään, kun koko maailma ei tunne piskuista maata.”
Nimenomaan.
Meillä on yhteiskunta riippuvaista muualta tulevasta öljystä ja se lakkaa tulemasta tänne. Riippuvuutta siihen tarvitsee vähentää riippumatta siitä mitä muu maailma tekee.
Ilmoita asiaton viesti
Näin, mutta kerropa Matti miksi asiaa ajetaan hiilidioksidi-ilmastonmuutoksen sumuverhossa suorastaan valehtelemalla.
Ilmoita asiaton viesti
Minä en seuraa mitään valehteluja.
Se tiedetään, että:
1. Fossiiliset luonnonvarat loppuvat hyvin nopeasti
2. Ilmasto lämpenee. Ei pelkästään lämpömittarihavainnot vaan vetäytyvät jäätiköt
3. Auringon aktiivisuus laskee ja planetaaristen syklien mukaan pitäisi viiletä
4. Ainoat havainnot mikä muuttaa planeetan albedoa tai kaasukehän emissiivisyyttä on ihminen. Kukaan ei ole esittänyt mitään vaihtoehtoista teoriaa ja tätä tukevia havaintoja.
Se miten nopeasti ilmasto muuttuu on sitten asia mistä pystyy toki vääntämään ja tekemään tiedettä. En tietenkään pidä mahdottomana etteikö jotain roskatutkimusta voisi olla ja jotain roskapropagandaa (en seuraa lööppiuutisia).
Mutta, noiden ilmeisten tosiasioiden kieltäminen selittyy psykologialla. Kognitiivinen dissonanssi mitä ilmeisin harha selittämään jos kuvittelee, että ilmasto ei lämpene: https://glacierhub.org/wp-content/uploads/2018/11/pizol2006-2018.jpg
Ilmoita asiaton viesti
Katso vähän pidempiä historiatallenteita kuin vuodelta 2000.
Kai käsität sen, että ne historialliset tallenteet eivät ole omaksuneet niitä nykyaikaisia laitteita mutta meillä oli silti osviittaa tallentaa ne tiedot.
Harvinaisissa kuvissa näkyy aikoja sitten, että ei ne jäätiköt mihinkään ole kadonneet vaikka siltä valokuvissa näytti.
Ilmoita asiaton viesti
Löytyyhän noita: https://www.researchgate.net/publication/311549137/figure/fig1/AS:437738404093952@1481376376468/The-Athabasca-Glacier-52812-0-N-117815-0-W-in-Jasper-National-Park-Alberta-Canada.png
Kokoajan ovat vetäytyneet. Itseasiassa noita on mittailtu 1700-luvulta saakka ja jääkausien olemassa olo ymmärrettiin siitä kun seurattu missä jäätikön reuna on milloinkin mennyt.
Ilmoita asiaton viesti
Ei näitä katsella vain jäätiköistä käsin vaan pitää katsella kokonaisuutta ja se meillä ei ole mitään varmuutta ilmastonmuutosteoriassa.
Tämä on sitä samanlaista jankkaamista kuin se, että aikoinaan teorisoitiin ihmisten roduista ja väreistä ja tiede otti kantaa vasta myöhemmin todeten ne teoriat roskiksi. Mutta siitä teoriasta huolimatta jotkut päättäjät pitivät ne asiat tosina ja aiheutettiin maailmassa paljon kaaosta ennen kuin järki tuli takaisin.
Turun linnassa oli aikoinaan vallihauta täynnä vettä ja mihin se katosi? Maanvajoamisia ja -kohomisia on koko maapallo täynnä. Yhdessä uutisessa virheellisesti puhuttiin ilmastonmuutoksesta johtuvaksi vaikka kyseinen paikka oli vuosikymmeniä tiedossa ollut maanvajoamista koko ajan ja ei voi tulla yllätyksenä.
Ilmoita asiaton viesti
”Ei näitä katsella vain jäätiköistä käsin vaan pitää katsella kokonaisuutta ja se meillä ei ole mitään varmuutta ilmastonmuutosteoriassa.”
Joka puolella maailmaa jäätiköt vetäytyvät, että pyörittelee asian miten päin vain niin tässä kokonaisuudessa lämpötila nousee.
Auringon aktiivisuus taas ollut matala jonkun aikaa jo, että lämpötilan nousun olisi pitänyt katketa jos se olisi vain auringon syklisyydestä kiinni.
Jäljelle jää ne vaihtoehdot: Planeetan albedo tai kaasukehän emissiivisyys.
”Turun linnassa oli aikoinaan vallihauta täynnä vettä ja mihin se katosi?”
Turun linna on rakennettu alunperin saareen. Tai voinut olla vaikka joku niemen kärki missä toisella puolella jotain merestä kuroutunutta aluetta johon rakennettu kulkuyhteyttä mikä voidaan tarvittaessa piiritystilanteissa purkaa.
Turun linnan kohdilla oli ennen valtava jäämassa joka vetäytynyt pois. Sillä alueella maan kuori kohoaa kun massa lähtenyt päältä pois. Vastaava ilmiö on muuallakin missä ollut hiljattain jäämassa päällä: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/76/PGR_Paulson2007_Rate_of_Lithospheric_Uplift_due_to_post-glacial_rebound.png
Eli kun maan kuori kohonnut niin vesi valunut pois ja rantaviiva siirtynyt kauemmaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä sama huomio on tullut monesti esille.
Yksi sosiaalisen paineen aiheuttama ilmiö on ns. samanmielisyys. Kun esillä on jokin asia joka on epäselvä vastaajalle niin, kun hänelle sanoo että asia on A-tavalla niin hän on samaa mieltä. Jos sitten itse muutatkin mieltäsi ja sanot joassain kohtaa että asia on B-tavalla niin vastaaja muuttaa myös mielensä.
Tämä toimii samalla tavlla joukossa. Se joka on ”kovaäänisin” saa muut mukaansa.
Täällä puheenvuorossa on, riippumatta asiasta, aivan selkeä jako niin että kommentti blogikirjoitukseen tai kommenttiin ei ole asiariippuvainen vaan blogistin/kommentoijan henkilöstä riippuvainen. Tuohon on joitakin poikkeuksia joista yhden uskallan nimetä, Max Jussilaa ei tunnu hetkauttavan henkilö vaan asia.
Toinen asia on se että mikään argumentti ei pure. Vaikka kysymys olisi siitä paljonko 1+1 on niin joidenkin mielestä se on jotain muuta kuin 2. Tämä joko kiistetään erilaisilla verukkeilla tai sitten sivuutetaan kokonaan ja viedään keskustelu ”sivuraiteelle” eli aletaan jankuttamaan jostain täysin epäoleellisesta tai peräti aivan eri asiasta. Pääasia että päästään kiusallisesta 1+1 – tehtävästä.
Ilmoita asiaton viesti
Tästä jankuttamishuomiosta tämä minun blogini syntyi. Olen pienen ikäni noudattanut periaatetta, että pitää olla tutka päällä koko ajan ja katsoa maailmaa avoimin silmin ja lukea kaikenlaista kirjallisuutta. Tämäkin aihe käveli valmiina vastaan, kun se oli tavallaan takaraivossa ollut pidempään.
Viimeisin tutkimusjuttuni lähti liikkeelle eräästä nettiblogissa olleesta käyrästä, jossa oli yksi poikkeava piirre. Asiaa tutkimalla löytyikin jotain uutta, jota ei ole ennen havaittu.
Ilmoita asiaton viesti
Joka ikisessä eduskuntavaalissa ravikansa osoittaa selostamasi tutkimuksen pitävän kutinsa.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa olla vielä niin että iso osa ihmisistä ei edes tiedä mitä ilmastonmuutos sanalla milloinkin tarkoitetaan ja välillä tuntuu että se puhujakaan ei tiedä.
Sitten on vielä se lauma joka huutaa ilmaston tai ilmastonmuutoksen kieltäjistä. En tiedä mitä höpöheinää ton lauman jäsenten päässä höyryää mutta naurettavampaa ei voi suustaan päästää.
Ilmastonmuutoksia taitaa olla peräti 3 kappaletta, ensin se luonnollinen joka selittää oikeastaan kaiken, sitten keksitty jonka syyksi laitetaan suunnilleen jokainen eilisestä poikkeava sääilmiö ja kolmantena poliittinen joka elää ihan omaa elämäänsä.
Ilmoita asiaton viesti
”Taitaa olla vielä niin että iso osa ihmisistä ei edes tiedä mitä ilmastonmuutos sanalla milloinkin tarkoitetaan”
Tuosta olen samaa mieltä, että on semmoinen ns. ”umbrella term”: https://en.wiktionary.org/wiki/umbrella_term
Väestön kasvu, resurssikulutus, metsien tuhoutuminen, CO2 päästö, maaperän ravinteiden heikkeneminen, markkinointihömppä jne. liitetään samaan käsitteeseen.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmaston lämpeneminen etenee jokseenkin sen mukaisesti kuin on jo kymmenien vuosien ajan osattu ennakoida. Ollila ilmeisesti on saanut kourallisen US blogeja seuraavia ’maallikoita’ (Ollilan oma luonnehdinta) tiedeväärennöksistä vakuuttuneiksi, mutta siihen tämän vänkäämisen merkitys jääkin. Muiden fokus on jo ilmiön pahimpien seurausten torjunnassa ja siihen sopeutumisessa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä se etenee huimasti, nyt glopaali lämpötila on melko sama kuin mitä se oli ~22v sitten tähän aikaan vuodesta, osasitko ennakoida tämän 🙄 .
Ilmoita asiaton viesti
Osasin ennakoida että Lehtinen poimii kirsikoita kreationistien blogeista.
Ilmoita asiaton viesti
Se nyt on vaan raaka fakta että maaliskuun alussa yli 20v sitten oli ihan yhtä lämmintä kuin nyt. Hihhuleitten päässä lämpenee kun ilmasto ei usko heitä 😆 .
Ilmoita asiaton viesti
20v on kovin lyhyt aika.
Ilmastosta puhuttaessa 200v on oikea aikajänne.
Älä missään vaiheessa unohda sitä, että ilmaston muuttuminen jokseenkin varmasti ei liikuta meidän elämää millään tavalla. Se on prosessi joka tapahtuu vuosisatojen aikana.
Vähän niinkuin rooman hajoaminen aikoinaan, että ihmiset eli sitä rooman hajoamista sukupolvien ajan ja tiedostivat, että tulevaisuudessa on ankeampaa mutta eivät varsinaisesti nähneet ”ikuisen kaupungin” hallitseman valtakunnan luhistumista. Siinä meni monta sataa vuotta.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi sitten tätä ”ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta” markkinoidaan muutaman kymmen vuoden ajanjakson mittauksilla?
Miksi ei oteta tuota 200 vuotta, joka sekin on lyhyt aika?
Kun otit Rooman mukaan niin roomalaisten aikaan ilmasto oli huomattavasti lämpimämpää kuin nykyään. Missä siis on se lämpeneminen?
Ilmoita asiaton viesti
”Miksi sitten tätä ”ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta” markkinoidaan muutaman kymmen vuoden ajanjakson mittauksilla?”
Mittauksia on tehty siitä saakka kuin lämpömittariin keksitty asteikko, ja menneisyyttä on tutkittu monin eri tavoin.
Hiilen polton ymmärrettiin vaikuttavan ilmakehään 120v sitten, ja 50-luvulla fiksuimmat ymmärsi että tästä voi tulla ongelma.
60-luvulta lähtien päästöt vain kasvoi niin valtavasti ja toisaalta avaruustekniikka toi lisää työkaluja havainnoida että on tarkempaa mittausta esitettävissä.
”Miksi ei oteta tuota 200 vuotta, joka sekin on lyhyt aika?”
Voin havainnollistaa pidemmältäkin ajalta lämpenemisen:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/69/Thomas_Wyke-_Thames_frost_fair.JPG
https://c8.alamy.com/comp/2AC1779/london-england-january-14-2018-city-skyline-with-the-shard-southwark-bridge-and-tower-bridge-across-thames-river-with-a-tourist-boat-cruiser-2AC1779.jpg
Ei mitään epäselvyyttä lämpenemisestä.
”Kun otit Rooman mukaan niin roomalaisten aikaan ilmasto oli huomattavasti lämpimämpää kuin nykyään.”
Niin oli, mitä sitten?
Suhteuta se lämpeneminen tähän vaihteluun: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f8/Ice_Age_Temperature.png
Että lämpötilojen pitäisi laskea, mennä kohti jääkauteen. Mikäli ei niin silloin jokin lämmittää.
Ilmoita asiaton viesti
Niin mikä noista kertoi yhtään mitään.
Tuo Lontoon talvikuva, mikä vuosi?
Sula vesi, mikä vuosi?
Huomaatko että nuo käppyrät ovat 50 000 vuoden jaksoja joissa erityisen kylmät ja lämpimät kudet vaihtelevat about 100 000 vuoden jaksoissa?
Että me puhumme nyt käppyröiden oikean laidan ylimmästä nurkasta jossa käppyrä ovat niin pienessä skaalassa että ne eivät kerro muuta kuin että lämpötilan nouseminen on pysähtynyt ja se sahaa tuolla tasolla. Aivan kuten muidenkin korkeiden lämpökausien aikana.
Noista muista lämpökausista ei ole eikä voikaan olla niin tarkkaa tietoa kuin viimeisestä parista tuhannesta vuodesta.
Nyt olemme, jos käppyrät pitävät paikkaansa, ajanjaksolla josta alkaa uusi kylmä kausi. 100 000 vuotta.
Eli nuo esityksesi eivät kerro yhtään mitään yhtään mistään.
Et ole voinut olla huomaamatta netissä pyöriviä lehtileikkeitä 1800-luvun puolelta. Leikkeitä joissa kerrotaan lämpöisistä, lumettomista talvista ym.
Googlaa Itkonen, saattaa löytyä sillä nimellä.
Ilmoita asiaton viesti
”Tuo Lontoon talvikuva, mikä vuosi?”
”Sula vesi, mikä vuosi?”
Molemmat oli talvikuvia. Toinen oli 1683-1684 ja toinen taas 2018 tammikuu.
”Nyt olemme, jos käppyrät pitävät paikkaansa, ajanjaksolla josta alkaa uusi kylmä kausi. 100 000 vuotta.”
Nykykäsitys olisi semmoinen, että se kylmäkausi on peruttu kun viilenemisestä ei ole hajuakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ja kukahan sen on perunut? Nuo tiedemiehetkö?
On pojilla suuri mahti maailmaan.
Alla vähän historiatietoa. En yksinkertaisesti viitsi vaivautua kaivamaan enempää. Se on toivotonta joten jokainen tulkoon uskollaan autuaaksi.
Kun kelaat tuota sivustoa alaspäin niin tulet yllättymään.
Tämä nykytalvi ei ole ollenkaan poikkeus.
https://www.facebook.com/groups/ilmastofoorumi/search/?query=itkonen&epa=SEARCH_BOX
Ilmoita asiaton viesti
”Ja kukahan sen on perunut?”
Maapallon geologisesta historiasta nähdään, että mitä enemmän hiiltä on vapaana kierrossa, sitä lämpimämpää on. Ajan kuluessa hiiltä sitoutuu maan kuoreen, pois kierrosta ja maapallo viilenee. Lämpenemistä nähdään kun maankuoresta on vapautunut hiiltä takaisin kiertoon ja se tapahtuu tuliperäisen toiminnan myötä.
Apinain suku on nyt sitten kaivanut tässä muutaman sukupolven aikana maankuoressa olevia hiilivaroja ja polttanut ne ilmakehään, että se nyt näyttää peruneen sen jääkauden.
Mikäli näin ei ole, niin kerro sitten missä se jääkausi viipyy?
”Alla vähän historiatietoa”
Oikein hyvät käppyrät löytyy:
https://scontent-hel2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/47575696_1837754233001702_2409012599019536384_o.jpg?_nc_cat=111&_nc_sid=ca434c&_nc_oc=AQmO_Hp9kfhE7wbbko5pLf39aEnKaiFMkA3DVu4xx7w5MY4yqspQ_AMXL4rb1vrierw&_nc_ht=scontent-hel2-1.xx&oh=b50c609285fda48c95bc263b7e57f025&oe=5E83EC43
Kyllä tuossa nyt näkyy mystinen lämpeneminen vaikka pitäisi viilentyä ja palata jääkauteen.
Tässä erittäin hyvät käppyrät: https://curryja.files.wordpress.com/2017/04/figure-38.png
Tuo ”obiliquity” on se maan akselin asento ja tuo kun muljahtelee niin se vaikuttaa siihen jääkauteen siirtymisessä.
Eli, jos aiemmin holoseenissa ollut lämpimämpää niin se EI TARKOITA sitä että olisi normaalia jos nyt on tuollaisia lämpöjä. Pitäisi muljahtaa jääkauteen mikäli jokin ei lämmitä.
Mutta kiitos linkistä, osoittaa hyvin että olen oikeassa ja viilenevä trendi nähdään ja nyt hiljattain alkanut lämpenemään.
Ilmoita asiaton viesti
Katsos kun jääkauden ”tuleminen” kestää kymmeniä tuhansia vuosia, kuten sen loppuminenkin.
En siis valitettavasti voi sitä kertoa sinulle.
Ilmoita asiaton viesti
”Katsos kun jääkauden ”tuleminen” kestää kymmeniä tuhansia vuosia, kuten sen loppuminenkin.”
No ei.
Katsohan tarkemmin tätä: https://en.wikipedia.org/wiki/Interglacial#/media/File:Ice_Age_Temperature.png
Siinä se alin käppyrä on ”ice volume”, ja silloin kun käppyrä nousee niin jäät kutistuu ja kun se laskee niin jäät kasvaa. Se sellainen vaihe missä jäät ovat nykyiseen tapaan minimissä kestänyt enintään 10000v, tämä oli silloin 400000v sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Näin se juuri menee.
Uskon, että ilmastonmuutos on tosiasia, mutta juuri siten, että muutokset tulevat useiden sukupolvien ehkä satojen vuosien aikana. Nythän kauhua ilmastonmuutoksesta kylvetään jo meidän tämän sukupolven vanhuksien keskuudessa.
Esimerkiksi tuleviin mahdollisiin tulviin ihmiskunta voi aivan hyvin muutaman kymmenen vuoden aikana varautua paremmin kuin hyvin. Kansakunnilla on varsin hyvin aikaa varautua tuleviin muutoksiin sen sijaan, että nyt valheellisesti ihmisille uskotellaan, että muutokset voitaisiin estää.
Rantapadot on keksitty. Hollanista 20 % sijaitsee merenpinnan alapuolella ja yli puolet maa-alueesta korkeintaan 1 m merenpinnan yläpuolella. Viimeiset tulvat Hollannissa on koettu kun vesi on tullut heidän ”perseen takaa! eli kun joet mm. Rhein on tulvinut.
Ilmoita asiaton viesti
Olen taipuvainen ajattelemaan, että aurinko jatkaa entisten syklien tapaan hiljaiseloa esim. 60v, että lämpenemistä tapahtuu hyvin nihkeästi. Tieto tarkentuu toki joka vuosi.
Ja mikäli CO2 pitoisuudet korkeat ja jatkaa kasvuaan niin sitten kun se aurinko taas siirtyy aktiivisempaan vaiheeseen niin siitä ei sitten hyvä heilu jos tällä vauhdilla poltetaan hiiltä.
Ei ne tulvat tässä mielestäni ole edes ongelma vaan se, että kun ilmastovyöhykkeet siirtyvät niin esimerkiksi Suomeen mönkii kaikenlaista kultasakaalia, tuhohyönteistä, lehtipuita ja miljoonia ihmisiä. Kaikki eliöstö siirtyy itselleen optimaallisille ilmastovyöhykkeille.
Silloin kun ilmasto viileni rooman rauhan jälkeen niin kyllä sen ymmärtää, että jossain aasian aroilla tuli vilu niin, että hunnit vähän lähti liikuskelemaan.
https://en.wikipedia.org/wiki/Roman_Warm_Period
https://fi.wikipedia.org/wiki/Hunnit
Niin voi sitten miettiä mitä tällaiset ilmastonmuutokset tarkoittaa kun maailmassa on ne 10 miljardia ihmistä.
Ilmoita asiaton viesti
”Olen taipuvainen ajattelemaan, että aurinko jatkaa entisten syklien tapaan hiljaiseloa esim. 60v, että lämpenemistä tapahtuu hyvin nihkeästi”
Miten se voi jatkaa hiljaiseloa, kun on ollut harvinaisen aktiivinen viimeiset sata vuotta?
Nyt on kyllä vaara, että se vaipuu minimiin, mistä meille suomalaisille ei hyvä seuraa.
http://cc.oulu.fi/~usoskin/personal/lrsp-2008-3Color.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Vaaraa ei ole, mahdollinen minimi korkeintaan kykenee hieman hidastamaan lämpenemistä.
Ilmoita asiaton viesti
”Miten se voi jatkaa hiljaiseloa, kun on ollut harvinaisen aktiivinen viimeiset sata vuotta?”
Höpöhöpö.
Auringon pilkkuilla ja auringon aktiivisuudella on yhteys: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/28/Sunspot_Numbers.png
Auringon pilkut olleet 0-1 vuosikausia: https://sohowww.nascom.nasa.gov/sunspots/
On se minimi nyt parhaillaan ja ollut jonkin aikaa mutta lämpötiloissa ei tunnu. Siksi ajattelen että hiljaiselo jatkuu sen 60-70v kuten muutama sata vuotta sitten ja lämpötilat jokseenkin tasaiset. Paitsi jos nähdäänkin lämpötilan nousevan vaikka auringon aktiivisuus jatkuu matalana niin sitten ihmiskunnan ongelmat ovat suurempia.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkistappas tietosi kaarnattu, aurinko on aktivoitunut koko ajan tuonne 60-luvulle asti, jonka jälkeen sen säteilyteho on hyvin hitaasti laskenut keskimääräisesti. Merkittävin muutos on säteilytehohuippujen lasku.
https://lasp.colorado.edu/lisird/data/nrl2_tsi_P1D/
Ja niistä auringon pilkuista sen verran, että vasta kahdessa viimeisessä syklissä on ollut näitä pilkuttomia päiviä merkittävämmin. Eikä kyseessä ole ”vuosikausia” kestänyt tilanne.
https://lasp.colorado.edu/lisird/data/international_sunspot_number/
Ilmoita asiaton viesti
”Merkittävin muutos on säteilytehohuippujen lasku.”
Aivan.
Tuo onkin hyvä käppyrä. Ei se uusi minimi ihan vielä ole mutta olennaisin juttu tässä on tietenkin havaittavissa oleva aktiivisuuden lasku tämän vuosituhannen puolella kun samanaikaisesti on edelleen havaittu jäätiköiden vetäytyvän.
Ilmoita asiaton viesti
Sosiaalinen paine ja mielikuva siitä, että kuuluu rahvasta fiksumpaan vähemmistöön, ovat kyllä ihan varteenotettavia selityksiä niin flatearthismille kuin ilmastonmuutosdenialismillekin.
Ilmoita asiaton viesti
Monologin pitäjä Karjalaisen otsikko kertoo, enempää en lukenut, että ollaan pihalla siitä mitä ilmastonmuutoksella milloinkin tarkoitetaan. Ja oikeassahan tuo on, enemmistö ei kiellä että ilmasto muuttuu.
Ilmoita asiaton viesti
Tuosta Jalin blogeista olen ilmoitellut joka ikisen blogin turhiksi. Koska toisissa keskustelufoorumeissa toistuvia ja joka päiväisinä pariin kertaan avattuja blogeja tyhjänpäiväisiä tai itsestäänselvyyksinä otetuissa blogeissa on kysytty, että onko nämä sellaisia asioita, joissa on jotain uutta ja jos ei, niin bannia tulee kahdeksi viikoksi.
Tuota Jali harrastaa blogitrollaamisena.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös tämäkin sitten ole tosiasian kieltämistä:
”Ilmastotieteessä sellaisia tutkimuksia kuin Mannin lätkämailakäyrä ja 97%:n konsensustutkimus ovat poistamatta ”laatulehtien” julkaisuista, vaikka ne on osoitettu kiistatta virheellisiksi.”
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aveollila1-2/ollila-vastaan-ipcc/#comment-3130649
Missähän on se selvä fakta, joka osoittaa tuon lätkämailakäyrän virheelliseksi?
X
Ilmoita asiaton viesti
Faktat, jotka osoittavat lätkämailakäyrän virheelliseksi ovat: Ilmastohistorian väärentäminen Mannin tutkimuksessa ja datan manipulaatio sillä tavoin että mikä tahansa data saadaan osoittamaan lätkämailaa.
Ilmoita asiaton viesti
Lähdeviitteet?
X
Ilmoita asiaton viesti
Eikös sitä ole mukavasti käsitelty tuossa:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/esko-karinen/vaite-97-tiedemiehista-on-ilmastonmuutosvaitteista-perattomin/
Kämäräinenkin on saanut tuoda oman näkemyksensä ihan kivasti esille. Keskustelusta muistaakseni löytyy erinäisiä linkkejä lähteisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä vaiheessa voisi blogisti Ollila lyödä omat korttinsa pöytään.
X
Ilmoita asiaton viesti
Aheesta on kirjoitettu ainakin yksi kirja ja kolme tieteelistä artikkelia:
https://climateaudit.org/multiproxy-pdfs/
https://climateaudit.files.wordpress.com/2005/09/mcintyre.grl.2005.pdf
Mutta ilmastoeliittiin kuuluva Michael Mann on saanut Wikipediaan ”viimesen sanan”:
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Hockey_Stick_and_the_Climate_Wars
Homma lätkämailan osalta aivan selvä väärennös. IPCC ei halua enää tietää koko asiasta, vaikka se oli markkinoinnin pääväline vuonna 2001 arviointiraporttia TAR esiteltäessä. Siinä on kaksi niin pahaa virhettä, että se pitäisi poistaa tieteellisenä julkaisuna kyseisen lehden toimesta, mutta sitä ei tule koskaan tapahtumaan. Kyseinen graafi sai minussa aikaan reaktion: Kaikki tietää, että 1600-luvulla oli poikkeuksellisen kylmä ajanjakso. Mannin käyrästä se puuttui ja IPCC markkinoi tällaista tulosta tieteenä. Johtopäätökseni oli, että en tule koskaan luottamaan organisaatioon nimeltä IPCC ja olen ollut oikeassa.
Ilmoita asiaton viesti
Niitä ”viimeisiä sanoja” on tuon wikipediassa mainitun Mannin kirjan julkaisemisen jälkeen tullut tutkijoilta:
”Our global temperature reconstruction for the past 1500 years is indistinguishable within uncertainty from the Mann et al. (2) reconstruction; both reconstructions document a cooling trend
from a warm interval (~1500 to 1000 yr B.P.) to a cold interval (~500 to 100 yr B.P.), which is approximately equivalent to the Little Ice Age (Fig. 1A). This similarity confirms that published temperature reconstructions of the past two millennia capture long-term variability, despite their short time span (3, 12, 13). Our median estimate of this long-term cooling trend is somewhat smaller than
in Mann et al. (2) though, which may reflect our bias toward marine and lower-latitude records.”
”(2) 2. M. E. Mann et al., Proc. Natl. Acad. Sci. U.S.A. 105,
13252 (2008)”
https://www.researchgate.net/publication/235885717_A_Reconstruction_of_Regional_and_Global_Temperature_for_the_Past_11300_Years
X
Ilmoita asiaton viesti
Mannin lätkämailan humpuukista on kirjoitettu kokonainen 300-sivuinen kirja.
http://ilmastorealismia.blogspot.com/2015/08/hapeaksi-ammattikunnalle.html
Ilmoita asiaton viesti
”Steyn’s writing style is broadly appealing, but his humor, initially reminiscent of XKCD, underestimates his audience. His colloquial tone could be seen as a satirical take on what Steyn refers to as Mann’s “cartoon climatology,” but it eventually subverts his argument by driving the same points over and over while never fully delving into scientific details. Although Steyn champions a nuanced view of climate science, his own nuance only goes so far as to tell his readers that they should be less certain, because meteorology and climate science are uncertain.”
http://www.yalescientific.org/2015/11/book-review-a-disgrace-to-the-profession/
X
Ilmoita asiaton viesti
Who is Amy Ho?
Ilmoita asiaton viesti
https://www.linkedin.com/in/amyho576/
X
Ilmoita asiaton viesti
Amy Ho
Insights Analyst, Esports at Blizzard Entertainment
https://www.blizzard.com/en-us/
Varsinainen lätkämaila-asiantuntija.
Ilmoita asiaton viesti
Lätkämaila tavallaan onkin taustalla, kun kritiikin tyyli on ”etulinjassa”.
K
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on kokonaista 12 kohdan analysointi 97 % konsensuksen humpuukista mitä aussipoika John Cook on yrittänyt syöttää medialle.
http://joannenova.com.au/2013/05/cooks-fallacy-97-consensus-study-is-a-marketing-ploy-some-journalists-will-fall-for/
Ilmoita asiaton viesti
”Enemmistö ei kiellä ilmastonmuutosta” on Jali Karjalaisen kirjoitus asiasta. Voin vakuuttaa, ettei kannata lukea.
Jali on sekaisin, jonka johdosta estää omien kirjoitustensa kommentoinnin, ei kestäisi sitä arvostelun tulvaa.
No, virheitä tuossa väittämässä on:
1) enemmistön kannalla ei ole merkitystä, kun kyse on tieteestä.
2) enemmistö on harhaanjohdettua (katso hegemonia-oppi)
3) ilmastonmuutos on ihanan sekava sana, ei tarkoita ihmisen vaikutusta.
4) Mitä tulee tiedemiehiin, niin tutkimukset tieteilijöiden kannasta ovat valheellisia (eikä niillä mielipiteillä ole viime kädessä edes arvoa, tiede ei perustu mielipiteisiin).
Tenka Issakainen tuossa lohkaisi leukavasti denialisteista. Hänen väittämämsä pätee ehkä vielä paremmin hyvesignaloiviin jotka perustavat mielipiteensä muka puhtaaseen tieteeseen olematta selvillä ilmu-opin heikoista puolista.
Ilmoita asiaton viesti
Sosiaalinen psykologia voi aika hyvin selittää, miksi Jalin uusimman kirjoituksen 7000 opinahjoa julistautuvat ilmu-uskovaisiksi.
Samaan tapaan voi kysyä, voiko Helsingin yliopistossa tehdä tutkimusta joka kävisi vastaan Ilmatieteen laitoksen skenaarioita. Vastaus, ei oikein voi.
Ilmu luo houkuttelevan kuvion hyötyä ja seurata laumaa, totuudesta viis. Bramiiniluokan höyrähtäminen huonoihin ideoihin käy ilmi siitäkin, millaisiin ideoihin yliopistoissa on höyrähdetty menneinä vuosikymmeninä.
Ilmoita asiaton viesti
Olipas taas Jalilla otsikko, hyväksyy ilmastonmuutoksen?
Luulen että korkeakouluja on enemmän kuin 7000 ja että kaikki hyväksyy sen että ilmasto muuttuu. Mitä sitten jos ei hyväksy 😆 .
Ilmoita asiaton viesti
Esko Karinen kirjoitti: ” Tenka Issakainen tuossa lohkaisi leukavasti denialisteista.”
Mielestäni Tenka Issakainen päinvastoin ”lohkaisi” varsin osuvasti. Meillä itse kullakin taitaa olla jonkinasteinen kaipuu kuulua ”rahvasta fiksumpaan vähemmistöön”. Jos emme kuitenkaan koe käytännössä pääsevämme siihen, voimme katkeroitua ja ruveta kehittelemään harhakuvitelmia ”eliitistä” tai ”salaliitoista ja huijauksista”, joita tuo eliittivähemmistö sitten muka harrastaa meidän päänmenoksemme.
Ilmoita asiaton viesti
Kerro mikä on ilmastonmuutosdenialisti tai ilmaston kieltäjä jne, ihan omin sanoin?
Ilmoita asiaton viesti
Ihmiset joiden todellisuuskäsitys ei vastaa tieteellistä maailmankuvaa jääkausi-lämpökausi vaihtelusta ja joiden mielestä ilmastossa ei havaita tähän nähden poikkeavaa lämpenemistä.
Näihin samoihin harhoihin yhdistyy usein litteän maan kreationismi ja porukka lukee aineistoa jostain yhdysvaltalaisista huuhaa lähteistä, maassa jossa kreationisteja on peräti 40% väestöstä.
Jännästi sama osuus ihmisistä siellä ei juo enää Corona olutta: https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/d1c212c7-25dd-47ab-b62a-c2e716340aab
Onkin erittäin huolestuttavaa, että Suomessa on ihmisiä jotka ottavat vaikutteita tyhmien ihmisten persläpimaasta.
Edit:
Niin ehkä tuo ei ole mitenkään yllättävää että hölmölandia on mitä on kun se oli se siirtomaa mihin dumpattiin kaikki roskasakki ja vaikeimmat hihhulit kuten vaikka puritaanit: https://fi.wikipedia.org/wiki/Puritanismi
Ilmoita asiaton viesti
Kerropa miksi ”ilmastonmuutostutkijat” eivät vastaa heille asetettuihin yksinkertaisiin kysymyksiin, jotka heidän on pakko tietää, jos ovat vahvasti ”tieteensä” takana. Se on SE Big Question!
Kysymykset ovat erittäin ratkaisevassa roolissa ihmisen aiheutaman ilmastonmuutoksen suhteeen.
Ilmoita asiaton viesti
”Kerropa miksi ”ilmastonmuutostutkijat” eivät vastaa heille asetettuihin yksinkertaisiin kysymyksiin, jotka heidän on pakko tietää, jos ovat vahvasti ”tieteensä” takana.”
En minä tiedä kuka on kysynyt ja mitä.
Aika paljon yksinkertaisiin kysymyksiin löytyy vastausta esimerkiksi fysiikasta, todellisuudesta tehtävistä havainnoista ja loogisesta päättelystä.
Esimerkiksi jäätiköiden vetäytymisestä nähdään hyvin, että ilmasto lämpenee mutta silti hölmölandiassa senaattiin joku älykääpiö toi jonkun lumipallon ja alkoi saarnata että mitää lämpenemistä ei ole.
Ilmoita asiaton viesti