Koronakuolleisuusluvut vertailumaittain – Suomen tilanne näyttää huonolta

 

Kuva 1. Koronan kuolleisuusluvut muutamissa vertailumaissa 27.3.2020 tietolähteen ECDC mukaisesti.

Olen päivittänyt kuvan 1 koronakuolleisuuslukuja muutamissa vertailumaissa. Graafien piirtäminen alkaa kunkin maan osalta 1. raportoidun kuolin tapauksen mukaisesti juoksevasti. Muiden maiden luvut on suhteutettu Suomen väestömäärään, jolloin voidaan suoraan nähdä, mikä olisi Suomessa kuolleisuus, jos pandemia noudattaisi meillä kyseisen maan kuolleisuuskehitystä.

Käyrästössä erottuvat Kiinan ja Etelä-Korean alhaiset kuolleisuusluvut muista maista, koska siellä noudatettiin tiukkaa ennakoivaa strategiaa. Muut maat kuten Suomi valitsivat tietoisesti reagointistrategian tai joutuivat siihen kuten Italia. Tyypillistä näiden maiden kuolleisuusmäärien kehittymiselle on, että ne noudattavat aika tarkkaan samaa kehitysmallia, jonka takia kuolleisuusluvut tulevat olemaan näillä näkymin huomattavasti korkeammat kuin Kiinassa ja Etelä-Koreassa.

Suomen kuolleisuusluvut ovat vasta alkuvaiheessa ja on liian aikaista sanoa mitään tarkkaa ennustetta. Alku kuitenkin näyttää noudattavan samaa kehitystä kuin vertailumaat Italia, Espanja ja Ruotsi. Jos kehitys jatkuu samanlaisena, niin alustava arvio kuolleiden määrästä olisi luokkaa 1000. Tätä huonoa kehitystä tukee seuraavat havainnot Suomen koronatilanteen hoidosta:

  • Suurin riskiryhmä eli yli 70-vuotiaat eivät ole ottaneet karanteenikehotusta vakavasti, vaan ovat kulkeneet kaupoissa ja apteekeissa ilman suojaimia, ja myös näissä kohteissa tiskin takana olevat työntekijät ovat olleet ilman suojaimia.
  • Suomen hiihtolomakaudella ulkomailta saatiin virustartuntoja ennen kaikkea Italiasta ja Itävallasta. Näille lomalaisille ei ollut edes karanteenisuosituksia, joten he levittivät viruksen tehokkaasti eri puolille Suomea.
  • Noin puolet tartunnan saaneista ovat oireettomia, joka tekee taudin leviämisestä salakavalaa.
  • Hallituksen ja THL:n ohjeissa ei ole neuvottu käyttämään henkilökohtaisia suojaimia, joten ihmiset eivät pidä niiden käyttöä tarpeellisena. Osittain syynä voi olla se, että suojaimia ei ole ollut saatavilla riittävästi.

Tälläkin hetkellä suurin osa ikäihmisitä joutuu suorittamaan kauppaostoksensa itse, koska kaupat eivät pysty järjestämään ostosten keräilyä ja kuljetusta riittävästi määrin. Toisaalta maassa on työkykyisiä henkilöitä lomautettuina suuret määrät, mutta hallitus ei koe asiakseen organisoida tätä asiaa niin, että ”tarjonta ja kysyntä” kohtaisivat. Kauppojen ja apteekkien henkilökunnalla ei ole suojaimia, ja se edesauttaa viruksen leviämistä. Asioita hoidetaan edelleen hyvin leväperäisesti.

Kuvassa 2 on eri tietolähteen mukaan piirrettyjä käyriä.

Kuva 2. Koronaviruskuolemien lukumäärä Worldometers-tietolähteen mukaan.

USA:n ja Ranskan luvut ovat kehittyneet alkuvaiheessa eri tavalla kuin muissa maissa eli hitaammin. USA:n kehitystä voi selittää maan suuruus, jonka vuoksi virus leviää eri nopeudella eri osavaltioissa. Ranskan hidas kehitys pistää silmään, mutta ovat luvut ovat kovassa kasvussa ja saavuttivat muut maat nopeasti.

Lisäys klo 15:00. Olen lisännyt Saksan graafin Kuvaan 1. Saksan kuolleisuuslukuja on pidetty poikkeuksellisen alhaisina. Kuvaa 1 tarkastelemalla havaitaan, että kuolleisuus lähti hitaasti kasvuun, mutta nyt nousunopeus on samaa luokkaa kuin Espanjassa ja Italiassa.

+5
aveollila1
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto). Uskon demokratiaan ja markkinatalouteen (en kapitalismiin) ja kansallisvaltioon. Olen tutkinut 10 vuotta ilmastonmuutosta, josta julkaisuja on kertynyt 19. Tutkimukseni keskittyvät ilmastonmuutoksen ytimeen eli kasvihuoneilmiöön, hiilidioksidin osuuteen ilmastonmuutoksessa ja hiilen kiertoon. Tulokseni osoittavat oleellisia virheitä IPCC:n tieteessä. Olen kutsuttu norjalaisen järjestön Klimarealistine (Climate realister) tieteelliseen neuvostoon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu