Macron nokittaa Johnsonia Brexit-pelissä: Teidän kalanne tai teidän sähkönne

Kuten tunnettua Brexit-neuvottelut eivät ole edistyneet lainkaan tämän vuoden aikana. UK:n pääministeri Johnson on ottanut asenteen, että jos UK:lle ei anneta samanlaista vapaakauppasopimusta kuin Kanadalle, niin neuvotteluja on turha jatkaa. Tähän väliin muistutus kahdesta termistä. Vapaakauppa on tullitonta kauppaa kahden osapuolen välillä ja termi ”sisämarkkinat” tarkoittaa tavaroiden, palveluiden, rahan ja ihmisten vapaata liikkumista EU:n sisällä. Brittien yksi päämotiiveista Brexitissä on ollut päästä eroon ihmisten vapaasta liikkumisesta, mutta vapaakauppa sen sijaan sopii heillekin. Sehän on EU:n suurin etu ja ihmisten vapaa liikkuvuus on sen sijaan myrkkypilleri. EU tietää tämän ja se haluaa näyttää mahdollista eroa haikaileville EU-maille, että se ei olekaan läpihuutojuttu. Kosto tulee.

Pääministeri Johnson on ilmoittanut, että Brexit-neuvottelut ovat ohi. Jo aikaisemmin Johnson on ilmoittanut, että UK ottaa takaisin vanhat kalastusalueensa ja EU-mailla ei ole sinne sen jälkeen asiaa.  Ranskan pääministeri Macron reagoi tähän varsin raivokkaasti ilmoittaen, että ranskalaisia kalastajia ei uhrata sopimuksen kustannuksella. Onko pääministeri Macron EU:n pääneuvottelija tässä asiassa? Ei ole vaan hänen maanmiehensä Michel Barnier. Macronille täytyy nostaa hattua, että hänkin ajaa ensisijaisesti oman maansa etua. Englantilaisilla on jo vuosisatoja ollut tunnuslause ”Oikein tai väärin, Englanti ensin”. Suomalaisten politiikkojen kirjoittamaton tunnuslause näyttää olevan: “Oikein tai väärin, EU tai mikä muu maa tahansa ennen kuin Suomi”.

Kuva 1. Kalastusoikeudet Britannian ympärillä.

Nämä Macronin ulostulot ovat yksi esimerkki siitä, että hän haluaa ottaa EU:n tosiasiallisen johtajan viitan harteilleen Merkelin väistyttyä. Vanha rouva pysyy vain sitkeästi mukana ja huhut hänet luopumisestaan voivat olla ennen aikaisia. Vaikeaa se on luopua vallasta.

Kalat vai energia?

Kalastusoikeuksia vastaan Macron nokitti Johnsonia energialla. Macron esitti kalastusoikeudet brittien vesillä ovat arvoltaan 650 miljoonaa euroa ja brittien sähkön osto EU:sta on arvoltaan noin 2500 miljoonaa euroa. Eikä tässä kaikki. Jos EU sulkisi UK:n kokonaan EU:n energiamarkkinoilta, niin se iskisi vielä pahemmin britteihin. He nimittäin ostavat tätä nykyä noin puolet kaasusta ulkomailta; Norjasta, Alankomaista ja Qatarista.  Ja vielä pahempaa on se, että kun UK:n tuulivoimalat puskevat satunnaisesti liikaa sähköä verkkoon, niin se on saatu siirrettyä ja myytyä samoja kanaalin alittavia sähkönsiirtolinjoja pitkin Eurooppaan.

Kuva 2. Sähkönsiirtolinjat ja kaasuputkisto Britannian ja Euroopan välillä.

UK on esimerkki vihreän sähkön vaaroista. Ulkovallat voivat energian avulla kiristää sitä. Energiaverkko on minkä tahansa maan perusinfrastruktuuria. Ei kuitenkaan suomalaisten poliitikkojen mielestä. Suomi on poikkeuksellisen riippuvainen sähkön tuonnista: jopa 15–20 % kulutuksesta joudutaan kattamaan tuontisähköllä. Voimakas tuontiriippuvuus on riski huoltovarmuudelle. Euroopassa ei juuri missään sähkön tuontiosuus nouse niin suureksi kuin Suomessa. On ihan turha puhua Venäjän karhun uhkasta Suomen turvallisuudelle, jos näin arktisessa maassa sähkön tuotanto on näin suuressa määrin tuonnin varassa.

Brittien sähköverkostosta on tuulivoimasähkön myötä tullut häiriöherkkä. Viime vuonnakin ihmiset jäivät metroon tuntikausiksi, kun sähköverkko petti. EU:n pääneuvottelija Michel Barnier on aikaisemmin yrittänyt hillitä Macronin lausumia, mutta on nyttemmin myös koventanut äänenpainoja, että EU:n kalastajia ei voida uhrata.

***

Arvelen, että ainakaan Johnson ei peräänny kalastusoikeuksien kanssa. Arvelen myös, että EU ei saa päätöksiä aikaan energiaembargon osalta, kun se hetki tulee. Ei vaikka pidettäisiin yöllisiä neuvotteluja ja kellot pysäytettäisiin. Mutta Macron voi kyllä laittaa ranskalaisen sähkön vientikieltoon UK:n.

aveollila1

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto). Uskon demokratiaan ja markkinatalouteen (en kapitalismiin) ja kansallisvaltioon. Olen tutkinut yhdeksän vuotta ilmastonmuutosta, josta julkaisuja on kertynyt 19. Tutkimukseni keskittyvät ilmastonmuutoksen ytimeen eli kasvihuoneilmiöön, hiilidioksidin osuuteen ilmastonmuutoksessa ja hiilen kiertoon. Tulokseni osoittavat oleellisia virheitä IPCC:n tieteessä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu