Merkel ja Macron ovat päättäneet EU:n kehityksen liittovaltioksi – ratkaiseva askel tulossa

Merkel ja Macron ovat päättäneet EU:n kehityksen liittovaltioksi

Kuvakaappaus Ylen iltauutisista 29.6.20.

Eilen Ylen iltauutisissa oli mukana uutinen Merkelin ja Macronin tapaamisesta. Uutinen oli lähetyksen tiivistelmässä sijaluvulla neljä, koska Jällivaaran koronatilanne oli Ylen mielestä tärkein uutinen maailmassa Suomen kannalta. Tapaaminen oli sentään rankkeerattu säätilanteen muutoksen edelle. Ylen mielestä tuossa tapaamisessa oli kysymys vain parin EU-maan johtajan pohdiskeluja EU:n elvytysrahastosta (ironiaa).

Saksa ja Ranska esittivät aikaisemmin kooksi 500 miljardia, jonka komissio nosti 750 miljardiin. Uutisessa kerrottiin, että Saksan liittokansleri Merkel ja Ranskan presidentti Macron ovat asettuneet tukemaan EU-komission esitystä EU:n elvytysrahaston suuruudeksi. Saksa aloittaa EU:n puheenjohtajamaana huomenna ja Merkel ilmoitti, että elvytysrahastosta päättäminen on sen päätavoite ja se on tarkoitus saada sovittua jo heinäkuun aikana. Elvytysrahaston koon nostaminen 750 miljardiin on nähdäkseni neuvottelutaktinen liike, jotta nuiville EU-maille voidaan antaa jotain vastineeksi tyytymälle 500 miljardiin.

EU-maiden johtajat kokoontuvat kahden viikon päästä Brysseliin keskustelemaan ja päättämään elvytyspaketin koosta ja sisällöstä eli paljonko lainaa ja paljonko avustusta. On tunnettua, että tähän saakka EU:ssa on mennyt läpi ne esitykset, joita Saksan Merkel on tukenut ja ajanut. Nyt Macron on asettunut samalle kannalle. Ainakin kaikille muille EU-maille tilanne on pohjustettu nyt täysin selväksi.

Mitkä olivat Merkelin saatesanat tälle päätökselle? Ne sanat kannattaa lukea ajatuksella. Lainaus Ylen tekstityksestä:

”Saksa ja Ranska haluavat tehdä töitä tulevina kuukausina sen eteen, että Eurooppa on meidän tulevaisuutemme. Eurooppa koostuu monista maista, mutta vain yhdessä olemme vahvoja. Euroopalla on paljon tehtävää maailmassa. Kyse on digitalisaatiosta ja ilmastonsuojelusta. Kyse on myös suuressa määrin rauhan ylläpitämisestä”.

Tätä lausuntoa kannattaa pohtia sitä taustaa vasten, että kyse piti olla EU:n elvytysrahastosta. Merkel ei edes mainitse kyseistä asiaa eli kyse on jostain paljon suuremmasta.  Merkel korosti lehdistötilaisuudessa, että maailma ei ole entisellään koronakriisin jälkeen. Ylen kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen tiivisti Merkelin sanoman niin, että EU:n tulee olla ”vihreä, digitaalisesti kestävä, omavarainen, solidaarinen ja suvereeni”.

Aivan yhtä hyvin Turtiainen olisi voinut tiivistää sanoman, että Merkelin ja Macronin mukaan EU ottaa nyt ratkaisevan askeleen kohti liittovaltiota. Asia, jota ei saa sanoa ääneen, mutta saa vielä itse kukin ajatella. Mitä muuten tarkoittaa Merkelin viesti, että EU:n pitää olla suvereeni?

Wikipedian määritelmä suvereniteetille: Suvereniteetti tarkoittaa täydellisen, ehdottoman ja riippumattoman vallan omaamista jollain maantieteellisellä alueella.[1][2] Suvereeni on toisin sanoen taho: joko konkreettinen (kuten ”keisari”) tai abstrakti, (kuten ”valtio”), jolla on ehdoton valta päättää alueen laista ja hallinnosta.

Jos Merkelin ja Macronin visio toteutuu, niin EU ei todellakaan ole sama Saksan puheenjohtajakauden jälkeen. Lausunnossaan Merkel rinnastaa EU:n Eurrooppaan: Merkelin visiossa ei ole pelkästää suvereeni EU, vaan suvereeni Eurooppa. Siillä lailla.  Saksa rulettaa. Deuchland über allesSaksa ennen kaikkea. Kivan kaksimielinen ilmaisu ainakin suomeksi.

aveollila1

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto). Uskon demokratiaan ja markkinatalouteen (en kapitalismiin) ja kansallisvaltioon. Olen tutkinut yhdeksän vuotta ilmastonmuutosta, josta julkaisuja on kertynyt 17. Tutkimukseni keskittyvät ilmastonmuutoksen ytimeen eli kasvihuoneilmiöön, hiilidioksidin osuuteen ilmastonmuutoksessa ja hiilen kiertoon. Tulokseni osoittavat oleellisia virheitä IPCC:n tieteessä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu