Miksi Alaskan pohjoisrannalla hiilidioksidipitoisuus vaihtelee syklisesti rajuimmin?

 

Lähes kaikille ilmastoasioita seuraaville on tullut selväksi, että globaali hiilidioksidin pitoisuus vaihtelee syklisesti vuodenaikojen mukaan. Eräs yliaktiivinen blogisti on ottanut tavakseen raportoida viimeisimmän hiilidioksidipitoisuuden lähes päivittäin. Arvelen, että raportointi loppuu viimeistään puolen vuoden päästä, kun lukemat ovat kääntyneet laskuun.

Kuva 1. Mitattuja hiilidioksidipitoisuusien trendejä

Kuvassa 1 on esitetty neljästä eri maailmankolkasta mitattuja arvoja. Mauna Loan mittausarvojen katsotaan edustavan globaalia keskiarvoa varsin hyvin. Ilmastotieteen yhteinen näkemys on, että syklisen vaihtelun syy vuodenaikojen mukaan johtuu siitä, että n. 70 % kasvillisuudesta on pohjoisella pallonpuoliskolla ja kun kasvien yhteyttäminen hidastuu ja paikoittain loppuu kokonaan talviaikana, niin hiilidioksidipitoisuus nousee laskeakseen taas kasvukauden aikana. Hiilidioksidi on kasveille välttämätöntä kasvun kannalta.

Kuva 2. Alaskan kartta

Kirjoitukseni aihe on Barrowissa mitatut hiilidioksidiarvot. Barrow sijaitsee Alaskan pohjoisrannalla kuvan 2 mukaisesti suurin piirtein kahden arktisen meren eli Tsuktsimeren ja Beaufortin meren risteyskohdassa. Kysymykseni ilmastoalan aktivisteille on, että mistä syystä CO2-pitoisuus vaihtelee tässä kohdassa kaikkein eniten minimin ja maksimin eron ollessa jopa yli 20 ppm. Kaikki keinot ja menetelmät ovat sallittuja integrointi ja derivointi mukaan lukien, jos haluaa perustella omaa kantaansa.

Aikomukseni on palata asiaan n. 2-3 tunnin kuluttua, ja katsoa siinä vaiheessa, onko tullut mitään ehdotuksia.

Lisäys klo 19.20.

Kuva 3. Hiilidioksidipitoisuudet ja merijään vaihtelu Tsuktsimerellä

 

Hiilidoksidimittaustulokset Sodankylässä lisätty klo 21.50.

 

Kuva 4. Hiilidioksidimittaustrendejä Sodankylässä

aveollila1

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto). Uskon demokratiaan ja markkinatalouteen (en kapitalismiin) ja kansallisvaltioon. Olen tutkinut yhdeksän vuotta ilmastonmuutosta, josta julkaisuja on kertynyt 17. Tutkimukseni keskittyvät ilmastonmuutoksen ytimeen eli kasvihuoneilmiöön, hiilidioksidin osuuteen ilmastonmuutoksessa ja hiilen kiertoon. Tulokseni osoittavat oleellisia virheitä IPCC:n tieteessä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu