Miksi Saksalla menee huonosti ja Ranska porskuttaa Macronista huolimatta?
Johdanto
Silmiini on osunut kolme juttua, joissa on samoja elementtejä ja yhteisiä tekijöitä. Johdantona käytän tämän päivän Hesarissa ollutta Heikki Aittokosken kolumnia otsikolla ”Onko Ranska nykyään parempi Saksa?” Otsikko voi tuntua yllättävältä, koska Emmanuel Macronin Ranska tuntuu lipuneen vaikeuksista toisiin. Pitkäkestoiset ja väkivaltaiset mielenosoitukset ovat seuranneet toisiaan. Le Figaron kyselyssä ranskalaisista arvioi myönteisesti Macronia vain 27 % ja 66 % kielteisesti. Sen vuoksi Macronia on pidetty rampana ankkana.
Mutta rahoituslaitokset ja suuriyritykset ovat nähneet asiat toisin ja toimineet sen mukaan. Tällä viikolla Der Spiegel julkaisi Ranskaa kehuvan artikkelin ”Frankreich – das bessere Deutschland” eli ”Ranska – parempi Saksa”. Ranskan talouskasvu on ollut tuplasti nopeampaa kuin Saksan. Ranska saa enemmän investointeja kuin Saksa. Syynä näyttää olevan teollisuuden kannalta yksi aivan kriittinen tekijä: Ranskassa teollisuus saa sähkönsä puolta halvemmalla kuin Saksassa. Der Spiegel ynnäsi, että Ranskassa on Saksaan verrattuna myös kehittyneempi luotijunaverkosto, puhtaampi sähköntuotanto, vähemmän ihmisiä köyhyysrajan alapuolella ja enemmän alle kaksivuotiaita päivähoidossa.
Ranskalainen sähkö versus saksalainen sähkö
Ranskan sähköstä tuotetaan lähes 70 % ydinvoimalla. Uusi liittokansleri Olof Scholtz on jatkanut itsevarmasti saksalaista vihreän ideologian politiikkaa ja salli sulkea loputkin ydinvoimalaitokset. Voidaan puhua vihreästä typeryydestä, koska ydinvoimalaitosten tuotantoa ei ole voitu korvata puhtaalla energialla. Kuvassa 1 on Saksan sähkön tuotannon tilanne vuonna 2019.
Kuva 1. Saksan sähköntuotanto tuotantotavan mukaan.
Kuvasta nähdään, että uusiutuvien sähköntuotantomuotojen osuus oli 242,6 TWh eli 40,1 %. Kuvassa 2 näkyy pitemmän aikavälin trendi vuoteen 2022.
Kuva 2. Saksan sähköntuotannon trendit tuotantotavan mukaan.
Vuonna 2022 uusiutuvien sähköntuotantotapojen tuotantomäärä oli 256,2 TWh eli kasvua 5,6 % vuodesta 2019, joka tarkoittaa noin 1,5 % kasvua vuodessa ja 44 % kokonaissähköntuotannosta. Vuoden 2023 alkupuoliskolla uusiutuvien osuus on ylittänyt 50 %:n osuuden. Tähän voi antaa kommentin, että ”hyvä, hyvä, mutta huono”, kuva 3.
Kuva 3. Saksan talouskasvun, energian kulutuksen ja kasvihuonekaasujen trendit 1990-2020.
Saksan talouskasvu on sakannut vuodesta 2017. Vuoden 2022 energiakriisi pahensi tilannetta. Ydinvoimaloiden kapasiteetin poistumista Saksan on täytynyt korvata hiilellä ja ruskohiilellä (lignite). Uusiutuvan sähköenergian osuuden nousu yli 50 %:n ei johdu pääasiassa rakennetusta suuremmasta kapasiteetista, vaan teollisuuden supistumisesta ja konventionaalisten sähköntuotantomuotojen pienenemisestä.
Reuters uutisoi näin: ”Uusiutuvat energialähteet, 137,5 TWh edustivat 51,7 prosenttia kokonaistuotannosta, kun se vuoden 2022 ensimmäisellä puoliskolla oli 46,4 prosenttia, vaikka vihreän sähkön tuotantomäärät laskivat 0,6 prosenttia.” Saksan 137,5 TWh sähköä on vain 22,8 % rakennetusta kapasiteetista eli niiden oletetusta teoreettisesta kapasiteetista. Saksa on satsannut kaksi vuosikymmentä uusiutuviin energialähteisiin ja tässä on tulos: Saksa on nopeasti tuhoamassa taloutensa.
Johtopäätös on selvä. Saksa on pahasti epäonnistunut energiapolitiikassaan sulkiessaan ydinvoimalaitokset ja tehdessään itsestään riippuvaisen Venäjän maakaasusta. Kun sähkön saatavuus on huono ja hinta korkea, niin suurteollisuus vetää johtopäätöksensä: Investoimme jonnekin muualle ja supistamme Saksan toimintoja.
Kemian yhtiö Basf esimerkkinä saksalaisen suurteollisuuden toimista
Monet ovat tietoisia, että saksalainen kemian alan suuryhtiö Basf on investoimassa Harjavallassa akkumateriaalitehtaaseen 400 miljoonaa euroa. Esillä on ollut kaksi jatkoinvestointia, jotka olisivat nostamassa investoinnit 1000 miljoonaan, mutta Basf on ilmoittanut, että ne eivät toteudu.
Mitä sitten Basf aikoo? Basf aikoo kohdistaa Saksan Ludwigshavenin kemian teollisuuslaitoksiinsa 200 miljoonan vuosittaiset säästöt eli supistukset aina vuoteen 2026 saakka eli yhteensä noin 600 miljoonaa tarkoittaa työpaikkojen supistumista noin 2600:lla. Lisäksi Basf on tehnyt jenkkifirma Chenieren kanssa sopimuksen vuosittaisista 800 000 tonnin nestekaasun toimituksista vuosiksi 2026-2043. Sopimuksen pituus on hämmästyttänyt. Liittokansleri Scholtz (tai ainakin neuvonantajat) voi aika helposti hoksata, mistä tämä johtuu.
Basf on paljastanut, että se investoi rajusti Kiinaan: 10 miljardilla uusi tehdas Etelä-Kiinaan, uutta merituulivoimaa ja rajusti tuotekehitystä. Tästä voitaneen vetää johtopäätös, että Basf on arvioinut Kiinan valloittavan sähköautomarkkinat Euroopassa ja USA:ssa useista eri syistä, joista vähäisin ei ole akkumateriaalien tuotantokapasiteetti.
Onko Suomi voittajien joukossa?
Meillä on hehkutettu, että Suomesta tulee vihreän vedyn suurvalta, koska tänne on kaavailtu 100 miljardin investointeja pääasiassa merituulivoimaan. Päättäjien kannattaa kuitenkin panna jäitä hattuun ja miettiä, mitä Saksan kokemukset osoittavat. Toinen huolestuttava viesti maailmalta tulee merituulivoimainvestointien peruuntumisten takia.
Saksan rottakoe uusiutuvilla sähkön tuotantomuodoilla on ollut merkittävä epäonnistuminen. Suomessa on suomettumista selittävä kulttuuriongelma. Suomi on klubi, johon mahtuu yksi totuus kerrallaan. Se tarkoittaa, että kukaan päättäjistä ei uskalla tuoda erilaista näkökantaa ilmi, koska hänet leimataan henkilöksi, joka ei ymmärrä tosiasioita.
Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen päätti olla nokkela, ja tukea kaikenlaisia sähköntuotantomuotoja. Täältä katsomosta voi huutaa kentälle yhden ohjeen, että älä tue mitään muotoja. Anna teollisuuden investoida. Kun rahaa on maailma pullollaan, mutta Suomen valtiolla sitä ei ole, niin ainakaan rahallisesti ei pidä tukea mitään sähköntuotantomuotoa. Se tarkoittaa myös sitä, että tuulisähköltä otetaan pois sen käenpoikaetuudet ja maksetaan sen tuottamasta satunnaissähköstä vain sekundasähkön hinta. Lisäksi tuulisähköntuottajille pitää laittaa erikoisvero, jolla taataan myllyjen purkukustannukset. Kuka yksityinen on valmis ja millä hinnalla ostamaan sähköä, jota tulee, vain silloin kuin tuulee? Sama pätee teollisuuteenkin. Ei siellä olla valmiita ajamaan laitosta alas, kun tuuli tyyntyy. Siinä on vihreän sähkön ja vedyn ongelma ja ratkaisua ei ole näkyvissä.
Saksa oppii kantapään kautta tai katsomalla, että miten naapurissa on asioita hoidettu. Saksalaiset ajavat dieseleillään vielä monta kymmentä vuotta. Näin Suomessakin tehdään, ellei sitten siirrytä takaisin hevostalouteen.
https://www.c3headlines.com/2019/10/the-renewable-green-energy-fiasco-continues.html
How do you identify a really stupid person?
Simple. If they advocate for or support ”green” renewable energy over natural gas or nuclear power generation, you then know stuck-on-stupid is what you are dealing with.
https://c3headlines.typepad.com/.a/6a010536b58035970c0240a48f4495200c-400wi
Ilmoita asiaton viesti
Ja kuinka ollakaan : Saksalaisten typerien energiapäätösten seuraukset tuntuvat sähkön korkeana hintana myös pohjoismaissa.
Esimakua edellisestä on jo saatu, ja paskalta se maistui.
Ilmoita asiaton viesti
Yritysmaailmassa kysyttiin, että ”har du ätit shit”. Vähän oudolta se kuulosti, mutta yrityksissä haluttiin varmistua uuden työntekijän oppineisuudesta, kantapäänkautta oppii varmasti ja muistaa, ettei koskaan enää. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Ruoka , suoja, lämpö, osallisuus ovat Ihmisen perus-perustarpeita.
Jollei kohtuullisilla ponnistuksilla saatavissa olevaa energiaa ole saatavilla kaikennäköinen elämä taantuu myös elinkeinoelämä ja talous sen myötä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tarvitse olla selvännäkijä, riittää kun katsoo 20 vuoden päähän, huomaa EU n peränpitäjänä ja banaanivaltiona parhaimmillaan 🥳
Ilmoita asiaton viesti
”Sama pätee teollisuuteenkin. Ei siellä olla valmiita ajamaan laitosta alas, kun tuuli tyyntyy.”
Vaan kyllä ollaan. Jos joku investoi tuotantoon joka hyödyntää uusiutuvia, kulutusjousto on keskeinen suunnittelukriteeri.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt on siis keksitty ”kulutusjousto”?
Tarkittaako tuo sitä että joustetaan eli siis palellaan kun ei tuule ja on pakkanen?
Kun ei tuule niin ajetaan prosessit alas? Usein alasajo tosin kestää päiviä?
Ja käynnistetään kun alkaa tuulemaan jos ehditään ennen seuraavaa tyyntä kautta?
Ilmoita asiaton viesti
Ei se ole mikään uusi keksintö.
Jos rakennuksessa sovelletaan kulutusjoustoa, se ei tarkoita sitä että palellaan, vaan esimerkiksi sitä, että hyödynnetään rakennukseen varastoitunutta lämpöä jouston aikana siten, että sisäilman olosuhteet eivät heikkene.
Kaikkiin prosesseihin kulutusjoustoa ei välttämättä voida toteuttaa. Mutta vaikkapa vihreää vetyä voidaan tehdä johtamalla veteen sähkövirtaa. Prosessi on säädettävissä ja lopputuotetta voidaan varastoida.
Ilmoita asiaton viesti
Paljonko lämpöä voidaankaan ”varastoida” puurakenteisin, hyvin eristetyn talon rakenteisiin?
Kun nykyään käytetään lankun sijasta riukuja rakenteisiin. Eli hyödynnetään materiaalin ominaisuudet maksimaalisesti.
Meillä ainakin tulee jo muutaman tunnin kuluttua helvetin kylmä jos vaikka-20° pannaan lämpö pois ja tuuletusventtiilit kiinni.
Varsinkin kun ei vielä ole tullut hankittua vetyyn perustuvaa varalämmityslaitteistoa.
Ilmoita asiaton viesti
Kevytrakenteinen rakennus tietenkin varaa lämpöä huonommin kuin massiivinen.
Ilmoita asiaton viesti
Höpö höpö Härkönen. Älä nolaa itseäsi enempää tässä asiassa, kuin olet jo ”välivarastoinneilla” ja uskolla investorien puhtaisiin motiiveihin tehnyt.
Ilman järjettömiä subventioita ja sähkön hintaa vääristävää tariffijärjestelmää, kukaan ei tekisi näitä omistajalle (mutta ei veronmaksajille) riskittömiä sijoituksia.
Käy hyvä mies kuukkelilla katsomassa ”law of holes”. Ja paina se mieleesi. Olet nimittäin todella syvällä kuopassa ja jatkat vaan kaivamista.
Ilmoita asiaton viesti
Normaaliin keskusteluun kuuluu, että argumentteihin vastataan vasta-argumenteilla silloin kun niitä on, mutta sinulta en muista lukeneeni muuta kuin lapsellista puskista huutelua.
Ilmoita asiaton viesti
Silloin, kun joku selittää ”sähkön välivarastoinnista” ylipäätään saati sen varastoinnista rakennuksen rakenteisiin, pöljempikin lukija ymmärtää, että siihen ei tarvitse mitään vasta-argumenttia esittää. Jos kyseinen henkilö vielä sinisilmäisesti uskoo sijoittajien hyväntahtoisuuteen ja idealismiin, ei voi kuin todeta sen minkä jo tein.
Olet tehnyt itsestäsi täydellisen klovnin tässä ketjussa ja jatkat edelleen. Onnea valitsemallesi tielle.
Ilmoita asiaton viesti
Lukutaito? En ole puhunut mistään ”sähkön välivarastoinnista”.
Ilmoita asiaton viesti
Hassua tosiaan.
”Hassua, että tälläkin alustalla monet pitävät investoijia niin hölmöinä, etteivät he tällaista osaisi ottaa huomioon. Kun prosessiin toteutetaan kulutusjoustoa, vaadittava parempi automaatio ja välivarastot toki nostavat investointikustannuksia jonkin verran, mutta kun samalla saadaan hankittavan sähkön keskihinta painettua alas, on panostus kulutusjoustoon kannattava.”
Ilmoita asiaton viesti
Välivarastot tarkoittavat prosessituotteita, eivät sähköä. Oliko muuta epäselvää?
Ilmoita asiaton viesti
Juu juu.
Ilmoita asiaton viesti
Ja mitä ovat nämä reaaliset kulutusjoustoon perustuvat investoinnit?
Ilmoita asiaton viesti
Eiväthän investoinnit perustu kulutusjoustoon vaan uusiutuvaan sähköön. Ja investointeja tekevät kyllä hyvin ymmärtävät, että kun on tyyntä ei tuule. Hassua, että tälläkin alustalla monet pitävät investoijia niin hölmöinä, etteivät he tällaista osaisi ottaa huomioon. Kun prosessiin toteutetaan kulutusjoustoa, vaadittava parempi automaatio ja välivarastot toki nostavat investointikustannuksia jonkin verran, mutta kun samalla saadaan hankittavan sähkön keskihinta painettua alas, on panostus kulutusjoustoon kannattava.
Ilmoita asiaton viesti
Näin kirjoitti Härkönen.
”Jos joku investoi tuotantoon joka hyödyntää uusiutuvia, kulutusjousto on keskeinen suunnittelukriteeri”.
Minun kysymys oli.
”Ja mitä ovat nämä reaaliset kulutusjoustoon perustuvat investoinnit”?
Härkönen vastasi:
”Hassua, että tälläkin alustalla monet pitävät investoijia niin hölmöinä, etteivät he tällaista osaisi ottaa huomioon”.
Kommentti: Investoijat eivät ole hölmöjä. Siis onko näkynyt kulutusjoustoon perustuvia investointeja?
”Kun prosessiin toteutetaan kulutusjoustoa, vaadittava parempi automaatio ja välivarastot toki nostavat investointikustannuksia jonkin verran, mutta kun samalla saadaan hankittavan sähkön keskihinta painettua alas, on panostus kulutusjoustoon kannattava”.
Kommentit:
Kaikissa teollisissa investoinneissa on paras mahdollinen automaatio. Vähemmän työpaikkoja, mutta paremmin palkattuja.
Tuulivoiman käyttöaste 2023 (so far) on ruhtinaalliset 27%.
Jos investointi tehdään tuulivoiman varaan, pitää investoinnin koko olla 1/0,27 = 3,7 kertainen verrattuna siihen, että sähkön lähteenä on esim. ydinvoima.
Vedyn elektrolyyseri investointikustannus on 0,5 M€/H2t, jos mitoitetaan ”sähköä aina saatavilla”.
Tuulivoiman yhteydessä laitekokoa pitää kasvattaa ja investointikustannus onkin 1850 M€/H2t + se varasto.
Eikä tässä vielä kaikki. Kun tuulisille jaksoille on luotu sähkölle riittävä kysyntä, niin miksi sähkö olisi silloin halpaa?
Yhtälö, jossa sekä tuulivoima, että tuulivoimasähkön käyttäjät olisivat kannattavia, on mahdoton.
Ilmoita asiaton viesti
”Investoijat eivät ole hölmöjä. Siis onko näkynyt kulutusjoustoon perustuvia investointeja?”
Jos nämä julkisuudessa esillä olevat investoinnit eivät noudata kulutusjoustoa, investoijat ovat hölmöjä. En usko, että he ovat hölmöjä. Prosessikaavioita toki en ole nähnyt eivätkä ne julkisia olekaan.
”Tuulivoiman käyttöaste 2023 (so far) on ruhtinaalliset 27%.
Jos investointi tehdään tuulivoiman varaan, pitää investoinnin koko olla 1/0,27 = 3,7 kertainen verrattuna siihen, että sähkön lähteenä on esim. ydinvoima.”
Tässä kommentissa on kaksi ongelmaa. Ensinnäkin, tuulivoiman käyttöastetta ei voida ihan helposti selvittää silloin, kun kapasiteetti kasvaa jatkuvasti. Esimerkiksi tänä kesänä valmistunut tuulivoimala näkyy kapasiteetissa mutta ei vielä näy tuotannossa. Vrt. ”VTT:n tilastojen mukaan vuosina 2011 – 2017 Suomeen rakennettujen tuulivoimaloiden keskimääräinen kapasiteettikerroin vuonna 2019 oli 33 prosenttia.”
https://tuulivoimayhdistys.fi/tietoa-tuulivoimasta-2/tietoa-tuulivoimasta/tuulivoimatuotanto/talvella-tuulee-eniten
Toisekseen, kulutusjoustajaa ei kiinnosta tuulivoiman käyttöaste vaan sähkön hinta. Jos katsomme hinnan pysyvyyskäyrää nähdään, että valtava merkitys on jo sillä, jos muutama sata kalleinta tuntia vuositasolla saadaan vältettyä.
Ilmoita asiaton viesti
27% on laskettu Fingridin sivulta: keskiarvotuotano/keskiarvoteho. Tuntikohtainen keskiarvo.
Arvo tulee todennäköisesti nousemaan loppuvuodesta.
Vuonna 2022 arvo oli 31,5% (korkeimmat napakorkeudet)
Vuonna 2021 arvo oli 34,0%
Vuonna 2020 arvo oli 38,0%
Vuonna 2019 arvo oli 32,1% (parhaat alueet)
Jos investointi lasketaan tuulisähkön varaan, niin primääriasia on tuulisähkön saatavuus ja sitten vasta tulee sen hinta.
Edelleen.
Mitkä ovat nämä kulutusjoustajainvestoinnit?
Ei tarvitse mitään PI-kaavioita. Pelkkä nimi riittää.
Ilmoita asiaton viesti
”Jos investointi lasketaan tuulisähkön varaan, niin primääriasia on tuulisähkön saatavuus ja sitten vasta tulee sen hinta.”
En todellakaan näe mikä logiikka tässä on. Samassa kantaverkossa ovat kiinni sekä sähkön tuottajat että kuluttajat.
Kulutusjoustoa saa ostaa palveluna: konsultit analysoivat prosessit, tekevät arvion jouston kannattavuudesta ja asentavat ja ohjelmoivat tarvittavat laitteet. Tuossa yksi:
https://www.siemens.com/fi/fi/tuotteet/energia/energiajoustavuuden-ratkaisut.html
Sitten kun investoindaan uuteen laitokseen, nämä ominaisuudet leivotaan sinne sisään jo alusta alkaen.
Ilmoita asiaton viesti
Koska kantaverkossa oleva sähkö ei ole täysin uusiutuvalla tehtyjä, vaaditaan vihreälle vedylle PPA sopimukset.
Pumppuvoima ei tuota vihreää sähköä. Ruotsista tuotu vihreäsähkö pitää olla kalliimpaa kuin FI-aluehinta. Jne..
Eli jos ei tuule, niin verkossa ei ole sähköä vihreän vedyn valmistukseen.
Toisaalta EU ei kiellä muun vedyn tekemistä, jos vihreää sähköä ei ole saatavilla. Voi tehdä vaikka kivihiilivoimalla.
Ydinsähkö on myyty pitkillä sopimuksilla esim. fossiilivapaan vedyn tekemiseen.
”Sitten kun investoindaan uuteen laitokseen, nämä ominaisuudet leivotaan sinne sisään jo alusta alkaen”.
Eli tulkitsen, että nämä joustavat investoinnit ovat lähinnä luokkaa
”Kansakunta kaipaa Teryleeniä”
https://www.youtube.com/watch?v=DAx_ppHv6x0&t=26s
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko myös EU-tukirahojen ohjautumisella oma merkityksensä?
Ilmoita asiaton viesti
Ylimielinen Saksa (a.k.a. Besserwisser) sulki 2023 kolme ydinvoimalaa. Laitokset olivat suuria ja moderneja, joten varmaa sähköntuotantokapasiteettia menetettiin 4049 MW (Saksalaisella tarkkuudella).
Mitään korvaavaa tuotantoa ei ole Saksaan ilmestynyt, joten sähkö on kallista ja kanssa on kusessa.
Tosin ovat kuulemma halunneet itse itsensä tähän tilaan.
Pelastajana on Ranska, joka on saanut ydinvoimansa korjattua ja rakentaa 14 kpl uusia mahdollisimman pian.
Kommentti Saksasta.
”Currently, French nuclear power plants there are running smoothly and at full speed again. Our electricity imports from France promptly increased more than from any other country: by a whopping 147.8%. In France alone, we bought 4.4 billion kWh in the first half of 2023,” reports Tichy’s Einblick. “We shut down our nuclear power plants. France generates well over two-thirds of its electricity from its nuclear power plants. What does all this tell us?”
Kysymys: mikä on vaarallisin ase, jonka voi antaa Saksalaisille?
Vastaus: Marssisaappaat.
Ilmoita asiaton viesti
Lisäys:
4,4 billion (Jenkkilästä?) kWh = 4,4 * 10^9 kWh = 4,4 * 10^6 MWh.
Saksan aluehinta on ollut yli 100 €/MWh, mutta käytetään 100 €/MWh.
4,4 * 10^6 MWh* 100 €/MWh = 440 M€/6 kk.
Patonki hakkaa Bratwurstin!
Ilmoita asiaton viesti