Ohisalon ohilaukaus: Kreikassa olevat pakolaislapset ohi suomalaisten lasten ja nuorten hädän

Sisäministeri Ohisalo on sanonut Kreikassa olevista ilman huoltajaa olevista pakolaislapsista, että ”Meillä on valmius vastaanottaa näitä lapsia vaikeasta asemasta ja pyrkiä auttamaan heitä. Suomi on Euroopan viimeisiä maita, jolla on valmiuksia vastaanottaa näitä lapsia, jos katsotaan tosiasioita silmiin. Ohisalo ei ole selvästikään perillä, mikä on lasten ja nuorten tilanne Suomessa, jos asioita tarkastellaan apua tarvitsevien lasten ja nuorten näkökulmasta

Itä-Suomen yliopiston nuorisopsykiatrian professori Tommi Tolmunen on todennut, että ”Mielenterveyden häiriöt ovat jo nuorten merkittävin terveysongelma Suomessa. Masennus, ahdistuneisuus ja syömishäiriöt yleistyvät murrosiässä erityisesti tytöillä. Esimerkiksi masennusoireilua on jopa 15 prosentilla nuorista, ahdistuneisuutta jopa 10 prosentilla, samoin käytöshäiriöoireita. 10–15 prosentilla on toistuvia itsetuhoisia ajatuksia. Tolmusen mukaan nuorille löytyy hoitopolkuja, mutta resurssit ovat nyt liian pienet.”

Resurssipulan johdosta nuorisopsykiatriassa vie lähes vuoden ennen kuin nuori rupeaa saamaan asianmukaista hoitoa. Se on pitkä aika iässä, jossa nopealla hoidolla voitaisiin tilanne normalisoida. Eräässä Etelä-Suomen lastenpsykiatrian poliklinikalla on 150 lasta yhtä psykiatria kohti; varma tieto. Psykiatri antaa lausuntoja lapsesta, jota ei ole koskaan nähnytkään; varma tieto. Käytännössä oireilevat lapset ulkoistetaan sosiaalihuollolle, joka ostaa laitospaikan älyttömän kalliilla rahalla ulkoisilta toimijoilta, joiden voitot valuvat veroparatiiseihin.

Suomen valtio pyysi kolme vuotta sitten anteeksi lastensuojelussa huostaan otettujen lasten kaltoinkohtelua. Lasten ihmisoikeuksien asiantuntija, varatuomari Leeni Ikonen sanoo, että ongelmat ovat yhä läsnä: ”Hiljaisuus on liian usein totuuden vastakohta. Pitkä hiljaisuuden aika on ohi.” ”Yhteiskunta on epäonnistunut”, sanoi kolme vuotta sitten perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula.

Rehula pyysi Suomen puolesta anteeksi epäkohtia ja väkivaltaa lastensuojelun sijaishuollossa kokeneilta lapsilta ja heidän perheiltään.

Tilastot osoittavat, että keskimäärin 10 % vuosittaisista huostanotoista puretaan. Se tarkoittaa sitä Suomen lastensuojelu erottaa käytännössä huostaanotetut lapset pysyvästi vanhemmistaan. Tähän toimintatapaan kuuluu, että huostaanotetun lapsen yhteydenpito vanhempiinsa rajoitetaan noin yhteen valvottuun tapaamiseen kuukaudessa. Onko tämä toimintatapa Ohisalon mielestä erikoisen hyvä suositus suomalaisesta tavasta hoitaa lasten ja nuorten ongelmia; ilmeisesti on.

Tässä listasin muutamia esimerkkejä, jotka ovat jäävuoren huippu. Ehdotan, että sisäministeri Ohisalo keskittyy niihin asioihin, jotka kuuluvat Suomen sisäministerille ja pyrkii tekemään jotain vaikeuksissa olevien suomalaisten lasten ja nuorten hyväksi. Niistä asioista ei vaan saa sympatiapisteitä medialta. Suomen osuus EU:ssa on monella mittarilla noin yhden prosentin luokkaa. Näillä perusteilla katson, että se panos riittäisi Suomelle näissäkin talkoissa.

aveollila1

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto). Uskon demokratiaan ja markkinatalouteen (en kapitalismiin) ja kansallisvaltioon. Olen tutkinut yhdeksän vuotta ilmastonmuutosta, josta julkaisuja on kertynyt 17. Tutkimukseni keskittyvät ilmastonmuutoksen ytimeen eli kasvihuoneilmiöön, hiilidioksidin osuuteen ilmastonmuutoksessa ja hiilen kiertoon. Tulokseni osoittavat oleellisia virheitä IPCC:n tieteessä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu