Pari tyhmää kysymystä koskien EU:n ja UK:n suhdetta

Maata, jota kutsumme puhekielessä Englanniksi, voidaan kutsua myös monella muulla nimellä kuten Iso-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistynyt kuningaskunta, Iso-Britannia ja Pohjois-Irlanti tai Yhdistynyt kuningaskunta. Kun maa ei ole enää kovin ISO, niin lyhennän nimenkin tässä yhteydessä kahteen kirjaimeen eli UK – lyhenne sanoista ”United Kingdom” – koska se sopii hyvin yhteen toisen kirjainyhdistelmän eli EU kanssa.

UK on nyt virallisesti erossa EU:sta, mutta kaikki jatkuu ennallaan tämän vuoden loppuun saakka, jonka aikana pitäisi päästä sopuun eron jälkeisestä suhteesta.

Tähän alkajaisiksi pari määritelmää, että tiedämme, mistäs puhumme. EU:ssa on voimassa sisämarkkinat, josta varsinkin britit käyttävät myös nimeä yhteismarkkinat (single market). Sisämarkkinoilla on voimassa neljä vapautta eli tavaroiden, palveluiden, pääoman ja ihmisten vapaa liikkuvuus eli ei siis tulleja eikä passitarkastuksia. Tästä maailman suurimmasta markkina-alueesta käytetään myös nimeä Euroopan talousalue, koska siihen kuuluvat myös Norja, Islanti ja Liechtenstein. Sveitsi on solminut maakohtaiset sopimukset kunkin EU-maan kanssa.

UK halusi eroon EU:sta ja lopulta se myös onnistui. Pääpontimena oli, että UK ei halua ihmisten vapaata liikkuvuutta UK:n ja EU:n kesken, mutta se haluasi toimia vapaakaupan mukaisesti.

Wikipedian mukaan Vapaakauppa tarkoittaa yleensä ihmisten ja yritysten oikeutta käydä kauppaa keskenään vapaasti myös valtakunnanrajojen yli.

EU on solminut vapaakauppasopimuksen (Ceta) Kanadan kanssa 30.10.2016 ja Japanin kanssa 1.2.2019.

Nyt ne pari tyhmää kysymystä EU-faneille:

  1. Miksi EU ei voi solmia vapaakauppasopimusta UK:n kanssa? Miksi se onnistuu Kanadan ja Japanin kanssa, mutta UK on ”toista maata”?
  2. Mitä vahinkoa Suomelle on, jos EU solmii vapaakauppasopimuksen UK:n kanssa?
aveollila1

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto). Uskon demokratiaan ja markkinatalouteen (en kapitalismiin) ja kansallisvaltioon. Olen tutkinut yhdeksän vuotta ilmastonmuutosta, josta julkaisuja on kertynyt 17. Tutkimukseni keskittyvät ilmastonmuutoksen ytimeen eli kasvihuoneilmiöön, hiilidioksidin osuuteen ilmastonmuutoksessa ja hiilen kiertoon. Tulokseni osoittavat oleellisia virheitä IPCC:n tieteessä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu