Patria Europeana – EU:n mallivaltio
Euroopan unioni on muodoltaan pitkälle samanlainen yhteenliittymä kuin Yhdysvallat (United States of America), mutta erojakin on. Websterin sanakirja antaa unionille määritelmän, että se on poliittinen yksikkö, joka muodostuu aikaisemmin itsenäisesti hallituista yksiköistä.
EU:n strategiaan kuuluu, että se kieltää olevansa unioni tai pyrkivänsä sellaiseksi. Täydelliseen unioniin mennään askeltaen, jotta eurooppalaiset maat saavat kuvitella olevansa itsenäisiä. Perinteisesti itsenäisellä valtiolla katsotaan olevan kolme tunnusmerkkiä: oma lainsäädäntövalta, oma raha ja oma sotaväki. Autonomian aikana meillä oli ainakin 80-prosenttisesti oma lainsäädäntö, oma raha ja vieras sotaväki – olimme itsenäisiä n. 60-prosenttisesti. EU:ssa Suomella on omaa lainsäädäntövaltaa ehkä 20-prosenttisesti, ei omaa rahaa, mutta oma sotaväki on vielä toistaiseksi (Maastrichtin sopimuksen mukaan sekin voidaan ottaa pois). Olemme itsenäisiä enää ehkä 40-prosenttisesti. EU-järkeilyn mukaa maa on sitä itsenäisempi mitä vähemmän sillä on omia oikeuksia, mutta on EU:n päätöksenteon ytimessä.
Yhdysvallat on ollut kansojen sulatusuuni, mutta siellä on pitänyt oppia englanninkieli ja sinne on muodostunut jo varhain oma riittävän yhtenäinen kulttuuri. Euroopan tunnusmerkki on suuri kirjo kieliä, uskontoja ja kulttuureja. Sen yhdistyminen valtiollisessa mielessä hyvin toimivaksi yksiköksi ei koskaan tule onnistumaan.
Käytännössä EU:ssa on havaittavissa samoja ongelmia kuin kommunistisessa Neuvostoliitossa. Paperilla kaikki toimi NL:ssa hyvin ja esimerkiksi ympäristölainsäädäntö on edelleen tiukempi kuin meillä. Käytäntö osoittautui ongelmaksi, koska valtio ei saanut koulittua oikein käyttäytyvää neuvostoihmistä – latinaksi ”Homo Sovjeticus”.
Toimivan organisaation perusedellytys on, että valta ja vastuu kulkevat käsi kädessä. Näin ei ole kommunismissa. Sama ongelma on EU:ssa valtiotasolla. Jotkut valtiot ovat huomanneet, että vastuuta ei tarvitse ottaa, mutta etuja voi silti kahmia. EU on reagoinut tähän valvonnan lisäämispuheilla ja muilla lisäaskelilla kohti täydellistä liittovaltiota (budjettivalta pois valtioilta). En usko, että omiin ympyröihinsä tottuneet eurooppalaiset maat tulevat siihen sopeutumaan.
Kun EU on menossa vahvasti velkaunioon, niin kuka kuvittelee lapsellisesti, että esimerkiksi Espanja, Italia ja Kreikka muuttavat tapansa ja elävät varojensa mukaan. Sikäläiseen kulttuuriin kuuluu, että EU:lta tulevat avustukset on tulevaisuudessa saavutettu pysyvä etu, jolla kompensoidaan valtion budjettien alijäämä.
EU tulee epäonnistumaan siksi, että ei saada synnytettyä oikein käyttäytyvää EU-maata – latinaksi ”Patria Europeanus”, joka laittaa EU:n edun oman edun edelle. Yleensä patria meillä käännetään isänmaaksi, mutta meidän tulee oppia, että nationalismi on suuri paha myös EU:ssa, niin kuin se oli NL:ssakin. Moni luuli, että NL:ssa asuu vain venäläisiä. Kun kommunismi romahti, sieltä putkahti sellaisia valtioita kuin Ingushia ja Abhasia. Paha nationalismi eli ja voi hyvin 70 vuoden kasvatustyön jälkeenkin.
EU on tavallaan epäpyhä allianssi, koska sen kiihkeitä kannattajia löytyy niin poliittisesta oikeistosta kuin vasemmistosta. Oikeistossa tuodaan hanakasti esiin uutta maailmanjärjestystä, johon on sopeuduttava luomalla vahva taloudellinen EU. Monet ovat ihan vakavissaan esittäneet, että se alkaa luomalla vahva yhteinen valuutta. Edes oikeisto ei ole tajunnut, että yhtälö toimii aivan päinvastoin: vahva talous luo vahvan valuutan. Vasemmistoa kiehtoo EU:ssa ns. solidaarisuusajatus yhteisvastuusta.
Jos vahvoihin talousmaihin liitetään taloudellisesti heikkoja maita, niin lopputulos on heikompi kokonaisuus. Vahvasti ylivelkaantuneiden maiden ongelmaan on etsitty ratkaisua ja EU-johtajien mielestä sellainen saatiin aikaan vippaskonsteilla kiertämällä EU-säädöksiä. Siinä yksi EU:n ominaisuus. Ihailtavaako? Yksinkertainen peruskysymys kuitenkin on, että millä resursseilla Saksa, Hollanti, Suomi ja Itävalta voisivat pelastaa sellaiset suuret ylivelkaantuneet maat kuin Espanja, Italia ja lopulta myös Ranska. Se on yksinkertaisesti taloudellisesti mahdotonta. Pelastajilla ei ole ylimääräistä sotakassaa.
Suomi on ollut EU:n mallimaa pitämällä kiinni pienestä velkaantumisasteesta. Nyt meille on selvinnyt, että tämä olikin väärä laji. Tässä maassa tiedetään, miten keppi lentää pitkälle ja miten velat maksetaan pois. Olemme ilmoittautuneet velkaantumiskisaan ottamalla huikeita velkavastuita, ja lisää on tulossa. Jos kaikki menee pieleen – niin kuin yleensä EU:ssa menee – niin pääsemme näyttämään, että olemme edelleen velanmaksussa parasta AAA+ luokkaa. Kyllä meitä sitten ihaillaan. Siinä sivussa pelastamme maailman ilmastonmuutoksen perikadolta siirtymällä hiilivapaaseen yhteiskuntaan ennen muita. Ei velkojen takaisinmaksuun mene kuin pari sukupolvea.
EU:ta odottaa joko hajoaminen tai diktatuuri, jossa uppiniskaiset pakotetaan toimimaan oikein – kaiken hyvän EU-edun nimissä. EU olisi pitänyt pidättäytyä vain vapaakauppa-alueena, mutta se ei riittäny poliitikoille. Heillä on sellainen vakava harhakuva, että säätämällä hyvät lait, mikä tahansa yhteiskunta – ja jopa Eurooppa – siirtyy paratiisilliseen olotilaan. Siinä on vain se kaksi heikkoutta: ihminen ja minkälaisessa yhteiskunnassa se ihminen haluaa toimia.
Otsikon korjaus 1.2.2021. Korjasin nimen latinan kielen mukaan feminiiksi eli Europeana. Kreikkalaisen taruston mukaan ylijumala Zeus rakastui foinikialaiseen prinsessaan nimeltä Europe ja ryösti hänet. Latinan mukaan nimestä tuli Europa. Onhan tässä tiettyä symboliikkaa. EU on ryöstänyt Euroopan väittäen olevansa yhtä kuin Eurooppa.
Historioitsija Yuval Harari muistuttaa jokaisessa kolmessa best seller kirjassaan uskottavan tarinan tärkeyttä.
”The Brigth Side of Nationalism”
https://youtu.be/2jz7hsqsObU
Tarinaan ’Suomen itsenäinen valtio’ uskoi vuonna 1918 suurin osa suomen- ja ruotsikielisistä kansalaisista, joten rajattu aluellinen maa-alue ja sen sisällä oleva kansakunta julistautui itsenäiseksi.
Kuinka uskottava on ’EU liittovaltiona’ tarina? Uskooko vielä nykyisen (puoli-)itsenäisen Euroopan Unionin kansallisvaltion asukas, esimerkiksi suomalainen, että uusi yhdistynyt valtio mahdollistaisi samat tai kenties jopa paremmat aineellisten, henkisten ja turvallisuuden edellytykset mitä nykyiseksi kehittynyt kehittynyt hyvinvointivaltio Suomi takaa?
Briteiltä loppui usko ”EU tarinaan”. Norjalaiset eivät siihen ole tähän päivään mennessä uskoneet. Lienevätkö tyhmempiä kuin suomalaiset, vai onko Suomen tapauksessa kyseessä sittenkin vain Venäjän pelko… vanha vainooja, kamala kauhea…
Ilmoita asiaton viesti
> EU olisi pitänyt pidättäytyä vain vapaakauppa-alueena,
> mutta se ei riittäny poliitikoille.
Tätä olen sanonut blogeissani pitkin matkaa.
Ilmoita asiaton viesti
”latinaksi ”Patria Europeanus”
– Ennenkuin alat lanseeraamaan uutta termiäsi laajemmin, huomaa: latinanopettajani kertoi kauan sitten, että ’patria’ on kuten useimmat a-loppuiset substantiivit feminiininen. Tällöin kai tuo eurooppalaista tarkoittava adjektiivisi kaiketi kuuluisi ’Europaeana’ (lue euroopeáana) tai genetiivimuotoisena ’Europaea’ (lue euroopéea). Varma en kyllä ole, joten suosittelen kysäisemään joltakulta proffalta, mutta tuo us-loppuinen on kyllä maskuliinipääsanaan viittaava siinä missä um neutriin.
Ilmoita asiaton viesti
Royal Societyn tunnuslause on ollut 1700-luvulta lähtien ”Nullius in verba”, joka tarkoittaa, että älä usko pelkkään puheeseen. Törmäsin nettisivuilla sattumalta jonkin latinistin kirjoitukseen, että tunnuslause ei noudata latinan kielen sääntöjä.
Lainaisin tätä lausetta sen oikeammassa muodossa ja laitoin siihen oman lisäykseni ja se on toinen nettisivujeni motosta muodossa ”Nihil in verbis – omnia probate” eli älä usko pelkkiä sanoja- koettele kaikkea.
En ole lukenut latinaa lainkaan ja olen lainavalon varassa. Jos joku latinisti vahvistaa havaintosi, niin korjaan otsikon termin. Minulle se ei tuota ongelmia. Latinankielinen tunnuslause on vain niin mahdottoman hienon kuuloinen.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä voisit, mikäli aiot lanseerata eurooppaisänmaa-termisi laajemmalle, käyttää sananmuodostusmallina eurooppayhtiötä, mikä on latinaksi Societas Europaea.
SE on jo pitkään ollut Suomessakin tunnettu julkista oy:tä vastaava yhtiömuoto, ja sen juridisista spekseistä saattaa löytyä jotain lainattavaa myös: https://fi.wikipedia.org/wiki/Eurooppayhti%C3%B6
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos vinketistä. Pysyin kuitnekin tuossa termissä Patria, mutta lopun muutin muotoon Europeana. Feminiinimuodolla on myyttinen tausta, jonka näet korjatusta kirjoituksesta.
Ilmoita asiaton viesti