Patria Europeana – EU:n mallivaltio

Euroopan unioni on muodoltaan pitkälle samanlainen yhteenliittymä kuin Yhdysvallat (United States of America), mutta erojakin on. Websterin sanakirja antaa unionille määritelmän, että se on poliittinen yksikkö, joka muodostuu aikaisemmin itsenäisesti hallituista yksiköistä.

EU:n strategiaan kuuluu, että se kieltää olevansa unioni tai pyrkivänsä sellaiseksi. Täydelliseen unioniin mennään askeltaen, jotta eurooppalaiset maat saavat kuvitella olevansa itsenäisiä.  Perinteisesti itsenäisellä valtiolla katsotaan olevan kolme tunnusmerkkiä: oma lainsäädäntövalta, oma raha ja oma sotaväki. Autonomian aikana meillä oli ainakin 80-prosenttisesti oma lainsäädäntö, oma raha ja vieras sotaväki – olimme itsenäisiä n. 60-prosenttisesti. EU:ssa Suomella on omaa lainsäädäntövaltaa ehkä 20-prosenttisesti, ei omaa rahaa, mutta oma sotaväki on vielä toistaiseksi (Maastrichtin sopimuksen mukaan sekin voidaan ottaa pois). Olemme itsenäisiä enää ehkä 40-prosenttisesti. EU-järkeilyn mukaa maa on sitä itsenäisempi mitä vähemmän sillä on omia oikeuksia, mutta on EU:n päätöksenteon ytimessä.

Yhdysvallat on ollut kansojen sulatusuuni, mutta siellä on pitänyt oppia englanninkieli ja sinne on muodostunut jo varhain oma riittävän yhtenäinen kulttuuri. Euroopan tunnusmerkki on suuri kirjo kieliä, uskontoja ja kulttuureja. Sen yhdistyminen valtiollisessa mielessä hyvin toimivaksi yksiköksi ei koskaan tule onnistumaan.

Käytännössä EU:ssa on havaittavissa samoja ongelmia kuin kommunistisessa Neuvostoliitossa. Paperilla kaikki toimi NL:ssa hyvin ja esimerkiksi ympäristölainsäädäntö on edelleen tiukempi kuin meillä. Käytäntö osoittautui ongelmaksi, koska valtio ei saanut koulittua oikein käyttäytyvää neuvostoihmistä – latinaksi ”Homo Sovjeticus”.

Toimivan organisaation perusedellytys on, että valta ja vastuu kulkevat käsi kädessä. Näin ei ole kommunismissa. Sama ongelma on EU:ssa valtiotasolla. Jotkut valtiot ovat huomanneet, että vastuuta ei tarvitse ottaa, mutta etuja voi silti kahmia. EU on reagoinut tähän valvonnan lisäämispuheilla ja muilla lisäaskelilla kohti täydellistä liittovaltiota (budjettivalta pois valtioilta). En usko, että omiin ympyröihinsä tottuneet eurooppalaiset maat tulevat siihen sopeutumaan.

Kun EU on menossa vahvasti velkaunioon, niin kuka kuvittelee lapsellisesti, että esimerkiksi Espanja, Italia ja Kreikka muuttavat tapansa ja elävät varojensa mukaan. Sikäläiseen kulttuuriin kuuluu, että EU:lta tulevat avustukset on tulevaisuudessa saavutettu pysyvä etu, jolla kompensoidaan valtion budjettien alijäämä.

EU tulee epäonnistumaan siksi, että ei saada synnytettyä oikein käyttäytyvää EU-maata – latinaksi ”Patria Europeanus”, joka laittaa EU:n edun oman edun edelle. Yleensä patria meillä käännetään isänmaaksi, mutta meidän tulee oppia, että nationalismi on suuri paha myös EU:ssa, niin kuin se oli NL:ssakin. Moni luuli, että NL:ssa asuu vain venäläisiä. Kun kommunismi romahti, sieltä putkahti sellaisia valtioita kuin Ingushia ja Abhasia. Paha nationalismi eli ja voi hyvin 70 vuoden kasvatustyön jälkeenkin.

EU on tavallaan epäpyhä allianssi, koska sen kiihkeitä kannattajia löytyy niin poliittisesta oikeistosta kuin vasemmistosta. Oikeistossa tuodaan hanakasti esiin uutta maailmanjärjestystä, johon on sopeuduttava luomalla vahva taloudellinen EU. Monet ovat ihan vakavissaan esittäneet, että se alkaa luomalla vahva yhteinen valuutta. Edes oikeisto ei ole tajunnut, että yhtälö toimii aivan päinvastoin: vahva talous luo vahvan valuutan. Vasemmistoa kiehtoo EU:ssa ns. solidaarisuusajatus yhteisvastuusta.

Jos vahvoihin talousmaihin liitetään taloudellisesti heikkoja maita, niin lopputulos on heikompi kokonaisuus. Vahvasti ylivelkaantuneiden maiden ongelmaan on etsitty ratkaisua ja EU-johtajien mielestä sellainen saatiin aikaan vippaskonsteilla kiertämällä EU-säädöksiä. Siinä yksi EU:n ominaisuus. Ihailtavaako? Yksinkertainen peruskysymys kuitenkin on, että millä resursseilla Saksa, Hollanti, Suomi ja Itävalta voisivat pelastaa sellaiset suuret ylivelkaantuneet maat kuin Espanja, Italia ja lopulta myös Ranska. Se on yksinkertaisesti taloudellisesti mahdotonta. Pelastajilla ei ole ylimääräistä sotakassaa.

Suomi on ollut EU:n mallimaa pitämällä kiinni pienestä velkaantumisasteesta. Nyt meille on selvinnyt, että tämä olikin väärä laji. Tässä maassa tiedetään, miten keppi lentää pitkälle ja miten velat maksetaan pois. Olemme ilmoittautuneet velkaantumiskisaan ottamalla huikeita velkavastuita, ja lisää on tulossa. Jos kaikki menee pieleen – niin kuin yleensä EU:ssa menee – niin pääsemme näyttämään, että olemme edelleen velanmaksussa parasta AAA+ luokkaa. Kyllä meitä sitten ihaillaan. Siinä sivussa pelastamme maailman ilmastonmuutoksen perikadolta siirtymällä hiilivapaaseen yhteiskuntaan ennen muita. Ei velkojen takaisinmaksuun mene kuin pari sukupolvea.

EU:ta odottaa joko hajoaminen tai diktatuuri, jossa uppiniskaiset pakotetaan toimimaan oikein – kaiken hyvän EU-edun nimissä. EU olisi pitänyt pidättäytyä vain vapaakauppa-alueena, mutta se ei riittäny poliitikoille. Heillä on sellainen vakava harhakuva, että säätämällä hyvät lait, mikä tahansa yhteiskunta – ja jopa Eurooppa – siirtyy paratiisilliseen olotilaan. Siinä on vain se kaksi heikkoutta: ihminen ja minkälaisessa yhteiskunnassa se ihminen haluaa toimia.

Otsikon korjaus 1.2.2021. Korjasin nimen latinan kielen mukaan feminiiksi eli Europeana. Kreikkalaisen taruston mukaan ylijumala Zeus rakastui foinikialaiseen prinsessaan nimeltä Europe ja ryösti hänet. Latinan mukaan nimestä tuli Europa. Onhan tässä tiettyä symboliikkaa. EU on ryöstänyt Euroopan väittäen olevansa yhtä kuin Eurooppa.

 

 

aveollila1
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto). Uskon demokratiaan ja markkinatalouteen (en kapitalismiin) ja kansallisvaltioon. Olen tutkinut yhdeksän vuotta ilmastonmuutosta, josta julkaisuja on kertynyt 19. Tutkimukseni keskittyvät ilmastonmuutoksen ytimeen eli kasvihuoneilmiöön, hiilidioksidin osuuteen ilmastonmuutoksessa ja hiilen kiertoon. Tulokseni osoittavat oleellisia virheitä IPCC:n tieteessä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu