Pikku Poika (El Nino) sekoilee: Australiassa sateista eikä kuivaa, mutta oikeasta syyllisestä on näyttöä


Johdanto

Useimmat ihmiset ovat tietoisia, että El Nino-ilmiö saavutti huippukohtansa marras-joulukuussa, vaikkakin sen globaali lämpötilan vaikutus tulee huippuunsa noin kuuden kuukauden viipeellä eli touko-kesäkuussa, kuva 1.

Kuva 1. ONI-indeksin graafinen esitys.

Nykyinen El Nino luokitellaan voimakkaaksi, koska sen viimeisin ONI-indeksin arvo on 1,9. Näyttää siltä, että ONI ei saavuta erittäin voimakkaan rajaa 2,0. Tämä voimakkuus pitäisi näkyä selkeästi säässä kuvan 2 mukaan.

Kuva 2. El Nino- ilmiön vaikutukset säätiloihin.

Suurin vaikutus nykyiselläkin El Ninolla pitäisi olla säähän USA:n länsirannikolla sademäärien kasvussa ja Australiassa kuivuutena.

Australiassa suuria sademääriä marraskuussa

Australia on poikkeuksellisen kuiva manner sademäärien suhteen, ja aussit ovat hyvin tietoisia, että nyt voimakkaan El Ninon aikana kuivuus pitäisi lisääntyä ja sen myötä myös metsäpalot. Syyskuu oli jo kuivaa kautta, mutta sitten marraskuussa oli poikkeuksellisen sateista ukkosmyrskyineen. Tämä oli yllättävää, koska samaan aikaan oli vaikuttamassa Intian valtameren dipoli-ilmiö, jonka pitäisi myös heikentää sateita.

Ilmastotieteilijät ovat tietysti yrittäneet selvittää, mistä tämä voisi johtua. Mahdollinen syy näkyy kuvasta 3.

Kuva 3. Merten pintalämpötila poikkeamat 25.1.2024.

Kuvasta 3 näkyy, että Australian ympärillä meren pintalämpötilapoikkeama on ylöspäin eli merivesi on poikkeavan lämmintä. Lämmin merivesi tarkoittaa suurempaa veden haihtumista, enemmän pilvisyyttä ja enemmän sateita. Kuvasta 3 näkyy myös, että merten lämpötilapoikkeamat ovat globaalissa mittakaavassa enemmän punaisella kuin sinisellä puolella eli poikkeamat ovat ylöspäin. Tämä on yhtä pitävä sen mittaustiedon kanssa, että vuosi 2023 on ollut globaalisti poikkeuksellisen lämmin. Meriveden lämpötilan poikkeama alaspäin ja globaalin lämpötilan poikkeama ylöspäin ei ole mahdollista samaan aikaan, koska meret kattavat 70 prosenttia maapallon pintalämpötilasta.

Tähän saakka ilmastontutkijat ovat asiaa selvittäneet. Heiltä jättävät kuitenkin pari kertaa kääntämättä maata MIKSI-lapiolla. Miksi merivesi on lämmennyt poikkeuksellisesti? Minäpä osoitan käsittelemätöntä tietoa suoraan hevosen suusta eli CERES-satelliittien mittaustietoa graafisesti kuvassa 4.

Kuva 4. Maapallon heijastama auringon säteilyn poikkeama avaruuteen vuodesta 2001 eteenpäin CERES-satelliittien mittaamana.

Kuvasta 4 näkyy, että maapallo on heijastanut merkittävästi vähemmän auringon säteilyä avaruuteen vuodesta 2001 eteenpäin. Erikoisesti vuoden 2014 jälkeen muutos on ollut voimakas. Koska auringon säteilymäärä on muuttunut määrällisesti vähän, niin tämä muutos on tarkoittanut maapallon saaman lyhytaaltoisen säteilyn (ASR = Absorbed Solar Radiation) voimakasta kasvua. Vuonna 2023 lämmitysvaikutus tuli lähes yksinomaan auringon säteilyn kasvusta, koska El Nino oli vastakehittymässä. ASR on kuukausitasolla vuoden 2000 alusta syyskuuhun 2024 ollut enemmän kuin IPCC:n raportoima kokonaissäteilypakotteen kasvu 1750-2019 eli se voima ja syy, joka on IPCC:n mukaan aiheuttanut globaalin lämpenemisen.

Voidaan sillä MIKSI-lapiolla kuopaista kerran vielä, kuva 5.

Kuva 5. Auringon säteilyn poikkeaman ASR ja maapallon kokonaispilvisyyden poikkeaman graafit.

Kuva 5 osoittaa, että mistä suunnasta pitää lähteä etsimään syytä auringon säteilyn voimakkaaseen kasvuun. Merkit viittaavat pilvisyyteen. NASA:n Norman Loeb on tutkijatiimeineen selvittänyt, että syy on ennen kaikkea merialueiden alapilvisyyden määrän laskussa.

Loeb tutkijoineen kuitenkin heitti siinä vaiheessa MIKSI-lapion kädestään selvittääkseen, että miksi alapilvisyys on pienentynyt tai miksi se ylipäänsä vaihtelee. Ehkä syynä on se, että on aivan ilmeistä, että  tasaisesti kasvava CO2-pitoisuus ei voi tuollaisia muutoksia aiheuttaa. Pitäisi löytää muita syitä, mutta se ei ole IPCC:n tieteen mukaista kyseenalaistaa CO2:n roolia ilmastonmuutoksessa. Jotta tutkijoilla rahaa riittäisi, ei ole syytä kysyä sopimattomia kysymyksiä, koska niiden tutkimiseen ei rahaa kuitenkaan saa, ja maine menee.

Niin sanottu ilmastotiedeyhteisö (climate science society) vaikenee koko asiasta mediasta puhumattakaan. Syyllinenhän kaikkeen ilmastossa tapahtuvaan on virallisen konsensus-ilmastotieteen mukaan ihminen ja sen aiheuttama hiilidioksidipitoisuuden nousu.

aveollila1
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto). Uskon demokratiaan ja markkinatalouteen (en kapitalismiin) ja kansallisvaltioon. Olen tutkinut 12 vuotta ilmastonmuutosta, josta julkaisuja on kertynyt 23. Tutkimukseni keskittyvät ilmastonmuutoksen ytimeen eli kasvihuoneilmiöön, hiilidioksidin osuuteen ilmastonmuutoksessa ja hiilen kiertoon. Tulokseni osoittavat oleellisia virheitä IPCC:n tieteessä. Olen kutsuttu norjalaisen järjestön Klimarealistine (Climate realister) tieteelliseen neuvostoon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu