Pohjoinen pallonpuolisko on kylmän sään kourissa
Kuva 1. Kylmää on pohjoisella pallonpuoliskolla.
Suomessa on ollut normaalia talvisäätä Etelä-Suomea myöten. Epänormaalin kylmää on USA:ssa, jossa nollaraja hätyyttelee Teksasin etäosia. Kuva 1 osoittaa, että koko pohjoinen pallonpuolisko on poikkeuksellisen kylmänä. Yleensä tilanne on tietääkseni niin, että Pohjoisnavan tietämille kertyy joka vuosi kylmää ilmaa ja sieltä sitä valahtaa väkisten myös etelään päin ja sen vuoksi kylmää ilmaa löytyy aina Siperiasta ja sitten joko Pohjois-Amerikasta tai Euroopan pohjoisosista. Nyt todella kylmää ilmaa on joka mantereella. Ei ihan tavallista.
Kuva 2. Mylly jäässä Teksasissa
Siiten pari sanaa Teksasista, joka pääsi eilisiin Ylen sääuutisiin. Siinä kerrottiin, että vaikeuksia on mm. kaasunjakelun kanssa, joka tuottaa n. 45 % osavaltion sähköstä. Tuulimyllyistä ei puhuttu mitään, vaikka melkein puolet niistä on jäätymisen takia pois pelistä. Tuulivoima on vastannut keskimäärin n. 23 % osavaltion sähköstä. Sähkön hinta on pompannut pilviin, ja sen jakelua rajoitetaan. Onhan tämä hieman erikoista, että USA:n merkittäviin kaasun ja öljyntuottajin kuuluvassa osavaltiossa kärsitään sähkön puutteesta.
Nyt on kyse vain sääilmiöstä, mutta kyllä sen pitäisi saada ajatukset liikkeelle, että kuinka toivottavaa on kylmät säät.
Sää ei ole ilmasto. Kyllä tämä kuitenkin saa kaikki älyllä varustetut ajattelemaan missä mennään. Maapallolla on oma mekanisminsa tasata lämpötilan vaihteluita. Äärimmillään se sitten on sellainen, ettei ihminen ole siinä enää mukana. Poltetaan kuitenkin rauhassa avatut turvesuomme loppuun ja ajetaan hyvät uudet bensa- ja dieselautomme elinkaaren loppuun sakottamatta siitä jo kerran kalliin autoveron maksaneita kansalaisia. Oikeudenmukaisuus on se mitä kansa tarvitsee, ei demaridiktatuuria.
Ilmoita asiaton viesti
Meillä on vaihteeksi talvisäätä.
Mutta ei mitään poikkeuksellista.
Tuulella tuulimyllytkin pyöri,ja savu menee vaakassa.
Tasavallassa kaikki hyvin.
Ilmoita asiaton viesti
Professori Mursula kertoi tossa syksyllä että Auringon poikkeuksellisen pitkään jatkunut aktiivinen aika on nyt ohi. Toivottavasti siitä ei seuraa se mitä ilmastopelkääjät on halunnu jo pitkään. Yleensä Aurinkominimin aikaan meilläkin on kunnon talvi mutta kun valtamerten oskillaatiotkin menee miinukselle samaan aikaan niin voi olla että kunnon talvet jatkuu pikkasen kauemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Sielläkään, missä mansikat ovat tuoreita, ei tällä hetkellä ole poikkeuksellisen kuumaa. Australiassakaan ei pala mikään.
Ilmoita asiaton viesti
Mikähän mahtaa olla pallukan oletettu keskilämpötila tällä hetkellä. Luulen että se on useampi ° alhaisempi kuin yleensä silloin kun pohjoisessa on talvi.
Ja kyllähän se lämmittää kun jos on vaikkapa -40° pakkasta niin ilman hillitöntä lämpenemistä olisikin -40.3°.
Maapalloa pitää elinkelpoisena aika pieni kaistale päiväntasaajan molemmin puolin.
https://img.aijaa.com/b/00422/14940384.jpg
Ilmoita asiaton viesti
Ei se nyt kovin pieni ole. Tuo pallon levitys tasolle antaa kovin väärän kuvan.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, -30 ja +30 leveyspiirien välinen pinta-ala on 50% koko maapallon alasta.
(Valaistu karttapallo olisi mukava omistaa … kunhan vain saisi aikaiseksi (hankinnan).)
Ilmoita asiaton viesti
Hommaa tollainen lituska, mutta melko täsmällinen
https://tekniikanmaailma.fi/tutkijat-loivat-kaikkien-aikojen-tasmallisimman-kaksiulotteisen-maailmankartan-oivallus-ratkaisee-monia-jopa-vuosisatojen-ikaisia-ongelmia/?shared=1138503-86abb743-500
Ilmoita asiaton viesti
Tottakait mutta pitäähän pikkasen värittää juttua niinkuin hellekelejäkin väritellään 😉 .
Ilmoita asiaton viesti
Myllyjen osuus Texasissa on 7%.Ymmärrettävästi Tucker Carlson pistää kaiken niiden piikkiin
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä mistä lähteestä olet saanut tietosi, mutta tarkistin omat lukuni. Tuulivoiman osuus on kasvanut koko ajan ja viime vuonna se oli tuon 23 %.
What types of electricity are generated in Texas? Natural-gas-fired power plants generated 40% of Texas’s electricity in 2020, according to Ercot, the largest single source. Wind turbines were second at 23%, followed by coal at 18% and nuclear at 11%.
Ilmoita asiaton viesti
Jaa, … itse löysin artikkelin, jossa tuulienergian osuus Teksasissa oli viime vuonna 25% ja maakaasun 45%. Aikamoinen ero ’tietolähteissä’, heh.
Ilmoita asiaton viesti
Tyypillisesti, jos Amerikassa on kylmää, niin täällä on lämmintä, siis talvisäitä tarkoitan. Nyt on kylmää molemmilla mantereilla.
Ei ole nyt YLE:n säätiedotuksia aloitettu kuumilla säillä vaikka Australiasta, kuten yleensä, kun meillä on kylmää. Kumma juttu.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten blogisti aivan oikein toteaa, kyseessä on sääilmiö ja sehän ei ole sama kuin ilmasto. Mitä liian kylmään tai liian kuumaan tulee. Jos ne poikkeavat ratkaisevasti pitkäaikaisesta keskiarvosta, se ei ole varmasti toivottavaa kenellekään.
Kuitenkin, tähän pitäisi jälleen lisätä. Vaikka säässä tapahtuu muutoksia, kasvihuone-efekti ei häviä mihinkään, kyllä se on edelleenkin siellä, missä sen kuuluukin olla. Siellä olevat muutokset vaikuttavat siitäkin huolimatta, vaikka polaaripyörre asettuisi paikoilleen tai että auringon aktiivisuus olisi laskussa tai nousussa.
Ilmoita asiaton viesti
Kovin pientä vaan on sen lämmittävä vaikutus.
Ilmoita asiaton viesti
Tällä hetkellä kyllä. Mutta kuten todettu, kyseessä on poikkeuksellinen sääilmiö. Polaaripyörre muodostuu voimakkaista tuulista ja ne taas muodostuvat voimakkaista lämpötila -ja painegradienteista. Ja ei tähän ole kyllä syytä sotkea politiikkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Jokohan etelänapa on sulanut, kun pohjoisnavalta riittää tuota kylmää ilmaa melkein päiväntasaajalle asti?
Ilmoita asiaton viesti
Tuohon kysymykseen saat vastauksen peruskoululaiselta.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.ventusky.com/?p=-76;57;2&l=temperature-2m
Näyttäisi olevan luokkaa -45 C tällä hetkellä … osassa Etelä-Mannerta (80 leveyspiirin tienoilla) … ihan kesäkelit siellä. Aamuisin hieman viileämpää eli -50 C.
Ilmoita asiaton viesti
Ai ilmuaivopestyiltä kersoilta? Valitettavasti aivopesu on levinnyt jo väitöstutkijoiden tasolle.
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä mistä aivopesuista on kysymys, mutta ”pesemättömille” aivoille käy huonosti.
Ilmoita asiaton viesti
Säähän ihmisen toiminnalla ei ole vaikutusta. Säitä vain tulee ja menee ihmisen toimista huolimatta.
Ilmasto vain muuttuu kaiken aikaa kuten ennenkin, mutta siihen ihmisen toimet sitten vaikuttavatkin. Olenko nyt ymmärtänyt oikein?
Ilmoita asiaton viesti
Lueppa tuo puheenvuoro, ehkä se selventää…
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannusinivirta/meteorologien-selvitys-pohjoisen-pallonpuoliskon-poikkeuksellisesta-saailmiosta/
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos! Luen mielelläni, vaikka luetun ymmärtäminen ei ole vahvoja puoliani.
Ilmoita asiaton viesti
Kovat pakkaset ovat säätä vaikka ne kestäisivät kuinka kauan hyvänsä. Viikon mittainen helle uutisoidaan poikkeuksetta ilmaston muutoksen aiheuttamaksi.
Kun on mahdollista, että auringon aktiivisuus on alenemassa ja muitakin viilentäviä mekanismeja on vallalla, niin eikä nyt ole toivottavaa, että kasvihuoneilmiö jollain tavoin rajoittaisi tätä hirmuista kylmenemistä? Pelkään kuitenkin pahoin, ettei se riitä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos tietosi pitävät paikkansa, olemme siirtymässä seuraavaan pleistoseeniin, joten pidä varasi.
Ilmoita asiaton viesti
No, tuskinpa tuosta edellisestäkään vielä on toivuttu:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Pleistoseeni#/media/Tiedosto:Five_Myr_Climate_Change.png
Ilmoita asiaton viesti
Meteoriitin kootus selitykset ja tottakait ilmastonmuutos mainittu. Tämä sama kirjoittaja kertoi syksyllä että tuleva talvi on lauha ja märkä.
https://www.foreca.fi/meteorologilta/ypdwm2be
Ilmoita asiaton viesti