Pohjoinen pallonpuolisko on kylmän sään kourissa

Kuva 1. Kylmää on pohjoisella pallonpuoliskolla.

Suomessa on ollut normaalia talvisäätä Etelä-Suomea myöten. Epänormaalin kylmää on USA:ssa, jossa nollaraja hätyyttelee Teksasin etäosia. Kuva 1 osoittaa, että koko pohjoinen pallonpuolisko on poikkeuksellisen kylmänä. Yleensä tilanne on tietääkseni niin, että Pohjoisnavan tietämille kertyy joka vuosi kylmää ilmaa ja sieltä sitä valahtaa väkisten myös etelään päin ja sen vuoksi kylmää ilmaa löytyy aina Siperiasta ja sitten joko Pohjois-Amerikasta tai Euroopan pohjoisosista. Nyt todella kylmää ilmaa on joka mantereella. Ei ihan tavallista.

Kuva 2. Mylly jäässä Teksasissa

Siiten pari sanaa Teksasista, joka pääsi eilisiin Ylen sääuutisiin. Siinä kerrottiin, että vaikeuksia on mm. kaasunjakelun kanssa, joka tuottaa n. 45 % osavaltion sähköstä. Tuulimyllyistä ei puhuttu mitään, vaikka melkein puolet niistä on jäätymisen takia pois pelistä. Tuulivoima on vastannut keskimäärin n. 23 % osavaltion sähköstä. Sähkön hinta on pompannut pilviin, ja sen jakelua rajoitetaan. Onhan tämä hieman erikoista, että USA:n merkittäviin kaasun ja öljyntuottajin kuuluvassa osavaltiossa kärsitään sähkön puutteesta.

Nyt on kyse vain sääilmiöstä, mutta kyllä sen pitäisi saada ajatukset liikkeelle, että kuinka toivottavaa on kylmät säät.

 

 

 

aveollila1
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto). Uskon demokratiaan ja markkinatalouteen (en kapitalismiin) ja kansallisvaltioon. Olen tutkinut yhdeksän vuotta ilmastonmuutosta, josta julkaisuja on kertynyt 19. Tutkimukseni keskittyvät ilmastonmuutoksen ytimeen eli kasvihuoneilmiöön, hiilidioksidin osuuteen ilmastonmuutoksessa ja hiilen kiertoon. Tulokseni osoittavat oleellisia virheitä IPCC:n tieteessä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu