Rikos ihmisyyttä vastaan – kolme uutista tämän päivän Hesarissa

Johdanto

Olen saanut useita kirjoituksen aiheita Hesarin ilmastonmuutosuutisista, ja joskus muistakin aiheista, koska niissä on ollut selviä virheitä, vihreän ilmastonmuutosaatteen ajamista tai muuten surkeaa journalismia. Tällä kertaa aamun Hesari tarjosi positiivisen yllätyksen. Otan käsittelyyn kolme uutista, joissa on yhteinen juoni, vaikka se kolmannessa uutisessa onkin syvällä itse aiheessa ja liittyy Suomen hallituksen aatemaailmaan ja käytännön toimintaan.

Rikos ihmisyyttä vastaan

Rikos ihmisyyttä vastaan on Wikipedian mukaan laajamittainen ja järjestelmällinen siviiliväestöön kohdistuva hyökkäys, johon Suomen lain määritelmän mukaan liittyy surmaamista, orjuuttamista, kidutusta, raiskaamista, rotuerottelua, vainoa poliittisen mielipiteen, rodun, uskonnon, kulttuurin ja etnisen taustan perusteella.

YK:n raportin ”Terrorin säännöt – elämää Isiksen vallan alla Syyriassa” mukaan Isis on syyllistynyt massiivisiin sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan Syyriassa.

”Julmuuksien lista Xinjiangissa kasvaa”

Tämä aliotsikko on lainausmerkeissä sen vuoksi, että se on suora lainaus Hesarin yhden aukeaman artikkelista. Kyse on Hesarin harvinaisen avoimesta ja faktapohjaisesta artikkelista, miten Kiina kohtelee noin miljoonan kokoista etnistä uiguurivähemmistöään Xianjiangin maakunnassa. Uiguureja kohdellaan sillä tavalla, että se täyttää kiistattomasti kansainvälisen oikeuden määritelmän rikoksesta ihmisyyttä vastaan useiden eri kriteerien mukaan. Otteet ja menetelmät ovat sellaisia, että sodanaikaisten natsien menetelmät ovat lähin vertailukohta. Vain ihmisten suunnitelmallinen tappaminen puuttuu.

Taustalla on Kiinan muuttunut politiikka noin 6 vuotta sitten, jossa halutaan sulauttaa kaikki etniset kulttuurit kohti han-kiinalaista kulttuuria. Useimmat ihmiset luulevat, että Kiinassa asuu vain etnisiä kiinalaisia, mutta siellä on lukuisia etnisiä vähemmistöjä. Kansallisuuksien tuhoamista yritti kommunistinen Neuvostoliitto, mutta epäonnistui n. 70 vuotta jatkuneessa ”rottakokeessa”.

Uiguureja leiritetään ja he joutuvat pakkotyöhön mitättömistä syistä kuten hunnun pitämisestä, soittamisesta ulkomaille tai passin omistamisesta. Perheessä voi olla tarkkailija, joka raportoi pienistäkin yksityiskohdista kuten parran kasvattamisesta. Koululaisilta udellaan vanhempien toiminnasta, jne.

”Tähtipelaaja kohtasi Kiinan koston”

Tämäkin väliotsikko on Hesarin lähes yhden aukeaman jutusta jalkapallotähti Mesut Özilin kohtalosta. Jalkapalloa seuraavat tietävät, että Özil on Saksan kansalainen, joka on syntynyt Saksassa turkkilaisille maahanmuuttajille, ja on siis kansallisuudeltaan turkkilainen ja uskonnoltaan muslimi.

Kaikki alkoi Özilin viestistä Instragramissa ja Twitterissä joulukuussa 2019, jossa oli taustalla Itä-Turkestanin lippu ja viesti, jossa hän kehotti muslimimaita puolustamaan Xinjiangin muslimivähemmistöä. Özilin seura Arsenal sanoutui nopeasti irti Özilin viestistä, mutta Kiina oli jo ehtinyt reagoida. Kiinassa olevat 50 000 Özilin fanklubi ja 6 miljoonaa Weibo-palvelussa olevaa seuraajaa katosivat nettimaailmassa bittitaivaaseen. Kiinan televisiossa olevissa Arsenalin otteluissa Öziliä ei mainittu sanallakaan ja sitten Özili katosi myös kentältä. Kirjaimellisesti. Özil ei mahtunut Arsenalin kokoonpanoon tämän kauden Valioliigassa eikä Eurooppa-liigassa. Todennäköisesti häntä ei päästetä enää kentälle ennen sopimuskauden umpeutumista vuonna 2021. Ei vaikka tämä maksaa Arsenalille 390 000 euroa viikossa.

Syynä on Kiinan painostus ja raha. Valioliigan kolmivuotisen tv-sopimuksen arvon arvellaan olevan n. 550 miljoonaa euroa.

Kiinan susisoturidiplomatia ja lännen paperitiikerit

Kiina on viime vuosien aikana ottanut käyttöön diplomatian, jota kutsutaan susisoturidiplomatiaksi ja se tarkoittaa erittäin kovia hyökkäyksiä pienistäkin Kiina intressien vastaisesta toiminnasta.  Tällä toiminnallaan Kiina on tehokkaasti estänyt mm. sen, että suosituissa urheilusarjoissa alkaisi näkyä kannanottoja uiguurien kohtalosta, Hongkongin, Tiibetin ja Taiwanin tilanteesta.

Toinen esimerkki on Houstonin Rockets-koripalloseuran toimitusjohtajan Daryl Moreyn twiitti ”Taistele vapautesi puolesta. Puolusta Hongkongia”. Vaikka Morey poisti nopeasti twiittinsä, niin hänen ja NBA:n piti vielä pyytää anteeksi.

Kiinassa tunnetaan käsite paperitiikeri. Se on valtio, jolla ei ole todellisuudessa ytyä puolustaa intressejään ja näkemyksiään, vaan vetäytyy kuoreensa ja pyytää anteeksi olemassaoloaan, kun tulee tosipaikka. Kiina on osoittanut, että heidän häikäilemätön toimintansa toimii. Kaikki maailman valtiot alistuvat Kiinan toiminnan edessä. Kun tällainen politiikka on ollut Kiinan kannalta näin onnistunutta, niin se jatkuu. Kiina pyrkii ottamaan maailmassa ykkösaseman ja hegemonian. Se on jo kopioinut kaikki lännen merkittävimmät keksinnöt ja tekniset ratkaisut läntisten firmojen avustuksella. Näillä näkymin mikään ei tule estämään tätä kehitystä. Se on rinnastettavissa Natsi-Saksan politiikkaan elintilasta. Todennäköisesti Kiinan todellisiin pyrkimyksiin herätään liian myöhään niin kuin kävi natsi-Saksankin kanssa.

”Sisäministeri Ohisalo turhautui”

Tämäkin otsikko on osa Hesarin otsikkoa. Se perustuu eiliseen kyselytuntiin eduskunnassa. Sisäministeri Ohisalo jouti vastaamaan useisiin perussuomalaisten kysymyksiin pakolaispolitiikasta ja erikoisesti ”islamistista terrorismia kannattavien, Suomessa oleskelevien ulkomaalaisten karkottamiseen.” Kysymys on siis ihmisistä, joilla ei ole oleskelulupaa, mutta oleilevat silti Suomessa. Ohisalo kertoi pariin otteeseen, että palautuksista ei vastaa ministeri, vaan poliisi. Vastaus on tulkittavissa niin, että hallituksen mukaan terrorismivaara ei Suomessa ole sisäministerin erityinen huolenaihe, koska siitä vastaa poliisi. Itse olen kyllä tästä Ohisalon vastauksesta huolissani.

Vedän tähän mukaan myös tämän hallituksen erikoisen panostuksen ns. ISIS-vaimojen ja heidän lastensa saamisesta Suomeen. Kansalaisille ei tietääkseni ole kerrottu, kuinka monta henkilöä on tuotu Suomeen, mutta Syyrian ja Irakin leireillä heitä oli ja on muutama kymmenen. Koska näillä aikuisilla henkilöillä oli vahva ISIS-tausta, heidän tuomistaan oli vaikea perustella. Suomen laki ei velvoita esimerkiksi ns. konsulikyytiin, jos joku Suomen kansalainen joutuu vaikeuksiin ulkomailla. Tähän asiaan hallitus halusi panostaa erikoisen paljon.

Perusteena oli lasten noutaminen Suomeen, koska he ovat syyttömiä äitiensä toimintaan. Niin ovatkin. Hallitukselta todennäköisesti ei saa mitään vastausta siihen, onko nämä lapset erotettu äideistään. Ministerien puheista olen saanut sen kuvan, että sellaista ei voitaisi tehdä. Kyllä voidaan. Suomessa erotetaan yli 10 000 lasta äideistään joka vuosi ja luku kasvaa. Sisäministeri Ohisalo ei näe mitään ongelmaa siinä, että he hakevat erikoistoimenpiteillä ISIS-terrorismia kannattavia äitejä Suomeen. Toisella kädellä Suomi yrittää päästä eroon potentiaalisista jihadisteista, mutta se ei ole ministerin ongelma, vaan poliisin ongelma. Tällä lailla valtaa ja vastuuta voi delegoida.

aveollila1

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto). Uskon demokratiaan ja markkinatalouteen (en kapitalismiin) ja kansallisvaltioon. Olen tutkinut yhdeksän vuotta ilmastonmuutosta, josta julkaisuja on kertynyt 19. Tutkimukseni keskittyvät ilmastonmuutoksen ytimeen eli kasvihuoneilmiöön, hiilidioksidin osuuteen ilmastonmuutoksessa ja hiilen kiertoon. Tulokseni osoittavat oleellisia virheitä IPCC:n tieteessä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu