Ruotsalaisten laumaimmuniteetin laskeminen – huijausta tieteen nimissä

Aamun Hesari on tarjonnut minulle useita sytykkeitä blogikirjoitukseen täällä Usarissa. Niin tälläkin kertaa, mutta nyt Hesari on mitä ilmeisemmin tehnyt vain lehdistön perustehtävää eli jakanut informaatiota jostakin ajankohtaisesta ja tärkeästä asiasta eikä sotkenut mukaan omia poliittisia tavoitteitaan.

Uutisessa on kysymys siitä, että Ruotsin kansanterveysviranomainen nimeltään Hälsomyndigheten ilmoitti tiistaina, että toukokuun alkuun mennessä 33 % tukholmalaisista kantaisi koronavirusta. Tästä seurasi kiivasta keskustelua, että missä ajassa Tukholmassa saataisiin laumasuoja, johon Ruotsissa pyritään. Eilen Hälsomyndigheten korjasi arviotaan, että oikeampi luku olisikin 26 %.

Tämähän ei vaikuta mitenkään merkittävältä virheeltä. Sitten Hälsomyndigheten avasi syyt tähän luvun muuttumiseen ja se paljasti karulla tavalla, miten näennäisesti tieteellinen malli seisoo aivan savijaloilla. Malli oli perustunut arvioon, että virustesteissä näkysi vain yksi tuhannesosa eli 0,1 % todellisista tartunnoista. Tarkastuksessa paljastui, että tämä olisikin johtanut siihen, että lopulta tartunnan saaneita olisi kolme kertaa enemmän kuin Tukholman väkiluku.

Selitys virheelle myös tuli, että tämä arvio oli jäänyt päivittämättä malliin, ja oikea luku on, että testeissä näkyykin 1,33 % todellisista tartunnan saaneista. Tukholman alueelta on löydetty testaamalla 6400 tartunnan saanutta, joka tämän korjatun mallin mukaan tarkoittaisi, että tukholmalaisista viruksen kantajia olisi jo 480 000.

Valtion varaepidemiologi Anders Wallenstein puolustaa heidän malliaan, että se on hyvä työkalu, mutta se ei ole kovaa faktaa. Siis hyvä työkalu, joka tulostaa sutta ja sekundaa aivan sen mukaan, miten joku arvaa tietyn kertoimen, onko se 0,1 % vai 1,33 % vai jotakin muuta. Totuushan on, että tämä on pelkkää tieteellisen mallin väärinkäyttöä tilanteessa, jossa sillä saadaan aivan minkälaisia tuloksia tahansa. Tämä on tieteen väärinkäyttöä ja huijausta.

Ainutta kovaa faktaa koronataudin etenemisestä ovat kuolleiden lukumäärät ja tehohoidossa olevat. Valitettavasti meidän viranomaisemme eivät pysty raportoimaan näitä lukuja päivän viiveellä. Korjauksia on nyt tullut, mutta viranomaiset (ehkä THL??) eivät ole pystyneet korjaamaan lukuja oikeille päiville. Ei ilmeisesti kuulu kenenkään toimenkuvaan. Luulisi, että Suomessa joku viranomaistaho pystyisi ylläpitämään koronaan kuolleiden taulukkoa netissä, jossa lukumäärät pitävät päiväkohtaisesti kutinsa (vaikka edes jälkikäteen korjattuina) ja josta löytyisi kuolleiden määrä paikkakunnittain.

Minulle nämä kaikki sekoilut ja epäonnistumiset kertovat, että kun jotain epätavallista sattuu, niin asioiden hoito viranomaisilla menee sekoiluksi. Homma jää kiinni niinkin pienistä asioista kuin sairaanhoitohenkilöstön suojavarusteista. Onko kyse siitä, että ylimmille paikoille on nostettu henkilöitä, jotka ovat sopivia, mutta ei päteviä?

aveollila1
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto). Uskon demokratiaan ja markkinatalouteen (en kapitalismiin) ja kansallisvaltioon. Olen tutkinut 12 vuotta ilmastonmuutosta, josta julkaisuja on kertynyt 23. Tutkimukseni keskittyvät ilmastonmuutoksen ytimeen eli kasvihuoneilmiöön, hiilidioksidin osuuteen ilmastonmuutoksessa ja hiilen kiertoon. Tulokseni osoittavat oleellisia virheitä IPCC:n tieteessä. Olen kutsuttu norjalaisen järjestön Klimarealistine (Climate realister) tieteelliseen neuvostoon.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu