Ruotsi nousi päivittäisten koronakuolemien ykköseksi hetkellisesti

Media, joka hakee aina sensaatiota, on uutisoinut viikon aikana, että Ruotsi nousi koronakuolemissa ykköseksi väkilukuun suhteutettuna. Ensimmäisenä asiasta uutisoi The Telegraph 21.5.20. Tämä ykkössija perustui ajanjakson 13.-20.5.20 seitsemän päivän liukuvaan keskiarvoon 6,08 miljoonaa asukasta kohti. Lähimpinä olivat Britannia, Belgia ja USA, joissa vastaavat suhdeluvut olivat 5,57, 4,28 ja 4,11.

Suomessa asiasta uutisoi Iltasanomat saman päivänä: ”Ruotsin synkkä viikko: Koronakuolleisuus nousi koko maailman kärkeen – laumasuoja ilman rokotetta tyrmätiin myytiksi”. Toimittaja Vesa Siren kirjoitti tämän päivän Hesarissa, että ”Ruotsi nousi viikon uusissa koronakuolemissa maailman ykköseksi väkilukuun nähden.” Siren ei antanut tarkempia perusteita tälle väitteelle. Myöhemmin artikkelissaan Siren kirjoittaa, että väkilukuun suhteutettuna Ruotsi on sijalla kahdeksan ja sitä huonompia maita ovat San Marino, Andorra, Belgia, Espanja, Italia, Britannia ja Ranska, kun lasketaan luvut pandemian alusta lähtien. Omassa kuvassani 1 näkyy muutama näistä vertailumaista ja siitä näkyy tämä tosiasia, että kumulatiivisissa kokonaiskuolemien määrissä Ruotsi ei ole huonoin – ainakaan vielä.

Kuva 1. Kumulatiiviset koronakuolemat vertailumaittain.

Siis Hesarin mukaan ensin Ruotsi on huonoin ja sitten kuitenkin vasta kahdeksas. Lukija jää tässä kohtaa kyllä täysin ymmälle, että miten Ruotsi saadaan kuitenkin ykköseksi. The Telegraph kertoi laskuperusteen, että kuluneen 7 päivän liukuvan keskiarvon perusteella Ruotsi on huonoin, mutta Hesarilta tämä perustelu jäi puuttumaan. Tämän seikan havainnollistaa kuva 2.

Kuva 2. Päivittäiset koronakuolemat vertailumaittain soveltaen 7 päivän liukuvaa suodatusta.

Kuvassa 2 olen soveltanut 7 päivän liukuvaa suodatusta ja sen vuoksi Ruotsin huonot luvut ajanjaksolle 13.-20.5.20 eivät tule kirkkaasti esiin, vaikka käyristä näkeekin, että Ruotsi on siirtymässä päivittäisissä kuolemissa kärkipaikalle.

Tilastot ovat veikeitä asioista, että niistä saa värkättyä erilaisia tunnuslukuja. The Telegraphin luvut ovat sinällään oikeita, mutta antavat kuitenkin vääristyneen kuvan tilanteesta, koska niissä ei ole otettu huomioon, että pandemia etenee eri tahtiin eri maissa. Kun lasketaan keskiarvo koronapandemian 1. kuolemantapauksesta lukien päiville 64-71, niin Ranskan luku on 7,4 ja Ruotsin luku 6,3 omien laskutoimitusteni mukaan. Ruotsi ei siis ollut vielä huonoin maa noin viikko taaksepäin laskien.

Kuvan 2 käyrät on laskettu 1. koronakuolemasta lähtien, ja se todistaa, että kyllä Ruotsissa koronakuolleisuus on pysynyt korkealla ja sen vuoksi Ruotsi on siirtymässä kärkeen päivittäisissä koronakuolemissa, vaikka otetaan huomioon pandemian etenemisvaihe, mutta se jää vielä nähtäväksi ensi viikolle.

Espanja on raportoinut suuren koronakuolemaluvun 688 juuri perjantaille, ja se näkyy hyppäyksenä kuvan 2 käyrässä. Todennäköisesti syynä on tilastoihin tuotu jälkikäteinen korjaus, eikä todellinen yhden päivän kuolleisuus. Vertailumaiden huonnoimmiston kuolleisuus jatkuu varsin hyvin ennakoimaani tahtiin eli ennuste 1.

Vertailumaiden parhaimmiston kuolleisuus on noin 10 kertaa pienempi kuin huonnoimmistossa keskimäärin. Parhaimmiston yksi parhaista eli Norja on jo selättämässä koronan. Suomen koronakuolleisuus laskee positiivisesti. Taulukossa 1 on yhteenveto omista ennusteistani koronapandemian etenemisestä Suomessa.

Taulukko 1. Ennuste Suomen koronatilanteesta
Ennuste pvm. Huippu Pandemia ohi Kuolleita
4.4.2020 25.4 – 6.5.2020 1.8.2020 1800
11.4.2020 25.4 – 6.5.2020 1.8.2020 550
2.5.2020 24.4.2020 1.8.2020 550
23.5.2020 1.8.2020 350

 

Olen laskenut kuolleisuusennustettani ja viimeisin lukuni on yhteensä 350. Se on selvästi alle viime vuoden flussakuolleisuuden n. 430.

Ruotsin linjaa päivitellään laajasti ja varmasti hyvästä syystä. Tästä huolimatta Ruotsin avainhenkilöt eivät ainakaan tässä vaiheessa myönnä, että he olisivat tehneet strategisen virheen. Hesarin haastattelussa eräs Ruotsin johtavista rokoteasiantuntijoista professori Matti Sällberg puolustaa valittua linjaa. Hän sanoo, että vasta-ainetesteihin perustuen Ruotsin kuolleisuus on samaa luokkaa kuin Tanskassa. Tämä puolustelu perustuu lähinnä kahteen seikkaan: vasta-ainetestien laajuuteen & luotettavuuteen sekä rajoitustoimien poiston vaikutuksiin muissa maissa. Jälkimmäisestä seikasta voi todeta, että mitään merkittävää hyppäystä kuolleisuudessa ei ole tapahtunut parhaimmistoon kuuluvissa maissa rajoitustoimien poistamisesta huolimatta. Ruotsin linja rupeaa näyttämään päivä päivältä yhä huonommalta.

Kuva 3. Maailman koronapandemian tartunnat ja kuolleisuus.

Kuva 3 osoittaa, että maailman koronapandemia on edelleen laskusuunnassa koronakuolemien määrissä. Brasilia ja Venäjä ovat nousseet absoluuttisissa koronatartuntojen määrissä USA:n jälkeen seuraaville sijoille.

Maailman koronauutisissa eräs nettisivusto kiinnitti huomiota seuraavaan seikkaan koronakuolemissa (luvut 16.5.20 miljoona asukasta kohti): Kiina 3, Intia 2, Bangladesh 2, Indonesia 4, Filippiinit 7, Malesia 3, Thaimaa 0,8, Espanja 590, Italia 525, Ranska 423, Belgia 777, Hollanti 331. Tästä näkyy, että eurooppalaista syntyperää olevilla ihmisillä kuolleisuus on karkeasti 100 kertaa suurempaa kuin Kauko-Idän ihmisillä. Tästä seikasta artikkelissa vedetään johtopäätös: ”Koronavirus on suunniteltu tarttumaan eurooppalaisiin ihmisiin jättäen aasialaiset ihmiset lähes tarttumatta”. Tämän väitteen esittäjän pitäisi tietysti pystyä osoittamaan, että ”koronavirus on suunniteltu”. Tietääkseni se olisi ensimmäinen kerta, että ihminen olisi onnistunut suunnittelemaan viruksen tai edes modifioimaan toimivan viruksen jostakin luonnon viruksesta.

aveollila1

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto). Uskon demokratiaan ja markkinatalouteen (en kapitalismiin) ja kansallisvaltioon. Olen tutkinut yhdeksän vuotta ilmastonmuutosta, josta julkaisuja on kertynyt 19. Tutkimukseni keskittyvät ilmastonmuutoksen ytimeen eli kasvihuoneilmiöön, hiilidioksidin osuuteen ilmastonmuutoksessa ja hiilen kiertoon. Tulokseni osoittavat oleellisia virheitä IPCC:n tieteessä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu