Ruotsissa ja Yhdysvalloissa koronatartuntojen määrä nousee ja kuolemien määrä laskee, mistä on kysymys?

Koronatilanteen päivitys maittain

Kuva 1.  Koronatartuntojen ja -kuolemien kehitys maailmassa.

Koronapandemian tautitapausten määrä jatkaa kovaa kasvuaan, mutta kuoleminen määrä on jokseenkin entisellä tasollaan. Koronakuolleisuudesta maittain huonommuusjärjestyksessä miljoonaa asukasta kohti 3.7.20: San Marino 1238, Belgia 843, Andorra 673, Britannia 650, Espanja 607, Italia 576, Ruotsi 537, Ranska 458, USA 399, Hollanti 357, Irlanti 352. Ruotsi on siis sijaluvulla 7 ja USA on sijaluvulla 9. Brasilian suhdeluku on toistaiseksi vain 298 eikä se ole kymmenen joukossa ja siellä pandemia on edelleen maksimikohdassaan.

Kuva 2. Koronakuolemien kumulatiiviset määrät vertailumaittain.

Tässä kuvassa 2 merkittävää on Brasilian koronakuolemien jatkuva kasvu, jossa ei ole taittumista havaittavissa.

Kuva 3. Koronakuolemien päivittäiset lukumäärät miljoonaa asukasta kohti.

Kuvassa 3 on näkyvissä USA:n koronarajoitusten purusta aiheutuva tilanne, jossa päivittäisten koronakuolemien kasvu on jämähtänyt korkealle tasolle. Brasiliassa tilanne on sama. Ruotsissa on tapahtunut merkittävä lasku kuolemien lukumäärässä. Keskikastiin kuuluvissa maissa eli Suomi, Saksa, Tanska ja Norja, suotuisa kehitys on jatkunut eikä rajoitusten purku näy negatiivisesti.

Koronatartunnat ja – kuolemat eivät seuraa toisiaan USA:ssa ja Ruotsissa

Lähes päivittäin uutisvälineet kertovat uusista ennätyksistä koronatartunnoissa Yhdysvalloissa.


Kuva 4. USA:n koronatartunnat ja kuolemat.

Tartunnoissa näkyy selvä kasvu USA:n tartunnoissa, mutta kuolemien määrä on silti ollut laskussa. Ruotsi on pysynyt uutisissa Jällivaaran koronatilanteen vuoksi, mutta media ei ole uutisoinut dramaattista käännettä Ruotsin koronakuolemissa.

Kuva 5. Ruotsin koronatartunnat ja -kuolemat.

USA:n tilannetta selittää se seikka, että koronakuolemien määrä seuraa tartuntojen määrää noin kahden viikon viipeellä, ja todennäköisesti kuolemien lukumäärä lähtee nousuun viikon sisällä. Ruotsin tapauksessa olisi pitänyt näkyä nousua kuolemien määrissä, mutta tapahtui ihan päinvastaista. Jos Ruotsin koronakuolemien laskuvauhti jatkuu yhtä hyvänä, se tulee viikon sisällä samalle tasolle Saksan kanssa, mutta se on tuskin todennäköistä.

Kuva 6. Ruotsin koronatartunnat ja -kuolemat ikäryhmittäin.

Kuvasta 6 näkyy tunnettu tosiasia, että koronakuolemat kohdistuvat vanhusväestöön. Ruotsissa vanhusten osuus kuolin tapauksista on lähtenyt selvään laskuun toukokuun puolesta välistä alkaen.  Kannattaa kiinnittää huomiota ikäryhmien käyrien paikkaan tartunnoissa ja kuolemissa. Tartuntojen määrissä ikäryhmät 30-39 ja 40-49 vuotiaat ovat korkeimmalla ja kuolemissa ne ovat hyvin alhaalla. Näyttää edelleen pätevän, että koronaan sairastuu n. 17-20 % väestöstä, jos se saa levitä vapaasti.

Ruotsalaisen Karoliinisen instituutin tutkimuksessa on tullut esiin, että koronainfektion saaneilta ei kaikilla löydy vasta-aineita, joita on pidetty luotettavana merkkinä siitä, että henkilö on saanut immuniteetin. Vakavan koronataudin sairastaneilta löydettiin sekä vasta-aineita että T-soluja, mutta lievän muodon sairastaneilta vain T-soluja. T-solut ovat ihmisen puolustusmekanismia ja ne kykenevät mm. tuhoamaan viruksen saastuttamia soluja. On epäselvää, onko tällaisilla henkilöillä immuniteetti vai ei.

Nyt voidaan spekuloida, onko Ruotsi kuitenkin saamassa immuniteetin, koska koronakuolemissa on merkittävä lasku. Huomasin, että Ruotsin oma tilasto ja Wolrdometer ovat ilmoittaneet samoja lukuja, mutta European Centre for Disease Prevension and Control ilmoittaa erilaisia päivittäisiä lukuja. Onko niin, että missä EU, siellä ongelma?

 

 

 

aveollila1

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto). Uskon demokratiaan ja markkinatalouteen (en kapitalismiin) ja kansallisvaltioon. Olen tutkinut yhdeksän vuotta ilmastonmuutosta, josta julkaisuja on kertynyt 17. Tutkimukseni keskittyvät ilmastonmuutoksen ytimeen eli kasvihuoneilmiöön, hiilidioksidin osuuteen ilmastonmuutoksessa ja hiilen kiertoon. Tulokseni osoittavat oleellisia virheitä IPCC:n tieteessä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu