Satomäärät ovat jatkaneet kasvuaan ilmaston lämpenemisestä huolimatta

Kirjoitin pari vuotta sitten satomäärien kehityksestä. Tuolloin graafinen kuvaajani ulottui vuoteen 2010 ja olen nyt päivittänyt sen ajan tasalle, Kuva 1.

Kuva 1. Vehnän satomäärän ja väestömäärän kehitys globaalitasolla.

Kuvan 1 perusteella voidaan todeta, että satomäärät ovat jatkaneet kasvuaan ja kehitys on ollut saman vauhtista maailman väestömäärän kanssa. Länsimaat itse asiassa maksavat maanviljelijöille, että he rajoittavat vehnän tuotantoaan.

Merkille pantavaa on, että maailman kuumimmat maat kuten Brasilia, Egypti ja Intia ovat raportoineet viljakasvien tuotannossa ennätyssatoja. Ei ole siis mitään syytä huoleen, että lämpeneminen aiheuttaisi viljan tuotannon romahtamisen, koska maailman vilja-aitat sijaitsevat subtrooppisella alueella.

Hiilidioksidin kasvu edesauttaa kasvien yhteyttämisprosessia eli fotosynteesiä, jossa kasvi muodostaa glukoosia ilmakehän hiilidioksidista ja maaperästä ottamastaan vedestä, Kuva 2.

 

Kuva 2. Yhteyttämisprosessin riippuvuus hiilidioksidipitoisuudesta.

Kuva 2 osoittaa, että korkeampi hiilidioksidipitoisuus nopeuttaa yhteyttämisprosessia ja sitä kautta kasvien kasvua. Kuvan 2 mukaan C4-kasvit eivät enää hyödy kasvaneesta hiilidioksidipitoisuudesta (nyt n. 420 ppm), mutta 95 % kasvillisuudesta on C3-kasveja mukaan lukien vehnä ja riisi. Arvioidaan, että tähän mennessä kasvanut hiilidioksidipitoisuus olisi lisännyt satomääriä 10–15 %.

Kuva 3. C3-kasvien yhteyttämisnopeus hiilidioksidipitoisuuden mukaan.

Kuva 3 osoittaa erään tutkimuksen tuloksen, että C3-kasvien optimaalinen hiilidioksidipitoisuus olisi n. pitoisuudessa 1000 ppm. Sinne on vielä matkaa, ja sinne ei päästä tämän vuosisadan aikana missään tapauksessa, vaan pitoisuus jäänee tasolle 600–700 ppm.

Loppuyhteenveto: Satomäärät ovat kasvussa ja ihmiskunnalla ei ole näkyvissä ruokapulaa hiilidioksidipitoisuuden ja lämpötilan nousun johdosta, vaan tilanne on kehittynyt parempaan suuntaan.

aveollila1

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto). Uskon demokratiaan ja markkinatalouteen (en kapitalismiin) ja kansallisvaltioon. Olen tutkinut yhdeksän vuotta ilmastonmuutosta, josta julkaisuja on kertynyt 19. Tutkimukseni keskittyvät ilmastonmuutoksen ytimeen eli kasvihuoneilmiöön, hiilidioksidin osuuteen ilmastonmuutoksessa ja hiilen kiertoon. Tulokseni osoittavat oleellisia virheitä IPCC:n tieteessä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu