Suomen hallituksen ja viranomaistahojen väliset näkemyserot koronapandemian hoidossa

Suomen koronapandemian hoidossa muutoksia

Perjantain aikana tapahtui Suomessa aika merkittäviä muutoksia koronan strategiassa ja taktisessa suunnittelussa. Pääministeri Marin linjasi, että epidemia ei saisi ollenkaan edetä tässä maassa, eikä hallitus tavoittele laumaimmuniteettia. Tosin Marin joutui tunnustamaan, että käytännössä hallitus ei voi tavoitella nolla kuolemaa. Tämä tarkoittaa sitä, että hallitus kuitenkin käytännön koronatoimissa joutuu mitoittamaan mm. rajoitustoimenpiteet niin, että koronan leviämisriski kasvaa, koska taloutta on avattava.

Tämä strateginen tavoitteen muutos poikkeaa THL:n aikaisemmasta linjasta, että rajoitustoimia voidaan joutua vähentämään aikaisemmin, jos huomataan, että epidemian hidastaminen on liian tehokasta. THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta ja terveysturvallisuuden johtaja Mika Salminen ovat olleet laumaimmuniteetin hankkimisen kannalla. Nyt hallitus teki irtioton ja teki poliittisen päätöksen asiassa. Marinin hallitus on mennyt tähän saakka THL:n selän taakse. Tervahauta tuli jo eilen hallituksen linjan taakse.

Sannikan haastattelussa Tervahauta myönsi perjantai-iltana, että maskeista on hyötyä. Maskien käyttösuositukset tai -pakot ovat Tervahaudan mukaan poliittisia päätöksiä. Nyt on mielenkiintoista nähdä, että mitä STM ja Kirsi Varhiala tekee. Laitetaanko THL ojennukseen, vai uskaltaako Marin ja Varhiala myöntää, että maskiasiassa päätökset ovat olleet poliittisia, koska nyt he eivät voi enää mennä asiantuntijoiden selän taakse. Hallitus on möhlinyt kaikkein eniten maskiasiassa, joten tämä voi olla vaikea pala hallitukselle. Näyttää siltä, että Marinin hallitus ei pysty antamaan maskipakkoa liikennevälineisiin ja julkisiin tiloihin. Syy on yksinkertaisesti siinä, että silloin hallitus joutuisi tunnustamaan, että mokasimme tässä asiassa, koska maskeja ei ole riittävästi. Kangasmaskeilla ilemisesti tavoitellaan sitä, että suositus tai pakko tuee lähiaikoina. Jäljet johtavat THL:ään, jonka tilannearvion mukaan korona ei edes tule Suomeen. Hallitus menetti tilaisuuden hankkia maskeja, kun niitä oli vielä saatavilla.

Koronan eteneminen Suomessa ja vertailumaissa

Kuva 1.  Päivittäiset koronakuolemat vertailumaissa.

Kuvassa 1 on Suomen ja muutaman vertailumaan koronakuolemien kehittyminen. Trendit ovat edelleen laskussa kaikissa maissa, mutta pieni piikki ylöspäin on havaittavissa kaikissa maissa aivan viime päivinä. Euroopan maissa tälle voidaan löytää selitys rajoitustoimien höllentämisestä kuten koulujen avaamisen muodossa. Etelä-Koreassa kysymys on uudesta tartunta-aallosta, jota yritetään hillitä kaikin keinoin. Seuraava viikko osoittaa, jääkö nousu tällaiseksi piikiksi, vai jatkuuko pieni nousutrendi. Odotusarvo on, että kuolleisuus ei ainakaan vielä käänny takaisin alaspäin johtuen taudin itämisajasta.

Taulukossa 1 on päivitetty ennusteeni ja en ole muuttanut niistä mitään. Tervahautakin totesi eilen, että toistaiseksi pandemian huippu oli huhtikuun lopussa.

Taulukko 1. Ennuste Suomen koronatilanteesta
Ennuste pvm. Huippu Pandemia ohi Kuolleita
4.4.2020 25.4 – 6.5.2020 1.8.2020 1800
11.4.2020 25.4 – 6.5.2020 1.8.2020 550
18.4.2020 25.4 – 6.5.2020 1.8.2020 550
25.4.2020 25.4 – 6.5.2020 1.8.2020 550
2.5.2020 24.4.2020 1.8.2020 550
9.5.2020   1.8.2020 550
16.5.2020   1.8.2020 550

Median keltaiset osat kirjoitettava edelleen virheellisesti uutisia koronakuolemista koskien etenkin Ruotsia ja Yhdysvaltoja. Noteerasin tällaisen otsikon 13.5.20: ”Ruotsissa korona­kuolemien määrä selvässä nousussa – IS seuraa”. Tässä uutisessa vedotaan yhden päivän kuolleisuuslukuun. Kuva 2 kertoo, mistä on kysymys.

Kuva 2. Ruotsin päivittäiset koronakuolemat.

Päivittäiset koronakuolemat vaihtelevat rajusti ja sen vuoksi yhden päivän luvulla ei ole mitään suurempaa merkitystä, mutta sen avulla voi antaa halutessaan aivan väärän kuvan kokonaistilanteesta. Tässä vaiheessa on tullut selväksi, että lähes kaikissa maissa raportointi ei toimi viikonlopun aikana, jolloin parin päivän aikana lukemat laskevat hyvin alas hypätäkseen sitten moninkertaiseksi viikon alussa.

Tämän vuoksi olen soveltanut 7 päivän liukuvaa keskiarvoa tasoittaakseni trendikäyrän vastaamaan paremmin todellisuutta. Kuvassa 2 tämä trendikäyrä (keltainen viiva) kertoo todellisen tilanteen erittäin hyvin verrattuna yksittäisiin päiviin. Iltasanomien otsikko on surkeaa ”tsurnalisimia” ja osoitus toimittajien ammattitaidottomuudesta tai sensaation hausta.

Kuva 3. Suomen ja vertailumaiden kumulatiiviset koronakuolleiden määrät.

Kuvassa 3 on oma kuvani Suomen ja muutaman vertailumaan kumulatiivisten ei kokonaiskuolemien määrän kehittymisestä. Kehitys on ollut odotusten mukaista. Parhaimmisto maista eli Norja, Suomi, Saksa ja Tanska kehittyvät samassa rytmissä. Huonnoimmisto eli Espanja, Italia, Ruotsi, Ranska ja USA – ovat samalla tavalla yhdessä ryppäässä päätyen näillä näkymin yli 5 kertaa suurempaan suhteelliseen kuolleisuuteen. Otsikoista poiketen Ruotsi ja USA eivät ole tämän joukon huonoimpia. Etelä-Korea on tietysti omassa kastissaan oikeaan osuneen strategian seurauksena.

Maailman koronatilanne trendien valossa

Kuva 4. Maailman koronatartuntojen ja -kuolemien kehittyminen.

Kuvassa 4 on maailman koronatartuntojen ja – kuoleminen määrien kehittyminen. Koronatartuntojen määrä on ollut hyvin tasainen jo viikkoja, mutta kuolemissa on lievää laskua. Tämä näkyy paremmin kuvasta 5.

Kuva 5. Maailman koronakuolemien kehittyminen tarkasteltuna tasoitusanalyysin avulla.

Maailman koronakuolemat ovat jo lievässä laskussa. Tämä on positiivinen uutinen sen kannalta, että se pienentää paljon puhutun toisen korona-aallon tuloa.

aveollila1

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto). Uskon demokratiaan ja markkinatalouteen (en kapitalismiin) ja kansallisvaltioon. Olen tutkinut yhdeksän vuotta ilmastonmuutosta, josta julkaisuja on kertynyt 19. Tutkimukseni keskittyvät ilmastonmuutoksen ytimeen eli kasvihuoneilmiöön, hiilidioksidin osuuteen ilmastonmuutoksessa ja hiilen kiertoon. Tulokseni osoittavat oleellisia virheitä IPCC:n tieteessä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu