Suomessa koronakuolemia vertaillaan kuin Hölmölässä
Ajatukseni oli päivittää koronatilannekuvaajiani viikoittain, mutta median kautta tulleet tiedot ovat niin vääristyneitä, että päätin tehdä pikapäivityksen.
Johdantona hölmöläistarina
Matti oli menossa puolisen (lounasaikaa) jälkeen kirkonkylään Hölmölän kylän läpi, kun kylän keskustassa oli menossa kova huuto ja meteli. Jollakin näytti olevan ja puntarikin kädessä. Kyläläiset pyysivät jälleen kerran Mattia avuksi, että auta nyt hyvä mies meitä, kun emme saa selvyyttä tähän asiaan ja ettonet (nokkaunet eli tupluurit) on kohta menneet hukkaan. Matti ihmetteli maassa olevia mustikoilla täytettyjä kappoja, mutta sai kohta selvityksen.
Ylitalon isäntä oli tullut kehuneeksi, että hänen tyttärensä ne ovat kylän parhaita mustikan poimijoita, mutta Alitalon isäntä oli uskaltanut panna vastaan, että kyllä ne hänen tyttärensä ovat nopeimpia. Asia oli mennyt niin pitkälle, että oli sovittu, että asia ratkaistaan huomenissa ja katsotaan kenen tyttäret sieltä mustikkametsästä tuovat eniten mustikoita puoliseen mennessä. Metsään oli sovittu mentävän sen jälkeen, kun aamulypsyn jälkeen karja on viety laitumelle. Tulos oli kaikkien näkyvissä, että Ylitalon tyttäret ovat poimineet 8 kappaa, mutta Alitalon tyttäret vain 2 kappaa.
Alitalon isäntä oli sitä mieltä, että tässä on pelattu käyryyttä, kun hänellä on vain kaksi tytärtä ja Ylitalossa on neljä tytärtä. Matti saikin kaikki hölmöläiset hyväksymään sen, että Ylitalon tyttärien marjasaaliista otettiin puolet pois ja jäljelle jäi vielä Ylitalon 4 kappaa Alitalon 2 kahta kappaa vastaan. Matti katseli tyttäriä ja arveli, että tässä on vielä jokin epäselvä seikka, joka voisi selittää eron. Matti kysyikin kaikilta, että oliko joku nähnyt mitään erityistä tähän tapaukseen liittyen.
Silloin esiin astui Keskitalon vanha isäntä Iivari sanoen, että kuulkaapas, mitä hän huomasi talonsa nurkalta kylän elämänmenoa tarkkaillessaan. Iivari kaivoi liitinkitaskustaan taskunauriin (taskukellon) ja sanoi, että tämän kylän ainoan kellon avulla hänellä on pari havaintoa sanottavana. Olenkos muuten kertonut, miten minä ostin tämän taskunauriin, kun olin mukana silloin hirmuisena lumitalvena viemässä Hämeen härkätietä pitkin elukoita Turun torille, ja… Kyläläiset keskeyttivät Iivarin ja sanoivat, että lopetapas ne jorinat Iivari, kun kaikki ovat kuulleet kymmeneen kertaan, kuin sinä juovuspäissäsi hassasit omat härkien myyntirahasi yhteen taskunauriiseen ja se jäikin sinut ensimmäiseksi ja viimeiseksi Turun reissuksesi.
Iivari menikin nopeasti asiaan, ja kertoi, että Ylitalon isäntä se on aika utala mies ja pitää itseään viisaampana kuin muut isännät. Se kun alkoi viljellä heinääkin nimeltään timotei, vaikka kaikki tietää, että se on ihan hölm…ei kun ihan hullua hommaa, koska kyllä heinä kasvaa itsestään tuolla suoniityllä. Kun muut talollisten tyttäret olivat viemässä karjaa suoniitylle, niin Ylitalon isäntä päästi karjansa navetan takana olevalle äpäreelle ja määräsi tyttärensä mustikkametsään. Iivarin puheista saatiin lopulta selvyys, että Ylitalon tyttäret olivat olleet metsässä 4 tuntia ja Alitalon tyttäret vain 2 tuntia. Matti antoi lopulta tuomionsa, että kummankin talon tyttäret olivat yhtä nopeita mustikan poimijoita, jotka pystyivät kukin kahdessa tunnissa poimimaan ja puhdistamaan kapallisen (n. 4,5 lr) mustikoita. Kyläläiset tyytyivät Matin tuomioon ja Matti pääsi jatkamaan matkaansa naureskellen ja päätänsä pudistellen ja ajatellen, että onpa hänellä taas tuliaisina kotiinsa ainakin yksi hölmöläistarina lisää.
Viranomaiset ja media tuijottaa kuolleisuuslukuja ja aikatekijä sivuutetaan
Median mukaan näyttää siltä, että media itse ja asiaan liittyvät viranomaiset ja poliitikot arvioivat koronatilannetta meillä ja muualla Kuvan 1 luoman mielikuvan perusteella.
Kuva 1. Koronakuolemien kehitys esimerkkimaittain.
Tämän kuvan tietojen mukaan on helppoa – mutta hölmöläistä – vetää yksioikoisia johtopäätöksiä. Italian ja Espanjan tilannettahan pidetään aivan toivottomana. Tämän aamun Hesarin mukaan Helsingin yliopiston kansainvälisen politiikan professori Heikki Patomäki antoi lausunnon, että ”virus etenee Yhdysvalloissa tällä hetkellä katastrofaalisella tavalla”. Hesari on omistanut yhden sivun Ruotsin tilanteelle, jossa Ruotsin hallitus on tekemässä täyskäännöstä koronan taltuttamisessa ja tämän taustalla on lehden mukaan kuolleisuusluvut, joka oli 5.4.20 jo 401, kun Suomessa luku oli 28. Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell on sitä mieltä, että Ruotsin linja ei ole ollut Suomea huonompi. Tämän hetken tilastojen mukaan hänen näkemykselleen on perusteet, kuva 2. Ruotsin hallituksen kuuluisa ”tålamod” (kärsivällisyys ja maltti) näyttää pettäneen median paineessa.
Hesari tulkitsee koronatilannetta kuin ainakin hölmöläiset, että verrataan absoluuttisia tämän hetken lukuja keskenään unohtaen suhteuttamisen väestömäärään puhumattakaan aikataulutekijästä. Saahan tällä tavalla vakuuttavia lukuja, mutta ne antavat aivan väärän kuvan todellisesta tilanteesta.
Kyvyttömyyden takaa arvioida oikein koronatilannetta, löytyy kaksi tekijää. Ihmiset ajattelevat luonnostaan, että kaikki ilmiöt maailmassa ovat lineaarisia: kun ihminen kaivaa ojaa tunnissa 5 metriä, niin silloin ihminen kaivaa ojaa 8 tunnissa 40 metriä. On luonnonvastaista ajatella, että on olemassa luonnon ilmiö, jossa vauhti kiihtyy niin, että 8 tunnissa ojaa syntyykin 400 metriä. Virusten leviäminen noudattaa tällaista kiihtyvää kasvuvauhtia, jota kutsutaan sen matemaattisen mallin mukaan eksponentiaaliseksi kasvuksi. Kuvasta 1 näkyy kuolleiden lukumäärän nopea lisääntyminen, kun taudin leviäminen pääsee vauhtiin.
Toinen tekijä tuntuu olevan yhtä vaikeaa ottaa huomioon, että eri maissa koronatauti on lähtenyt liikkeelle eri aikatauluilla. Tästä johtuen saman kalenteriajan tilanteen vertaaminen keskenään antaa aivan väärän kuvan tilanteesta.
Koronatilanne maittain näyttää aivan toisenlaiselta, kun koronakuolemat laitetaan logaritmiselle asteikolle, jossa aikatekijää yhtenäistetään aloittamalla kunkin maan tilanne 1. koronakuolemasta. Logaritminen asteikko saa aikaan sen, että eksponentiaalinen kehitys muuttuukin tällä asteikolla lineaariseksi, kuva 2.
Kuva 2. Kumulatiiviset koronakuolemat maittain.
Tästä kuvasta on helppo tehdä oikeita johtopäätöksiä tilanteesta. Ensinnäkin kaikkien länsimaiden kasvu näyttää noudattavan samanlaista vauhtia, kun tauti on päässyt leviämisvaiheeseen. Ruotsin kuolleisuus seuraa ihan tarkkaan Italian kehitystä ja Suomi on edelleen samalla kasvukäyrällä. Ruotsin kohdalla ei ole perusteltua puhua katastrofista, eikä Suomen kohdalla julistaa, että Suomi selvisi jo koronasta ja tilanne on hallinnassa. USA:n tilanne ei näytä sen pahemmalta kuin muissakaan maissa.
Kuva 3. Absoluuttiset päivittäiset koronakuolemat miljoonaa asukasta kohden.
Kuvan 3 avulla voidaan päätellä, milloin on saavutettu koronakuolemien huippu ja tällaisia maita ovat ainakin Kiina, Etelä-Korea, Italia ja Espanja. Taittumisen merkkejä voidaan havaita Ranskassa ja Saksassa. Ruotsissa ja Suomessa kasvu on vielä kiihtyvää.
Kuva 4. Kumulatiiviset koronakuolemat maittain, kun niiden alkupiste on normalisoitu alkamaan kohdata 10 koronakuolemaa.
Kopioimassani kuvassa 4 on normalisoitu piirrettyjen maiden koronakuolemien kumulatiivinen kehittyminen alkamaan kohdasta 10 koronakuolemaa. Koronatauti lähtee yskähdellen liikkeelle ja sen vuoksi tämä aloituspiste osoittaa paremmin, minkälaisia eroja kullakin maalla koronakuolleisuudessa. Kuvassa 4 esitetyillä mailla on hyvin eritasoisia rajoittamistoimenpiteitä matkustamisessa ja karanteenimääräyksissä. Keskimäärin koronakuolemien huippu saavutetaan n. 35 päivässä ja keskimäärin länsimaissa ollaan aikajanalla n. 20. päivän kohdalla. Se tarkoittaa, että jo laskuun kääntyneiden Italian ja Espanjan tilanteiden perusteella voidaan tehdä varsin luotettavia johtopäätöksiä lopputilanteesta.
Näyttää siltä, että kuvan 4 perusteella ei ole suurta eroa, mikä on lopputulos, jos maat ovat joutuneet reagoivaan tukahduttamisstrategiaan, olivatpa toimenpiteet mitä tahansa. Kattavammat tukahduttamistoimenpiteet näyttävän siirtävän huippua eteenpäin jossain määrin kuten esimerkiksi Saksassa.
Suomen tilanne
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuuden johtaja Mika Salmisen mukaan erityisesti Suomen pahimmalla epidemia-alueella, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, päivittäin todetut tapaukset ovat hiljalleen tasaantuneet. Näin tartuntojen lukumäärästä pääteltävissä, mutta en pidä sitä luotettavana mittarina, koska Suomen testauslukumäärät ovat alhaisia. Tämän viikon koronatilanteen kehittyminen ratkaisee Suomen kuolleisuusluvut. Jos kuolemien kokonaismäärä on n. 100 ensi viikon vaihteessa, niin Suomen kehitys on sama kuin Italiassa ja Ruotsissa. Jos vauhti taittuu, niin Suomi on saanut siirrettyä koronahuippua.
Hallitus kertoi keskiviikkona, että koronatestien kapasiteettia aiotaan Suomessa kasvattaa nykyisestä noin 2500 testistä päivässä ensin kaksinkertaiseksi ja sitten kolminkertaiseksi. Oma käsitykseni on, että summittaisella testaamisella ei voida enää hillitä koronan etenemistä. Tilastoissa näkyvät päivittäiset tartuta- ja kuolleisuusluvut ovat ainakin pari viikkoa jäljessä todellisesta tautitilanteesta.
Jos Suomella on kapasiteettia kasvattaa testaamista, se pitäisi keskittää sinne, missä sillä on tehokkain vaikutus. Näitä kohteita ovat sairaaloiden hoitohenkilökunta ja vanhustenhoidon henkilökunta. Vanhusten hoitopaikkojen kuolleisuuden pompahtaessa esiin, voidaan todeta, että jälleen THL ja hallitus olivat sen 2-4 viikkoa myöhässä. Virus on jo aika tehokkaasti levinnyt suojaamattomien ja oireettomien hoitajien välityksellä vanhuksiin. Kuolleisuushan on sitä suurempaa, mitä iäkkäämpi ihminen.
Kuolleiden määrä on paljon kiinni maan suorituskyvystä ia erityisesti tasa-arvosta.Saksa on aivan eri planeetalta kuin USA tai UK.
Ilmoita asiaton viesti
Kuvien 2 ja 4 viesti on, että koronakuolleisuus ei ole kovinkaan paljon kiinni valitusta tukahduttamisstrategian tasosta. Ruotsin kehitys on nopeampaa kuin Saksassa, mutta Saksan käyrä menee korkeammalla kuin USA. Olen jo aikaisemmin kertonut oman käsitykseni, että USA:n hidas liikkeelle lähtö johtuu maan suuruudesta ja eri osavaltioiden erilaisesta tilanteesta. USA:n kehitys ei ole missään tapauksessa katastrofaalista.
Ilmoita asiaton viesti
Kuva 3 on kiinnostava:
Ns. kuolleisuus saavuttaisi huippunsa keskimäärin 35 päivän kuluttua ensimmäisestä kuolintapauksesta, ainakin maissa joissa virus pääsee alussa esteettä tai lähes esteettä leviämään (esim. Italia ja Espanja).
Tämä ei ilmeisesti selity vielä ns. laumasuojalla, vaan riskiryhmiin kuuluvien kuolleisuudella pandemian alkuvaiheessa.
Maat, joissa on valittu ns. viivästetty, eristäytymisen strategia, kuten Suomessa ja Saksassa, kuolleisuus ainakin alussa on selvästi matalammalla tasolla.
Kumulatiivisesta kuolleisuudesta keskipitkällä aikavälillä eri maissa ei sen sijaan vielä voida sanoa kovinkaan paljoa. Tämä riippuu osaltaan lääkityksen ja mahdollisen rokotteen kehittämisestä. Kuitenkin myös riskiryhmien eristämisessä onnistuminen ja hoidon laatu vaikuttaa myös asiaan.
Jos viivästetyn strategia (alun) alhainen kuolleisuus voidaan yhdistää n. 35 vuorokauden jälkeen tapahtuvaan kumul.kuolleisuuden laskuun myös pitkällä aikavälillä, tämä olisi luonnollisesti ideaali. Saksan taittuva käyrä ei vielä ole todiste tästä.
Ilmoita asiaton viesti
Kuvan 2 perusteella Suomen kuolleisuus oli alussa korkeammalla tasolla kuin Italiassa ja Ruotsissa laskien ensimmäisestä kuolemasta. Sen sijaan Saksa on liikkunut Italian käyrän alapuolella alusta lähtien ja se ennakoi, että Saksan kehitys olisi hitaampaa kuin länsimaissa keskimäärin. Onko sitten lopputulema sama, on vielä täysin auki.
Ilmoita asiaton viesti
Juu. Mutta Espanjan ja Italian kumul.kuolleisuus ylittää Suomen jo n. 15 päivän jälkeen (ensimmäisestä rek. kuolintapauksesta).
Toisaalta kuvan 2 ongelma tulkinnan kannalta on mielestäni y-akselin skaalaus: voidaan kysyä, kohteleeko kuolemien suhteuttaminen aina pienen Suomen väestömäärään eri kokoisia maita samalla tavalla ajatellen ilmiötä (pandemiaa).
Itse suhteuttaisin tarkasteltavan asian (kuolleisuus) aina maan väkilukuun.
Joku virologi osaisi vastata.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole väliä, onko kunkin maan kumulatiivinen kuolleisuus suhteutettu miljoonaa asukasta kohti tai jotain muuta asukasmäärää kohti. Olen käyttänyt Suomen väkilukua, koska silloin on helppo verrata Suomen tilannetta johonkin vertailumaahan. Jos esimerkiksi Suomen kumulatiivinen kehitys noudattaa Italian käyrää, niin on todennäköistä, että lopputuloskin on samanlainen.
Suomen alkuvaiheen kehitykseen vaikuttaa pienestä väestömäärästä johtuen muutama kuolema ja sen vuoksi alkuvaihe ei anna meidän tapauksessa samaa tietoa kuin Italiassa ja Espanjassa.
Suomen kohdalla korona on vielä sen verran alkuvaiheessa, että nopea kasvu tapahtuu joko tällä viikolla tai sitten ei tapahdu. Tämän viikon aikana Suomen kehityskulku ratkeaa, koska tämän viikon jälkeen tukahduttamistoimista ei ole enää juuri apua. Näin arvioin tilanteen pitemmälle ehtineiden maiden kehityskulusta.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoista, jos nyt tuota atribuuttia voi tässä käyttää, on seurata, pitääkö tuo hypoteesisi Suomen kohdalla paikkansa.
Ilmoita asiaton viesti
Saksan uusien osavaltioiden +koko Berliini kuolleisuusluvut suhteessa Suomen väkilukuun ovat olleet 2 viikkoa lähes yhteneväiset.Saksassa keskitytään enemmän tartuntojen tuplaantumisvauhdin tarkkailuun.
Ilmoita asiaton viesti
Hyviä havaintoja median idioottimaisista johtopäätöksistä. Huono ammattitaito on surkeiden johtopäätösten taustalla.
Mediatiedot ovat pitkälti vääristyneitä eikä media ymmärrä tai osaa edes etsiä relevantteja seikkoja. Maailmalla yhä enemmän on todettu että sairastuneiden todellinen määrä voi paikoittain olla jopa 1000-kertainen todettuihin tapauksiin verrattuna. Tälläkään ei näytä olevan mitään merkitystä kun media vouhkaa päivittäin ruumismääristä ja kuolleisuusprosenteista. Aivan äskettäin eräs arvostettu professori totesi tehneensä laskelmia että Ruotsissa saattaa jo nyt olla miljoona sairastunutta. Eipä ketään kiinnostanut tämäkään koska sehän saattaisi osoittaa taudin olevan nuhaflunssaluokkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Luulen, että tuossa ”sairastunut” po. ”infektoitunut”.
Ilmoita asiaton viesti
Käytin yleiskieltä kun kuvasin sairastunutta tartunnansaaneeksi. ”Smittade” oli ruotsinkielinen termi.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä kohtaa kannattaa olla tarkkana terminologian kanssa. Tartunnan saanut ei ole sama kuin sairastunut ja se juuri tekee tästä koronasta salakavalan. Näennäisesti terveet ihmiset levittävät sairautta tehokkaasti jopa viiden viikon ajan viimeisten tietojen mukaan. Risteilylaiva Diamond Princess – keisi osoittaa, että n. 80 % ei sairastu lainkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tilastojen vertailu on muutenkin melkein mahdotonta. Luultavasti kuolleiden lukumäärä on likipitäen oikein jos kaikki kuolleet testataan. Sen jälkeen kuolleisuuden vertaaminen väestömäärään on vielä jossain määrin järkevää. Kuitenkin pitäisi lähteä vertaamaan myös väestörakennetta ja väestötiheyttä vastaan. Vanhassa väestörakenteessa kuolleisuus nousee ja harvaan asutussa maassa leviäminen koko väestöön hidastuu. Sitä enemmän mitä enemmän kohtaamisia rajoitetaan.
Sairastuneiden ja parantuneiden määrien vertaaminen on jokseenkin turhaa erilaisesta testauspolitiikasta johtuen.
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä johtopäätöksistä. Kun korona on ohi, niin voidaan analysoida, mistä erot johtuvat. Nyt se on vielä liian aikaista. Alustavasti näyttää, että lopulliset kuolinmäärät suhteessa väestömäärän ovat yllättävän pieniä.
Ilmoita asiaton viesti
Tuota suomalaista luontaista epäsosiaalisuutta olen kieli poskessa itsekin pohtinut aikaisemmin näin:
”Sosiaalisille latinoille eristäytyminen on varmasti haasteellisempaa kuin jo luonnostaan toisia karttaville fenno-ugreille. (Paitsi niille suomalaisille, jotka ovat yhdenmukaisuuden paineessa liikaa ”eurooppalaistuneet”.)
Umpimielisen, mököttävän suomalaismiehen luonnolliset ominaisuudet pääsevät nyt oikeuksiinsa.
Sen mikä jo hetken näytti tuhoon tuomitulta lajin ominaisuudelta, johtaen sukupuuttoon ja naaraiden pariutumiseen sulavammin liiviin uivien etelän asukkaiden kanssa, nostaa evoluutio nyt arvoon arvaamattomaan.”
Viruksen hiipumisteoria on kyllä houkuttava – toisaalta lämpimien ilmojen myötä myös kontaktien määrä lisääntyy, mikä voi johtaa ojasta allikkoon.
Itävallassa rajoituksia jo ollaan purkamassa – vaikea sanoa vielä, mihin se johtaa. Mutta on hyvä, että joku (läntinen) maa toimii vapaaehtoisena koekaniinina. Suomen kannattaa seurata nyt tarkkaan, miten Itävallan tilastot kehittyvät.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on tainnut aikaistaa uusien koronatartuntojen ja kuolleiden ilmoittamisen päiväsaikaan (https://www.worldometers.info/coronavirus/country/finland/ ei anna tod. päivitysajankohtaa), ts. tämän päivän tiedot ovat merkittävältä määrältään eiliseltä. Mm. Ruotsin tiedot päivittyvät myöhemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Olen varma, ettäjoka maan raportoinnissa esiintyy epävarmutta, mille päivälle mikin kuolemantapaus kirjataan. Kaksi nettisivustoa seuraa koronakuolemien määrää, ja niissä on päiväkohtaisia eroja. Kumulatiiviset summat ovat tarpeeksi lähellä toisiaan, joten tästä asiasta ei kannata tehdä liian isoa numeroa.
Ilmoita asiaton viesti