THL:n ja Työterveyslaitoksen ohjeet maskien käytöstä ovat ristiriitaisia eivätkä perustu tieteelliseen tietoon

Satuin sattumalta tarkistamaan, miten THL ja Työterveyslaitos suosittelevat maskien käytöstä. En meinannut uskoa lukemaani.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)

Lainaus kursiivilla ja vihreällä värillä (alleviivaukset minun tekemiä):  https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/suositus-kasvomaskien-kaytosta-kansalaisille

Suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille

Uusi koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii, aivastaa, puhuu tai laulaa. Osa COVID-19-tartunnan saaneista henkilöistä ei saa lainkaan oireita tai oireet ovat hyvin vähäisiä, ja tästä syystä henkilö ei ole tietoinen tartunnastaan. Virus voi tarttua jo muutama päivä ennen oireiden alkua. Tutkimuksissa on kuvattu tilanteita, joissa oireeton henkilö on tartuttanut muita ahtaissa sisätiloissa.

Kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön. Kasvomaskeja on monenlaisia: erilaiset itse valmistetut tai kaupoista hankittavat kankaasta tai muista materiaaleista valmistetut maskit. Kasvomaski ei ole varsinainen hengityksensuojain, eikä se suojaa tehokkaasti käyttäjäänsä. Kasvomaskien teho perustuu osittain siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä asianmukaisesti.

                                                                ***

Työterveyslaitos (TTL)

Sitten lainauksia Työterveyslaitoksen nettisivustolta sinisellä kursiivilla (alleviivaukset minun tekemiä): https://hyvatyo.ttl.fi/koronavirus/ohje-suu-ja-nenasuojus

Uusi koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii, aivastaa, laulaa, nauraa tai puhuu. Virus voi tarttua myös sairastuneesta suoran kosketuksen kautta. On mahdollista, että tartunnan saa myös pinnoilta, joille on hiljattain päätynyt sairastuneen hengitystie-eritteitä.

Tutkimuksissa on havaittu viitteitä siitä, että koronavirus (COVID-19) voisi tarttua myös ilmavälitteisesti. Tämä tarkoittaa, että hengitystie-eritteistä syntyy ilmaan suurempien pisaroiden lisäksi hyvin pieniä pisaroita, jotka jäävät leijumaan ilmaan aerosolina. Tätä ilmavälitteisen tartunnan riskiä pidetään pienempänä kuin pisaratartuntaa. Maskin tarkoitus on suojata muita henkilöitä maskin käyttäjän hengitystie-eritteiltä ja vähentää taudin leviämistä väestössä.

Muissa kuin lyhytkestoisissa tilanteissa, joissa turvavälejä ei pystytä säilyttämään, pitäisi mahdollisimman monella olla suu-nenäsuojain tai muu kasvomaski. Kankaiset kasvomaskit ja kuitumateriaalista tehdyt kertakäyttömaskit toimivat näissä tilanteissa hyvin. FFP-luokan hengityksensuojaimia ei suositella yleisesti käytettäväksi tällaisissa tilanteissa. Niiden riittävyys tulee varmistaa työtehtäviin, joissa niitä ehdottomasti tarvitaan. 

***

Termien käyttö

Kieli kehittyy koko ajan ja koronaan liittyen termit hengityssuojain, maski, kasvomaski, kansan maski jne. voivat esiintyä hieman eri merkityksissä tai tarkoittaa samaa. THL:n mukaan kasvomaski ei ole varsinainen hengityssuojain. Jos se ei ole hengityssuojain, niin mikä se on? Voi kysyä ironisesti, että suojaako se kuuloa vai näköä? THL rajaa kasvomaskin tarkoittamaan vain kankaisia maskeja. Käytännön totuus on kuitenkin, että maskista tai kasvomaskista on tullut yleissana, joka voi tarkoittaa mitä tahansa hengityssuojainta. Jos haluaa puhua kangasmaskista tai kansan maskista, niin se pitää selvästi ilmaista. Teollisesti valmistetut maskit, joilla on FFP-luokitus, pitää eritellä. Valitettavasti lyhyttä ilmaisua ei ole. Minusta voisi puhua FFP-maskista, koska pitkä suomen kielikin hakeutuu aina lyhimpään mahdolliseen ilmaisuun.

Suositukset ja niiden perusteet

Molemmat instanssit rajaavat suositukset pelkästään kangasmaskeihin. THL ei puhu FFP-luokan suojaimista mitään ja TTL ei suosittele FFP-maskeja. TTL:n mukaan syynä on muka se, että on vasta viitteitä, että koronavirukset voisivat tarttua myös ilmavälitteisesti eli aerosolitartuntana. TTL:n mukaan maskien tarkoitus on vain suojata muita henkilöitä mahdollisen viruksen kantajan hengitystie-eritteiltä.

Nyt voin ymmärtää, miksi pääministeri Marin vielä viikko sitten 6.10.20 MTV:n Uutisextrassa väitti, että maskit suojaavat vain muita ihmisiä. Kuitenkin totuus on, että merkittävä osa ihmisiä käyttää FFP-tason suojamia ja ne suojaavat ennen kaikkea käyttäjäänsä. Kyllä myös kangasmaski suojaa käyttäjäänsä, mutta pääasiassa pisaratartunnalta ja varsin huonosti aerosolitartunnalta.

Tieteellinen tieto virustartuntamekanismista ja suojautumisesta

Lääkärikunnan keskuudessa on vielä ilmeisen paljon 30-luvulta peräisin olevan pisaratartuntaopin kannattajia. Viimeisin tieto on ollut jo viimeistään keväästä lähtien täällä länsimaissakin, että merkittävin koronaviruksen leviämistapa on aerosolitartunta. Science-lehteä on totuttu pitämään luotettavana tieteellisen tiedon lähteenä, vaikka heillekin sattuu munauksia. Tässä viite kesäkuun alussa olleeseen artikkeliin: https://science.sciencemag.org/content/368/6498/1422

Artikkelin lopputulos on, että aerosolitartuntamekanismi on avaintekijä hengitysteiden infektiosairauksien leviämisessä.  Tässä on mielestäni yksisellitteisin lausunto Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broasilta jo keväällä:

”Ne (maskit) ovat estämässä henkilökunnan tartuntoja, että henkilökunta ei saa tartuntoja. Ne toimivat myös toisinpäin, että henkilökunta ei levitä tartuntoja. STM:n perjantainen tiedotustilaisuus on hämmentänyt terveydenhuollon toimijoita, koska tilaisuudessa ei tuotu esille, että tämä suu-nenäsuojain keskustelu ei koske terveydenhuollon välttämätöntä kasvosuojainten käyttöä. Samalla analogialla myös kansalaiset hyötyvät siitä oikein käytettynä. Kasvomaskit estävät niin tartunnan leviämistä kuin tartunnan saamista.”

Johtopäätökset

Hallituksen ja viranomaisten suositukset ovat levällään kuin Jokisen eväät. Ne ovat vanhentuneita ja ristiriitaisia ja sisältävät väärää tietoa. Ei se eduskunnan luottamusäänestys ministeri Kiurulle selventänyt tätä asiaa yhtään. THL:n Tervahauta vielä pari päivää sitten oli sitä mieltä, että he olisivat halunneet antaa maskisuosituksen keväällä, mutta sitten tuli poliittisia tekijöitä. Nyt hän on sitä mieltä, että ei se niin mennytkään. Tuliko poliittisia tekijöitä kuvaan nytkin? Tai muisti toimii pätkittäin.

Kun katsoo kokonaisuutta, niin Suomessa poliittinen viranomaisten ja tieteellisen totuuden ohjaus tuntuu toimivan erittäin hyvin kuten ennen muinoin Neuvostoliitossa. Ei tämä maskigate ole vielä ohi. Uskottavuutensa on minun silmissäni menettäneet pääministeri Marin, ministeri Kiuru ja nyt myös pääjohtaja Tervahauta. Arvelen, että moni muukin ajattelee samoin. Kansalaisia on hämmennetty koko ajan alati muuttuvilla ja epäselvillä ohjeilla ja suosituksilla. Hämmennys jatkuu.

aveollila1

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto). Uskon demokratiaan ja markkinatalouteen (en kapitalismiin) ja kansallisvaltioon. Olen tutkinut yhdeksän vuotta ilmastonmuutosta, josta julkaisuja on kertynyt 17. Tutkimukseni keskittyvät ilmastonmuutoksen ytimeen eli kasvihuoneilmiöön, hiilidioksidin osuuteen ilmastonmuutoksessa ja hiilen kiertoon. Tulokseni osoittavat oleellisia virheitä IPCC:n tieteessä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu