THL:n Salminen ja Tervahauta maalasivat itsensä nurkkaan maskiasiassa

Hesari on ottanut kiitettävän roolin suomalaisia koskettavassa maskiasiassa. Eilisessä Hesarissa oli Vieraskynä-palstalla tutkijaryhmä Ollila & Laineen kirjoitus maskien kiistattomasta kyvystä pienentää koronatartuntojen määrää. Samoin Yle teki asiasta eilen ykkösuutisen. Molemmat ykkösmedian edustajat asettuivat avoimesti haastamaan konsensusta olla antamatta maskisuositusta, jonka takana ovat olleet hallitus, STM ja THL. Maskisuositusta ovat julkisuudessa peränneet mm. HUS:n apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen ja terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen.

Tänään oli sitten puolustuksen puheenvuoro Hesarin Vieraskynä-palstalla, jossa THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta ja johtaja Mika Salminen ovat saaneet tilaisuuden kirjoittaa näkemyksensä koronan hoidosta toisen aallon tunkiessa päälle. Kirjoituksessa kiinnittää huomion maskiasia, eli mitä asiasta sanovat kaksi avainasemassa olevaa henkilöä, joiden mukaan hallitus on toiminut. Asian voi tiivistää suoraan lainaukseen: ”Lisäksi on pohdittava suositusta kasvomaskien käytöstä”. Kirjoittajille on nyt valjennut aikaisempaa tarkemmin, että tartunnan riski on erityisen suuri joukkoliikenteessä ja suurissa yleisötilaisuuksissa sisätiloissa.

Minusta nämä asiantuntijat maalasivat itsensä lopullisesti nurkkaan. Heidän mukaansa voidaan vasta pohtia suosituksen antamista. Maskipakosta ei ole edes puhetta, joka on jo tosiasia monessa maassa julkisissa tiloissa. Salminen ja Tervahauta levittävät lausunnollaan kansan keskuuteen sitä käsitystä, joka on ollut hallituksen virallinen linja, että korona leviää pääasiassa pintojen ja yskimisen kautta. Ei tarvita kuin tervettä järkeä pohdiskella, miten tartunta todennäköisesti tapahtuu vaikkapa bussissa. Ei siellä juurikaan klähmitä pintoja eikä yskitä, mutta siellä hengitetään samaa ilmaa, jossa aerosolihiukkaset täyttävät koko bussin. Yksi terveeltä näyttävä henkilö voi levittää koronan useampaan henkilöön samalla matkalla.

Viranomaisten vähättelevä kanta maskien tarpeellisuudesta näyttää liittyvän siihen, että maskeja ei ollut riittävästi edes sairaalahenkilökunnalle pandemian alussa. Asia rupeaa näyttämään vahvasti siltä, että nämä kaksi asiaa koplattiin yhteen: maskeja ei tarvita, kun niistä ei ole hyötyä. Emeritaprofessori Marjukka Mäkelältä hallitus tilasi tutkimuksen, jossa saatiin tieteellinen näyttö asiasta, jonka tutkijat Ollila& Laine tyrmäsivät. Tällä kaikella on ollut myös sellainen vakava seuraus, että hallitus ei ole onnistunut vieläkään saamaan kunnon maskeja (FFP2-taso) kauppoihin edes halukkaiden ostettavaksi.

Totuus asiassa on tullut jo niin ilmiselväksi, että THL:n avainhenkilöiden ulostulo rupeaa kalvamaan heidän ja hallituksen uskottavuutta. Jos Marinin hallitus ripustautuu edelleen THL:n kantaan, niin koronasta saatu Marinin ja SDP:n suosio on äkkiä syöty. Kun kansalaiset kokevat tulleensa huijatuiksi, niin kelkka kääntyy nopeasti.   

aveollila1

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto). Uskon demokratiaan ja markkinatalouteen (en kapitalismiin) ja kansallisvaltioon. Olen tutkinut yhdeksän vuotta ilmastonmuutosta, josta julkaisuja on kertynyt 17. Tutkimukseni keskittyvät ilmastonmuutoksen ytimeen eli kasvihuoneilmiöön, hiilidioksidin osuuteen ilmastonmuutoksessa ja hiilen kiertoon. Tulokseni osoittavat oleellisia virheitä IPCC:n tieteessä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu