USA:ssa on jo hyväksytty 60 Megawatin ydinvoimalan rakennuslupa – käyttöönotto 2029

Kun täällä tutkitaan, niin USA:sa jo toteutetaan pienydinreaktorien kaupallista rakentamista. Tämä on luonnollista kehitystä, koska USA on käyttänyt standardisoituja pienydinreaktoreita sen laivastossa jo vuodesta 1954.

USA:n Nuclear Regulatory Commission on hyväksynyt NuScale Power’in hakemuksen projektille, jossa rakennetaan 12 pientä 60 MW:n modulaarista ydinreaktoria Idahoon. Kaikki yksiköt operoidaan yhdestä valvomosta. Ensimmäisen reaktori tulee kaupalliseen käyttöön vuonna 2029 ja loput vuonna 2030. Yhden reaktorisysteemin tuotettu energia riittää n. 50 000 kodin energiatarpeisiin. USA:n Energy Department on käyttänyt tuotteen kehittämiseen n. 400 miljoonaa dollaria.

Tyypiltään reaktorit ovat kevytvesireaktoreita, joka on yleisin reaktorityyppejä käytössä olevista ydinreaktoreista. Uusissa reaktoreissa on passiivinen turvallisuusjärjestelmä, joka ei tarvitse ihmisen toimenpiteitä sulkemiseen vikatilanteissa. Reaktorit on suunniteltu sekä sähkön että lämmön tuotantoon.

Tekniset tiedot:

  • Terminen kapasiteetti 200 MW
  • Sähköinen kapasiteetti 60 MW
  • Mitat 23 x 15 metrin moduli sisältäen reaktorin ja höyrygeneraattorin
  • Paino 700 tonnia toimitettuna tehtaalta kolmena segmenttinä
  • Kuljetus maanteitse, rautateitse tai meritse
  • Polttoaine standardi LWR polttoaine 17 x 17 konfiguraationa, kukin yksikkö 2 metriä ja polttoaineen uudelleen täyttö 2 vuoden välein.

Lisätietoja: https://www.nuscalepower.com/technology/technology-overview

***

Jälkiviisautta:

Ydinvoimateollisuus on tehnyt kaikkialla maailmassa suuren strategisen virheen, kun se ei ole standardisoinut voimaloitaan esimerkiksi kolmeen kokoluokkaa 50 MW, 400 MW ja 1200 MW. Rakennuslupakäytäntö ja muuttuvat tekniset ratkaisut ovat menneet kohtuuttomiksi ja tehneet ydinvoimaprojekteista tilaajille arvaamattomia ja suuria riskejä sisältäviä.

Etukäteisviisautta:

Suomi ei ole ydinvoimareaktorien rakentajamaa, joten täällä on turha haaskata valtion varoja niiden kehittämiseen. Kun suunnitelmat ovat valmiita, niin kaupalliset reaktorit ovat jo maailmalla käytössä. Oikea ratkaisu olisi nyt ottaa etunojaa perustamalla USA:n malliin kaupunkien yhteinen yritys, joka ottaa tavoitteekseen rakentaa ensimmäinen pienreaktori johonkin Suomen kaupunkiin. Vaativin tehtävä on suomalaisen kaavoituksen ja lupamenettelyn hoitaminen kohtuullisella tavalla. Yhdenkään kaupungin resurssit eivät tule siihen riittämään Suomessa

aveollila1

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto). Uskon demokratiaan ja markkinatalouteen (en kapitalismiin) ja kansallisvaltioon. Olen tutkinut yhdeksän vuotta ilmastonmuutosta, josta julkaisuja on kertynyt 17. Tutkimukseni keskittyvät ilmastonmuutoksen ytimeen eli kasvihuoneilmiöön, hiilidioksidin osuuteen ilmastonmuutoksessa ja hiilen kiertoon. Tulokseni osoittavat oleellisia virheitä IPCC:n tieteessä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu