WHO:n arvio ilmastosta johtuvista kuolemista vuodelle 2060 on yllättävä – ei kriisiä

Törmäsin tänään maailman suosituimmalla ilmastosivustolla Willis Eschenbachin kirjoittamaan blogiin ja sen tiedot olivat minunkin mielestäni sen verran yllättäviä, että päätin kirjoittaa siitä blogin saman tien. Olen varma, että tästä asiasta ette tule näkemään uutisia valtamediassa eikä Hesarin sivuilla.

En ole tarkistanut tietoja WHO:n tietokannasta, mutta olen tottunut luottamaan Eschenbachin esityksiin, että hän ei puhu höpöjä eikä liioittele. Omaa panokseni tässä jutussa on lähinnä kuvien tekstien suomennokset. Alkuperäinen juttu löytyy täältä: https://wattsupwiththat.com/2021/02/15/who-and-the-climate-emergency/

Kuva 1. WHO:n ennuste luonnonvoimista johtuvista kuolemista vuonna 2060.

Luonnonvoimista johtuvien kuolemien määrää kuvaava pylväs hädin tuskin erottuu X-akselista. Esimerkiksi liikenneonnettomuuksissa kuolevien määrä on kuvan mukaan arviolta noin kymmenkertainen. Milloin YK kutsuu maailman johtajat kokoon, jossa tehdään sopimus liikenneonnettomuuksissa kuolevien määrän puolittamisesta?  

Media ja meidän valistuneet poliittiset johtajamme viestittävät koko ajan ilmastokriisistä tai ilmastohätätilasta. Liike-elämän johtajat ovat liittyneet kuoroon. Ilmastokriisiin törmää joka puolella. Tuntuu, että ei ole sellaista asiaa, johon ilmastonmuutos ei olisi vaikuttamassa mitä huolestuttavimmalla tavalla. Kuitenkin WHO eli Maailman terveysjärjestö ei näe asiassa mitään merkkiä ongelmista. Ongelma taitaa ollakin ilmastokriisistä puhuvien ihmisten korvien välissä.

Kuva 2. Luonnonkatastrofien aiheuttamien kuolemantapausten kehitys.

Kuvan 2 käyrät selittävät varsin pitkälle kuvan 1 ennusteen perusteet. Luonnonkatastrofien aiheuttamat kuolemat ovat kääntyneet jyrkkään laskuun vuodesta 1920 lähtien ja tasaantuneet nykytasolle vuoden 1980 paikkeilla. Yhdyn Eschenbachin arvioon, mistä tämä suotuisa kehitys johtuu: parantuneet kommunikaatiojärjestelmät, parantuneet varoitusjärjestelmät, nopeammat ihmisten kuljetusjärjestelmät, kasvien kiertoviljely, kastelujärjestelmät, talojen ilmastointijärjestelmät, kestävä infrastruktuuri (talot, tiet) jne. Pieni vaikutus on silläkin, että hirmumyrskyjen määrä ja niiden tuhovoima on median toitottamasta viestistä huolimatta säilynyt ennallaan tai jopa hieman laskenut kuten USA:n tornadon kohdalla on käynyt.

Ilmastokatastrofista puhuvat ihmiset eivät tiedä, mitä katastrofi tarkoittaa tai sitten he tietoisesti käyttävät sanaa väärin tehostaakseen viestiään. Ensinnäkin hätätila tarkoittaa vakavaa, odottamatonta ja usein vaarallista tilannetta, joka vaatii välittömiä toimenpiteitä. Kriisi on taasen pitkittynyt hätätila. Kun vastuullisessa asemassa olevat ihmiset puhuvat ilmastonmuutoksen yhteydessä ilmastohätätilasta tai ilmastokriisistä, se osoittaa, että heidän arvostelukykynsä on heikentynyt ja he ovat menneet joukon mukana selvittämättä itselleen, mistä on oikein kysymys.

 

 

 

aveollila1
Porvoo

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto). Uskon demokratiaan ja markkinatalouteen (en kapitalismiin) ja kansallisvaltioon. Olen tutkinut yhdeksän vuotta ilmastonmuutosta, josta julkaisuja on kertynyt 19. Tutkimukseni keskittyvät ilmastonmuutoksen ytimeen eli kasvihuoneilmiöön, hiilidioksidin osuuteen ilmastonmuutoksessa ja hiilen kiertoon. Tulokseni osoittavat oleellisia virheitä IPCC:n tieteessä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu