Hiilidioksidiemissiot kasvoivat yli 40 % ja lämpötila ei noussut – siis planeettamme tuhoutuu

Maailman poliittiset johtajat solmivat Pariisin ilmastosopimuksen 2014 torjuakseen ihmiskuntaa uhkaavan ilmastomuutoksen. Ainakin tässä maassa media on tehnyt asian hyvin selväksi jo lapsillekin, että hiilidioksidipäästöt (CO2), jotka syntyvät fossiilisten polttoaineiden käytöstä, tulevat nostamaan maapallon lämpötilaa vuosisadan loppuun mennessä jopa yli neljä astetta. Sen pitäisi aiheuttaa maapallolla sellaisia muutoksia, että seuraukset olisivat katastrofaalisia.

Vastavoimana pieni joukko aktivisteja kirjoittaa näilläkin sivustoilla, että tieteelliset perustelut ovat erittäin heikot. Päinvastoin kuin media ja IPCC:tä myötäilevä ilmastoeliitti informoi, niin lämpötilan nousu ei seuraa IPCC:n käyttämiä ilmastomalleja.

Olen tehnyt kuvan 1, jossa on esitetty kumulatiivinen CO2-emissioiden määrä ja lämpötilatrendi vuodesta 1997 vuoteen 2014.

Kuva 1. CO2-emissiot ja lämpötilatrendi 1997-2014.

Tätä ajanjaksoa voidaan perustelluksi kutsua lämpötilapaussiksi, koska keskimääräinen lämpötila ei noussut lainkaan näiden 18 vuoden aikana. CO2-emissiot kasvoivat arvosta 264 gigatonnia hiiltä (GtC) arvoon 404 GtC eli 49 %. Ihmiskunta tuotti tuona aikana 35 % kaikesta koskaan tuottamista CO2-päästöistä. CO2-pitoisuus ilmakehässä nousi arvosta 337 ppm arvoon 399 ppm, koska keskimäärin 45 % hiilidioksidista imeytyi valtameriin ja kasvillisuuteen. Lopputulos näistä CO2-päästöistä oli, että lämpötila ei noussut lainkaan. Kuinka hälyttävää tämä on? Mielestäni se on erittäin hälyttävää IPCC:n ilmastomallien oikeellisuutta ajatellen. On se myös erittäin hälyttävää, kuinka valtamedia ei näe tässä mitään ongelmaa, vaan ongelma on pikemmin niin, että ”hiilidioksidi tulee ja jyrää meitin”.

Seuraavaksi analysoin tarkemmin tätä asiaa. IPCC:n selitys on, että lämpötilan nousun pysähtyminen johtui luonnollisesta vaihtelusta. Nyt löytyi IPCC:n ilmastosanastosta ilmaisu, josta olen täysin samaa mieltä. Ymmärtävätkö ihmiset, mitä tämä selitys tarkoittaa? Se tarkoittaa kirjaimellisesti sitä, että on luonnollinen voima tai voimia, joita kutsun nimellä X-faktor. Nyt se tarkoita laulukilpailua, vaan sellaista voimaa, joka pystyy tuottamaan täsmälleen samansuuruisen viilentävän vaikutuksen lämpötilaan, kuin kasvihuonekaasut pystyvät IPCC:n mielestä lämmittämään maapalloa. Onko IPCC:llä jokin ehdotus, mitä tällainen vastavoima voisi olla? Heillä ei ole, niin kuin sanotaan, harmainta aavistustakaan.

Kuvassa 2 olen esittänyt veden määrän ja muiden kasvihuonekaasujen määrän vaihtelun lämpötilaan.

Kuva 2. Kasvihuonekaasujen ja vesihöyryn määrän vaihtelun vaikutukset lämpötilaan IPCC:n ja Ollilan mallien mukaan.

IPCC:n mallin mukainen lämpötilan nousu 1997-2014 olisi pitänyt olla 0,3 °C ja minun mallini mukaan sen olisi pitänyt olla 0,1 °C. Kuten olen muutaman kerran blogeissani kirjoittanut, niin oma mallini mukaan ilmastoherkkyysarvoni on n. kolmasosa IPCC:n alemmasta ilmastoherkkyysarvosta (TCS/TCR) 1,8 °C.

Tietysti IPCC:n ilmastomalleihin uskovat kiirehtivät selittämään, että nämä luvut ovat Ollilan esittämiä, eikä niillä ole mitään tieteellistä pohjaa. Lämpötilapaussista on julkaistu yli 200 tutkimusta, joka osoittaa, että kyllä tämä asia on aiheuttanut päänvaivaa tutkijoiden piirissä. Määrä on suuri, kun sitä vertaa vaikkapa kasvihuoneilmiöstä ja kasvihuonekaasujen osuudesta julkaistuun määrään, joita olen löytänyt yhteensä 8.

Tutkimustulokset ovat laidasta laitaan ja täysin keskenään ristiriitaisia selityksiä osoitetaan. Otan esimerkiksi Trenberth & al.:n tutkimuksen vuodelta 2015 (Viite 1), joka on aiheen käsittelyltään tieteellisesti pätevä. Nämä tutkijat ovat aina olleet IPCC:n eturivin tukijoita. Tutkijat analysoivat periodia 2000-2014, jolle ajalle he saivat lämpötilanousua 0,12 °C käyttäen mittaussarjaa Gistemp. Tämä mittaussarja rupesi eroamaan 2000-luvun puolessa välissä käyttämästäni satelliittimittauksista. Tutkimuksessa käytetty 3-D ilmastomalli oli nimeltään CESM (Community Earth System Model) ja sen mukaan lämpötilan olisi pitänyt nousta 0,4 °C ja virhettä jäi täten yhteensä 0,28 °C (vertaa 0,3 °C omassa yksinkertaisessa mallissani 3 vuotta pidemmälle ajalle). Nämä tutkijat olivat sitä mieltä, että lämpötilapaussi oli täysin voimissaan vuoden 2014 lopussa.

Kuten totesin, niin tämä tutkimus on vain yksi yli 200 joukossa, ja jokainen voi valita niistä mieleisensä ja vaikkapa sellaisen, että mitään paussia ei ole olemassakaan. Tai sellaisen, että kyllä se paussi on, mutta lämpö on piiloutunut syvään mereen, jonne se on salaperäisesti hakeutunut valtamerten sekoituskerroksen läpi. Sekoituskerroksen lämpötilahan on aika tarkkaan sama kuin globaali lämpötila, koska meret kontrolloivat 70-prosenttisesti pintalämpötilaan. Kuvassa 3 olen esittänyt IPCC:n virallisten raporttien osoittamat lämpötilat.

Kuva 3. Mitatut lämpötilat ja IPCC:n mallien antamat lämpötilat.

Keskellä parhainta lämpötilapaussia eli vuonna 2011 IPCC:n mallin antama lämpötila oli 1,17 °C, kun IPCC:n ilmoittama mitattu lämpötila oli 0,85 °C eli virhettä 37 %. Tarkkaavainen lukija huomaa ehkä vuoden 2005 arvon, joka oli IPCC:n silloisen raportin mukaan 0,85 °C, joka taas oli tarkalleen sama kuin mitattu (kuinka ollakaan). Seuraavassa raportissaan IPCC tuli toisiin aatoksiin ja mallin lämpötila nousi merkittävästi. Mutta molemmat tulokset ovat IPCC:n selityksen mukaan hyvin luotettavia. Epäileekö joku?

Loppupäätelmä. Hiilidioksidi on heikko kasvihuonekaasu, jonka osuus kasvihuoneilmiössä on vain n. 7 prosenttia ja osuus nykyisessä lämpötilannousussa vain kolmasosa IPCC:n ilmoittamasta luvusta. Muut voimat – pääasiassa auringon aktiivisuus – säätelevät maapallon pitkän ajan lämpötilaa. Tästä johtuu, että kun nämä vaikutukset ovat kääntyneet laskuun vuoden 2000 paikkeilla, niin hiilioksidin lämmitysvaikutus on eliminoitunut lämpötilapaussin aikana.

Viite.

  1. Trenberth, K. E., Zhang, Y. and Fasullo, J.T., 2015. Relationships among top‐of‐atmosphere radiation and atmospheric state variables in observations and CESM, J. Geophys. Atmos., 120:10,074–10,090. https://doi.org/10.1002/2015JD023381.

 

aveollila1

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu