Maapallon lämpenemisvauhti ei pysy IPCC:n ilmastomallien perässä

IPCC ja sen myötä maailman valtamediat ovat vyöryttäneet uhkakuvia jäätiköiden sulamisesta ja merenpinnan noususta. Kaikki perustuu IPCC:n malleihin, joita ei voida validoida eli todistaa oikeiksi. Uutisiin pukkaa aika ajoin tutkijoiden huolestumista, kuinka lämpeneminen on ennakoitua nopeampaa.

Tyypillistä näille uutisille on, että koskaan – ei koskaan – esitetä IPCC:n hyväksymiä ilmastomalleja osoittamaan niiden laskemaa lämpötilaa tälle päivälle ja miten mallin lämpötila suhtautuu mitattuun. Ja sitten on niin, että koskaan – ei koskaan – toimittajien mieleen ei juolahda kysyä tutkijoilta, että miten nämä asiat oikein ovat: siis malli vastaan todellisuus tämä päivänä: tarkkoja lukuja kehiin. Toimittajat jäävät suu ihmetyksestä auki taivastelemaan vuosisadan loppuun mallinnettuja tuloksia.

Ilmastonmuutoksen ydin on lämpötilan nousussa. Jos sitä ei tapahdu tai se on pienempää kuin mallinnettu, niin kaikki lasketut uhkakuvat jäävät toteutumatta: jäätiköiden sulaminen, merenpinnan nousu, jne. Olen kirjoittanut tästä asiasta useamman kerran, mutta palasin asiaan, kun se on taas ajankohtainen.

IPCC:n viimeisessä arviointiraportissa AR5 vuoden 2011 arvioitu lämpötilan nousu oli 0.85 °C. Yli 1600 sivuisesta raportista ei löydy ilmastomallien laskemaa lämpötilaa. Raportista löytyy kolmen numeron tarkkuudella globaali säteilypakotearvo 2,34 W/(m2), josta saadaan lämpötila 0,5 * 2,34 = 1,17 °C eli virhettä n. 38 %. Ei ihme, että IPCC jätti tämän asian kirjaamatta, mutta eihän se estänyt maalaamasta tulevaisuuden uhkakuvia.

Lokakuussa 2018 IPCC julkaisi raportin ”Global warming of 1.5°C”. Sen yhteenveto-osassa SPM (Summary for Policymakers) on sivulla 6 esitetty, että ihmiskunnan aiheuttama lämpötilan nousu on ollut 1,0 °C vuoteen 2018 mennessä. NOAA:n ylläpitämän tiedoston mukaan kasvihuonekaasujen aiheuttama säteilypakote on lisääntynyt vuodesta 2011 vuoteen 2018 mennessä 0,128 W/(m2) eli lämpötilassa 0,064 °C. Tämän mukaan säteilypakotteen lisäyksen johdosta globaalilämpötila olisi vuonna 2018 IPCC:n mallin mukaan 1,17 + 0,064 = 1,23 °C eli virhettä 23 %. Virhe on pienentynyt, mutta siihen vaikuttaa eräs ihmisen toiminnasta riippumaton erikoissyy, johon palaan myöhemmin.

Lopputulos on, että IPCC:n mallit käyvät edelleen varsin kuumina eli ennustavat lämpötiloja, jotka ovat selvästi korkeampia kuin mitatut. Laitan vielä pari kuvaa. Kuva 1 on muistutus siitä, kuinka yli sata tietokonemallia antavat hyvin erilaisia tuloksia, mutta keskiarvo on sama kuin yksinkertaisella mallilla laskettu.

Kuvan 2 merenpinnan nousu Holgate-9 mittaussarjan mukaan on ollut vuodesta 1900 lähtein 2,1 mm vuodessa eikä kiihtymistä ole näkyvissä.

 Kommenttien johdosta lisään vielä IPCC:n käsityken merenpinnan noususta raprotissa AR5. Merenpinnan nousu on pysähtynyt!!

aveollila1

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu