Yle ”lipsautti” vääriä tietoja ilmastonmuutokseen liittyen

Katselin Ylen iltauutiset 20.30 ja kun tuli puhe ilmastoasioista niin hieman tarkensin kuuloani. Kuulin kolme uutista, jotka eivät pidä paikkaansa.

Ensiksi uutisoitiin oikeaa tietoa, että Kiinan hiilidioksidipäästöt ovat kasvaneet 4 % alkuvuodesta 2019. Sen jälkeen toimittaja kertoi, että Kiina sitoutui päästöjensä vähentämiseen Pariisin ilmastosopimuksessa Yhdysvaltojen rinnalla, mutta Trump ei päästövähennyksistä piittaa. Siinähän sitä tuli kerralla kolme ns. muunnettua totuutta, jota myös valheeksi kutsutaan.

1) Kiina allekirjoitti Pariisin ilmastosopimuksen, koska sen ei tarvinnut sitoutua päästövähennyksiin. Kiina on ilmoittanut, että sen päästöt kasvavat ainakin vuoteen 2030 saakka.

2) USA:n CO2-emissiot vähenivät 12,4 % vuodesta 2005 vuoteen 2017 mennessä, joka on suurin pudotus maailmassa ja lähes yhtä suuri kuin EU:n alueen pudotus. Se on saatu aikaan pääsääntöisesti liuskekaasun käytön kasvulla ja tietääkseni Trump on ollut myötämielinen särötystekniikan soveltamiselle, johon liuskekaasun tuotanto perustuu. Maakaasun positiivinen ilmastovaikutus perustuu siihen, että kivihiili tuottaa 95 % ja öljy 38 % enemmän hiilidioksidia kuin vastaavan lämpömäärän antama maakaasumäärä.  Parjatulla Trumpilla on tässä mielessä yksi parhaita näyttöjä todellisista hiilidioksidin päästövähennyksistä.

3) Kiina ei ole pudottanut päästöjään USA:n rinnalla, vaan on mennyt päinvastaiseen suuntaan.

Että tällaisia ”totuudellisia” ilmastouutisia tällä kertaa meidän yhteisestä ykkösmediastamme. En pidätä hengitystäni odottaessani, että Yle oikaisi näitä ”väritettyjä” totuuksia. Nämä uutiset kuuluvat osana siihen suureen narratiiviin, jota Yle ja sen toimittajat meille tarjoilevat. Senpä vuoksi kuvaannollisesti poistan aina varmistimen, kun Yle kertoo ilmastosta. Sama koskee Hesaria ja vielä suuremmassa määrin.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Selvyyden vuoksi ilmoitan, että en ole ilmaston enkä ilmastonmuutoksen kieltäjä, joksi minua tavallisesti nimitetään englanninkielisillä nettisivustoilla. Olen eri mieltä IPCC:n kanssa siitä, kuinka paljon kasvihuonekaasut pystyvät nostamaan maapallon lämpötilaa. Olen julkaissut asiasta 16 vertaisarvioitua tieteellistä artikkelia viimeisen seitsemän vuoden aikana.

Oma ilmastosivustoni, jossa on tarkempaa tietoa ilmastonmuutoksesta: www.climatexam.com

aveollila1

TkT, dosentti emeritus (Aalto-yliopisto)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu