Aamun 6.5.2023 – kirje vihreille ja Hesariin.

viite: Sivu 12 | 6.5.2023 | Helsingin Sanomat (hs.fi)  artikkelinne vihreistä ja vihreitten puheenjohtaja kandidaateista oli ok.

 

ainoastaan yksi huomio,  johon alla jotain  selvitystä:

Liikenne ja ruuhkamaksut:

Liikenteen ja liikennejärjestelmämme ongelmat eivät  todella rajoitu pelkästään ruuhkamaksuihin .

Kyllä liikenne on oleellinen osa ilmasto  ja energia politiikkaa. Se on samoin valtion selkeä budjetti ongelma.  Se on hyvin oleellinen osa em. EU sovittujen tavoitteiden toteuttamista.  Liikenne ja sen kustannukset ovat tärkeitä Suomelle. Ei vähiten siksi, että vientimme alueellisen saavutettavuuden tasapaino on mahdollista toteuttaa ainoastaan liikennejärjestelmä muutoksilla , niin että voimme taata Järvi Suomen  ( 9 maakuntaa / 30% maamme asukkaista ja vientimme ja tuontimme volyymista) taloudellisen takamaa aseman poistamisen,  jonka perussyy on juuri liikennepoliittinen valinta.  Ongelmaa vain ei olla tuotu esille.  Koska , niin mediassa kuin politiikan tekijöiden piirissä ylläpidetään keskustelua  pelkästään sivujuonteista ja jätetään pääasiat kabinetteihin  .  Tästä selkeä esimerkki oli juuri Hesarin vihreistä tekemä artikkeli tänä aamuna.

 

 

Tämän toimintamallin ja  valinnan alkuun pano tapahtui jo  1980-90 luvulla .  Kukaan ei ottanut esille tai ylläpitänyt keskustelua aiheesta minkä  professori Pulliainen havaitsi jo alkuvaiheessaan.  Hän lähes ainoana eduskunnassa  vastusti  öljykuljetusten lopettamista Saimaalla.  Ehdotti sen sijaan laivojen teknistä parantamista.

Koska laivaliikenteen lopettaminen oli vastoin taloudellisia perusfaktoja .  Muutos tehtiin kuitenkin –  ei vihreitten ajamana  vaan Neste oy mopopoli tarpeiden toteuttamisiksi.

Saatiin  Neste Oyn öljjyn myynnin monopoli sisämaassa  lopettamalla suora laivatuonti Saimaan kanavan kautta ….. jolla pakotettiin kustannussyistä ulkolaiset öljy yhtiöt kalliimpaan raide ja rekka liikenteeseen sisäsuomen markkinoille.

Ulkomaisille öljy yhtiöille jäi käytännössä ainoaksi mahdollisuudeksi ostaa tuotteet Neste Oy.ltä joilla oli varastot Porvoossa, ja saada valtiolta kuljetustuet logistiikan lisäkustannuksiin. 

Pulliainen nimitti tämän toimen alla kuvatusti.

Professori kansanedustaja -Erkki ”Susi” Pulliainen Saimaan liikennerajoituksista-1990 : ”Siperian tiikerin rauhoitus Suomessa” | Uusi Suomi Puheenvuoro

jossa käsittelemättä jäi Neste oy:n motiivit

Uolevi Raade ja Saimaan kanava | Uusi Suomi Puheenvuoro

+++

 

tätä valittua laivoilta liikenteen siirtoa raiteille ja vesille  linjaa on sittemmin vahvistettu ja lobbarien toimesta.  Suurin muutos tehtiin  kun vuodesta  2010 alkaen Suomen liikennepolittiiseksi revoluutioksi kutsutulla menetelmällä -toimenpiteillä-  lopetettiin niin sisävesiliikenteen tutkiminen, kuin sisävesiliikenteen mahdollinen kasvattaminen lopettamalla kaikki kehittämistuki sisävesiliikenteen muulta, kuin Saimaan osalta jota kehitettiin meriliikenne tutkimuksin.

 

+++

Toimenpiteiden tueksi toteutettiin  Jäsenet | motk    erillinen neljään liikennemuotoon perustuva Turun yliopiston Brahea tutkimuskeskus ORPON KOKOOMUS, -LIIKENNE ,-TIEDE JA TUTKIMUS sekä niiden merkitys -SUOMEN TALOUTEEN | Uusi Suomi Puheenvuoro    mikä on ilmoitettu lopetettavan  , syynä mitä ilmeisimmin se että on käynyt selväksi että muualla itämeren piirissä harjoitetaan merenkulun tutkimusta,  liittäen siihen niin lähimerenkulun kuin sisävesiliikenteen osuudet .  Suomessa tämä jätettiin tekemättä   : Pelkkä vetytalous nykyisen liikenteen ja alue talouden eriarvoisuuskehittämisen muuttaja ? | Uusi Suomi Puheenvuoro   jossa sivuutettiin kaikki Merenkulku hallituksen tutkimukset ja ehdotukset sisävesiliikenteen mahdollisuuksista Suomessa.  kuva MKH esitelmästä vuodelta 2008  Sisävesiliikenne ja –väylät näkymät ja mahdollisuudet (sisavesi.fi)

 

Tämä ja VM :n ilmoitus raideliikennehankkeiden kalleudesta oli viimeinen pisara tammi helmiku

 

ussa 2023 kun voitiin todeta, että  liikennerevoluutio on tiensä päässä.,

lVuonna 2010 LVM:n ja Sitran aloittaman ja edelleen käynnissä olevan toteutuksen : Liikennerevoluution – mahalaskun merkit ? | Uusi Suomi Puheenvuoro

Ja olemme edelleen samassa tilanteessa minkä ministeri  jouko skinnari  totesi jo vuonna 2010

+++

Maaliskuussa 2023  Taalas teki  huomiot energian säästöistä joita raskaan maantieliikenteeseen ei ole sovellettu lainkaan .

Taalaksen päästöjen pienentämislisä ajatus pelkkään hiilinielujen arvostamislinjaan : liikenteen päästöt uusarvioinneissa . | Uusi Suomi Puheenvuoro

ja myös ne ovat osana tulevan  hallituksen todellisena liikenne-,ilmasto-,  energia-,valtion talous -, viennin kustannus-, EU liikennepolitiikan toteuttamis -, ja  aluepoliittisena kehittämis-,  satojen miljoonien vuosittaisena jatkuvana   ongelmana;ei ainoastaan  liikenteen ulkoisten kustannusten

vaan myös viennin ja tuonnin logististen kustannusten oleellisina osina

 

+++

kuva : Vesitiet jopa viisi kertaa edullisempi – Navigator Magazine

 

+++

 

joita Orpon hallitusneuvottelijat ensi viikolla joutuvat ratkomaan

… Kokoomus istui ( ongelma ) pöydän päähän…. | Uusi Suomi Puheenvuoro

 

Toivotetaan neuvottelijoille onnea  ja vihreille seurannassa rakentavaa ongelman poisto tukea.

Pulliaisen mallin mukaan. Liikenteen ja Suomen parhaaksi.

 

 

 

Veikko Hintsanen

merikapteeni, EMLog

Hiirenkirkontie 60

40240 Purola

 

Sisävesi.fi – Tämä sivusto käsittelee Suomen sisävesiliikennettä ja sen tulevaisuutta (sisavesi.fi)

SISÄVESI ALUE – www.sisavesiliitto.fi

Tekijä: bionavigaattori | Uusi Suomi Puheenvuoro

Sisävesiliitto | Facebook

 

EU tason sisävesi asiaa :

Euroopan sisävesiliikenne (inlandnavigation.eu)

 

 

 

bionavigaattori
Sitoutumaton Pyhtää

merikapteeni,EMLog
kokemusta laivapäällikkötehtävien lisäksi mm.
Kaupan ja teollisuuden tuotannon jakelu hankinta ja logistiikan johtamisesta , Venäjä-Suomi raideliikenne vaunuvuokrauksesta, Hamina Kotka alueen transit-liikenteessä ja Venäjän öljyteollisuuden tuotannon ja liikenteen laatu ja määrä tarkastus laboratorion johto tehtävistä. Öljyporausalusten suunnittelusta, rakentamisen valvonnasta sekä satamasuunnittelu toiminnoista. Elektroniikka romu keräys logistiikan aloituksen organisointi, suunnittelu ja toteutuksen johtaminen Suomeen Sisävesiliikenne logistiikan tutkiminen ja sisävesi-itämeri mallisuojatun laivamallin kehittäjä
www.sisävesi.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu