Hesari on ottanut tosissaan Vesiensuojelusta kertomisen.
Mielipidesivustot 14.2 2023 ;24.2 2023 ja 6.2.2023 käsittelevät vesiensuojelua eri näkökulmista ,aina valtion tuottamasta vesiensuojelun alueellisesta koulutuksesta ,kuntien tukemaan vesiensuojeluhankkeisiin eri valuma altaissa. viimeiseen linkki tässä: Sivu 45 | 6.3.2023 | Helsingin Sanomat (hs.fi)
Asian keskusteluun tahtoisin tuoda mukaan hyötykäytön tarpeet – ei Itämeren hyötykäytön vaan myös sisävesien liikenteellisen hyötykäytön mahdollisuus ,koska sisävesiliikenne sisävesien omilla vahvuuksilla , on käytännössä virheellisten väittämien perusteella 90 luvulta alkaen sivuutettu ja korvattu meriliikenteen tavoitteilla. Tämä on johtanut tilanteeseen että käytännössä Suomen sisävesiliikenne on loppu nyt ja tässä. Viimeisen silauksen sille antoi Venäjän hyökkäysota ,jota ei ollut otettu huomioon minkään asteisissa vaikutus arvioissa .
Eli olemme täysin uudessa tilanteessa jossa on hahmotettava kokonaan uusi kokonaisuus.
Tänään muotisanana ei ole enää pelkkä suojelu, päästöjen pienentämien – vaan myös taloudelliset ja kansantaloudelliset faktat pyritään ottamaan, jopa Suomessa tehtävissä suojelupäätöksissä
LVM ;n syöttämä näkemys poliittisille päättäjille Suomen sisävesistä
Suomen sisävedet EU :n sisävesiliikenne tavoitteisesti määritettynä :
Viimeinen sisävesiliikenteen MKH raportti kolmen vesistöalueen mahdollisuuksista : Sisävesiliikenne ja –väylät näkymät ja mahdollisuudet (sisavesi.fi)
mm keiteleen kanavasta näin. vrt Saimaan kanavaliikenne volyymejä: Kuukausitilastot | Suomen Satamaliitto
+++
Eli mitä vesien suojelussa tulisi liikenteen osalta huomioida? ;
Mihin ja miten meriä ja sisävesiä sitten tulevaisuuden .liikenteessä hyötykäytetään ?
Miten laivaliikenteen hyötykäyttöstrategiat ovat sopeutetut vesiensuojeluun ja/ miten tulevaisuuden vesiensuojelu on sopeutettu laivaliikenteeseen ?
Vesiensuojeluväittämillä on selkeästi vaikutettu mielestäni negatiivisesti – sitten vuoden 1990 Suomalaiseen merenkulun kehittämiseen.
Suurin vaikutus merenkulkuun oli Saimaan alueelle vuonna 1990 tehty suojelupäätös, jolla lopetettiin öljyliikenne Saimaalta.
Se on vaikuttanut ei ainoastaan Saimaan alueelle, vaan totaalisesti koko vesiliikenteen kehittämisiin ja sen kautta koko liikennejärjestelmä suunnitteluun ja erityisesti sisämaan liikenne infraan ,liikenteestä tulevien päästöjen määrään sekä energian käyttöön.
+++
Vesiliikenteessä on kaksi erillistä osa aluetta / kaksi hallinnollisesti ja faktisesti eri ajureilla toimivaa liikennemoodia Vesiliikenne ajurit (sisavesi.fi) , niin faktisesti, liikennemaantieteellisesti kuin EU:ssa toteutettavassa liikennestrategiassa :meriliikenne ja sisävesiliikenne .
Joita EUssa hallitaan erillisinä liikennemuotoinaan .Mobility and transport (europa.eu)
Molemmissa liikenteen mahdollistavissa vesissä harrastetaan ja toteutetaan niin huvi-, virkistys-, ja hyötykäyttöä .
Joten vesien suojelussa tulisi ottaa erilliseen käsittelyyn kaikki näkökohdat.
Otan tähän mukaan, eli rajaan käsittelyä ainoastaan hyötykäytön tarkasteluun.´
jossa
- Meillä on Suomessa meriliikennestrategia ollut voimassa vuosikymmeniä . Meriliikenne strategia perustuu kansallisten toimijoiden ja valtion yhteisesti luomiin tavoitteisiin Suomen meriliikennestrategia 2014–2022 – Valto (valtioneuvosto.fi) ja EU vastaavaan meriliikenteestä annettuun strategiseen lähestymistapaan Meriliikenne: strateginen lähestymistapa (europa.eu),
- Sisävesiliikenteen vastaavaa strategiaa meillä ei sitten olekaan vaikka meillä on noin 8000km sisävesiväyliä, kolme suurta vesialuetta ,
joista mahdollisuus liikenteeseen EU tavoitteisesti olisi heti alkuun kolmella vesistöllä ja noin 7600 km väylästöllä. Liikennettä voitaisiin harjoittaa meriliikenteen tavoin erillisesti Sisävesiliikenne ja –väylät näkymät ja mahdollisuudet (sisavesi.fi) pelkkänä sisävesiliikenteenä – tai korjausvelka remonttien jälkeen itämeren lähimeriliikenteen olennaisena osana- kuten esim. Ruotsissa jossa sisävesiliikennettä tutkitaan ja harjoitetaan lähimeriliikenteeseen yhdistettynä -sen oleellisena osana Traficom raportti : Suomen liikenteellinen saavutettavuus Euroopassa ja Pohjoismaissa | Uusi Suomi Puheenvuoro
+++
Olisiko seuraavan hallituksen aika ja velvollisuus toteuttaa valtakuntaan yhteisen vesiensuojelun nimissä -puhtaalta pöydältä ,jo vuonna 1990 sisävesiliikenteen suojelun nimissä, Neste Oy:n johdolla poistettiin tehtyjen päätösten ja tutkimusten perusteella Saimaan öljykuljetukset Uolevi Raade ja Saimaan kanava | Uusi Suomi Puheenvuoro
mikä on osaltaan johtanut sisävesiliikenteemme hyötykäyttö kokonaisuuden hämärtämisen . Öljytuotteiden laivaliikennöinti poisto Saimaalta tehtiin poliittisin perustein , viherväittämiin perustuen , ei liikennemaantieteellisiin eikä tekniisiin faktoihin perustuvin päätöksin.
Samalla kieltopäätöksellä vaikutettiin siihen, että Vuoksen ja Kokemäenjoen vesistöjen hyötykäyttöä ei edes ajateltu toteutettavan….Työryhmä: Keiteleen kanavan parantaminen ei ajankohtaista – liikenne- ja viestintäministeriö (lvm.fi)
Tätä poliittista päätöstä, päätöksen tekoaikana arvosteli, jopa silloinen vihreiden kansanedustaja professori Professori kansanedustaja -Erkki ”Susi” Pulliainen Saimaan liikennerajoituksista-1990 : ”Siperian tiikerin rauhoitus Suomessa” | Uusi Suomi Puheenvuoro
+++
Olisiko nyt seuraavan hallituskauden aika heittää sisävesiliikenne myytit nurkkaan Arctic logistics, Shipdesign and Energy efficience (e-lass.eu) ja aloittaa täysin puhtaalta pöydältä meidän 8000 km sisävesiväylien käytön mahdollisuuden arviointi yhdistettynä EU tavoitteisiin ja vesiensuojeluun ja nykyajan teknisiin valmiuksiin. https://www.eduskunta.fi/FI/naineduskuntatoimii/julkaisut/Documents/tuvj_1+2018.pdf alkaen sivulta 263. jonka mukaisesti naapurimaassa on edetty :
Nykyaikaista -Ruotsalaista sisävesiliikennettä ja sen uusia tavoitteitaa – tankkilaivoille.
ja tehtävänä olisi valtakunnan tason Vesiliikenne strategia, josta luonnos voisi olla jotain tähän suuntaan :
: vesiliikennestrategia-2014.pdf (sisavesi.fi)
mikä taas sitten tulisi jakaa EU liikennemoodien mukaisesti kahteen erilliseen osaan
- meriliikennestrategiaan, mikä on selkeä ,ja se on ollut olemassa jo vuosikymmeniä Suomen meriliikennestrategia 2014–2022 – Valto (valtioneuvosto.fi)
ja josta erotetaan EU tavoitteisesti omaksi liikennemuodokseen ja sen mukaiseksi tavoitteeksi Suomen jopa 8000 km sisävesiväylä käytön mahdollistamiseksi
- sisävesiliikenne strategiaan –mitä ei vielä tehty – vaan valitettavasti tapauskohtaisesti sovelletaan meriliikenne strategiaa ja meriliikenne logistiikan antamia mahdollisuuksia meriliikenne perusteisen sisävesiliikenteen hoitamiseen ja kehittämisiin. EDK-2021-AK-389475.pdf (eduskunta.fi) : sivu 1/8 ” Suomi pyrkii vahvasti siihen, että Suomen sisävesiliikenteessä voitaisiin soveltaa jatkossakin merenkulun kanssa yhteneväisiä sääntöjä”
+++
Sisävesiliikenne strategia tulisi perustua- ei nykyisin voimassa oleviin meriliikenteen vaatimuksiin vaan EU:ssa tavoiteltaviin sisävesiliikenteen omiin vahvuuksiin ja niiden mukaisiin tavoitteisiin ;
Perustuen sisävesien liikenteellisestä hyötykäytöstä annettuun EU liikennestrategiaan vuodelta 2011 mukaisesti : EU VESILIIKENNEMOODIT: Sisävesiliikenne – Sisävesi.fi (sisavesi.fi)
.ja jo kolmeen EU ssa tehtyyn vv 2006-2021 sisävesien kehittämissuunnitelmiin Naiades III /2021-27 – www.sisavesiliitto.fi , joista vain ensimmäisessä Suomi oli aktiivisesti mukana. Jossa ensimmäisessä aloitettiin Keitele Päijänne alueen sisävesi liikenteen tutkiminen ja jolle suunniteltiin jo VTT:n innovatiivi tukisuositusten mukainen laivamalli EU tuella 8.5-Keitele-Päijänne-hake-bioship-1-2009-.pdf (sisavesi.fi) mutta valtio keskeytti vuonna 2010 tutkimukset Liikenne ja viestintäministeriön ja TEM hallinnon uudistusten yhteydessä poistamalla Järvi Suomen alueellisen sisävesiliikenteen hallinnon ,ottamalla sen keskushallinnon haltuun ja lopettamalla kaiken sisävesiliikenteen tutkimisen ja kehittämisen. sivu 8/11 2.8-Suomen-Sisävesiliikenne-poliitisia-päätöksiä-ja-kommentteja-vv-2005-2016.pdf (sisavesi.fi)
Kommentit (0)