Hesarin ”Syksyn Sävel” -kilpailu tänään 9.9.2023

 

Otsikko  Sivu 77 | 9.9.2023 | Helsingin Sanomat (hs.fi)  

viittaa Ylen laulukilpailuun

Mikäli se olisi ollut syksyn sävel -iskelmälaulukilpailu, . syksyn sävel laulukilpailu – Haku (bing.com) niin arvostelun kohteeksi voitaisiin ottaa joku valitusta kymmenestä iskelmästä ja siitä voitaisiin kirjoittaa vaikka näin:

+++

Laulukilpailun järjestäjä:         Helsingin Sanomat

Arvosteluun valittu Iskelmä     no 7

Laulu tyylilaji                             ikivihreä tango/ foxtrot

toteutus                                       duuri ja hieman mollia

Iskelmän nimi                            ”Vihreä siirtymä tulee, mutta aie ei ole lupaus.”

Sanoitus :                                   Petja Pelli

Musiikin sävel:                         LVM

Musiikin rahoitus                     Eduskunta, Hallitus ja EU

Sovituksen johto :                    HS talousosasto

Julkaisija Tuotanto :               Helsingin Sanomat

+++

Hesari oli valinnut Syksyn säveleen kymmenen ”laulajaa ”joiden iskelmät koostuivat maailmantalouden ja Suomen omia sävellyksiä käsittelemään sävelin  tämän syksyn ennemerkeistä koottuihin teoksiin.

Epäilemättä ammattilaisten kisa.

Paljon hyviä sävellyksiä.

ja

vielä enemmän hyviä sanoituksia.

+++

Mutta asiaan

Syksyn sävelen iskelmä no 7

Petja Pellin sanoittama laulu oli hyvin tyypillinen suomalainen iki- vihreä haikeine sanoituksineen.  Sävellys ei vaan tulisi koskaan menestymään Euroopan missään muussa maassa.

Miksikö?

Siksi että

Vaikka iskelmässä tavoiteltiin duuria mainitsemalla mm tuulimyllyt 140 miljardin panostuksineen.  Niin sanoituksessa palattiin heti jo epäilemään duurin vahvuutta soraäänin, ettei ne ehdi toteutumaan lainkaan syksyn sävelen aikajanalla.

Toisekseen iskelmään jäi vielä suurempi vihreän tavoitteen puute: .

Eurooppalaiset Unionin kuuntelijat eivät koskaan tule hyväksymään sitä, että Suomalaiset jättävät tietoisesti iki- vihreissään Itä Suomen alueen yksin ja selväksi molli alueeksi.

Euroopassa ei jätettäisi Suomen tapaan Itä Suomea yksin koska Itäsuomella on kaksi rinnakkaisaluetta (Kymi joen ja Kokemäen joen alueet) ja tuhansia kilometrejä kauniita ja erityisesti syksyn sävelissä mainittuihin faktoihin sopivia ja niihin oleellisesti vaikuttavia sisävesiväyliä mainitsematta juuri tässä valitussa Pellin sanoittamassa vihreän siirtymän laulussa.

Itä-Suomea ei käsiteltäisi pelkästään omassa sävellajissaan, vaan mukaan sanoitukseen otettaisiin koko Järvi Suomen muodostama sävel kokonaisuus.  Tämän Suomessa uuden käsitteen kolmen alueen erityisolosuhteitten huomioon ottaminen on tietenkin vaikeaa yksittäiselle sanoittajalle, jolla on painolastina se, että sanoituksen täytyy olla tuottajan ja julkaisijan valitsemissa raameissa.

Ja Suomen iskelmätaivaalla ei ole vielä nähty EU tavoitteista vihreää iskelmää, jossa aihetta olisi kokonaisuutena käsitelty. vaan

Suomessa on törkeästi iki vihreissä on viimeisen kolmenkymmenen vuoden ajan tietoisesti jätetty Järvi Suomen ja Itä Suomen ”kohtalon yhteys ” teksteissä käsittelemättä.

 

viitteet:

1)  EU liikennestrategia ja sen viisi liikennemuotoa      eu liikennestrategia bionavigaattori – Haku (bing.com)

2) Järvi Suomi, sen alue- ja liikenne poliittinen yhtenäisyys Järvi Suomi, sen alue- ja liikennepoliittinen yhtenäisyys bionavigaattori – Haku (bing.com)

bionavigaattori
Sitoutumaton Pyhtää

merikapteeni,EMLog
kokemusta laivapäällikkötehtävien lisäksi mm.
Kaupan ja teollisuuden tuotannon jakelu hankinta ja logistiikan johtamisesta , Venäjä-Suomi raideliikenne vaunuvuokrauksesta, Hamina Kotka alueen transit-liikenteessä ja Venäjän öljyteollisuuden tuotannon ja liikenteen laatu ja määrä tarkastus laboratorion johto tehtävistä. Öljyporausalusten suunnittelusta, rakentamisen valvonnasta sekä satamasuunnittelu toiminnoista. Elektroniikka romu keräys logistiikan aloituksen organisointi, suunnittelu ja toteutuksen johtaminen Suomeen Sisävesiliikenne logistiikan tutkiminen ja sisävesi-itämeri mallisuojatun laivamallin kehittäjä
www.sisävesi.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu