Koneälyn ”karua” kerrontaa ….

Vuonna 1975 Kotkan merikapteeniluokalla kävin ensimmäisen tietokone kurssin.

Kurssin aikana sain tietenkin tietotekniikkaan lievää suuremman tartunnan.

Tartunta on muuttunut vuosikymmenten aikana  krooniseksi ”sairaudeksi”, mitä ei ole ikäkään poistunut vaan ”sairauden ” kanssa olen voinut elää… tuloksena on että se on jopa iloni ja harrastukseni perusta tänäänkin

+++

Eilen oli taas tietokone avusteisen harrastustoiminnan –  ilonpäivä,  kun sain Microsoftin Bing koneälyllä varustetun hakukoneen toiminnan omalle kotiläppärille.

Kävin ensimmäisen – ihan oikean keskustelun koneen kanssa.

Minä kysyin;  kone muodosti usean lauseen mittaiset vastaukset ja laittoi lähteet alle.

Tässä koko ensimmäinen  keskustelu ja niihin yön yli nukuttuna –  kommentteja .

Ensimmäinen kysymys oli tietenkin ammattiini ja harrastuksiini oleellisesti liittyvä : tuo sinisellä pohjalla oleva osuus :

 

Tarkoittaa että nettiin on vesiliikenne strategiasta kertovia aiheita laittaneet kolme lisätietoihin mainittua sivustoa.  joista koneäly on ne poiminut ja tehnyt yhteenvedon.

Keskustelu jatkui, kun kerroin että haluan tietää lisää :

 

Kone otti samoista lähteistä lisätietoa ja summasi ne .

+++

Teinpä sitten sen pohjalta lisäkysymyksen , johon kone löysi jo lisää muidenkin kuten traficomin ja tilastokeskuksen julkaistuja vesiliikenne ajatuksia netistä .

+++

Hienoa… mutta en jättänyt keskustelua siihen vaan jatkoin uteliaana —  mitähän sieltä nyt tulee — malliin

No löysihän kone vastauksen pohjaksi  jopa eduskunnan tietoarkistosta vesiliikenne nimellä päätöksiä

+++

No sitten seuraavaksi päätin kysyä mieltäni painavasta ajatuksesta, eli   siitä miten Ruotsissa hoidetaan asia Suomeen verrattaessa.

Onkohan kukaan laittanut siitä nettiin viitteitä .

Tähän oli jo löydettävissä tilastokeskuksen ajatuksia , sisävesi.fi lisäksi ,  konevastauksen muotoilemiseksi.

Viimeinen kysymys ja siihen vastaukset

 

++++

Yhteenvetona Koneäly keräsi tietoja netissä julkaistuista  .

  1. Suomalaisesta vesiliikennestrategiasta – josta löytyi vain sisävesiliiton tekemiä,  ehdotuksia ei mitään alueellisten , elinkeinoelämän  valtiovallan tai akateemisen tutkimuksen tekemää selvitystä vesiliikenne strategiasta tai sen tarpeellisuudesta Suomeen.
  2. Vesiliikenteen kehittäminen : tarkoittaa Suomen viranomaisten netissä julkaistujen tietojen  mielestä ainoastaan vesiväylien merkitsemistä , tilastointia jne…
  3. Vesiliikenne tutkimus Eu tavoitteisesti ja  erot Suomessa ja Ruotsissa:  Ruotsissa mennään EU :ssa sovitusti.                                                                                                                                                                            Suomessa on ihan oma suunta jossa kehittäminen on meriliikenteen alaista.
  4. Poikkeamat : Suomi ei toteuta EU ssa sovittuja sisävesiliikenteeseen tarkoitettuja liikennemoodi siirtoja kestävän kehityksen mukaisesti

vaikka selkeät erot meriliikenteen ja sisävesiliikenteen kehittämis ajureissa ovat olemassa : 5.2 Vesiliikenne kehittämis ajurit (sisavesi.fi)

Olisiko seuraavan eduskunnan ja hallituksen otettava asia esille ja tehtävä sille jotain , vai onko sisävesiliikenteen kehittäminen niin suuri uhka jo tehdyille raideliikennepäätöksille ORPON KOKOOMUS, -LIIKENNE ,-TIEDE JA TUTKIMUS sekä niiden merkitys -SUOMEN TALOUTEEN | Uusi Suomi Puheenvuoro  että asia jälleen haudataan seuraavaksi vaalikaudeksi ,kuten on tehty jo vuodesta 1990 alkaen….ei voi kun nostaa jo edesmenneen valtiopäivämiehen 2000 luvun alussa tekemä julistus jälleen  kerran esille:

 

 

 

 

bionavigaattori
Sitoutumaton Pyhtää

merikapteeni,EMLog
kokemusta laivapäällikkötehtävien lisäksi mm.
Kaupan ja teollisuuden tuotannon jakelu hankinta ja logistiikan johtamisesta , Venäjä-Suomi raideliikenne vaunuvuokrauksesta, Hamina Kotka alueen transit-liikenteessä ja Venäjän öljyteollisuuden tuotannon ja liikenteen laatu ja määrä tarkastus laboratorion johto tehtävistä. Öljyporausalusten suunnittelusta, rakentamisen valvonnasta sekä satamasuunnittelu toiminnoista. Elektroniikka romu keräys logistiikan aloituksen organisointi, suunnittelu ja toteutuksen johtaminen Suomeen Sisävesiliikenne logistiikan tutkiminen ja sisävesi-itämeri mallisuojatun laivamallin kehittäjä
www.sisävesi.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu