Missä olet ja minne menet Suomen Liikennejärjestelmä ja Hallinto – osa 4
Hesari toteaa Sivu 4 | 13.5.2023 | Helsingin Sanomat (hs.fi), pääkirjoituksessaan tänään Orpon työllisyys lupauksista , että niiden toteuttamisiin -lehden mukaan – tarvitaan ihmettä .
Lehti muistuttaa
Mielenkiintoista on sekin, että hallitukset, hallitusneuvottelijat ja media vuodesta 2011 alkaen eivät ole seuranneet eivätkä verranneet lainkaan ,toimia EU tavoitteisiin sitä, mitä ministeriö on saanut aikaan tehneet ,tuottaneet siihen mitä EU ssa on sovittu liikenteen osalta
Vaan ovat toimineet niin, että viidestä EU ssa sovitusta liikennemuodoista
1 Raide liikenne jyllää 100 miljardin suunnittelupöydillä olevilla hankkeilla.
2 Tiestön korjausvelasta huolehditaan ja lobataan jatkuvasti – niin LVM kuin maakunta ja kunta tasolla
3 Meriliikenteen maailmanlaajuiseen vaikuttamiseen pyritään LVM:n toimesta vahvalla lobbauksella ja media tiedottamisilla.
4 Lentoliikenteen keulakuva Finnair on valtion yhtiö -omistajat panostavat ja pitävät huolta yhtiöstä ja sen kansallisista mahdollisuuksista ja ylläpidosta.
ja
5 Sisävesiliikenne on poistettu itsenäisten liikennemuotojen listalta hallitusten ohjelmista ja ministeriöiden ja aluehallinan toimista ja henkilöstöstä. vuoden 2010 aloitetussa liikennerevoluutiossa Liikennerevoluutio – Sitra toimintamalli mikä nyt 2023 julkisuuteen saatettujen tietojen mukaan kärsii huomattavaa ”verenvähyyttä” , jonka ilmeisesti vain Väylävirasto on havainnut vasta Saimaan kanavan sulkeuduttua : Vuonna 2010 LVM:n ja Sitran aloittaman ja edelleen käynnissä olevan toteutuksen : Liikennerevoluution – mahalaskun merkit ? | Uusi Suomi Puheenvuoro
+++
Sisävesiliikenteen lobbareita ei ole . Sen varmisti mm Navigator lehti artikkelissaan Vesitiepäivä 2023: Vesikuljetukset kasvavat mutta transito tuskin elpyy – Navigator Magazine jossa käsitellään ja kerrotaan miten nykymerenkulun väyläverkon lobbarit käsittelevät kehittämisaiheita, täysin liikennerevoluution mukaisesti, vuoden 2010 hengessä ja meriliikenteen tiedoin, tavoittein ja menetelmin.
+++
EU Suomi – sisävesiväylästö kilometrein( 8000km ) mitaten suurin valtio, jossa sisävesiliikenteen alueellisen saavutettavuuden sisäinen TEN_T verkko on edelleen rakentamatta ja sisävesien ainoa ydinväylästön suora yhteys Eurooppaan – Saimaan kanava on kiinni.
Syy puutteisiin on hyvin yksinkertainen : Valtio on harjoittanut yksittäisten yritysten ja teollisuuden haarojen monopoli asemien ylläpitämiseksi EU liikennestrategiasta ja TEN_T direktiivistä poikkeavaa liikennejärjestelmä tutkimusta ,kehittämistä ja ylläpitoa , vuodesta 1997 alkaen
Yllämainittuun vedoten voitaisiin sanoa, että on aika pahasti valtiotasolla menty laittamaan ” Pää pensaaseen ” ja sisävesiliikenteen ruumis jätetty näkyviin selkäpuolelta.
sisävesi tilanne raportti toukokuu 2023 word tallenne
pdf tallenne: sisävesi tilanne raportti toukokuu 2023
niin tämä kirjoitus oli neljäs muistus Orpon tulevalla hallitukselle liikennepolitiikasta, josta ollaan niin valtion hallinnossa ,poliittisissa parlamentaarisissa päätöksissä , ja mediassa – ihan hiljaa kuka mistäkin syystä, tässä linkit kolmeen aikaisempaan :
- ORPON KOKOOMUS, -LIIKENNE ,-TIEDE JA TUTKIMUS sekä niiden merkitys -SUOMEN TALOUTEEN | Uusi Suomi Puheenvuoro
- Taikureiksiko Orpo ja Valtonen aikovat -Yle/Taloussanomat /Hesari ? | Uusi Suomi Puheenvuoro
- ’Orpon uudistukset ja virkamiehet -ilman lobbareita. -aamu 4.5.2023 | Uusi Suomi Puheenvuoro
Veikko, jostakin syystä alla oleva linkkisi ei aukea minulla:
”sisävesi tilanne raportti toukokuu 2023”
Ilmoita asiaton viesti
ok Kirsi : koetapa tuota pdf tallennetta ,jos se aukeaisi
Ilmoita asiaton viesti
Ilta sanomat repii otsikossa https://www.is.fi/politiikka/art-2000009554249.html – 800 asiantuntijaa on käytetty. onko samalla tavalla mitä liikennejärjestelmä suunnittelussa. Vesiliikenteen osalta ainoastaan meriliikenne osuus on esillä.
Ilmoita asiaton viesti
Veikko, sain pdf:n auki ja siellä näin
Väylävirasto:
”Euroopan laajuinen liikenneverkko TEN-T” (27.4.2023)
– -”TEN-T-verkko kattaa kaikki liikennemuodot: maantie-, ilma-, sisävesi-, meri- sekä liikennemuotojen yhdistelyn mahdollistavat alustat.” – –
– – ”Kattavaan verkkoon Suomessa sisältyy 18 lentoasemaa, 12 satamaa ja 1 rautatie- ja maantieterminaali (RRT). Lisäksi TEN-T-verkkoon kuuluvat Horisontaaliset hankkeet: Merten moottoritiet (MoS), liikenteen telemaattiset järjestelmät (SESAR, ITS, ERTMS, RIS ja VTMIS), sekä uudet teknologiat ja innovointi.
TEN-T -ydinverkkoon on valittu yhdeksän multimodaalista ydinverkkokäytävää (core network corridor). Ydinverkkokäytävistä Skandinavia-Välimeri ja Pohjanmeri-Itämeri ulottuvat Suomeen. Verkkojen Eurooppa -välineen (Connecting Europe Facility, CEF) uudistettu asetus hyväksyttiin heinäkuussa 2021. CEF2-ohjelmakaudella (2021-2027) on huomioitu Suomen edistämän Pohjanmeri–Itämeri-ydinverkkokäytävän laajentaminen pohjoiseen. Pohjanmeri–Itämeri-ydinverkkokäytävä jatkuu nyt Suomen kautta Ruotsin Luulajan satamaan. Samalla Skandinavia-Itämeri-ydinverkkokäytävä laajennettiin Tukholmasta Luulajan kautta edelleen sekä Narvikiin Norjaan että Suomen puolelle Ouluun.” – –
https://vayla.fi/vaylista/liikennejarjestelma/tent
Ilmoita asiaton viesti
kattava verkko
Noin muotoillaan kun peitellään sitä faktaa että meillä ei ole sisävesien kattavaa alueellista liikenneverkkoa olemassa. Muilla liikennemuodoilla paitsi sisävesiliikenteellä se on . Sellaista, jossa esim. Joensuusta pääsee rahtilaivoilla Jyväskylään ja Tampereelle sekä meriyhteyteen kotimaan väylien avulla. Ja tämä malli hyväksyttiin jo vuonna 1997 .
Ydinverkon tarkoitus on yhdistää kattava verkko eu ydinverkkoon ja sen kautta takaisin toisen valtion alueelliseen kattavaan laivaliikenne verkkoon..
Meillä ei ollut kattavaa verkko edes ajateltu tehtävän. Mutta sitten kuitenkin nimettiin
Saimaa ja Venäjän kautta kulkeva Saimaan kanava ydinverkoksi.
jossa
Saimaa oli yhteydessä saimaan kanavan – ja Venäjän kautta mereen. ja EU maitten sisävesien ydin ja alueellisiin verkkoihin. ja muuta ei sitten haluttukaan rakennettavan. eli noin 10% sisävesilaivaväyliksi sopivaa väylästöä – otettiin mukaan sisävesien TEN_T järjestelmään.
Koska EU tavoitteinen, sisävesi kilpaili niin lähimeriliikenteen kuin raideliikenteen ja rekka liikenteen kanssa, vaan valinta oli kuten noissa dokumentaatio esittää.
Vuosaaren sataman rakentaminen . Kymi kanavoinnin hylkääminen ja sen jälkeinen raide liikenteen vahva kehittäminen jonka huippuna vv 2010 -2018 ei mahdollistettu Äänekosken /Jyväskylän EU tukemia , venäjän velkojen maksamina tehtyjen suurten sisävesi/itämeri laivojen ( suurempien mitä saimaan mitoitus ) liikenteen mahdollistavia vesiliikenne hankkeita, vaan panostettiin vahvasti siten, että voitiin tukea 180 miljoonalla eurolla Äänekosken liikennejärjestelyihin Helsingin sataman kautta Eurooppaan.
Ilmoita asiaton viesti