Raatorehellisyys ja Keskustan politiikka 2010 luvulla.
Kasvukolmion yksinkertainen versio – luomistarina ja sen raatoistuminen
Saarikon mukaan heidän raatoutuminen
Raato alueeksi ,valtakunnan kasvukolmion ytimessä :
Mitä Sipilän hallitus teki raato alueelle
Marinin hallituksen näkyvimmät toimet vahvistaa raato aluetta edellä mainittujen jo aiemmin sovittujen toimien lisäksi :
Nämä eivät olleet äänestäjien mieleisiä tekoja.
jossa yhdelle liikennemuodolle raideliikenteelle , tehdään kolme hankeyhtiötä ja annetaan 300 miljoonaa euroa rahaa valmistella lobbaus tietoja niin, että voidaan tehdä kymmenmiljardi päätöksiä – sellaisia, joista puuttuu yhden liikennemuodon kaikki vaikutus arviot EU ssa sovitun mukaisesti, niin taloudellisesti kilpailun -liikennemuotojen edullisuudesta, ilmasto ystävällisyydestä, liikenneverkkojen alueellisesta saavutettavuudesta jne….
On uskottavaa ,että yksi vaikuttava tekijä keskustan menetyksiin Kokoomuksen ja Perussuomalaisten voittoon oli ainakin osittain harjoitetusta liikennepolitiikasta johtuvaa .
Kun siihen lisää sen että paikallis ja aluepolitiikkaa hoidettiin vuosikymmenet hallituspuolueiden kansanedustajien joululahjoilla tie ja siltakorjausten ollessa paikallisia lahjuksia vuosittain kansanedustajilta suurimmille vaikuttajille niin se varmasti rappeutti äänestäjäkuntaa ja oli arvostelun kohteena ja yksi keskustan tappion syy.
Ne ovat juuri niitä, joilla vaikutettiin äänestäjiin perusuomalaisten toimesta .
Samalla ne olivat selkeitä syitä joilla ja joissa keskustan johdolla, erottiin SDP:n avustamana EU ssa sovitusta tasapainoisesta kaikkien liikennemuotojen avulla tehtävästä liikennepoliittisesta linjasta Euroopassa.
LVM:n johtamat keskustan hyväksymät toimet huipentuivat Sitran ja LVM:n toimin 2010 luvun alussa hallituksen hyväksymäksi liikennepoliittiseksi revoluutioksi – jolla pohjustettiin nyt voimassa oleva eduskunnan hyväksymä – Liikenne 12 – virallinen parlamentaarisesti ( Aho-Lyly /keskusta/SDP -perustainen Liikenne 12)
LVM visio 2050 ja sen vesiliikennekommentit v 2017 – Sisävesi.fi (sisavesi.fi)
hyväksytty liikenneinfran liikennerevolutionäärinen kehittämistavoite .
Jota vielä vuonna 2021 Sitra kohenteli raportissaan .
+++
Mutta ongelmaksi jäikin se mm tulevalle hallitukselle että
liikennerevoluution toteuttaminen on nyt todellisessa käännekohdassa
jossa tammi /helmikuun 2023 tehdyt toimenpiteet ja tapahtumat VM:ssä, Turun yliopistossa ja Väylävirastossa viittaavat selkeästi muutostarpeeseen.
koska
- 1) Väylä virasto on poikennut neljän liikennemuodon lähtötavoitteella tehdystä organisaatiosta liikennerevoluution toteuttamiseksi
- 2) Turun yliopisto ilmoittanut lopettavansa liikennerevoluutio määritysten mukaisesti suoritetut , tieteellisesti rajoitetut liikennetutkimuksensa ja
- 3)Valtiovarainministeriö on valtion tuhlaavan mielettömästi pelkästään yhteen liikennemuotoon.
Ainoastaan poliittinen johto ja kaikki poliittiset puolueet tulevat jälkijunassa
ja erittäin
Mielenkiintoiseksi asian tekee se että ministeriöiden(VM ja Väylä/LVM alainen keskusvirasto) ja yliopiston samanaikainen kokonaisen liikennepoliittisen linjan vastaisen julistuksen omaisten merkkien julkisuuteen tuominen -juuri tammi/helmikuun 2023 . kuumimman vaalikeskustelun aikana.
++++
linkit, viitteet ja faktat yllämainittuihin väitteisiin löytyvät blogikirjoituksesta
Vartiaisen Helsinki ja Harakan liikennepolitiikka. | Uusi Suomi Puheenvuoro
—
Veikko, kiitos sitkeydestäsi 🙂
Kannattaa katsoa, miten tähän päivään on tultu..
”Esitetään Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan suostumuksella julkisesti tarkastettavaksi päärakennuksen salissa
5 perjantaina 30. maaliskuuta 2007 kello 12”
Timo Soukola
”Järjestö jäänmurtajana
Suomen merimiesunioni työmarkkinaosapuolena ja suomalaisten laivatyöntekijöiden turvallisuuden vankentajana 1944-1980”
s. 386:
– – ”Kauppamerenkulussa pääoma ja työvoima ovat jo kauan liikkuneet kansallisista rajoista piittaamatta, minkä lisäksi myös toiminnan viranomaisvalvonta on pitkälti luovutettu ylikansallisille organisaatioille.
Globaalistuminen on edennyt alalla niin pitkälle, että Selkou ja Roe näkevät perustelluksi kysyä, miksi ylipäänsä mikään maailman valtio enää pyrkii harjoittamaan kansallista merenkulkupolitiikkaa. Eri maissa esitettyjen perustelujen joukosta he näyttävät hyväksyvän vain ne, joihin vedoten Suomessa on puolustettu kansallisen merenkulun
tukemista: jotta maamme huoltovarmuus voidaan turvata ja vesillämme purjehdittaessa välttämätön erityisosaaminen säilyttää, tarvitaan jatkuvasti suomalaisten omistamaa ja miehittämää kauppalaivastoa. Selkou ja Roe katsovat silti, että kansallisvaltioilla on edelleen tärkeä tehtävä merenkulussa. Merenkulkupolitiikka linjataan kansainvälisillä foorumeilla, joista tärkeimpiä ovat EU ja Yhdistyneiden kansakuntien erityisjärjestöihin
kuuluva International Maritime Organization (IMO). Koska nämä elimet toimivat ilman suoraa demokraattista valtuutusta, kunkin niissä edustetun hallituksen tulee paitsi huolehtia tehtyjen ratkaisujen täytäntöönpanosta myös vastata niistä kansalaisilleen. [651]” – –
– – s. 387:
– – ”Liikenneministeriön tilauksesta laaditussa suunnitelmassa merenkulun strategiaksi [653] asetettiin vuonna 2002 alan työmarkkinajärjestöille seuraava tavoite:
Tulevaisuuteen tähtäävän keskinäisen yhteistyön tehostaminen koko merenkulkuelinkeinon parhaaksi.” – –
https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/19439/jarjesto.pdf
—
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Kirsi.
Mielenkiintoinen loppu kaneetti tuossa linkissäsi:
”Tulevaisuuteen tähtäävän keskinäisen yhteistyön tehostaminen koko merenkulkuelinkeinon parhaaksi.”
Merenkulun järjestöt https://www.motk.fi/jasenet perustivat vuonna 2014 Turun yliopistoon valtion myötävaikutuksella https://www.utu.fi/fi/yliopisto/brahea-keskus mikä nyt lakkautetaan.
Syy on aika selvä, selviää tuosta blogista
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/bionavigaattori/pelkka-vetytalous-nykyisen-liikenteen-ja-alueellisen-talous-eriarvoisuus-kehityksen-muuttaja/
Niin tätä samaa linjaa liikennerevoluutiota edelleen meillä LVM ajaa (jo joulusta 21 projektoinut asian tiimoilta) koko merenkulun kehittämisen nimissä : jossa juuri jokunen vuosi sitten nimitettyä kansliapäällikköä kansainvälisen merenkulkujärjestön johtoon. miedän osuus kansainvälisestä merenkulusta käytännössä rajoittuu itämeren liikenteeseen ollen kokonaisuudessa jotain 0,00xxx prosenttia.
https://lvm.fi/-/kansliapaallikko-minna-kivimaki-imo-vaikuttamismatkalle-lontooseen
Ja samaan aikaan Suomi ei edes liity merenkulun toisen haaran https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:merenkulku sisävesiasioiden vastaavaan Euroopan sisävesi asioita käsittelevään ja hoitavaan yhteisöön ,vaikka maamme sisävesiväylät ovat km määräisesti ja kauppamerenkulkuun -jopa ympärivuotiseen liikenteeseen soveltuvina sisävesillä euroopan suurimmat.
https://www.inlandnavigation.eu/about-ine/membership/
Ilmoita asiaton viesti
Vain vähän aikaa sitten Ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhanen sanoi TV 1:ssä (joku ajankohtaisohjelma, jota en nyt muista), että Suomen kokonaishuoltovarmuuden vuoksi olisi hyvä, että sisävesistöreitistö olisi myös käytössä.
Ks. MT:n artikkeli, jossa Henri Vanhanen kertoi, että lakien muutoksia on pohdittava ”jos esimerkiksi ydinenergialaki rajoittaa Suomen mahdollisuuksia osallistua Naton ydinasepolitiikan toteuttamiseen.
Hänen mielestään yhteinen poliittinen ymmärrys asian tarpeellisuudesta olisi syytä saavuttaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
”Olisi soveliasta, että meidän lainsäädäntömme ei luo rajoitteita ajatukselle täysimääräisestä osallistumisesta”, Vanhanen sanoo STT:lle.
Vanhanen muistuttaa, että Suomen piti muuttaa lainsäädäntöä myös silloin, kun Ranskaa autettiin Pariisin terrori-iskun jälkeen vuonna 2015. Silloin kävi ilmi, että Suomi ei voinut antaa EU:n avunantoartiklan mukaista sotilaallista apua, koska lainsäädäntö esti sen. Siksi lakia muutettiin.
”Tässä on vähän sama asia. Natosta Suomen hakemalle turvalle olisi hyvä olla sitä puoltava lainsäädäntö. Lait elävät aina ajassa ja tarpeiden mukaan.”
Kyse on Vanhasen mukaan siitä, miten Naton ydinasepelote toimii. Isoin turva, minkä Nato jäsenmailleen viime kädessä tarjoaa, on ydinaseiden tuoma pelote.
”Jäsenyyden myötä se on keskeinen osa myös Suomen turvallisuutta ja se toimii parhaiten, kun sitä ei itse rajoiteta. Tämä korostuu etenkin aikana, jolloin Venäjä puhuu löysästi omista ydinaseistaan.”
Hän korostaa, ettei lain muuttaminen tarkoita automaattisesti sitä, että Suomeen sijoitettaisiin ydinaseita.
”Ydinaseita ei Nato ole uusiin jäsenmaihinsa sijoittanut, eikä tällaista kukaan ole Suomelle ehdottanut, eikä kukaan sellaista aja. Ajatus on täysin teoreettinen, ja Suomea koskevat päätökset ovat aina omissa käsissä.”
Vanhasen mukaan harjoituksissa ydinaseita ei todennäköisesti olisi edes mukana. Myös ydinaseisiin perehtynyt tutkija Stefan Forss korostaa, että harjoitustilanteissa käytetään harmittomia näköisaseita.
”Suomen ilmatilaan ei siksi tuotaisi ydinaseita kuin aikaisintaan ydinsodan jo sytyttyä”, jos silloinkaan, Forss sanoo STT:lle sähköpostitse.” – –
—
Veikko, miten sisävesistöämme koskeva lainsäädäntö ”taipuu” em. ydinaseita koskevassa kuviossa tarpeen mukaan? Osaatko sanoa? Saimaan kanavalla ym.?
Ilmoita asiaton viesti
Sorry, lähdelinkki jäi pois. Tässä alla:
MT 31.3.2023:
”Miten Suomi suhtautuu Nato-maiden ydinaseisiin? Se ratkeaa vasta vaalien jälkeen. Mahdolliset lakimuutokset olisi pohdittava nopeasti, sanoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhanen.”
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/uutiset/b2969450-f5ca-46c5-bebe-f2980251a560
Ilmoita asiaton viesti