Satamalakko : Vienti- ja tuontilogistiikan vaihtoehdot vuonna 2050
1. Suomi on Saari Vaihtoehto
(jota toteutetaan- ja on sitouduttu vahvistamaan myös tehdyillä raideliikenne multimiljardi panostuksilla )
+++
Suomen viennistä ja tuonnista kulkee 90% rannikkosatamien kautta meriliikenteen laivoilla.
Satamiin tuleva ja sieltä lähtevä liikenne tapahtuu minimissään 80% rekoilla ja maksimissaan 20% raiteilla.
+++
2. EU tavoitteinen
-Suomen liikennemaantietoon perustuva vaihtoehto.
Mikä voisi olla jopa sitä, että Suomen viennistä 60 % kulkee rannikkosatamien kautta meriliikenteen laivoilla ja 30% suoraliikenteellä sisävesiltä Eurooppan lähin laituri menetelmällä.
Satamiin ja sisävesilaitureihin kautta kulkeva liikenne tapahtuu edelleen rekoilla ja raiteilla. Mutta rekka liikenteen vaatima kuljetus suorite (energian kulutus, päästöt ja liikenteen ulkoiset kustannukset sivu 6 Koulutusesitys (sisavesi.fi) ) on vähentynyt 50% lyhentyneiden rekka liikennematkojen ansiosta.
+++
Iltalehden tekemien haastattelujen perusteella IL seuraa: Ahtaajien lakko alkaa (iltalehti.fi) teollisuudelle kaupalle sekä zveronmaksajille tämä lakko on kova isku.
Lakosta syntyy sekä lyhyellä aikavälillä teollisuudelle ja pitkällä aikavälillä sekä kansantaloudelle haittavaikutuksia ja on taantumaa edistävää.
+++
Kysymys seuraakin ; ollaanko kriisissä, sen määritelmän mukaisesti ? .
Jos ollaan niin se tarkoittaa, että voidaksemme estää tai lieventää seuraavaa vastaavaa tilannetta tulisi etsiä muutosta vakiintuneisiin käytäntöihin.
jolloin kysymys kuuluu :
+++
Meriliikennekö viennin ja tuonnin ainoa mahdollisuus ?
No- Yksi muutos nykymalliin on mahdollista toteuttaa ,kun huomioidaan myös vesiliikenne verkostot ja niiden mahdollistama suorakuljetus viennin ja tuonnin toteuttamiseksi .
Tämä vaihtoehto sovittiin jo vuoden 1997 , multimodaali- kuljetuksia edistävässä TEN_T direktiivissä.
Suomessa vaan sitä ei aloitettu toteuttamaan eikä sitä myöskään Suomen toimesta ole ehdotettu EU komissiolle lainkaan vaihtoehtona.
Olisiko aika tehdä se ?
Toinen viennin ja tuonnin järjestelyihin suoraan vaikuttava oli ja on edelleen vuoden 2011 EU liikennestrategian toteuttamisvaade, jota samoin Suomessa ei ole vielä otettu tutkimusten alle.
Tarkoittaa rekka liikenne volyymien siirtoja vesille.
Olisiko sekin vaihtoehto aika toteuttaa ?
+++
Toivottavasti tutkimus rekka liikenteen volyymisiirroista vesille aloitetaan ja sen vaikuttavuudesta myös aloitetaan pian .
Sillä sitten lopetettaisiin pitkään tutkimaton sisävesiliikenteen musta ajanjakso
2.8-Suomen-Sisävesiliikenne-poliitisia-päätöksiä-ja-kommentteja-vv-2005-2016.pdf (sisavesi.fi) sivu 8 /11
+++
Tutkimukselle on erityisesti todellinen juuri tässä ja nyt tilaus :
Jokunen päivä sitten Turun yliopisto ilmoitti lopettavansa nykymallin merenkulun tutkimuskeskuksen toiminnan.
Suomalainen merenkulun tutkimus menee uusiksi ? vai meneekö sittenkään ? | Uusi Suomi Puheenvuoro
Turun päätös lopettaa yksinomaan meriliikenteeseen perustuvat merenkulun tutkimukset .
Tämä tähän asti pelkkään meriliikenne tutkimuksiin perustunut merenkulun tutkimuksen lopettaminen , mahdollistaa seuraavalle hallitukselle edistää – ja toivottavasti edistää myös halua aloittaa ja toteuttaa vihdoin yli kymmenen vuotta jäädytetyt EU liikennestrategia tavoite tutkimukset toteutuksesta ja TEN_T direktiivissä sovituilla viiden liikennemuodon tavoitteilla.
++++
Tavoitteen – , jossa pyritään raskaan maantieliikenne volyymin siirtoihin
raide ja vesiliikenteeseen – toteuttaminen merkitsee vesiliikenteen osalta sitä, että pyritään siirtämään rannikkosatamista tapahtuvaa rekka liikennettä suoralaivaliikenteeseen itämeren ja eu jokiliikenteen alueiden ja Suomen järvi alueiden kanssa.
Ongelma on , että vuodesta 1990 alkaen tapahtunutta siirtobuumia , – mitä on väittämillä ja virherpesuilla edistetty: ja mikä on käytännössä vastoin EU tavoitteista linjaa, -edistetty jopa maksoi mitä maksoi menetelmillä…jopa vihreiden niitä vastustaessa. -ei kyetä poliittisesti muuttamaan …. Professori kansanedustaja -Erkki ”Susi” Pulliainen Saimaan liikennerajoituksista-1990 : ”Siperian tiikerin rauhoitus Suomessa” | Uusi Suomi Puheenvuoro
+++
Tämä, siirtotarve on suurin juuri järvi Suomessa jossa vienti ja tuonti liikenne on vuosittain volyymiltään noin 30 miljoonaa tonnia. Eli Järvi Suomen alue muodostaa muodostaa rannikkosatamille takamaa alueen mikä on noin kolmas osan maamme rannikoiden satama liikenteestä= samoin suuri poliittinen ongelma muutoksen toteutukseen.
Rekka autoilu vastaa suurelta osin maamme raskaan liikenteen energian kulutuksesta mikä on noin 40% kaikesta liikenteen energian kulutuksesta ja vastaavasti ilmasto päästöistä. Tämä on suurin osa juuri satamista tehdyistä tonnikilometreistä.
Taoludellisen sisävesiliikenteen aloittamiseen volyymit ovat riittävät sellaiseen, joihin investoinnit voitaisiin saada EU tukien piiriin – toisin mitä multimiljardi raideliikenne tavoitteet, joilla syvennetään Järvi Suomen alueiden riippuvuutta rannikoista ja niiden kautta tapahtuvista kalliista, ilmasto ja energia epäystävällisistä, herkästi kriisiytyvistä vienti ja tuonti toimista Traficom raportti : Suomen liikenteellinen saavutettavuus Euroopassa ja Pohjoismaissa | Uusi Suomi Puheenvuoro
+++
Suomen Sisävesiliikenne väylästöä ja sisävesiliikenteen kustannustehokkuuden tuntien , ihmetyttää yllä oleva valtion toimijoiden näkemys ja sen levittäminen, kansalaistenkin jo suurelta osin omaksuma käsitys että Suomessa on mahdollista sisävesiliikenne ainoastaan Saimaan alueella.
Vesitiet jopa viisi kertaa edullisempi – Navigator Magazine
Muistamme että
Vielä 2007 Merenkulkuhallitus ennen sen lakkauttamista vuonna 2010 ilmaisi kolmen vesistöalueen kehittämistavoitteet ja mahdollisuudet Suomen sisävesiliikenteen osallistumisesta Suomalaiseen liikenne järjestelmään niin kotimaan kuin viennin tehostamistoimissa . Sisävesiliikenne ja –väylät näkymät ja mahdollisuudet (sisavesi.fi)
Tästä LVM:n tuottamasta nykyisestä – Suomi on Saari- linjasta saamme viikoittain ilmoituksia.
Sellaisia ,jotka sellaisenaan näyttävät hyväksyttäviltä toimilta esimerkkinä 16.2.2023 LVM:n sivuille tullut tiedote:
MUTTA
KUN EM. TAVOITE
laitetaan kontekstiin, jossa yksinomaan sekä suurteollisuuden että hallinnon avulla kehitetään raide ja maantieliikenteen infraa, vaikka EU :ssa on sovittu samalla tehtäväksi toimia joilla siirretään raskaan maantieliikenne volyymejä pois maanteiltä raide ja vesiliikenteeseen. niin
SE MUUTTUUKIN
käytännössä -tavoitteen, jossa edellytetään maantieliikenne volyymien siirtoja vesille ; vastatoimiksi, ja toimiksi , joilla edistetään yksinomaan maantieliikenteen kasvua.
Hyvä analyysi Veikko Hintsaselta.
On tosiaan hyvä olla vaihtoehtoisia kuljetusreittejä merikuljetuksille.
Toivon totisesti pitkää ja tuntuvaa lakkoa ATK jäsenille. Lakkoilkaa nyt kylläksenne ettei heti ensi vuonna tee mieli uusia lakkoilla kiristämistä.
Ilmoita asiaton viesti