Traficom raportti : Suomen liikenteellinen saavutettavuus Euroopassa ja Pohjoismaissa
Traficom julkaisi 22.12.2022 vuoden viimeisenä tutkimuksenaSuomen kansainvälisen saavutettavuuden tarkastelukehikko – selvitys määritelmästä, mittaamisesta ja seurannasta (pdf, 2,16 Mt) (traficom.fi) , neljäkymmensivuisen selvitystyön jota on jo kaivattu sitten vuoden 2015 jolloin silloinen liikenneministeri Risikko sen tekemistä edellytti, tosin nytkin saatiin aikaan vasta ohjeet miten se tulee tehdä. Ja juuri siinä onkin se juju. Hyväksytetään jälleen poliittisesti ohjeet, joiden tekemisissä ollaan oltu hyvin tarkkoja, että tulevaisuudessa ei arvostella tehtyjä päätöksiä
Eli jälleen kerran ,loistavasti tehdyssä ,mielenkiintoisessa raportissa on jälleen vedetty mutkia suoraksi raporttiin valittujen liikennemuoto valintojen kriteerioilla ja niiden perusteella ja tehdyillä valinnoilla joilla palattiin jälleen Suomi on Saari liikennemallin edelleen tukemiseen ja kehittämisiin as it is…
Raportin alussa todetaan kyllä hienosti että :
” Suomen kansainvälistä saavutettavuutta pidetään keskeisenä Suomen kansainvälisen kilpailukyvyn edellytyksenä, mutta sitä ei ole aiemmin kunnolla määritelty. ”
Nyt tehty määritelmä on kyllä hyvä kuva saavutettavuudesta kaikille viidelle liikennemuodoille ja niiden saavutettavuuden kehittämismahdollisuuksille
MUTTA
Raportissa todetaan saavutettavuudesta : ”. Koronapandemian aikana ja jälkeen Suomen kansainvälinen saavutettavuus muuttui merkittävästi, ja vielä suurempi vaikutus on ollut Venäjän hyökkäyssodalla Ukrainassa.”
- Ukrainan sodan vaikutus oli,
- että Suomesta katkesi käytännössä raskaan tavaraliikenteen osalta sekä alueilta tapahtuva sisävesiliikenteen ydinverkko yhteys (kansainvälinen saavutettavuus) EU TEN_T verkkoon, ja koska alueellisen saavutettavuuden mukaista TEN_T kattavaa verkkoa ei ole Suomeen poliittisilla päätöksillä tahdottu rakentaa, niin meidän sisävesiliikenteestämme puuttuu tällä hetkellä sekä alueellinen että kansainvälinen saavutettavuus. Eli olemme Suomessa , poliittisilla päätöksillä saavuttaneet 100% sisävesiliikenteemme alueellisen sekä kansainvälisen saavuttamattomuuden.
++++
Trafi – Raportin tarkoitus
On tehdä ehdotus Suomeen kansainvälisen saavutettavuuden määrittelystä.
Trafi – Raportissa tehty rajaus.
Työ oli rajattu koskemaan yhteyksiä Suomesta ulkomaille ja ulkomailta Suomeen ,tarkasteluun on otettu ainoastaan yhteydet kansainvälisiltä lentoasemilta, rannikkosatamista ja maaliikenteen rajanylityspaikoilta.
Huomio 1
Koska rajaus ehdotetaan tehtäväksi koskemaan ainoastaan vuoden 2023 käytössä olevien kansainvälisten lentoasemien , satamien ja rajanylityspaikkojen avulla, ja niiden yksinomaisesti ollessa saavutettavuus arvioiden mittauspisteinä . niin ylläoleva tarkoittaa, että kaikki sisävesiliikenteen laivaliikenteen mahdollistamat (keltainen viiva-ympyrä kuvion reunoilta keskiöön ) liikenneyhteydet ja kestävän kehityksen mukaiset toimenpiteet ovat jätetyt- ja voidaan tulevaisuudessa jättää kaiken vertailun ja suunnittelun ulkopuolelle.
= JÄLLEEN – tosi aika näppärästi tehty yhden liikennemuodon eli sisävesiliikenteen poisto raportista .
+++
Toimet ovat yhtenäiset sekä Liikenne 12 tehty sisävesiliikenteen osuus: Valtioneuvoston faktantarkastus pettänyt; virheitä 19- yhdeksällä sivulla. | Uusi Suomi Puheenvuoro että Turun yliopiston sisävesiliikenne osuuden tutkimatta jättämisiin. Pelkkä vetytalous nykyisen liikenteen ja alue talouden eriarvoisuuskehittämisen muuttaja ? | Uusi Suomi Puheenvuoro
Edelleen huomiota on kiinnitettävä raportissa esitettyyn saavutettavuuden kansainvälisestä osiosta merkintä ,
”Kansallisesti ei pystytä myöskään vaikuttamaan maankäyttöön, toimintojen sijaintiin tai infrastruktuuriin ulkomailla, joten kansainvälisten yhteyksien tarkasteluissa keskitytään liikenteelliseen saavutettavuuteen eli käytännössä kuvaamaan yhteyksien palvelutasoa ”
Tämä lause on hyvin ” vaarallisesti ” manipuloiva.
Ulkomaille vaikuttaminen otetaan lähtökohdaksi sille että kotimaan sisävesiliikenteen väyliä (jopa 8000km käytettävissä) ei oteta arviointien kohteeksi lainkaan… ei edes korjausvelka arvioita ole tehty yhteenkään näistä sadoista kohteista jotka ovat rakennetut muttei kauppamerenkulun käytössä.
14.1-korjausvelka-määrittely-ja-mitä-sisävesiväylien-suhteen-ei-ole-tehty-.pdf (sisavesi.fi)
Huomio 2
Trafi – Raportin tekijät eivät varmaan ole lukeneet
DEVELOPMENT PLANS FOR SHORTSEA SHIPPING PROMOTION CENTERS (project-emma.eu)
EU raporttia lähimerenkulusta itämeren laivaliikenteestä , Itämeri ja sen sisävesien vaikutus alueella jota käsittelen blogissani Pelkkä vetytalous nykyisen liikenteen ja alue talouden eriarvoisuuskehittämisen muuttaja ? | Uusi Suomi Puheenvuoro .
Lyhyesti -yhteenvetona em tarkoittaa että Ruotsissa ja Suomessa on päinvastaiset määritelmät lähimerenkulusta, joiden perusteella Ruotsin itämeren laivaliikennettä ei voi tutkia ilman sisävesiliikenne kytkentää.
Ja Suomessa tutkimusta tehdään viherpesun avulla , määritelmällä -jossa maamme asutuskeskukset ja niiden sijoittuminen Suomessa ovat este sille että sisävesiliikennettä ja itämeren liikenne voitaisiin käsitellä ja tutkia yhtenä kokonaisuutena. (Turun yliopisto)
– Ruotsin mukaan sitä, että lähiliikenteen laivaliikennettä (Itämeren liikenne) ei voida tehdä erillistutkimusta meri ja sisävesiliikenne osioiden välillä vaan sisävesiliikenne on suora jatke meriliikenteelle itämeren liikenteelle on mm kasvattanut Ruotsin sisävesiliikennettä lähes kymmenkertaiseksi vv 2016-2021 josta esimerkki mm vuonna 2021 aloitettu shuttle kontti liikenne sisävesillä .
+++
Koska em. yhteismitallinen kokonais mahdollisuuksien arviointi Suomen sisävesin mahdollisuuksista on jätetty tekemättä kansainvälisen liikenteen saavutettavuus määrittelyissä, tämä siirtää Suomessa vastuut alueelliselle yhteistyölle.
Ongelmana ajantasaiseen ,pätevään arviointiin on se, että valtio /LVM on vuodesta 2010 -jolloin se lopetti merenkulkuhallinnon – määritellyt liikenteen kehittämisissä pääsääntöisesti maakunnat ja ELY t kehittämään ainoastaan raide ja maantieliikennettä , ja keskittänyt sisävesiliikenteen kehittämisen keskushallinnolle. Jossa sisävesiliikenteelle ei ole annettu omaa liikennemuoto statusta EU määritteisesti vaan meriliikenne tutkimus ja vaatimus taso alisteisesti.- pelkälle saimaan kanavaliikenne vaihtoehdolle.
+++
Täten suurimmasta osasta sisävesialueen- eli Järvi Suomen – maakunnista puuttuu kokonaisuudessaan vesiliikenne tietous ,
Siksi erityisen tarkkana tulisi olla Järvi Suomen alueella . johon 11.1.2023 on julkaistu Opas alueellisten liikennejärjestelmäsuunnitelmien vaikutusten arviointiin (traficom.fi) jossa keskushallinto antaa ohjeet alueellisen saavutettavuuden edistämisiin johon kuuluu myös kansainvälisen sisävesiliikenne verkon tarpeen arviointi . Nämä ovat esitetyt em. raportin sivuilla 41- 43
jotka koskee alla olevia Järvi Suomen sisävesivaikutus alueiden maakuntia.
Pohjois Karjala, Pohjois-Savo, Keski Suomi , Etelä Pohjanmaa, Pirkanmaa , Etelä Savo, Etelä karjala , Kymenlaakso-Kymijoki ,Päijät-Häme, Kanta-Häme ja Satakunta -Kokemaenjoki ja erityisesti niiden tavaraliikenteen yhteyksiä ,ja niiden tuomia mahdollisuuksia,joita tulisi tarkastella kansainvälisen sisävesiliikenne alueen saavutettavuuden nimissä. TArkoittaa että kunkin maakunnan tulisi pohtia suoralaivakuljetusten tuomia etuja
Tätä arviointia ei ole tehty valtion toimesta sitten vuoden 2008 kun merenkulkuhallitus teki vesiliikenne kehittämis arvion .jota ei silloin otettu budjettiin mukaan…
Sisävesiliikenne ja –väylät näkymät ja mahdollisuudet (sisavesi.fi)
+++
Tein edellisen yhteenvedon vv 2005-2015 Liikenneviraston , nykyisen Traficomin vuosittain tekemistä tutkimuksista eri liikennemuodoille.
Nyt viime vuoden osalta meno näyttää jatkuvan edellisen kaltaisena.
Siis ei uusia EU viiden liikennemuodon kattavia tutkimuksia tehdä edelleenkään…. muualla paitsi radieliikenteen tutkimukset lopetettu kun koko 2010 luvun valmistellut raideliikenne tavoitteet ovat saavutetut ja kolme erillishanke yhtiötä on perustettu
Kommentit (0)