Vastuullisuus raportti (LVM julkaisu 2022:7) vs hyvä hallintotapa ja tehty kantelu
LVM julkaisi vastuullisuus raportin niistä kestävän kehityksen toimistaan, joilla se katsoo toteuttaneensa YK:n kestävän kehityksen agendaa vuodelle 2030. Liikenne- ja viestintäministeriön vastuullisuusraportti 2021. Kuvaus ministeriön toimista vuonna 2021 kestävän kehityksen Agenda 2030 -tavoitteiden saavuttamiseksi (valtioneuvosto.fi)
Valtiokonttori on julkaissut yhteenvedon kestävän kehityksen agendasta vuodelle 2030 ,ulkoministeriö on koonnut kestävän kehityksen 17 tavoitetta Agenda 2030 kestävän kehityksen tavoitteet – Ulkoministeriö (um.fi) joista LVM on ottanut käsittelyynsä vastuullisuusraporttiinsa kolme tavoitetta joita se käsittelee
- Rakentaa kestävää infrastruktuuria sekä edistää kestävää teollisuutta ja innovaatioita.
- Taata turvalliset ja kestävät kaupungit sekä asuinyhdyskunnat.
- Toimia kiireellisesti ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia vastaan.
Rakentaa kestävää infrastruktuuria sekä edistää kestävää teollisuutta ja innovaatioita.
Liikenteen osalta sivut 12-16
kohta 1 raportissa tuo esille liikenneinfran rahoituksen painopisteen siirtotarpeen edelleen raide ja maantieliikenne painotteisuuden kehittämiseksi saadakseen Suomessa toteutettua kokonaisvaltaisesti vuonna 2021 hyväksytyn liikenne 12 suunnitelman ja sille parlamentaarisesti sovitun fossiilin tiekartan mukaisen toteutuksen
Havaittu puute
Ministeriö on tietoisesti käsitellyt EU liikennestrategia sopimusta vuodelta 2011 puutteellisesti. Mikä tarkoittaa että ministeriö on rajannut systemaattisesti ja käytännössä valtakunnan liikenneinfra resurssien käytön kehittämisen pelkästään energiamuutoksiin, jossa valitun liikennejärjestlemä mallin Suomi on Saari meri,- raide ja maantieliikenne (tavaraliikenne) logistiikan kehittäminen tullaan tekemään pelkän energia muutosten ja digitalisaation mahdollistaminen toimenpiteiden avulla.
Tämä kehitysmalli on olllut mahdollista ainoastaan jättämällä tutkimatta ja kehittämättä valtakunnan tasolla EU liikennestrategia vaatimusta raskaan maantieliikenne volyymien siirroista vesille.
Tulema
Tutkimatta jättäminen on mahdollistettu teknisesti jättämällä alueellisen TEN.T sisävesien kattavan rakenteen toteuttaminen ja ydinverkko ilman kattavaa sisävesiliikenne verkkoa, pelkästään Saimaan kanavaliikenteen varaan . Tarkoittaa että laivaliikenne Suomen sisävesillä ja sisävesiltä Itämeren kautta muun Euroopan vastaaviin sisävesiliikenne verkkoihin ei tällä hetkellä ole mahdollista. EM syystä koko Järvi Suomen teollisuus (noin 1/3 koko valtakunnan viennistä ja tuonnista) joutuu entistä enemmän turvautumaan EU ssa sovitun vastaisesti tukeutumaan maantie liikenteeseen laiva liikenteen sijaan, mikä ei voi olla Kestävän teollisuuden ja innovaation edellytysten luomista ja edistämistä liikenne infra kehittämisen avulla.
+++
Taata turvalliset ja kestävät kaupungit sekä asuinyhdyskunnat.
Raportin sivut 17-19
Vastuullisuus raportissa käsitellään ainoastaan valtakunnan sisäisesti tehtyä päätöstä turvallisesta ja kestävästä liikennejärjestelymäistä vuoteen 2030 mennessä. Raportissa mainitaan myös maailman luonnon suojelu liikenteen avulla.
Puute
EU liikennestrategian huomioiminen omassa suunnittelussaan, vaikka se tulisi olla ohjenuorana kaikelle valtakunnan tason liikenne infran ja logistiikan kehittämisille niin henkilö kuin tavaraliikenteeseen. Nyt tässäkin vastuullisuus raportissa puhutaan ainoastaan tavoitteista vuodelle 2030 kun EU jakaa osatavoitteet vuodelle 2030 ja päätavoite kokonaisuutta vuoteen 2050 mennessä.
Tulos
Hyvään hallintotapaan kuuluisi ottaa EU liikennestrategian kaikki tavoitteet mukaan. tästä kehitys kulusta on annettu LVM:lle ministerin sisäinen vaade ja huomautus vuonna 2015. LVM on tämän ministeri Risikon vuonna 2015 antaman määräyksen jättänyt tietoisesti toteuttamatta ja sen sijaan on jättänyt pois osan EU ssa sovituista tavoitteista ja aikajanoista omassa liikenteen tutkimuksessaan ja siitä raportoinnissa niin hallitukselle kuin eduskuntaan puhumattakaan mediasta. viitteet kymmenistä ja ilmeisesti sadoista tapauksista löytyy aiemmista blogeistani.
Luonnon suojelun osalta voi tuoda esille esimerkkinä sen että esimerkiksi teollisuuden YVA menettelyissä ei arvioida kestävän kehityksen mukaista liikennemuoto siirtymän tuomia mahdollisuuksia, koska LVM ei ole missään julkaisussaan vuoden 2011 liikennestrategian voimaan astumisen jälkeen tuonut esille EU liikennestrategia vaatimusta siirtää raskaan maantieliikenteen volyymejä vesille . Ainoastaan maantieliikenne volyymien raideliikenteeseen siirtoja on Suomessa tutkittu ja käytännössä mitään liikenteen päästöjen pienentämismahdollisuuksia vesiteitten avulla ei YVA menettelyissä oteta huomioon.
Toimia kiireellisesti ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia vastaan.
Raportin sivut 20-21
Kerrotaan laveasti miten ministeriöt ja poikkihallinnollinen järjestelmä on ilmasto muutos asiaa liikenteen osalta käsitellyt ja integroinut sitä politiikkaan, strategiaan ja suunnitteluun.
Ja esimerkiksi ministeriö on ottanut sen miten on saatu liukastumistapaturmien ehkäisy tasa arvoiseen käsittelyyn ministeriön toimesta.
Tulos
Kunnat maakunnat ja valtio on integroitu yhdeksi kokonaisuudeksi edistämään puutteellisesti tuotetulla EU liikennestrategia tavoitteilla valtakunnan tason liikenne infra ratkaisuja, joilla sitouttamisilla on jo lisä velkaannutettu valtion lisäksi myös kunnat ja maakunnat .
Tämä on ollut mahdollista koska
Valtakunnan poliittiset puolueet ovat olleet sitoutuneita omissa puolueohjelmissaan toteuttamaan raide ja maantieliikenteeseen perustuvaa liikennejärjestelmää koko 2000 luvun. Ja LVM on taipunut olla tuottamatta EU liikennestrategiassa sovittuja tavoitteita poliittiselle järjestelmälle.
2000 luvulla hallituksissa olleiden Valtapuolueiden julkisesti tunnistetut liikennepoliittiset tavoitteet :
Suomi on saari – raide ja maantieliikenne malli tukijat
- Keskusta http://www.keskusta.fi/loader.aspx?id=c4b43ab3-673c-4d62-a0fa-79b7524e15d0 kohta 5.7 sivut 12 ja 13
- Vasemmistoliitto : http://vasemmisto.fi/politiikka/ohjelmat/vasemmiston-tavoitteet-2016-2019 kohta 3.5
- RKp : http://www.sfp.fi/sites/default/files/Partidag2016/Puolueohjelma_2016_fi.docx kohdat 730 -740
- Vihreät: https://www.vihreat.fi/files/liitto/Poliittinen_ohjelma2014_1.pdf tavoite 3
- SDP muutti poliittisesti hyväksymänsä sisävesiliikenne kehittämis- – suunnan LVM:n kirjoittamaan monisivuiseen ”Suomi on Saari malliin” hallitukseen palatessaan 2020 puoluekokouksessaan, jossa jätti sisävesien kehittämis- aiheen pois puolueohjelmastaan… .Poliittinen-ohjelma_HYVpk_23082020-1.pdf (sdp.fi)
Sisävesiliikenne mukaan malli
- Sosiaalidemokraatit vuodesta 2014 -vuoteen 2020 :
https://drive.google.com/drive/folders/0B8AFa3xbB8dpfmNRQXU3eVdGbnE3N2swZXEzUDJYYWlfRkhTUnpNQTNjaVJTVnRtX3pkYUE sivu 28 Puoluekokouksen päätös
Puoluekokous yhtyy aloitteessa esitettyyn tarpeeseen kehittää sisävesiliikennettä. On
SDP:n liikennepoliittisen linjan mukaista, että sisävesiliikenteen rooli kasvaa osana
liikennejärjestelmää. Tämän onnistumiseksi tarvitaan uusia ratkaisuja, jotka lisäävät
sisävesiliikenteen tehokkuutta, taloudellisuutta ja ympäristöystävällisyyttä sekä
turvallisuutta. Vesiväylien ylläpitoon osoitettujen määrärahojen suuruus on säilytettävä
vähintään nykyisellä tasolla.
Puolueet joilla ei ole puolueohjelmissaan selkeää tunnistettavaa liikennepoliittista ohjelmaa
- Kokoomus : https://www.kokoomus.fi/faktat/ ei omaa liikennepoliittista ohjelmaa. Ministeri Risikko edellyttänyt ensimmäisenä liikenneministerinä EU päätösten huomioimista Suomalaisessa liikennepolitiikassa ilman tulosta vuonna 2015
- Perussuomalaiset: https://www.perussuomalaiset.fi/tietoa-meista/puolueohjelma/ ei omaa liikennepoliittista ohjelmaa. Maaseutu ohjelmassa sellaisia mainintoja liikennepolitiikasta, joita voidaan käyttää sekä ”Suomi on saari” malliin että ”Lähilaituri on paras”-malliin.
+++
EM syistä olen huhtikuussa 2022 tehnyt LVM:n EU liikennestrategian puutteellisesta huomioimisesta kantelun oikeuskanslerille,
viitteet :
meillä ei ole EU – TEN_T sisävesien kattavaa eikä ydinverkkoa. eikä mitään ilmasto eikä energia tavoitteista suunnittelua liikennemuotosiirtojen toteuttamisiksi maanteiltä sisävesille, vaikka Suomessa on Euroopan kolmanneksi tihein sisävesiväylästö pinta alaan nähden.
Niin tähän on oleellisesti liitettävä EU tilintarkastustuomioistuimen tekemä EU liikenteen ja liikennestrategian yleiskatsaus vuodelta 2018 https://www.eca.europa.eu/Lists/ECADocuments/LR_TRANSPORT/LR_TRANSPORT_FI.pdf , jossa sivulla 12 kohta 13 kuluu yksiselitteisesti näin:
”Liikenne on ala, jolla EU:lla ja sen jäsenvaltioilla on jaettu toimivalta. Tämä tarkoittaa, että EU ja jäsenvaltiot voivat toimia lainsäätäjinä ja antaa oikeudellisesti velvoittavia säädöksiä. Jäsenvaltiot voivat säätää lakeja ja antaa sääntöjä, ellei EU ole muotoillut yhteisiä liikennettä koskevia toimintapolitiikkoja ja strategioita ”
ja edelleen
sivu 37 kohta b);”Sisävesiliikennettä koskeva tarkastus : Tilintarkastustuomioistuin havaitsi, että EU:n sisävesiliikennestrategiat eivät perustuneet kattavaan ja pätevään analyysiin ”
Huomioitavaahan tässä on se että Suomesta jopa puuttuu sisävesiliikenne strategia . Meillä on ainoastaan meriliikennestrategia
Kohta 90 sivulla 49 : ”Tehostetaan pyrkimyksiä siirtää tavaraliikennettä muihin liikennemuotoihin”
Saamieni tietojen mukaan Ruotsissa on käynnissä vastaavanlainen menettely, jossa valtion hallinnon EU liikennestrategian vastaisesta toimista tutkitaan….
Ilmoita asiaton viesti